icon

Kedy ste začali dávať dieťaťu pribináčika?

kvietokm
18. apr 2016

Mám 9 mesačnú dcérku a chcela by som vedieť či jej už môžem dávať pribináčika. Pani doktorka nám hovorila, že až od 10 mesiaca, ale známy mi hovorili, že by som jej ho už mohla dať tak neviem. Ďakujem za rady 🙂

katyt
20. apr 2016

@ella8521 zaujal ma Tvoj príspevok ohľadom jogurtu Malý gazda, lebo som o ňom ešte nepočula, dnes som zrovna bola v Bille, tak ma napadlo pozrieť zloženie. Síce je akože prírodný, ale treba pozerať aj na farbivá, ktoré sú konkrétne v jahodovej príchuti, sú v ňom karmíny, alebo teda kyselina karmínová, nazýva sa aj košenila, tomu sa snažím ja všade vyhýbať a viacmenej vo všetkých jogurtoch jahodovej príchute sa nachádzajú, takže zase až také zdravý nie je ani tento jogurt, aj keď sa tak tvári. ☹

monikaparson
20. apr 2016

Nedávam, má 22 mesiacov, nevidím na to dôvod.

katulienkax
22. apr 2016

@sardinka335 ako moje deti to aj tak akosi nechcu ale co sa týka mna tak škrobu je aj v pudingu a želatínu používam aj ja sem tam takze to nepovažujem za zle . Ale je pravda ze sa da vymiesat aj vlastný a ochutiť vlastným džemom bez chemikálii. Ja to kúpim fakt len občas ked ma chytia take chute 🙂

sardinka335
22. apr 2016

@katulienkax ja to ako vo vysledku neodsudzujem, včera večer som si dala kakaoveho Pribinaka...zase nerobim z toho dramu, ale fakt všade pchaju tie Ečka a škroby a hovadiny...ako kde su časy ked mi mama hovorila, ze ked im doma skyslo mlieko tak sa to nevyhadzovalo a bol kefir..no dneska? Skysnutý sajrajt. Inak moj muž podarený, bol obchode a nakupil vanilkove Pribinkay a cely natešený, ze ,,som kupil pre malu ved uz by mohla nie,,? Ešte starším deťom povedal, ze oni maju kakaove a vanilkove nech nechaju malej...no zlaty. Len zabudol na ,,pažravu matku mrchavu,, to som ja...nenapadko to vyjedam ked mala spi.
ak neda sa tej chemii vyhnut a asi to ani nie je celkom dobre striktne sa vyhybat všetkemu tzv. nezdravemu, lebo potom su take pripady, ze si niekto da neviem raz za rok majonézák s reznom a ma zlčníkovy záchvat...

anne_mary2
22. apr 2016

maly gazda sem tam kupim aj ja, ale na tu cenu ani biely jogurt nie je zlozenim top, nakolko susene mlieko tam nema co robit, ak hovorime o tom ze kvalitny poctivy jogurt ma obsahovat iba mlieko/smotanu a jog. kulturu.. Dnes som v bille objavila inak velmi dobry jogurt z tych ich znaciek "nase bio" - vola sa farmarsky jogurt biely , bio ma nezaujalo, skor v zlozeni kombinacia 3% tuku- zlozenie mlieko a jogurtova kutura. to je vsetko 🙂)) Skoro ako banovecky len nie smotanovy 10%.
Maju ho sice iba vo vacsom kelimku 280g / teda ako 2 male jogurty, ale za cenu 0,79 eur/ kvalita, je to super myslim 🙂)
Ak to nie ne novinka ale len som ho ja v regali objavila az teraz, tak sa ospravedlnujem :D 🙂

maminecka2
26. apr 2016

@moni244 Jasne, radsej hura na domaceho pribinaka, parocky, pasticky, a dezertik tataracik, mnam mnam. A rovno od pol roka, nie? Alebo to uz je neskoro?
A neviem co je cez rok nedovezene, este aj tie jablka a mrkva su velmi casto z dovozu.

