icon

Kedy ste začali dávať vanilkový jogurt?

marika0306
22. júl 2016

Pekne pozdravujem. Mamicky kedy ste zacali davat vanilkovy jogurt? Lebo biely nasmu malemu vobec nechuti... ani s lekvarom.

luciferova
23. júl 2016

Zabudli ste sa pozriet na zlozenie vanilkoveho jogurtu. Nie je v nom vanilka, ale vanilin, chemicka latka...

mayama
23. júl 2016

@marika0306 ok debatujte ale mne to príde dosť pritiahnuté za vlasy riešiť jogurt

stanulienkat
23. júl 2016

@monicka9 to je prosim ta aky? Ze bio med😉 ako vies na ake kvety vcely chodia?

monicka9
23. júl 2016

@stanulienkat od mojeho ocinka mam domaci medík lesny alebo kvetovy, ocko vyraba aj pupavovy, lipovy, ... Akykolvek😘

mircalla
23. júl 2016

@marika0306 daj mu tam cerstve ovocie, napriklad banan
jogurty ochutene som davala uz neviem, ale neskoro dost, lekvar som do jogurtu nedavala nikdy, skus mu tam napucit ten banan alebo take detske keksiky (z dm su rozne aj do 6 mesiacov)

marika0306
autor
23. júl 2016

@monicka9 aj my mame domaci...

marika0306
autor
23. júl 2016

@mayama tak nekomentovat.... to je tvoj nazor. Ked ty vies vsetko prosim. Mna zaujima nazor inych mamiciek. Tiez som zvedava ake su aj ine deti.

monicka9
23. júl 2016

@marika0306 taky domaci je veru mňamka😍

marka13
23. júl 2016

@marika0306 Ahoj, ja som s jogurtom zacala skoro, uz ked dcerka ukoncila 7 mesiac. Nechytala sa na prikrmy, vsetko odmietala, ale cisty biely jogurt zjedla cely na supu kazdy den - cely kelimok. Kupovala som Selsky od Holandie, alebo Zivy od Tami. Ochutene nechcela snad do do dvoch rokov, Teraz ma 2 aj stvrt roka a uz zje aj ovocne , aj Termix a spol, ale snazim sa tomu vyhnut a kupovat , pripadne doma v jogurtovaci robit len biely, max s lekvarom, bananom alebo inym ovocim. Jediny prehresok sme mali Pribinaka - od 10 mesiaca....viem ze by sa nemal, ale mali sme strasny problem s jedenim do vyse roka ...len mlieko a jogurt, ine do ust nedala...a teda aj problem naucit sa na tuhsiu stravu ...Pribinak bol o stupen tuhsi nez jogurt, pritom mliecny , tak sme skusali a na to sa chytila. Nemala ho ale kazdy den. No ak sa da kupim jej iba smotanovy ( bez vanilinu a bez kakaa.) Cize len smotana, tvaroh a teda ten cukor a nejaky stuzovac co tam davaju,,,,:/ Ak by som si mala vybrat, dam skor ten kakaovy nez "vanilkovy" Osobne neviem o jogurte alebo kreme ci pudinku s ozajstnou vanilkou...Umely vanilin je naozaj chemia a dokonca som pocula ze sa vyraba z uhlia ci ako....je to len aroma , co nema s vanilkou nic spolocne...Ak chces skusit, tak kupuj cisty jogurt a doma si ho podla uvazenia sama oslad vanilkovym cukrom. Vyrobis ho lahko, rychlo a do zasoby, a nestoji to vela. Ja som dala 2 cele vanilkove struky na cca 0,5 kg cukru ( rozrezala, vyskrabala duzinu, zvysok pokrajala a vsetko zmiesala s cukrom v sklenom pohari) Na par dni som dala zavrete na suche miesto a hotovka. Ma inu vonu a chut ako tie umele vanilinove co sa kupuju na pecenie...niekedy si treba na to dokonca zvyknut - lebo je to naozaj vanilka! a ja som vlastne ani dlho nevedela, ako taka skutocna vonia.... Ked sa cukor minie, len dosypem novy, tie struky tam uvolnuju vonu poriadne dlho. Ja len dosypam do pohara cukor uz skoro pol roka. A teda su tam tie povodne kusky vanilkovych strukov....stale voni 🙂 Neskor si len dokupis novy strucik a mas zas na par mesiacov vystarane. Snad by taky jogurt tvojmu dietatku zachutil a zaroven to bude bez chemie 🙂 Drzim palce.
BTW - aj mne na gastre povedali , ze mala moze vsetky kyslomliecne vyrobky - jogurty, smotanu kyslu, acidko atd....a to nas testovali na alergiu na mliecnu bielkovinu + sme mali niekolkotyzdnovu prestavku vo vsetkom z mlieka pre podozrenie na intoleranciu laktozy ( tam sa nesmie mliecne nic:( ) Nic sa vsak nepotvrdilo nakoniec , tak pijeme kravske mlieko dalej - u nas od 1,5 roka, lebo mala umele mlieka proste odmietla a aj sojove a spol.... Takze mlieko kravske sa sice neodporuca do 3 rokov, lebo to vraj deti nevedia stravit dobre, ale zas ake starocia uz ludstvo toto mlieko konzumuje ! Za ten cas a generacie sa urcite vytvoril nejaky navyk, schopnost ho stravit, nieco....Ako povedal jeden moj kamarat ( ma dve male deti) " Kravske mlieko nie do 3 rokov ? Vsak to by ludstvo uz bolo vyhynulo !" 🙂

