icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

traktor
6. okt 2011

@anjelicek26 aj nas maťko papa zo vsetkeho, ma bohate ranajky aj cez den zje vsetko, co mu dam , absolutne nema problem s jedenim..a to rano zacina mliekom + zje komplet ranajky..do hodinky si zas pyta mlieko..tak to je v podstate cely den a vypije skoro 2 litre mlieka + vsetko zje..mlieko neskutocne miluje/ nie granko, kakao/..je uplne zdravy, vôbec nebyva chorucky 😉

anjelicek26
6. okt 2011

@tetapetra - dietatko vo veku 2,5 roka, ked skonci s dojcenim ma 20 zubalov, vie behat, je odplienkovane a viac-menej komunikativne. Schopne sice nie sa o seba postarat - ale jest vsetko, co dospely clovek. Pri teme mlieko hovorime o stravovani, nie o tom, ze sa komplet oblecie, umyje zuby, naskoci na autobus a odfrci do skolky 😉

kaja73
6. okt 2011

@beruska.zuzanka K tomu rice drinku-ryž.mlieku-moj ako alegik ho mal schvalene od pediatra-to bez vapnika-od 8m a to s vapnikom od roku-takže je to OK 😉
.A aj vo fore,kde mame taketo deticky-tak tie ho bezne piju-len si treba uvedomit, že ma malo bielkovin,preto nie je vhodne ako jediny zdroj vyživy vo veku,ked babeno len zacina s prikrmami-ak už papa pestro je to uplne OK 😉
Vapnik doplnis cervenou sosovicou-je super za 10 min uvarena,nema supky -nenafukuje teda,dalej makom, riasami vyvarenymi napr v polievke,brokolicou a aj tym rice drinkom s vapnikom.
ostatne z mlieka je bezne vsade-bielkoviny-mas v mase,strukovinach,tuky-to hadam nemusim hovorit,cukry-tiež skoda hovorit.
Obsah dalsich vitaminov a mineralov je v mlieku ubohy.
Hlavne ide vlaste o ten vapnik,ktory sa ale napr. prave z mlieka zle vstrebava-paradoxne- a preto je vhodne inka ho doplnat-nie mliekom.

anjelicek26
6. okt 2011

@libka1 - no mam na to svoj nazor, aj ho napisem, ale ani tu nekritizujem a neurazam maminy, co to robia inak ;)

Len mliekarensky priemysel v reklamach dobre masiruje mozgy o tom, ake je mlieko zdrave, tak chcem napisat aj nieco proti tomu, lebo az u plne tak, ako to oni stavaju - to nebude 😅

tetapetra
6. okt 2011

@anjelicek26 ale postarat sa nevie 🙂 vsetky ostatne ale ano. A hovorime si, ze Pani Tvorstva 😀 viem, ze sa bavime o stravovani, ale Ty to beries moc osobne, tak som to trochu chcela odlachcit 😀

czechzuzanaba
6. okt 2011

@anjelicek26 No myslim, ze se od ostatnich savcu lisime v hodne vecech, a ne jen v tom, ze pijeme mleko. Ono kdyby jsi to chtela fakt prirodne, tak potom kojit do 4 let aspon, no. Ale nahodou, sak jsou pripady, kdy napr. fena davala pit mleko kotatku a tak 😀
A nemeli bychom teda vubec varit, protoze ktere zviratko si vari, ze.... Tak proste podme se napast, jako kravicky, po ceste zabijeme a snime nejake to zviratko za syrova, vypijeme syrova vajicka, co nekde najdeme jako lasicky...No to asi ne, ze?
Ale treba to co ma tvoje dcera na snidani je pekne, a ja nerikam, ze se mi to nelibi a ze je to nezdrave. Naopak, na to ze jsi v UK je to fajn, protoze tam frci nasypat nake cerealie a je. Jen proste mleko je pro me mleko 🙂

libka1
6. okt 2011

@anjelicek26 tak isto ako farmaceuticky priemysel vymyva mozgy umelymi mliekami... proste je to tak, kazdemu ide o prachy a urobi vsetko preto aby ich mal co najviac.. osobne si myslim ze momentalne je v tom vymyvani mozgou vo vyhode vyrobca UM oproti kravskemu mlieku, nasadil silne zbrane (lekarov)... je to len na kazdom z nas co zoberie vazne a co nie 😉