maminecka2
26. apr 2016

@moni244 Inak, moja kamoska predavala na trhovisku zeleninu pre jednu pani z "dolniakov" a vacsinu pekne-krasne nakupili vo velkosklade a potom sa tvarili ze domace. Takze zaruka nikdy a nikde nie je. Jedine vlastne, no a my bytove matky mame hold smolu a preto ja obcas kupim detom cucoriedky a mozno aj tie jahody a dokonca aj mango aj v zime, lubia ich, strasne sa tesia a hadam to teda aj preziju.... Ak budu zverejnene vyskumy ze v zime radsej dobosku a parku, tak prehodnotim svoj pristup.

maminecka2
26. apr 2016

Dievcata, teraz mi napadlo ohladne tej zelatiny- syn kamosky ma nieco s nechtikmi a kozna im kazala papat zelatinu, nech dava gumene cukriky a nech v obchode pokuka dezertiky ktore obsahuju zelatinu a tieto nech kupuje. No tak si vyberte 😎
Maly ma 1,5 roka a tych cukrikov ma zjest tak 5 denne! Tolko nedavam ani mojmu takmer 5 rocnemu. Takze vsetko je relativne.

moni244
26. apr 2016

@maminecka2 no ty si asi nevidela reakciu cloveka na dovezene januarove jahody, ja ano, kolegyna, ktora predo mnou jahody zjedla, nikdy predtim nemala reakciu, ak kupovala pocas sezonny, tak skoncila na tyzden v nemocnici so silnom alergiou, odvtedy mam respekt pred kupou mimo sezonny, ale ty si dalej experimentuj na detoch, ja si radsej pockam na sezonnu 😉

zuzanaete
26. apr 2016

@maminecka2 Chutia im jahody v zime, lebo im naozaj chutia? Alebo preto, ze sa tesia, ze maju jahody bez ohladu na chut? Ved kilo cukru chut vylepsi. Jahody v obchode su priam kriklave a pri stonke uplne biele, co nie je znak zrelej jahody. Ak byvate v panelaku, tak si na balkon zasadte par sadenic jahod a uvidite, ako jahody rastu a kedy su zrele. Jahoda je zrela, az ked sa da bez problemov odtrhnut, ked to vlastne sama ostane v ruke a vonia na dialku. Exoticke ovocie je ina kategoria, to je jedno, kedy jes, lebo je stale dovezene.

maminecka2
26. apr 2016

@moni244 Kazdemu podla jeho gusta.

maminecka2
26. apr 2016

@zuzanaete Vdaka za radu, inak jahody uz sme rast videli, mama ma zahradu, ale na severe, kde na celej roli dozrie miska jahod aj to len par dni v roku a smitec. Balkon mam zial blbo orientovany, malo slnecny, ani bylinkam sa tam nedari, nevadi.
A ano, chutia im, ja som tiez bola prekvapena, ale aj tie co sme kupovali mali dokonca dobru chut, neviem ako to docielili. A teda s cukrom to nejedia, len ciste nakrajane, napichuju na vidlicku.
To len ich mama si to da (v ktoromkolvek rocnom obdobi a v akejkolvek kvalite) najradsej so Salkom, mnam, hanbim sa. Ale ja zasa jahody az tak nelubim, ale pre marhule by som vrazdila, aj ked teda u nas v zelovoci mali marhule aj v zime (cca 10 € kilo myslim 😀 😀 😀 ), ale tym som odolala, to uz ozaj nemoze chutit nijako.Teda taky festival marhul v Rakusku, to by som sa veru sla pozriet, ale zial ani tento rok mi to nevyjde 😨 Jaj teda daleko som sa dostala od povodneho pribinaka, az do Rakuska 😎 , dufam ze mi to tu nezmazu 😵

cokoladka111
Odpoveď bola odstránená
sardinka335
26. apr 2016

@cokoladka111 tak dobru chut prajem 😀

admin_vierka
Odpoveď bola odstránená
katka1981
28. apr 2016

@sardinka335, kokos to co za magora sem chodi? To je fest nechutne, ja len pisem adminom nech mazu, ale mam pocit ze uz su v strehu

reliovap
Odpoveď bola odstránená
slecnamarplova
16. máj 2016

Prijímacie je smrrrrrrt 😀 😀 😀

mirkatb
17. máj 2016

Pribináčika som začala dávať od 18 mesiacov. Tvaroh je vhodne podávať až od jedného roka, ale vzhľadom k tomu, že je dosť sladký, tak som začala neskôr. Pokiaľ je dieťa dojčené aj jogurty sa odporúča podávať až po roku.

