icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

soldi
18. dec 2011

@kryska5 ten dokument som videla davnejsie a skutocne tam ziadna definicia nepadla. pointou je, ze proste najlepsie dopadol clovek, ktory jedol zo vsetkeho v rozumnej miere.
super, ze sa vyhybas aj ostatnym veciam, ze to beries komplexnejsie, v tom pripade Tvoj nazor respektujem- lebo napr. anjelicek, ktora v tejto diskusii tak razantne az prehnane bojuje proti KM, tak ockuje, pouziva plastove plienky, batola kupe v kope peny a pod... ale kravske mlieko odmieta ako jed.

co sa tyka "alternativneho" stravovania, mna oslovuje makrobiotika. len je na mna bohuzial prilis komplikovana. mam kamarata, ktory podla nej zije aj sa stravuje, ale nechodi za ludmi a nerozprava im, ze ked nebudu zit ako on, tak budu na tom zle 😉

cize v konecnom dosledku konzumujem to, co si moje telo pyta, to je najlepsia cesta. nic nie je ciernobiele, takze Ty nemozes v ziadnom pripade tvrdit, ze ked budem vegetarianka, tak budem v 80tke fit.

kryska5
18. dec 2011

@soldi @soldi makrobiotika oslovila aj mňa, preto to každodenné varenie, aj keď je to dosť "záhul" a aj preto moja dcéra mlieko nekonzumuje (ani ja). Asi ti je známe že Zerzán sa vďaka zmene stravovania vyliečil z onokol.ochorenia. Makrobiotika ako spôsob stravovania mlieko nepovažuje za vhodnú potravinu pre človeka.

Už to chápem teba na tom celom najviac irituje že som si dovolila napísať, že ak sa niekto nebude stravovať "zdravo" tak to nezistí hneď ale až v starobe ... Ja som nikde nenapísala že sa niekto musí stravovať ako vegetarián, či makrobiotik .... lebo zdravých spôsobov stravovania je kopec a každý si môže vybrať ten svoj (môj sused bol len ako príklad) ... faktom ale ostáva že ak sa každý bude stravovať tak ako je v dnešnej dobe bežné (biela pšeničná múka, mlieko, cukry, tuky) v starobe to žiadny zázrak nebude 🙂 prepáč, pre mňa to je proste fakt 😉
a jasné môžem byť ticho a nechať si to pre seba nikoho neiritovať, ale to je tak ako s očkovaním ... môžem o tom mlčať alebo o tom aký na to mám názor môžem hovoriť ..... Zaujímavé že sa to dotklo práve teba a nie dotyčnej ktorej som to písala 🙂

lenocka84
18. dec 2011

u nas prisiel nastup KM v jogurtoch cca 7-8m, postupne syry, mlieko do varenia,
od 1roka ho pije ako napoj, rano a vecer, niekedy viac niekedy menej, syry by jedol od rana do vecera, taktiez jogurty.
ziadne zazivacie tazkosti sme pri KM nemali, do 1roka bol na UM, ktore po prechode na KM nechcel ani vidiet.
a nutit ho pit UM nemienim.

soldi
20. dec 2011

@kryska5 nepoznam ziadneho zerzana, o makrobiotike som nic necitala, len frajer mojej sestry je makrobiotik a viem, ze to je draha sranda- absolvoval dva makrobioticke kurzy v holandsku pred 10timi rokmi stal jeden 40 000. ale zachranila mu zivot- tiez mal rakovinu.

ono je to cele o tom, ze ako nahle zacnes zistovat, co by si vsetko nemala robit, tak Ta moze ist porazit- zemiaky su tiez jedovate, na varenie je vhodny len kokosovy olej, pouzivanim elektriky privareni jedlo znehodnocujes, lieky su tiez zle, cierne oblecenie obsahuje nevhodne latky, voda je zla, caje sa tiez nemozu dlhodobo pit, maso je zle, vajicka su zle. umyvat sa mydlom je zle, kremovat sa je zle,atd...
niektore veci su dobre. ale tie su zas vacsinou drahe.
preto treba najst nejaky ten zlaty stred a stravovat sa podla seba.

verim na evoluciu. ludske telo sa prisposobuje podmienkam v akych zijeme. cize pokial sa budes vyhybat beznym veciam, tak Tvoji potomkovia tym paradoxne budu ovela viac trpiet, nez keby si sa tomu teraz nevyhybala.
vid zuby mudrosti. ich historicky vyznam sa stratil, mnoho ludi sa uz zacina rodit bez nich.

Ty mas pocit, ze siris osvetu. ale to je len Tvoj subjektivny pohlad. Robila si Ty osobne nejake statistiky, ci lekarske vyskumy ohladom ockovania, ci konzumacie mlieka? ak nie, tak ako vies,ze skodlivost ockovania je lepsia nez prospesnost? ako vies, ze mlieko zatazuje oblicky ci pecen? lebo si si to niekde precitala? lebo Tvoj 80 rocny sused(to je jeden clovek z niekolkych miliard!!!) je zdravy?

rozumies, co sa Ti snazim vysvetlit?

ps: neockujem, latkujem, sladim trstinovym cukrom, alebo javorovym sirupom, domaci chlieb robime v peci na zahrade zo spaldovej muky, mikrovlnku pouzivame vynimocne, atd... 😉 )

kryska5
20. dec 2011

@soldi prosím ťa ja toto uzatváram, aj tak sme OT, len k tomu čo si napísala, nepotrebujem šíriť osvetu, nemám problém napísať svoj názor a prepáč na to čo považujem za správne a zdravé nepotrebujem mať vlastné štatistiky a výskumy 😀 😀 😀 (odhliadnuc od toho že sám človek na sebe poľahky zistí zmenu ak sa začne stravovať "zdravšie", resp. uprednostní zdravší životný štýl)
Neviem či si neuvedomuješ na akom fóre píšeš, ale toto fórum je celé plné subjektívnych názorov , pohľadov a skúseností na rôzne situácie a asi len málo tém je popretkávaných grafmi a výskumami k danému problému 😉 Tak ak dovolíš ďalej tu budem šíriť svoj subjektívny pohľad keď budem chcieť, a rovnako si myslím že napr. anjeliček má tak isto právo písať tu svoj názor napr. na mlieko bez ohľadu na to aké sú jej iné životné postoje 🙂

sylvia78
21. dec 2011

@andreah25
Ahojcek, tak s mliekom sme aj my dopadli rovnako, a aj sme sa vratili k UM a je pokoj a tiez som rozmyslala ze az do dvoch rokov pockam, radsej. Inak jogurty, na varenie, syry ano ale ciste mlieko nie. Inak je to pri natlaku so svokrinej strany tazke ale som povedala nie a hotovo. Stale sa vypytuju este stale nepije mlieko este sltale...., je zdrave... no myslim ze moze byt zdrave ale ak by mal malemu robit zle tak to radsej dam UM ktore vonkoncom aj lubi.

