Kedy ste začali podávať kravské mlieko
Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.
@indiankaindi Ak si myslíš, že naša generácia, či generácia našich mám je zdravotne v poriadku, tak ja si to teda rozhodne nemyslím. Dobieha nás to, čo sa podcenilo v detstve a podceňuje sa stále. 😔
@monickapd Toto je diskusia, ak sa nemýlim, takže vyjadrujem svoj názor a nemám pocit, že by som nejak dramatizovala.
Jujha, ešte by maminky prestali dávať deťom mliečko a tým by sa asi niečo stalo 😕
Mojím cieľom je, aby sa mamičky konečne spamätali a deťom aspoň do 1. roku KM nedávali.
Prečo myslíš, že farmaceutický priemysel podporuje pitie mlieka? Na odbúranie kyselín z mlieka treba totiž vápnik, ktorý telo berie z kostí. Takže kto bude potom kupovať lieky na osteoporózu?
Piť a jesť budú moje deti presne to, načo ich ako maminka naučím. 🙂Mám staršiu dcérku a tá by teda lízatko zo zeme nezjedla, tvoje deti asi hej.
@careamell Myslím, že svojim deťom dáva množstvo matiek oveľa horšie veci ako kravské mlieko. Keď bude mať tvoje dieťa 5,6,10 rokov, budeš si vlasy trhať, že ti nechce piť mlieko. Pretože na to nebude naučené a bude piť iba nejaký sójový hnus. Potom mu sprav radšej umelý nutrilon alebo niečo podobné, niečo, čo je v prášku a ej to tak prírodné a prirodzené, že až. Nemysli si, že ja som žena z lazov, ktorá dala pol ročnému dieťaťu klobásu do ruky a šla na pole orať. Čítala som, študovala, skúmala a na nič som neprišla. Dcére jednoducho vadilo to, že tie mlieka boli všetko umelina, bol v tom nejaký sajrajt, vďaka ktorému to bolo práškové a to jej vadilo. Vyskúšali sme všetky mlieka, naozaj úplne všetky, ale jedno horšie ako druhé. A prepáč, ja si nenechám dieťa trápiť, aby mi vyvrátilo viac ako vypilo. Akonáhle začala piť kravské mlieko, nebol ani najmenší problém. A dnes? Vypije normálne mlieko, kakao, aj všetko čo súvisí s mliekom. iné deti v jej veku, odchované na umelých mliekach, dokonca aj staršie deti nedajú kravské mlieko do úst. Ale to zrejme podľa teba ok, lebo veď to je jed. Zaujímavé je, že si jediná, proti radu vedcov, ktorí mlieko vyzdvihujú a robia kopec kampaní, aby ho deti pili. Vrahovia sú to 😅
@riamim Je to možné, ale kto vie. Možno naše deti budú na tom zdravotne niekoľkonásobne horšie len preto, že sme do nich pchali umeliny už od narodenia 😒
@indiankaindi Prečo by si mala trhať vlasy, že jej deti neskôr nebudú chcieť piť mlieko? Prečo by ho mali piť v takomto neskorom veku??? Ja ho dcére v takomto veku ponúkať určite nebudem. 😕
Inak, v UM nie je "sajrajt", je to vlastne KM zbavené niektorých zložiek a plus sú tam pridané rastlinné tuky (oveľa kvalitnejšie a zdravšie ako živočíšne), vitamíny, železo, ktorých má KM veľmi málo. Nie že by som chcela UM vyzdvihovať, ale podľa mňa, pre malé deti je to lepšia voľba ako obyčajné KM. V neskoršom veku sú oveľa prospešnejšie výrobky z mlieka - jogurty, acidofilné mlieka, syry apod ako obyčajné mlieko.
A už radšej končím v tejto debate, každý, nech si spraví podľa svojho svedomia a vedomia - však hádam žiadna matka nechce schválne ublížiť svojmu dieťaťu, len by som chcela apelovať na jednu vec - neberte fórum na MK ako zdroj pravdivých a zaručených informácií - čítajte radšej odborné články!!!
@indiankaindi Rozdiel medzi nami je v tom, že ty berieš KM ako nevyhnutnosť, životne dôležité, ako jediný zdroj vápniku, vitamínov. Ak by si teda o ňom niečo študovala, vedela by si, že mnohé inú suroviny obsahujú vápniku omnoho viac.
Moje deti mlieko nepijú a ani nebudú.