marika0306
autor
23. júl 2016

@marka13 sak mne to je jasne ze tie jogurty to je sama esncia, farbiva a e-cka. Budem mu dalej skusat ten biely jorgurt. Na to kravske mlieko mam svoj nazor, jednoznacne to nie je to co to bolo volakedy. Ja som nemusela mlieko nikdy a som rada ze sa mala tiez oducila... no je to vec nazoru. Od kedz ho nepije nema flaky na bruchu. Ona bola uplne ina, ta yjedla vsetko co som jej dala a jogurty len tak hltala. Kazde dieta je ine, preto ma zaujimali aj ine nazory a rady 🙂

marika0306
autor
23. júl 2016

@marka13 a to kde kupujes tie vanilkove struky?

ukulela
23. júl 2016

@marika0306a takatokombinacianapr: ja som malemu napr uvarila ovsene vlocky vo vode, potom dala k nim kus bieleho jogurtu a roztlaceny banan,alebo vyzivu. alebo jogurt len s bananom. alebo som parlyzic jogurtu zaiesala do kase. castoajovcieho/kozieho.
med som davalapotrosicke-par kvapkach - po roku.

monikaparson
24. júl 2016

Ha-ha, nedávame doteraz, má 2 roky. Ochutené vôbec nekupujem, ak už, tak ochucujem sama, ako tu písali bánovecký podľa mňa naj.jogurt, ja tam dávam ovocie, ovsené vločky, agávový sirup, škoricu, no čo mám zrovna po ruke a teda nám to chutí obom. 😉 V tých ochutených mi vadia tie pridávané zložky kade-aké. Môžeš dať aj orechy pomleté, ja z toho jogurtu robím aj nanuky a fakt sú super. Vyskúšaj. Naša zasa nemá rada ochutené, takže ja to robím takto doma.

stanulienkat
24. júl 2016

@monicka9 a ako vies, ze tie vcielky neopeluju aj postriekane kvetinky? Prepac, ale slovny zvrat bio medik je uz chory. Ved sme tu dospele.

monicka9
24. júl 2016

@stanulienkat v pohode nemusiš sa ospravedlňovať😘😘😘tak sa som asi také velkeee decko stále😆😆😆

monicka9
24. júl 2016

@stanulienkat vsetko co moji rodicia vypestuju v zahradke alebo vyrobia z ich urody na zahradke nazyvam bio; či med či sirupy, kompoty, natierky, nanuky,...😉😉😉

marika0306
autor
24. júl 2016

Neviem,ale mali by sme si poradit a pomoct a nie jedna kritizuje ze co riesim jogurty,druha za slovicka,ktore a ako piseme..... clovek niekedy aj olutuje ze sa nieco opyta.