lujza123
22. dec 2011

1 krat sme skusali v roku...to sa raz napila a nechcela, potom roku a pol...mala z toho hnacky, teraz ma vyse dvoch skusila som znova pred mesiacom a uz je to v pohode

lorrien
28. dec 2011

ja som do roku a pol kojila a potom sme presli spontanne na kravske mliecko..malej velmi cuti a nema ziadne problemy..🙂

romy01
3. jan 2012

Ahojte.
Malý má 1,5 roka a ešte ho kojím, no pridala som aj bežné plnotučné mlieko v 1 roku a nemáme žiadny problém. Malý nemal žiadne reakcie a náramne mu chutí. Bez ranného prevareného mliečka si už ani nevie predstaviť vstávanie. Ja som to v podstate ani neriešila, lebo v 1 roku v poradni mi lekárka akurát povedala, že nemám dávať med a pokiaľ možno ani čokoládu, ale všetko ostatné môže. O mlieku nebolo reči. To je moja skúsenosť.
Moja švagrina , tá zas má 11 mes dieťa a chce pokračovať sunarom- lenže ona malého kojila slabých 6 mesiacov, čiže oni na umelé mlieko museli chtiac nechtiac . No a keď som sa s ňou bavila, hovorila mi, že kravské mlieko je plné chémie - na to som sa jej len opýtala, že či si myslí, že ten prášok je prírodný výťažok z neviem z čoho. Od tej doby sme sa o tom ani nebavili.

nikak23
3. jan 2012

ahojte, chcela som sa spytat, ci nahodou niekto nemate skusenost so zmenou mlieka..resp. vysvetlim. Maly ma 2 roky a nieco a stale pije UM, co je v zasade v pohode a rada by som mu ho davala este tak do 3 rokov, dovody si necham pre seba🙂 aby nenastala diskusia preco UM a nie KM. 🙂 Ale o par tyzdnov cestujeme na dlhsi cas mimo SR a nemam moznost zobrat mu tolko Nutrilonu zo sebou a v krajine kam ideme Nutrilon nepredavaju. Tak som rozmyslala, ze prejdeme este tu SK na KM a potom budeme pokracovat v kravskom mliekou, ale nie som si ista, ci aj to KM je vsade rovnake.-) nehovorim o hygiene a pod. Len, ze ci nemoze nastat reakcia na zmenu KM a ak ano, ci nemam radsej zostat na UM aj ked inej znacky. KM vo vareni uz pouzivame davno, jogurty a pod samozrejme tiez. Vdaka za rady.

radustek
9. jan 2012

@anjelicek26 a ktore kakanie je vonave???na smiech normalne mala pije len umele mlieko a ked sa pokaka tak ideme odpadnut a to nemusela mat ani jogurt

anjelicek26
9. jan 2012

@radustek - nerozumiem, na ktory prispevok reagujes, vysvetli 😅

anjelicek26
9. jan 2012

@soldi - velmi by ma zaujimalo, ci ma pena v kupeli nieco spolocne zo zlozenim kravskeho mlieka 😕 Alebo ci tym, ze by som mu tu penu do kupania nedala, spravim kravske mlieko zdravsim?

Prijde mi to az absurdne.To takto porovnavat. Ako keby kazdy, kto s niesim nesuhlasi musel patrit pod chartu fanatikov, ktora je proti vsetkym a vsetkemu 😝 Ved sa nad tym zamysli, ze to nema logiky..

kbeata
9. jan 2012

kojila som 3 mesiace,potom sunar,okolo 7-8 mesiaca kravske mlieko,bez problemov,skor z UM zvykol grckat
ale chcem este napisat,ze nemame ockovanu hexu,ktora obsahuje stopy kravskej bielkoviny,po ktorej moze nastat alergia prave na tu kravsku bielkovinu,takze mam menej obavy, 😉 aby vznikla alergia,lebo v dnesnej dobe je podozrivo vela deticiek na mlieko alergicke,a kravske mlieko sa vo verejnosti zatracuje ☹

tetapetra
9. jan 2012

@marianas mam pocit, ze min. spotreba je 21 dni to je mlieko 2x pasterizovane. UHT ma 5- 9 mesiacov, nic mu nechyba je len osetrene vysokou teplotou. automatom neverim, neverim druzstvam, ze mlieko nezvodnuju a ci je mlieko len zo zdravej kravy

frick
9. jan 2012

@tetapetra keď neveríš automatom a družstvám dá sa veriť mlieku čo je v sáčkoch? Alebo sa spýtam ktoré KM by si poradila pre dieťa napr.od 1 roka.Krabicové al.sáčkové prevarené a plno alebo polotučné?ďakujem

titkovamiriam
9. jan 2012

@frick ja som za mlieko z mliekomatov je plnotucne,doma prevaris a podavas,vyrobis si jogurt aj syr...krabicove mlieko je vysokoohriate takze vsetko je v nom znicene plus krabica vysoka zaruka-hnus,ked kupovane tak čerstve napr.:tatranske je vynikajuce.a pre dieta do 3r.ak nema problem s vahou urcite plnotucne 😉 toť nazor mliekoholičky 😉

tetapetra
9. jan 2012

@frick ,@titkovamiriam urcite plnotucne. Je jedno ci cerstve t.j. ZD 21 dni alebo UHT. Vyzivova hodnota rovnaka, skor mi vadi vona UHT mlieka. Zasadne sa take mlieko praevarat nemusi, kedze uz je.