Rastlinné mlieka, ako sojove, ryžové alebo dokonca mandľové majú viac prospešných látok a sú lahodnejšie ako tá biela voda.
Tak, ako by si ty nevypila napr. sobie mlieko, alebo ťavie mlieko, ktoré sa pije normálne v iných krajinách, tak by oni nevypili to naše, kravské, takže považovať rastlinné mlieka z tvojej strany sa humus, je čisto tvoj subjektívny názor.
Ako nájdeš články za pitie mlieka, nájdeš aj také, ktoré ho neodporúčajú, takže určite nie som jediná na tomto svete 🙂 V posledne dobe klesol predaj mlieka a odvtedy všade píšu, ako ho treba piť, veď čo iné spravia, začnú ho vylievať???..
@careamell ja mlieko nevnímam ako jediný zdroj vitamínov, ale je podľa mňa prospešné pre človeka a pre dieťa v mnohých ďalších veciach. A podľa mňa je jednoznačne lahodnejšie ako ryžové, sojové a pod. Okrem toho, nie je sója náhodou jeden z najsilnejších alergénov? Je to jedno, podstatou tohto fora nie je presviedčať niekoho o vlastnom názore, iba si ho povedať a každý si z toho vezme to svoje. Môj názor je ten, že umelé mlieka nie sú to najvhodnejšie pre malé dieťa, resp. kravské mlieko nie je nevhodné pre dieťa mladšie ako 3 roky.
@riamim prečo by deti vo veku 5 alebo 10 rokov nemali piť mlieko? Alebo prečo by si im ho nemala dávať? Nechápem tvoju otázku. Mlieko je snáď vo všetkom. To tvoje deti budeš ťahať od všetkého, čo je z kravského mlieka? A čo ak prídu tvoje deti do škôlky, do školy alebo hocikam a prídu do styku s kravským mliekom? Budú im všade špeciálne variť? Nechápem.
Aj minule som sa bavila s jednou maminou, ktorá sa dušovala, že svojmu dieťaťu by nikdy nedala kravské mlieko pre boha, taký humus. Že oni pijú iba sójové a ryžové, lebo len to je zdravé. V ruke držala zapálenú cigaretu.... takže zdravie ako zdravie, každý si pod tým predstavuje niečo iné 😕
@indiankaindi Ja nehovorím, že sa malá ani nedotkne KM - ale že jej ho nebudem schválne núkať v poháriku, takže ma nebude trápiť, ak ho nebude chcieť piť. Lebo ty si písala, že čo budeme robiť, keď deti neskôr nebudú chcieť piť KM. Nič, čo by sme robili. Všetko s mierou - ak si ho dá občas v nejakom jedle, svet sa nezrúti. 😉
My ho nepijeme, malemu nechuti. Kojim este (22 mesiacov) + sunar. Ale pouzivam ho do varenia a tiez samozrejme mliecne vyrobky. Ale skusala som miesto sunaru, zial nezajem, kprec nechce....
@indiankaindi Zaujímave je, že všetci vedci podľa teba odporúčajú pitie mlieka, no všetci sa zhodnú na tom, že aspoň do 1. roka je pre dieťa nevhodné, podľa teba však je.
Naše rozhodnutia, ktoré sme pre naše deti spravili v rannom detstve sa na nich prejavia neskôr, v dospelosti, to však už nikto nebude dávať za vinu napr. aj pitiu mlieka, nesprávnemu stravovaniu, či skorým začatím príkrmov.
@careamell veď to je to, že teraz vedci tvrdia niečo, čo o pár rokov nebude pravda a bude to najväčšia hlúposť na svete. A aj vtedy to bude podložené niečim logickým, vedeckým a úžasným. Je to tak so všetkým, takže to treba brať s rezervou. A vieš, ja som kravské mlieko začala dcére dávať preto, lebo kojiť som nemohla a umelé mlieka vyvrátila. Takže pozerať na ňu, ako sa jej nič neudrží v žalúdku som sa tiež nemohla. Preto sme aj s príkrmami začali oveľa skôr. Bohužiaľ, ani dnes ešte tie umelé mlieka nevedia spraviť tak, aby boli naozaj dobré a kvalitné. Takže som musela voliť túto cestu, hoci priznám sa, že mi to vôbec nevadilo. 😅
@indiankaindi Tak ma napadá, kto alebo čo by ťa presvedčil o nevhodnosti KM? Možno keby to bola ako prvá správa v televíznych novinách? Ale mám pocit, že ani to by ti moc nedalo....