marka13
24. júl 2016

@marika0306 Ja som tie vanilkove struky kupila v Lidli. Dost casto ich mavaju v ramci svojich tyzdennych akcii. Balenie je 2 ks, nejako do 2 ecok ak sa nemylim, Videla som aj v Jednote predavat, v casti kde su prasky do peciva, susene ovocie a spol. Ale urcite ich predavaju aj ine retazce, pripadne predajne s koreninami a tak. S tym mliekom som to nemyslela v zlom. Ak to tvojmu dietatku nevyhovuje, je jasne ze mu ho nebudes davat. Kazdy sme iny. Ja len , ze je dnes uplne sialenstvo okolo niektorych potravin a casto zial bez toho aby sa nad tym clovek zamyslel. A pritom uplne staci stare zlate: "Vsetko s mierou". Ale urcite som to nemyslela ako nejaky utok na tvoje prispevky 🙂

marika0306
autor
24. júl 2016

@marka13 v pohode s tym mliekom. Dnes sa vela veci riesi viac nez volakedy. No je pravda ze teraz je aj viac chorob a hlavne u mensich deti... zivotosprava a jedno s druhym.

katkalubkova
24. júl 2016

asi od roka v pohode, mozno aj trosicku skor, vzdy lepsie klasicky jogurt s jogurtovou kulturou, ako pribinacika a podobne s.....y 😀

monicka9
24. júl 2016

@marika0306 vanilkove lusky aj v dmku kupiš, alnatura má😊

zlatkapaps
27. júl 2016

@lorela tak jasné 🙂 mne to len také úsmevné prišlo, že živá kultúra v jogurte keď všetci veľmi dobre vieme ako to je.

lorela
28. júl 2016

@zlatkapaps Biely jogurt so živou kultúrou je v drvivej väčšine jogurt s pravou, naozaj pravou chuťou jogurtu - t. j. mierne nakyslý. Preto aj naďalej budem kupovať "biele jogurty so živou kultúrou" 🙂. V porovnaní napríklad s mastnými smotanovými, tie tiež pravým jogurtom nie sú, a predsa sú tak rozšírené.

zlatkapaps
2. aug 2016

@lorela ako chutovo ano, je tam rozdiel, iba neverim moc tym zivym kulturam 🙂 ale tak to nebudeme riesit. Kazda jeme a davame detom to co uzname za najlepsiu volbu no nie? 🙂

marka13
2. aug 2016

@zlatkapaps Ono v tych jogurtoch ziva kultura urcite je Ja casto kupim jeden, zmiesam s litrom mlieka a supnem do jogurtovaca. Keby tam ziadna jog. kultura nebola, tak by mi z toho nevzniklo daslich 7 kelimkov joguru...Nemalo by ako.Len treba pozerat zlozenie.

7rebeka11
2. aug 2016

14 mesiacov a papa len bielu Holandiu. Zo zaciatku tiez nechutil, stale som skusala, az si slecna zvykla. Ono ked raz das ochutene, uz ti dietatko ten biely nezje.

lorela
3. aug 2016

@zlatkapaps + by si k tomu každý zodpovedný rodič mal prečítať nejaké relevantné info, aby nedával už v 6. mesiacoch presladené pudingy a pribináčiky, ako tomu ani nie výnimočne býva 😉.
Mať nejaké informácie, aby aj dobré rady od pediatra si dokázal správne interpretovať a vniesť do praxe. Napríklad, zažila som, že radu od pediatričky "dieťa môže v prvých príkrmoch hydinu", si matka vysvetlila tak, že dieťa v 4. mesiacoch môže jesť husi a kačky 😅.

maykaaa1122
3. aug 2016

ja to zvyknem striedať..raz dám jogurtík domáci, alebo domácu výživu..zvyknem malej dávať ráno..počas dňa nie.. 🙂

marika0306
autor
6. aug 2016

Uz si zvykol. Miesam mu tam ovocie vseliake a ked je to kysle - co uz viem ze nezje dam pomrveny bebe keksik alebo piskotu. Dakujem za rady 🙂

marika0306
autor
6. aug 2016

@maykaaa1122 tiez to davam skor rano