frick
9. jan 2012

@tetapetra
@titkovamiriam Ďakujem za odpovede som tiež za plnotučné 🙂

tetapetra
9. jan 2012

@frick ved som nejaka laborantka z mliekarne, ktora to robi ked nepocitam skolu 14 rokov 😀

frick
9. jan 2012

@tetapetra veď preto sa to pýtam teba 🙂 lebo podľa tvojich príspevkov máš asi najnormálnejší názor na KM

tetapetra
9. jan 2012

@frick dakujem, asi to bude tym, ze s tym pracujem denno denne. Ale co lekar to nazor, s tym sa nevyhadam ani ja. Svagrina ma uz poslala ..... ze z nej a z jej lekarky robim .... 😀 , tak ma z Facebooku dala ako priatelku prec. a to bola otazka, preco prevaras uht mlieko

irsina83
9. jan 2012

ja malej davam do jedla od roka ale ako take sa jej nechystam davat vobec na pitie..... podla mna nieje az tak zdrave... ale to je moj nazor...ani ja nemam rada mlieko a k zivotu mi nechyba 😉

p.j.jacky
9. jan 2012

Ahojte koceny.Dnes som na podnet jednej uz zamknutej diskusie nasla zaujimavy a myslim teda aspon pre mna dost podstatny clanok o KM.Je tam aj vysvetlene preco nedavat babatkam KM,preco by ho nemali pit aj tehotne ci kojacie mamicky...Neberte to ako zarypovanie,ci vnucovanie mojho nazoru.Nech si kazda mamicka stoho zoberie co chce.... 😉

Kravské mlieko – áno či nie?
Stanovisko Ambulancie klinickej výživy ku kravskému mlieku a zdravotným súvislostiam jeho konzumácie.
(na www.akv. sk zverejnené 10.júna 2009)

1.Úvod a zloženie
Kravské mlieko je nutrične bohatá potravina, primárne určená pre výživu teliatok. Ľudia oddávna mlieko používajú v rámci humánnej výživy najmä pre jeho dobrú schopnosť zasýtiť, vysoký obsah výživných látok a pestrú škálu chutných mliečnych výrobkov (maslo, tvaroh, srvátka, kyslomliečne produkty, smotana, syry a pod.).

K najdôležitejším zložkám kravského mlieka patria:

MLIEČNY TUK
Mliečny tuk obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú po trans-mastných kyselinách druhým najčastejším dôvodom tzv. hypercholesterolémie (zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi) so všetkými jej následkami. Čoho sa však v súvislosti s mliečnym tukom najviac obávame sú viaceré kontaminanty, ktoré ako ktorýkoľvek iný živočíšny tuk môže obsahovat (pozri kontaminanty).

MLIEČNE BIELKOVINY
Mlieko obsahuje dva hlavné typy mliečnych bielkovín: kazeín a bielkoviny srvátky.
Srvátka je roztok bielkovín, ktorý vzniká po oddelení mliečnej zrazeniny a jej hlavnými zložkami sú beta-laktoglobulín, alfa-laktalbumin, sérový bovinný albumín, imunoglobulíny a iné.
Za najsilnejšie alergény sú považované frakcie beta-laktoglobulínu a laktalbumínu.

LAKTÓZA
Laktóza slúži ako zdroj energie pre baktérie mliečneho kvasenia, či už priamo v čreve alebo v mliečnych výrobkoch. Fermentáciou laktózy v kyslomliečnych produktoch vzniká kyselina mliečna, ktorá pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru a zabraňuje množeniu hnilobných baktérií. Bohužiaľ, laktóza je zároveň veľmi častým dôvodom tzv. laktózovej intolerancie (podrobnosti ďalej).
Laktóza sa skladá z dvoch zložiek: glukózy a galaktózy. Galaktóza je dôležitá pri formovaní nervových tkanív u dojčiat a malých detí. Na druhej strane sa považuje za možný rizikový faktor rakoviny vaječníkov u žien, katarakty (sivého zákalu) a neplodnosti.

VITAMÍNY (nachádzajú sa najmä v mäkkých syroch)
Mlieko je bohatým zdrojom viacerých vitamínov, najmä B2, A a D. Často používaným argumentom pre používanie plnotučného mlieka u detí je obsah v tuku rozpustných vitamínov. ALE! Vitamín A si organizmus hravo vytvorí z betakaroténu (v mrkve je prekvapivo aj viac vitamínu E - asi 4x), K vitamínu omnoho viac získame zo zeleniny a dennú dávku vitamínu D zase 20-minutovým pobytom na slnku. Trochu inak je to s vitamínmi skupiny B. U laktovegetariánov sú mlieko a mliečne výrobky hlavným zdrojom vitamínu B12, ktorého nedostatok môže mať vážne následky. Na druhej strane, pokiaľ by to mal byť jediný dôvod pre používanie mlieka, vitamín B 12 sa dá užívať aj v tabletkách.

MINERÁLY (nachádzajú sa najmä v tvrdých syroch)
Vysoký obsah vápnika je jeden z najčastejších argumentov, ktorý zástancovia mlieka používajú. Ale nie celkom oprávnene. Čím je totiž v mliečnom produkte viac tuku, tým menej vápnika sa nám v čreve vstrebáva. Prítomnosť živočíšnych bielkovín zase zvyšuje straty vápnika močom. Z toho vyplýva, že zisk vápnika z brokolice je v porovnaní s mliekom vyšší, i keď mlieko a brokolica obsahujú približne rovnaké množstvo vápnika. Alebo presnejšie: zisk vápnika z mlieka je asi 30 % v porovnaní s 50 % z brokolice. Naviac, dobré vstrebávanie ovpyvňuje aj správny pomer vápnika a fosforu, ktorý v kravskom mlieku nie je práve ideálny. Fosforu je tam veľa a horčíka (okrem iného tiež potrebného pre vstrebávanie vápnika) zase primálo. Nedostatok fosforu v civilizovaných krajinách v podstate nehrozí (skôr naopak), zato nedostatku horčíka sa môžeme právom obávať. Následkom môže byť aj vysoký krvný tlak alebo svalové kŕče. Ďalší významný prvok zinok, potrebný pre správne fungovanie imunitného systému, zase nájdeme vo väčšom množstve v ovsených vločkách - asi 3x alebo v semenách - asi 4x viac.