lussyp
6. okt 2011

@anjelicek26 no lebo aj mojej dcere to zacinalo takto od malinkeho babatka, same hnacky, potom zelene stolice a zapareniny,ekzemy. ale brusko ju nikdy nebolelo. sem tam nejake drobne "sosovicky" v stolici alebo hlienu.... na gastre nam povedala, ze alergia sa z krvi nemusi potvrdit ale moze tam byt. netreba cakat kym sa aj v krvi ukaze. nam to prestalo ked zacala pit Neonate Advance mlieko bez BKM a kombinovane so sojovym mliekom. i ked sojove mi ani alergol. a ani gastro lekarka neodporucala a ako aj ty pises, je to jednine ktore mi vypije a robi jej fakt dobre. vobec nam uz nehnackuje, nekaka casto a nema ziadne problemy traviace... ryzove, kokosove, ovsene....a ine nam nevypije len sojove. teraz sme na sojovom uz niekolko mesiacov a vysledky krvi ma vzdy super, co sa tyka krvinie, zeleza, vitaminov a mineralov. takze to ma ukludnuje 🙂

tetapetra
6. okt 2011

Nemam este dieta, ale po troch rokoch konecne cakam 😀 Jedno viem urcite, nebudem svojmu dietatu davat mliecne vyrobky na baze rastlinnych tukov! Ani Vy to nerobne, je to najhorsie co existuje. Raslinne maslo? Nie, ja viem, ze na natierku je dobre, lakho sa rozotiera 😀 ale brrrrrrrrr. Moj manzel ma rad slahacku v spray, ked tak len so smotanou, nikdy nie rastlinnu. Preto si vsimajte aj to. Nie vsetko akoze mliecne, je mliecne

libka1
6. okt 2011

@tetapetra tak tak, niet nad dobre ciste kravske masielko 😵 😵 mnam, ja sa divim ako mozu niekomu chutit nie vselijake divne nahrazky 😅

anjelicek26
6. okt 2011

@libka1 - tak ze im ide predovsetkym o peniaze je kazdemu jasne, komu nie, bohuzial :(

@czechzuzanaba - ludia sa vyvijali tisice rokov, mäso patrilo k ich jedalnicku od zaciatku... a tiez o mlieku... sa da napisat vela veci... kedysi ludia nemali moznost jest kazdy den mäsko, hlavne tie posledne storocia, ked casto v europe panoval hladomor.... bol to sviatok, kedy ho mali... velmi im chybali zivocisne bielkoviny... mlieko bol vtedy jediny zdroj, ktory mali vdaka krave k dispozicii. Ale toto dnes uz predsa neplati!

@lussyp - nasho bolelo brusko takmer po kazdom um, maval krce, uz ked pil :( Zly pohlad. Az hipp nam sadlo. Tak sme pri nom ostali. Neviem ale, ci prejst na sojove komplet je pre nas az taky dobry napad. No budem musiet postudovat o tom nieco.

anjelicek26
6. okt 2011

@tetapetra - aj my, len ciste maslo 🙂 Neva, ze mu chvilu trva, kym sa da natriet 🙂 Nic nam neutecie 🙂

kaja73
6. okt 2011

@tetapetra
@libka1 A potom sa vam narodi dieta s alergiou na mlieko-vid moj syn a budete ako blbe hladat naico na natieranie,kde nie je ani stopa po mlieku a asi sa budete velmi divit, že mlieko je takmer vsade -aj v tych rastlinnych a pojde vas z toho trafit slak-ako mna.
Nakoniec sme papali vetičko-aspon to sme nasli,co bolo ako tak jedle a bez stipky bielkoviny z kravicky. 😒
proste clovek mieni osud meni. 😝

beruska.zuzanka
6. okt 2011

@kaja73 hore som písala, čo všetko jeme, zaujímali ma nejaké vychytávky od mamičiek, čo vôbec mlieko nedávajú
brokolicu, aj iné druhy zeleniny papá, má problém s paradajkami, nechutia jej, nenútim, poliuevka z červenej šošovice, zemiaku, mrkvy s troškou saturejky je jej najobľúbenejšia

@anjelicek26 moja dcéra jedáva pestro, naozaj som chcela čítať len nejaké dobré tipy, vychytávky, ale dík, aj mussli, aj jogurty, aj praženicu z jedného vajca mala, na minime tuku samozrejme, nejedáva žiadne vyprážané somariny, sladké máva, ale výnimočne, ale tiež vyberám, čo, žiadne brumíky ani podobné hovadiny u nás nefrčia
granko pila prvý raz minulý piatok, nemáva ho denne
mliekom začína deň, ale zje kompletné raňajky, takže v tom problém nevidím

czechzuzanaba
6. okt 2011

@anjelicek26 a myslis, ze mleko od zacatku k jejich jidelnicku nepatrilo? A na druhe strane - myslis, ze lide se driv dozivali takoveho veku jako dnes? Ono z historie se da cerpat hodne, jen neni to tak cernobile - ze vsechno bylo spatne, nebo vsechno dobre...Musime si vybrat 🙂

kaja73
6. okt 2011

@beruska.zuzanka Ja som rok vobec nedavala mlieko-pil trochu neocatu-ale fakt trochu 4 plechovky mal na mesiac predipsane-takže to bolo tak na vecer 2 deci.
A nam stačili tie potraviny co som napisala-rice drink,riasy,brokolica, cervena sosovica-v tej dobe moc viac nemohol a bolo to OK.