monya13
16. jún 2016

Maminky a kedy ste zacali davat smotanove jogurty...a s akymi znackami ste mali dobre skusenosti?

siska53
16. jún 2016

@monya13 nam.kazala davat od ukonceneho 8.m. Davala som.zvacsa zvolensky alebo tie ine nase smotanove jogurty. Neochutene biele. Nasi s tym.nemali problem. Najma.maly bol papkac,hlavne,ze mal co jest.🙂
On ich jedol do 2r.,sladke typu pribinak mal.len obcas a po tom,vo som.ho ochutnala ja,som mame.povedala,nech to nenosi.
Radsej som.vymiesala tvaroh s bielym smotanovym.

totatimeka
16. jún 2016

@monya13 ja som mu začala biely zvolenský dávať keď mal asi 10 mesiacov ale to mi hneď vygrckal tak som dala pauzu a neskôr mu zachutili a už nerobili problém 🙂

yanni
16. jún 2016

@monya13 copana dostala biely jogurt v ca. 8-9. mesiacoch, budem mat teraz 11 a ziadny problem. Najskor len olyznut, potom lyzicku atd. My kupujeme biely smotanovy 10%tny. Ked taky nie je dostat (napr v Saudskej Arabii maju len full fat 3,5%), tak minimalne tych 3,5. Teraz sme par tyzdnov na SK, kupila som ten zvolensky smotanove, zje bez problemov aj cisty aj s ovocim, nema nijake problemy.
Je ale este stale kojena.
Chalani jedia najradsej doteraz len natur, bud pur alebo s ovocim ci domacim lekvarom.
Pribinacika nikdy niktory nejedol a ani nebude, a ani zahranicne "nahrady" ako napr. Fruchtzwerge atd. A ani to nepytaju a uz su velkaci skolaci. Radsej vymiesam tvaroh (ako tu uz niekto pisal) trebars s ovocim.
Obcas im uvarim puding, gris.
Vsetky kupenske hotove varianty su len plne cukru. Na sladke sa rychlo navykne.

aventka
16. jún 2016

...mam 3 detuchy a zatial som im Pribinacika davat veru nezacala. Jogurty a podobne mliecne vyrobky milujeme, a aj ked sme mali takmer plnu chladnicku roznych znaciek-nasa babicka ma zalubu nosit svojim vnucatkam namiesto sladkosti mliecne aj bio-vyrobky-no aj pribinakov-tie zial u nas jem resp.dojedam ja-jednoducho ich nechcu.Miluju kvalitne smotanove jogurty.

diablikovci
16. jún 2016

Keď mal 6 mes. Ale dávala som mu aj slivkovu stavu ale ho nezapieklo.

matka1989
16. jún 2016

4 mesiace ... piskotika a zjedzte ma :D

beatricer
16. jún 2016

prvýx mala 1 a 1/2 roka - napínalo ju. Teraz má 5r. a od vtedy ho nejedla. Prežila. Radšej som dávala čisté jogurty, smotany a do nich som pridávala ovocie, neskôr ovsené vločky, med, alebo som robila ovocno smotanové torty s piškótami - ale to len občas. Pribináčik a termix sa dá doma vyrobiť a máš to kvalitnejšie

martinka6282
16. jún 2016

@matka1989 ja tiež v 4 mesiacoch 🙂

matka1989
16. jún 2016

@martinka6282 aj to len ochutnala a ma ho rada sem tam jej ho dam 🙂

papricka33
16. jún 2016

@kvietokm dnesny pribinacik je taka gebuzina, ze by som ho svojmu dietatu radsej nedavala. Ani nedavam 🙂 Toto malemu dietatu fakt neprinasa ziaden uzitok. Pozrela si sa na zlozenie?