2.Konvenčné vs. BIO mlieko
Mliečny tuk je z hľadiska možného prívodu kontaminantov do ľudského organizmu jeden z najvýznamnejších potravinových zdrojov. Môže obsahovať tieto škodlivé látky:

infekčné agens
baktérie (Salmonela, E.coli, Enterobacter, Listeria, M.tuberculosis, B.tularensis a pod.),
vírusy (vírus kliešťovej encefalitídy, slintačky, krívačky a pod.)
kvasinky a plesne ...môžu poškodiť pečeň alebo zvýšiť riziko rakoviny
Infekcia s následným ochorením môže vzniknúť jednak priamo u osoby, ktorá kontaminovanú potravinu skonzumovala, jednak v prípade tehotnej ženy aj (alebo najmä) u jej plodu, čo môže mať za následok ťažké poškodenie až odumretie dieťaťa (napr. listerióza)

hormóny (IGF-1)
Podávanie hormónov za účelom zvýšenia produkcie mlieka (rekombinantný rastový hormón) zvyšuje riziko mastitídy (zápal prsníkovej žľazy) u kráv asi o 25 % s čím súvisí aj nutnosť použiť antibiotiká, ktoré sa tak dostávajú aj do mlieka. Navyše kravy, ktorým sú podávané tieto hormóny, majú v mlieku omnoho viac obávaného rastového faktora IGF-1 ako tie, ktoré sú chované prirodzene. IGF-1 je totiž na jednej strane hormón, ktorý sa v mlieku prirodzene nachádza, na druhej strane ide o obávaný rizikový faktor niektorých druhov rakoviny (prostata, premenopauzálny karcinóm prsníka). IGF-1 sa v organizme stará o podporu delenia buniek, bohužiaľ aj tých rakovinových. Čím je ho teda v mlieku viac, tým horšie.

antibiotiká
Antibiotiká spôsobujú spomalenie rastu až uhynutie baktérií mliečneho kvasenia, čo následne môže podporiť aj rozmnoženie nežiadúcej mikroflóry ako v mliečnom produkte, tak aj v čreve človeka.
Časté a neodôvodnené používanie antibiotík navyše spôsobuje vznik rezistentných kmeňov baktérií, ktoré po infikovaní človeka spôsobujú ťažko zvládnuteľné infekcie. Malé deti a oslabení jedinci môžu na to doplatiť aj svojím životom.
Je tu aj riziko anafylaktických reakcií u jedincov alergických na použité antibiotiká (mlieko tak môže byť rizikové pre jedincov alergických na penicilín, tetracyklín, vankomycín alebo makrolidy).

pesticídy
Ide o skupinu látok, ktoré sú určené na ochranu rastlín pred škodcami a prenášačmi chorôb alebo proti nežiadúcim rastlinám. Tieto látky môžu spôsobovať rakovinu, vrodené chyby alebo neurologické poruchy.

organické zlúčeniny
(polychlórované bifenily: PCB, polychlórované dibenzodioxíny: PCDD a dibenzodifurány: PCDF a pod.)
Ich nežiadúce zdravotné účinky zahŕňajú porušenie hormonálnej rovnováhy, zmeny neurotoxické a imunotoxické. Nezanedbateľný je aj karcinogénny efekt týchto zlúčením. Mlieko a mliečne produkty sú významným “dodávateľom“ týchto škodlivých látok.

anorganické látky: ťažké kovy (olovo, arzén, ortuť a pod.)
Ťažké kovy sú rizikové z hľadiska možného vzniku rakoviny, tráviacich alebo neurologických ťažkostí a tiež z možného poškodenia plodu.

Bio mlieko má teda tú výhodu, že mnohé z týchto škodlivých látok neobsahuje, na druhej strane môže obsahovať infekčné agens a stále ide o nevýhodný živočíšny tuk s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu.

3.Probiotické baktérie
Širokospektrálne pozitívne zdravotné účinky probiotických baktérií snáď netreba nikomu predstavovať. Spomeňme aspoň tie najdôležitejšie: prevencia infekčnej/cestovateľskej/postantibiotickej/hnačky, zmiernenie tráviacich ťažkostí (zápcha, nafukovanie, syndróm dráždivého čreva), prevencia recidivujúcich močových infekcií, zmiernenie príznakov laktózovej intolerancie, imunostimulačný, antirakovinový a antialergický účinok a pod.
Bohužiaľ máloktoré probiotické mliečne výrobky obsahujú probiotické baktérie v dostatočnom množstve a životaschopnej podobe. Každým dňom, počnúc dňom výroby, sa totiž množstvo životaschopných baktérií v probiotickom mliečnom výrobku významne znižuje a po niekoľkých dňoch je už zo zdravotného hľadiska úplne nevýznamné. Preto je rozumnejšie získavať probiotické baktérie z potravinových doplnkov, kde sa nachádzajú v dostatočnom množstve (rádovo v miliardách) a ich dostatočnú životnosť (aspoň 1 rok) zabezpečuje buď výrobca (napr. väzbou na proteínovú matricu) alebo priamo spotrebiteľ ich uskladnením v chladničke.

4.Materské vs. kravské mlieko
Zloženie materského mlieka každého cicavca je prispôsobené jeho požiadavkám, zohľadňujúc špecifiká rastu a vývoja daného druhu. Ľudský novorodenec rastie pomalšie ako mláďatá iných cicavcov, preto aj ľudské mlieko patrí k druhom s nižším obsahom bielkovín. Tvrdiť teda, že kravské mlieko je pre správny vývoj dieťaťa nevyhnutnou potravinou, je prinajmenšom zavádzajúce.
Humánne materské mlieko (ďalej len materské mlieko) obsahuje asi 3x menej bielkovín ako mlieko kravské, obsahuje viac laktalbumínu (hlavná a ľahko stráviteľná bielkovina materského mlieka) a ). Zastúpenie jednotlivých aminokyselín (menej fenylalanínu a tyrozínu) v materskom mlieku je tiež prispôsobené nezrelému metabolizmu dojčata. Dojča totiž uvedené aminokyseliny nedokáže spracovať a ich zvýšené hladiny v krvi môžu pôsobiť toxicky na centrálny nervový systém.
Kravské mlieko obsahuje asi 3-4x viac minerálov (čo pri nadmernom príjme môže zaťažovať obličky), navyše pomer vápnika a fosforu je vzhľadom na vstrebávanie v kravskom mlieku omnoho nevýhodnejší. Železa je síce v kravskom mlieku viac, ale jeho využiteľnosť je v porovnaní s materským mlieko omnoho nižšia (10% versus 50%). Vitamínu C obsahuje kravské mlieko asi 6x menej.
Tuk materského mlieka má asi 4x viac hodnotných nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú veľký význam pri dozrievaní nervového aj imunitného systému dieťaťa.