@careamell vieš čo, asi nič. Osobne si myslím, že kravské mlieko je v poriadku. Okrem toho, čo som podľa teba mala dať 5 mesačnému dieťaťu, ktoré umelé mlieko dokázalo tolerovať max. 3 dni a potom ho vracalo pri každom jedle? Už od cca 4 mesiacov som jej dávala prvé príkrmy zo zeleniny, piškóty a rožok, pretože inak by vlastne nič nejedla a nepila. Čo by si robila na mojom mieste? 😒
kedy ste zacali varit detom krupicovu kasu s KM?
@dadushka007 po roku aj neskôr
@indiankaindi Takže je to tvoj osobný názor a na tie názory odborníkov, o ktorých si tu aj ty písala nedáš. V tomto je problém niektorých maminiek, dávajú na svoj názor, akoby oni boli odborníčky na výživu.
Mňa by zaujmalo, aký bol názor lekárky, alebo gastroenterológa na stav tvojej dcérky. Pokiaľ tri dni UM tolerovala, prečo sa to po tejto dobe zmenilo. Iste jej robili kopec vyšetrení. Má nejaké alergie?
Určite to pre teba bolo stresujúce a dala si sa nahovoriť už na čokoľvek, aby sa malinkej uľavilo.
@careamell Jasné, absolvovali sme rôzne vyšetrenia. Názor gastroenterologičky bol, že musíme vydržať, že raz prestane vracať. už sme tam nešli. najprv samozrejme skúšala rôzne špeciálne mlieka, ale vždy bol rovnaký výsledok. Jedine od sunaru vracala okamžite a nie až po 3 dňoch. Pediatrička povedala, že z toho vyrastie, vymenili sme ju, ale nová lekárka si nevedela rady. ja sama som prišla s tým, že jej dáme kravské mlieko a lekárka súhlasila. Vraj to nemôže nejak veľmi ublížiť. Keď sme začali viac prikrmovať, tak sme mlieko uberali a v cca 1 roku už ho pila menej, len večer pred spaním. Inak už jedla prakticky všetko (samozrejme okrem alergénov a pod.) Teraz je zdravá, alergie zatiaľ nemá, ale určite prídu. Ja sama som alergička a nepoznám osobne asi ani jedného človeka, ktorý by alergiu nemal. Takže tomu sa určite nevyhneme.
@indiankaindi Ja by som sa s takýmto stanoviskom lekárov neuspokojila.
Problém bol asi aj v tom, že ste alergici.
Inak u nás v rodine nemá alergie nikto, ani ja, moji rodičia, manželovi, či moje deti.
@careamell tak to máte šťastie. Hoci dnes je to už v podstate vec, ktorá nie je taká zaťažujúca a nepríjemná ako kedysi. Neviem či je to alergiami, pretože vyšetrenia u nej nič nepreukázali. Skúšali sme aj HA mlieka, aj mlieka na citlivé bruško, všetko možné aj nemožné a len od kravského jej nič nebolo. Ak by to bolo alergiou, tak by som povedala, že práve to kravské by malo zareagovať.
Ťažko povedať, názorov je fakt veľa
@indiankaindi Povedala by som, že tým, že papala KM odmalička, sa tým alergiám neskôr bohužiaľ nevyhne.
U nás v rodine všetky maminky dojčili veľmi dlho, aj tým myslím prispeli k lepšiemu imunitnému systému detí, ja môjho malého kojím doteraz. Samozrejme nie každý mamička má to šťastie, aby mohla dojčiť 😒
@careamell Veď to, že ja som sa tešila a pripravovala na to, že budem dojčiť čo najdlhšie. Aj som sa snažila rôzne si mlieko udržať a obnoviť, ale nešlo to ☹ To by sme sa určite týmto problémom s UM vyhli. Ale s alergiami počítam, hoci určite by som bola radšej keby ich nemala a snažíme sa tomu vyhnúť, no osobne už neverím, že sa to dá. 😖
Zdravim, chcela by som sa poradit...bie mi niekto povedat od kedy je mozne malemu dietata zacat podavat na pitie kravske mlieko normalne z obchodu????..lekarka mi povedla, ze po roku,hm....na nete citam, ze po troch rkoch...tak som na pochybach...dakujem za rady....