5.Intolerancia a alergia
Asi 75 % celosvetovej populácie (u nás len asi 15 %) trpí tzv. laktózovou intoleranciou, t.j. neznášanlivosťou mliečneho cukru – laktózy. Črevna sliznica postráda enzým, ktorý pomáha tráviť laktózu, ktorá potom postupuje do hrubého čreva, kde je fermentovaná črevnými baktériami za vzniku nadmerného množstva zapáchajúcich črevných plynov. U niekotrých ľudí dochádza vplyvom nerozštiepenej laktózy k obmedzovaniu vstrebávania tekutín, čo spôsobí vznik hnačky, ktorá má pre nadmerný obsah plynov v čreve explozívny charakter. Ide o ľahšie zvládnuteľnú poruchu (v zmysle vyváženia stravy) ako je alergia na bielkovinu kravského mlieka, lebo nie je nutné vyradiť všetky mliečne výrobky. Ľudia trpiaci intoleranciou laktózy zväčša bez problémov znášajú zakysané mliečne výrobky a tiež niektoré syry. Najčastejšie majú problém s mliekom ako takým, aj keď mnohí jedinci s intoleranciou znesú aj malé množstvá mlieka.
Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka (alergénmi kravského mlieka sú kazeín, ß-laktoglobulín, ?-laktoglobulín, bovínny sérový albumín a bovínny laktoferín) je nutné vyradiť všetky mliečne výrobky a čo je najnáročnejšie – mnohé ďalšie potraviny, do ktorých sa mlieko pridáva. Prejavy alergie môžu byť podobné ako pri intolerancii, ale aj úplne iné: najčastejšie sú kožné prejavy alebo alergická nádcha alebo astma.

6.Riziká včasného podávania neupraveného kravského mlieka kojencom
Predčasné zaradenie neupraveného kravského mlieka do výživy kojencov môže spôsobiť vznik cukrovky, a to nielen v detskom veku, ale aj neskôr v dospelosti (kde už je táto súvislosť málo viditeľná). Predpokladá sa, že po expozícii mliečnym bielkovinám u kojenca dochádza k vzniku protilátok proti beta-laktoglobulínu, ktoré napádajú a ničia beta bunky pankreasu (tu sa tvorí inzulín), čo následne spôsobí cukrovku 1.typu.

Ďalším problémom, ktorý môže predčasné zaradenie natívneho kravského mlieka spôsobiť, je mikroskopické krvácanie z tráviaceho traktu s následným vznikom chudokrvnosti a neprospievania dieťaťa.

Z uvedených dôvodov Americká akadémia detských lekárov neodporúča zaraďovať kravské mlieko do jedálneho lístka pred ukončeným prvým rokom života. Navyše, ak sa mlieko a mliečne výrobky stanú dominantnou zložkou detskej stravy, chudokrvnosť môže vzniknúť aj v dôsledku nedostatočného príjmu železa, keďže mlieko je na tento minerál veľmi chudobné. Ďalší dôvod nepoužívať kravské mlieko u dojčiat je častý výskyt brušnej koliky po jeho konzumácii (každé piate dieťa má po konzumácii mlieka brušnú koliku). Dokonca kolika môže vzniknúť aj u dojčeného dieťaťa, ktorého matka konzumuje kravské mlieko.
AKV odporúčanie:dojčenie aspoň do jedného roka veku dieťaťa a mliečne výrobky zaradiť do stravy až od ukončeného jedného roka veku dieťaťa.

7.Osteoporóza
Je známe, že krajiny s najvyššou spotrebou mliečnych výrobkov (USA, Švédsko, Fínsko) majú aj najvyšší výskyt osteoporózy. Ak teda dôležitú úlohu v prevencii osteoporózy prisudzujeme vápniku, vidíme ako nie vždy stačí jeho vysoký príjem. Existuje totiž veľa “zaručených“ spôsobov, ako sa o vápnik ochudnobniť. “Zabezpečí“ nám to vysoká spotreba soli, pravidelná konzumácia nealko nápojov (fosfáty), prevažne živočíšne potraviny a nezdravý životný štýl (veľmi málo fyzickej aktivity, fajčenie alebo nadužívanie alkoholu).
Naopak, viaceré veľké štúdie zistili omnoho vyšší výskyt zlomenín u žien, ktoré konzumovali veľa mliečnych výrobkov v porovnaní s tými, ktoré konzumovali málo alebo vôbec. Toto sa samozrejme nedá interpretovať tak, že vápnik nemá v prevencii a liečbe osteoporózy svoje miesto, skôr ide o to, že mlieko nie je ideálny zdroj vápnika vzhľadom na vysoký obsah živočíšnych tukov a bielkovín.
Vo viacerých veľkých štúdiach sa fyzická aktivita tínedžerov vo veku 12-18 rokov ukázala byť omnoho dôležitejšia ako príjem vápnika. Deti, ktoré konzumovali veľa mliečnych výrobkov nemali “hustejšie“ kosti, ale deti ktoré pravidelne športovali áno. Taktiež príslušníci viacerých kmeňov v Afrike, kde sa mlieko nekonzumuje skoro vôbec (ale ide o fyzicky nadštandardne aktívnych jedincov), osteoporózu nepoznajú.
AKV odporúčanie: Riziko osteoporózy môžeme znížiť prostredníctvom pravidelnej fyzickej aktivity, obmedzením príjmu sodíka, nealko nápojov, živočíšnych bielkovín a zvýšením príjmu rastlinných zdrojov vápnika prostredníctvom pestrej rastlinnej stravy s pravidelným príjmom ovocia a zeleniny, strukovín, orechov a olejnatých semien.

8.Rakovina
Mlieko a rakovina hrubého čreva
Výsledky mnohých štúdií sa javia v prospech konzumácie mlieka, nie však všetky túto súvislosť potvrdili. Predpokladá sa ochranný účinok vápnika, ktorý pravdepodobne znemožňuje karcinogénne pôsobiacim sekundárnym žlčovým kyselinám ich škodlivé pôsobenie na črevnú sliznicu.
Zdá sa však, že omnoho výraznejšiu ochranu poskytuje vápnik z výživových doplnkov ako z mlieka. Navyše existuje teória, ktorá predpokladá, že zvýšený výskyt rakoviny prostaty v dôsledku konzumácie mlieka tiež súvisí s vápnikom, čo vytvára zaujímavú otázku: koľko vápnika je potrebné skonzumovať, aby sme si zabezpečili ochranu proti rakovine hrubého čreva a zároveň nezvýšili riziko rakoviny prostaty (muži ?)? Našťastie odpoveď je pomerne jednoduchá: na kvalitnú ochranu proti rakovine hrubého čreva stačí denný príjem vápnika okolo 700-1200mg (viac už nemá zmysel) a riziko rakoviny prostaty sa začína zvyšovať pri denných dávkach okolo 1500-2000mg.
Vzhľadom na jednoznačný fakt, že akýkoľvek živočíšny tuk (teda aj mliečny) riziko rakoviny všeobecne zvyšuje, Americká spoločnosť pre výskum rakoviny odporúča sústrediť sa na nízkotučné mliečne výrobky, ideálne s obsahom probiotických baktérií.
AKV odporúčanie: Kým sa definitívne nedorieši otázka rizikovosti kravského mlieka aj v súvislosti s inými druhmi rakoviny, odporúčame sústrediť sa na nemliečne zdroje vápnika (radi vám u nás v AKV poradíme). Tí, ktorí sa rozhodli používať mlieko a mliečne výrobky, by mali uprednostňovať probiotické mliečne výrobky. Najvýznamnejší ochranný účinok voči rakovine hrubého čreva poskytuje dostatočný príjem vlákniny a pravidelná konzumácia kapustovitých druhov zeleniny.

Mlieko a rakovina prostaty
Snáď najviac štúdií o možnom karcinogénnom účinku mlieka bolo realizovaných v súvislosti s rakovinou prostaty. Nie všetky túto súvislosť potvrdili, väčšina veľkých štúdii však tomu nasvedčuje. Zvažuje sa niekoľko teórií, akým mechanizmom môže rakovina prostaty pri nadmernej spotrebe mlieka vznikať. Jednak sa predpokladá, že vyššie množstvá vápnika (asi nad 1500mg denne) by mohli brzdiť vznik aktívnej formy vitamínu D (ktorý má ochranný účinok voči rakovine prostaty), druhá teória za rizkový faktor považuje rastový faktor IGF-1. Zistilo sa totiž, že muži s vysokou hladinou IGF-1 v krvi (ktorá korelovala aj s vysokou spotrebou mlieka) majú asi 4-krát vyššie riziko rakoviny prostaty oproti tým s nižšou hladinou. Z tohto hľadiska sa zdajú byť rizikovejšie nízkotučné mliečne výrobky, nakoľko obsahujú celkovo vyšší obsah bielkovín a teda aj IGF-1.
AKV odporúčanie: Milovníci mlieka by mali konzumovať maximálne 1-3 mliečne porcie denne a nezabúdať na pestrý a bohatý príjem rastlinných zdrojov vápnika. Denný príjem dostatočného množstva zeleniny, strukovín, olejnatých semien a orechov zabezpečí aj dostatočný príjem vlákniny, ktorý voči rakovine prostaty chráni. Najvýznamnejší ochranný účinok sa pripisuje rastlinných zdrojom lykopénu (paradajky, grepfruity, červený melén a červená paprika) alebo izoflavónov (sója). Protektívny účinok má tiež zinok, selén, vitamín E a vitamín D. Treba tiež zdôrazniť, že nízkotučné mliečne výrobky sú v tomto prípade rizikovejšie, probiotické mliečne výrobky by však mohli byť v akceptovateľným kompromisom.

Mlieko a rakovina prsníka
Je známe, že v Japonsku je veľmi nízky výskyt rakoviny prsníka, rovnako aj to, že u Japoniek, ktoré žijú v západných krajinách, kde preberajú nezdravé stravovacie návyky, výskyt rakoviny prsníka stúpa asi 3 – 6 - krát. Zásadný rozdiel je v množstve tuku: v priemernej “americkej diete“ tuk predstavuje asi 35 – 40 % denného množstva energie, v “japonskej“ je to asi len 10 %. Množstvo tuku v strave má významný vplyv na hormonálnu aktivitu organizmu a je známe, že vysokotuková dieta zvyšuje hladinu estrogénov v krvi, ktoré sa podieľajú na vzniku viacerých druhov rakoviny vrátne rakoviny prsníka. V prípade rakoviny prsníka sa síce za dôležitejší rizikový faktor považuje červené mäso, mlieko sa môže na jej vzniku podieľať jednak samotnou existenciou živočíšneho tuku, jednak rastovým faktorom IGF-1. Nezanedbateľný je aj vplyv mnohých kontaminantov v mlieku (najmä pesticídov).
Súvislosť vzniku rakoviny prsníka a nadmernej konzumácie mlieka sa preukázala najmä pri premenopauzálnych formách tejto rakoviny.
AKV odporúčanie: Za najcitlivejšie životné obdobie ženy, kedy organizmus je najvnímavejší na karcinogény, sa považuje puberta a prvá gravidita. Toto je aj kľúčové obdobie pre možný vznik prvých rakovinových buniek v prsníku a je teda veľmi dôležité, aby už od detstva bola strava zostavená správne. Nízky až žiadny príjem živočíšnych tukov sa okrem správnej hmotnosti, pravidelnej fyzickej aktivity, bohatého prísunu vlákniny a fytoestrogénov považuje za kľúčový v prevencii tohto druhu rakoviny.