Ja by som nedala vôbec KM. Ale pokiaľ ho chceš dieťatku podávať, tak rozhodne po 3. roku. Pokiaľ dávaš UM, pokračuj, obsahuje totiž všetko, čo KM neobsahuje a opačne. Obsahuje železo, zinok a jód, čo KM obsahuje v min, množstve a neobsahuje toľko bielkovín a minerálnych látok, ktoré by zaťažili obličky.
@careamell dakujem za nazor co sa tyka KM....a rada by som sa poradila ohladom jogurtov.....mala ma 11mesiacov a neviem ake jogurty jej davat.....nikotucne, alebo plnotucne?....smotanove, alebo nie?...alebo jogurty od Hipp urcene pre deti?....a este otazocka...mala pije nutrilon HA, dokedy je vhodne jej hodavat?...a odkedy zacat davat nutrilon normalny???...dakujem pekne
Divné, že každá diskusia za vždy zvrhne do hádok ☹ .
Môj názor je ten, že deti majú jesť a piť všetko, všetko samozrejme s mierou a samozrejme ak na to nemá dieťa negatívne reakcie.
Podľa mňa je vždy lepšie čokoľvek prírodné, než to, čo sa musí továrensky vyrábať (t.j. aj UM, aj sójové mlieka, ryžové a pod.) Samozrejeme, aj my sme boli na UM - nechcene, ale iného východiska nebolo. Po roku sme začali dávať KM, bohužiaľ po týždni bola taká reakcia, že sme začali zisťovať, čo je kde je problém a prišli sme na to, že KM nesmieme a nesmieme ani čokoľvek iné, čo okolo KM čo i len prešlo, takže aj UM letelo do koša - teda čo nám ostalo som tu predala 🙂 . Teraz pijeme ovčie a kozie mliečko, jogurty z týchto mliek a konečne je všetko v poriadku ako má byť 😀 .
A pre mamičky, čo sa tak bránia KM - viete kde však sa to KM vyskytuje? Boli by ste skutočne prekvapené, pretože i mňa to šokovalo, nakoľko teraz musím dávať sakramenský pozor na to, aby malý nič nedostal, čo má obsah KM - len taký príklad - napr. aj sójová nátierka obsahuje syr eidam - a z čoho je syr eidam?
Takže mamičky, každá nech dáva svojmu dieťaťu to, čo sama cíti, že by malo dostať. Ja som podvedome akosi cítila, že KM ešte nie, no podľahla som tlaku niekoho z rodiny a nedopadlo to dobre. Takže ak cítite, že KM je pre Vaše dieťa dobré, tak mu ho dajte, ak cítite a ste presvedčené že nie, tak mu ho nedávajte.
Ale hlavne, nech ani jedna ani druhá strana nikomu nevnucuje svoj názor. Každá mama chce pre svoje dieťa to najlepšie a každá ak niečo svojmu dieťaťu dáva/nedáva, robí to s presvedčením, že robí dobre.
Ja som presvedčená, že nie všetky výdobytky tejto doby (napr. UM) sú tak skvelé ako sú reklamované, a taktiež nie všetko, čo bolo v minulosti úžasné, je úžasné aj dnes. Všetky si musíte vybrať iba to, čo Vám vyhovuje a najmä čo vyhovuje Vášmu bábu 😀
Baby, tiez sme davali malemu skor KM, ale sme aj na to doplatili. Ked mal cca 2 roky, odmietal jedlo, len pil mlieko, ci kakavko... a zvracal. Na gastroentologii mu zistili alergiu... pri druhom uz taku chybu neurobim a s KM urcite pockame.
Starsi zacal pit KM od 18 mesiacov, mladsi bol kojeni do 11 mesiacov a teraz ma 2,5 roka a pije Sunar, KM mu nechuti. 🙂
my sme kravské mlieko začali podávať asi v 18 mesiacoch a to tak, že do formulového sme mu vždy priliali trochu kravského a postupne sme ten pomer menili. Urobili sme tak preto, lebo poznám viac detí, ktorým to KM nechutí (je to iné mlieko ako materské, alebo z krabice). Takto sme naň prešli a asi po2 mesiacoch už pil 1/2 litra KM bez problémov. A samozrejme, potom to boli mliečne preteky s manželom, ktorý má KM rád (narozdiel odo mňa), tu sa pilo KM z hrnčekov jedna radosť a funguje to tak dodnes a chvalabohu nemáme žiadne reakcie.

@careamell zle si ma pochopila .. to ja ako malé dojča som dostávala kravské mlieko po 3mesiacoch