Mlieko a rakovina vaječníkov
Predpokladá sa, že ženy ktoré konzumujú nadmerné množstvá mlieka a mliečnych výrobkov (viac ako tri poháre mlieka denne) majú asi trojnásobné riziko rakoviny vaječníkov oproti tým, ktoré ho konzumujú málo alebo vôbec.
Nadmerná spotreba mliečnych výrobkov (najmä tých s vysokým obsahom laktózy ako sú napr. cottage cheese, zmrzlina, jogurty, odtučnené mlieko) pravdepodobne spôsobuje prekročenie možností organizmu (enzymatickej kapacity) na spracovanie galaktózy. Hromadiaca sa galaktóza stimuluje tvorbu hormónov, ktoré podporujú vznik rakoviny.
Samozrejme vplyv hormonálnych zmien v dôsledku nadmerného príjmu mliečneho (živočíšneho) tuku sa tiež nedá vylúčiť. Dokonca ani vápniková teória (pozri rakovina prostaty), nakoľko sa zistilo, že v teplých krajinách (kde je viac slnečného žiarenia a teda sa vytvára aj viac vitamínu D) je omnoho menej prípadov rakoviny vaječníkov ako v krajinách so studenším podnebím.
AKV odporúčanie: Okrem všeobecne platných zásad v prevencii rakoviny, pri rakovine vaječníkov je zvlášť dôležité redukovať živočíšne zdroje s dôrazom na mlieko a mliečne výrobky. Podobne ako pri rakovine prostaty, najvýznamnejší ochranný účinok sa pripisuje potravinám s vysokým obsahom lykopénu.

9.Nadváha, obezita a kardiovaskulárne ochorenia
Mlieko a mliečne výrobky, ako bohatý zdroj cholesterolu a nasýtených mastných kyselín, môžu najmä pri nadmernej konzumácii zásadným spôsobom prispievať k vzniku nadváhy a aterosklerózy. Odtiaľ je už len malý krôčik k artériovej hypertenzii, ischemickej chorobe srdca, cukrovke alebo k celému metabolickému syndrómu. Trochu iné postavenie majú probiotické miečne výrobky, kde za pôsobenia probiotických mliečnych baktérií dochádza k vzniku viacerých látok, ktoré pozitívne vplývajú na krvný tlak, znižujú hladiny zápalových parametrov v krvi a prispievajú k normálnej hladine krvných lipidov.
AKV odporúčanie: V prípade kardiovaskulárnych ochorení je zrejme menej nebezpečné konzumovať nízkotučné mliečne výrobky, keďže za najrizikovejší sa z tohto hľadiska považuje mliečny tuk. Probiotické mliečne výrobky naopak môžeme považovať (v primeranom množstve) za bezpečné a vhodné. Toto samozrejme platí za predpokladu celkovo pestrej a dobre vyváženej stravy s prevahou rastlinných potravinových zdrojov.

10.Alergická nádcha (rinitída) a astma
Je známe, že mlieko sa považuje za jeden z najvýznamnejších potravinových alergénov (mliečna bielkovina) a zároveň potravinu, ktorá často obsahuje mnoho ďalších cudzorodých látok (pozri kontaminanty), ktoré môžu vyvolávať zdravotné ťažkosti rôzneho charakteru, vrátane alergických prejavov zo strany dýchacieho systému. Takto môže konzumácia mlieka spôsobiť vznik astmatického záchvatu alebo alergickej rinitídy, môže predlžovať liečbu alebo komplikovať vývoj respiračných infekcií a to aj u jedincov, kde sa alergia na mlieko nedokázala. Neexistujú síce na tému zahlieňovania mliekom žiadne relevantné štúdie, ale je empiricky známe, že mlieko pri respiračných infektoch naozaj pôsobí “hlienotvorne“ a preto aj mnohí praktickí lekári svojim pacientom odporúčajú vynechať mlieko a mliečne výrobky počas zápalov dýchacieho systému, či už ide o nádchu alebo zápal pľúc.
Preto tzv. vyhasnutie detskej alergie na mlieko nemusí zákonite znamenať koniec “mliečnych problémov“. Môžu sa objaviť práve vo forme dlhšie trvajúcich a komplikovanejšie prebiehajúcich zápalov dýchacieho systému.
AKV odporúčanie: Pri akýchkoľvek alergických prejavoch aj zo strany iných systémov ako je tráviaci (kožné prejavy, nádcha, astma) je vhodné vždy vylúčiť aj alergiu na kravské mlieko. Aj pri nepreukázaní jednoznačnej alergie má vždy zmysel vyskúšať vysadiť kravské mlieko a sledovať, či príznaky neustúpia. Pri respiračných infektoch odporúčame vždy mlieko aspoň prechodne vynechať.

11.Zápcha (obstipácia)
Niekoľko štúdií potvrdilo súvislosť chronickej zápchy u detí s konzumáciou kravského mlieka. V okolí konečníka totiž môže vznikať zápal kože, ktorý spôsobuje bolesti pri vyprázdňovaní, na čo dieťa reaguje zadržiavaním stolice s následným vznikom zápchy. Dalším prispievajúcim faktorom môže byť aj nedostatok vlákniny pri prevažne mliečnej strave.
AKV odporúčanie: Pri vzniku zápchy u detí treba vždy vylúčiť aj alergiu na kravské mlieko. Ak vznikne podozrenie, že zápchu alebo bolesti bruška u detí vyvoláva kravské mlieko (či už to, čo deti priamo konzumujú alebo to, ktoré konzumuje kojaca matka) odporúča sa aj pri nepreukázanej alergii na kravské mlieko, vyskúšať vynechať všetky mliečne produkty a pozorovať či nedôjde k zlepšeniu.

12.Šedý zákal (katarakta)
Katarakta je jedno z ďalších ochorení, kde sa predpokaldá škodlivý vplyv galaktózy. V tomto prípade sa za vinníka považuje metabolit galaktózy - galaktikol, ktorý pravdepodobne poškodzuje štruktúru šošovky a prispieva tak k vzniku sivého zákalu. Riziko prekročenia enzymatickej kapacity na spracovanie galaktózy sa vekom zvyšuje a tým sa zhoršuje aj škodlivé pôsobenie mliečnych výrobkov.
AKV odporúčanie: Ideálne je minimalizovať príjem mliečnych výrobkov ako takých. Tu nemá zmysel ani sústrediť sa na nízkotučne, dokonca ani probiotické mliečne výrobky. Najškodlivejšie sú mliečne výrobky s vysokým obsahom mliečneho cukru. Pre zdravie očí je dôležitý dostatočný príjem flavonoidov, vitamínu C a E a esenciálnych mastných kyselín.

13.Akné
Viaceré veľké štúdie preukázali súvislosť vzniku akné s konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov, bez ohľadu na to, či ide o bežné (tučné alebo netučné) alebo tzv. bio - mliečne výrobky. S veľkou pravdepodobnosťou sa predpokladá vplyv hormónov, ktoré sa v kravskom mlieku nachádzajú, uvažuje sa aj o možnom negatívnom vplyve jódu.
Hormóny kravského mlieka pravdepodobne stimulujú mazové žľazy vlasových folikulov, ktoré potom produkujú viac mazu ako normálne, následkom čoho vzniká akné. Vzhľadom na to, že tieto hormóny sa prirodzene vyskytujú v každom mlieku, ani bio mlieko voči akné nechráni. Predpokladá sa, že najvýznamnejšie je pôsobenie rastového faktora IGF-1. Mlieko nielen môže spôsobovať akné, ale u ľudí, ktorí sú na akné náchylní z iných dôvodov, podporuje vznik ťažších, rezistentnejších foriem týchto vyrážok. Toto riziko sa týka najmä tých, ktorí piju tri a viac poháre mlieka denne (alebo konzumujú ekvivalentné množstvo mliečnych výrobkov). U ľudí, ktorí majú alergiu na bielkoviny kravského mlieka je táto súvislosť zvlášť významná.
AKV odporúčanie: Pokiaľ máte alergiu na kravské mlieko a zároveň problémy s akné, poraďte sa ako dôsledne vyradiť zo svojej stravy všetky výrobky, ktoré môžu mlieko obsahovať aj v skrytej podobe. Pokiaľ vás trápi akné a nemáte alergiu na kravské mlieko, vyskúšajte na pol roka mlieko vysadiť úplne a pozorujte, či vám akné nezmizne alebo sa nezlepší. Pokiaľ k zmene nedôjde, zrejme bude príčina inde.

14.Záver
Ako si poradiť s takým množstvom rozporuplných informácií?
1. Na jednej strane všeobecné odporúčanie znížiť množstvo tukov a teda uprednostňovať nízkotučné mliečne výrobky, na druhej strane sa im pre vyššie množstvo IGF-1 v súvislosti s možným vznikom rakoviny obávať.
2. Na jednej strane potreba zvýšiť príjem vápnika za účelom prevencie rakoviny hrubého čreva a osteoporózy, na druhej strane obava z jeho zvýšeného príjmu pri rakovine prostaty (ev. rakovine vaječníka)
3. Na jednej strane odporúčanie užívať radšej probiotiká v kapsliach pre ich spoľahlivejšiu životaschopnosť a väčšie množstvo, na druhej strane výhoda probiotického mliečneho výrobku pre vznik určitých látok znižujúcich krvný tlak.
AKV odporúčanie: Jednoznačne neodporúčame nadmerný príjem mlieka a mliečnych výrobkov. V určitých horeuvedených prípadoch je vhodné mlieko vysadiť úplne a nahradiť ho rastlinnými zdrojmi vápnika. Pri bežnej konzumácii neprekročiť 1-3 porcie mliečnych výrobkov denne, pričom sústrediť sa na probiotické mliečne výrobky, prípadne malé množstvá kvalitných tvrdých syrov (napr. ementál, parmezán) a určite vynechať tavené, nepasterizované syry alebo syry s plesňou. Dodržiavať odporúčania uvedené v “pyramíde AKV“ o zdravom zložení stravy, kedy sa snáď nemusíme báť ani vysokých hladín IGF-1 ani priveľkej nálože vápnika (nad 1500mg). Probiotiká odporúčame užívať v kapsliach ale hypertonici si v rozumnom množstve (1 acidko denne) môžu dopriať aj probiotické mliečne výrobky.

MUDr. Alexandra Frolkovičová
MUDr. Igor Bukovský, PhD.

frick
9. jan 2012

@tetapetra 😀 to keď si priatel mlieka nemôžeš byť jej priatel na FB? 😀 S niekym proste nepohneš tomu svedčia aj niektoré debaty tu na MK.Budú sa oháňať kadejakými výskumami ale keď im niečo povie človek ktorý s tým pracuje a venuje s tomu tak ako hrach na stenu.Nuž 100 ľudí 100 chutí

tetapetra
9. jan 2012

@p.j.jacky joooooooooooooooooj Bukovskeho nie. Ten na vsetko vravi fuj. Ja len k bodu 2, kde su pescitidy atd. na to vsetko sa robi test, ktory pritomnost odhaluje, tak ako ci su v mlieku antibiotika a bla, bla, bla, Ohladom patogennov a tazkych kovov, vsetko sa raz za 3mesiace posiela do centralneho labaku, kdde sa to skusa. S probiotikami, ma pravdu a aj zivou mikroflorou, to vsetko pourcitom dni pomaly zomiera 😀

tetapetra
9. jan 2012

@frick no to ona napisala na FB, ze robila krupicu z prevareneho mlieka.

p.j.jacky
9. jan 2012

@tetapetra neviem co je Bukovsky zac,ale tento clanok sa mi paci a mne osobne logiku dava.
Napriklad...manzelova mama-svokra vraj davala km od 3mesiacov .Je alergik,astmatik.Trpi na oblicky,ma vysoky cholesterol,zaludocne problemiNeviem,nieje dokazane ze to su nasledky podavania KM,len dohady...ale uz je tu ta myslienka,co ak nahodou.... 😖 vsetko je vec nazoru a presvedcenia...vzdy budu zastanci a oponenti voci KM...nekonecny kolobech 😉

frick
9. jan 2012

som len zvedavá ako dlho vydrží táto téma 😀

tetapetra
9. jan 2012

@p.j.jacky jemu vadi maso, mlieko a vsetko. Ked ho vidim v telke prepinam lebo neznasam jeho hlas a jeho face. Ved podla neho by sme tu uz davno nemali byt. A to nehovorim o sladkostiach 😀