libka1
6. okt 2011

@kaja73 dufam ze toto nebudem musiet riesit 😉 zatial doverujem vyrobkom z kravskeho mlieka... tie s rastlinnymi nahrazkami mi osobne chutia hrozne... zivot je nevyspytatelny...

anjelicek26
6. okt 2011

@beruska.zuzanka - vsak sa stravujete super, neviem, ze ci treba este nejake vychytavky 😕 Nedavam jej nic az tak extra, co by som si teraz spisovala, ze tu je vapnik, tu je to, tu je tamto 😉 Je velmi zdrave dievcatko, chorobu vlastne nepozname. Myslim, ze hlavne zdrava strava tomu prospieva.

tetapetra
6. okt 2011

@kaja73 dufam, ze sa to nestane. Lenze v v rastlinnych tukoch je tolko chemie a tolko vselijakych stabilizatorov, alergenov. Rastlinne tuky vacsinou mlieko neobsahuju je to len voda a roztopeny tuk.

anjelicek26
6. okt 2011

@czechzuzanaba - isteze nie je historia ciernobiela a vela veci sa robilo inak, ale do dnesneho stravovania uz minulost netreba premietat - nie v takej miere - ze mlieko sa pilo vzdy a sme tu. Jeme uplne ine veci, ako sa jedli kedysi. To, co sme v minulosti ziskavali z mlieka mame zastupene v inych potravinach a casto omnoho lepsie. Nie je potrebne. Fakt si za tym stojim, ze dietatko to mlieko po dobe kojenia nepotrebuje.

Dobre zienky, Max je hore, ideme obedik dat 🙂

czechzuzanaba
6. okt 2011

@kaja73 a jak se ta alergie vlastne projevuje? Jak jsi to zjistila, ze to maly ma.

kaja73
6. okt 2011

@tetapetra No ved. 😒 bud sa to neda jest,alebo to ma vsebe aspom trochu mlieka-fakt len to vetičko sa dalo 😒
@czechzuzanaba my sme mali strasny ekzem,v krvi sa ale alergia nedokazala,len eliminacnou dietou sme zistili,kde je pes zakopany.
Bol to boj na dlhe trate.

adri2211
6. okt 2011

nam tiez zistili zaciatocnu alergiu na mlieko,mala bola dost casto vyhadzana,tak som ju pre istotu zobrala k alergologicke,tam nam zistili tu alergiu.doktorrka hovorila,ze to nie je nic hrozne musime na zaciatok dodrzat polrocnu bezmliecnu dietu . odporucila nam ten nutrilon anti alergic,ci ako sa presne vola,ale ten mala nevypije tak sme na sojovom mlieku.

beruska.zuzanka
6. okt 2011

tak potom oki, skúsim jej ešte mak zaradiť , ale pri mliečnych výrobkoch ostaneme, lebo sú dni,keď spapá na raňajky mlieko+jedlo, na desiatu jogurt, naobed polievku a tvarohove cestoviny a na veceru chlieb s maslom, alebo krupicu, zas v mlieku a dni, keď mlieko nechce vôbec, asi bude po mamičke aspoň v niečom 😀

vďaka všetkým za info, ideme sa hrať, majte saaaa 😉

diabliq6666
6. okt 2011

@beruska.zuzanka moja sestra dava od ukonceneho siedmeho mesiaca klasicku bielu activiu bez cukru a pridava do nej vyzivu..tvaroh ako pribinacik deti mozu pokial viem az po roku najskor 😲

beruska.zuzanka
6. okt 2011

@diabliq6666 activia je humus, ak to, tak rašej žiaden jogurt 🤐 a áno, tvaroh až po roku, ale ja som napísala, že Pribináčik som našej ešte nedala a ani nedám, je to ďalšia chemická brečka, radšej iné alternatívy, Em bude mať už dva roky, takže tu nejde o vek 😉

diabliq6666
6. okt 2011

@beruska.zuzanka ja uz mam pocit,ze moja mala papa furt to iste kedze par veci jej sposobilo dost silne koliky tak musime pockat..takze toho na vyber vela nemame a co sa tyka prikrmov..tie nechce vobec...ona lubi co jej mamka doma navari 😀

beruska.zuzanka
6. okt 2011

@diabliq6666 jaaaaj, mojej musím furt dačo vymýšľať, mne lepšie jedla tak pred rokom, ako teraz keď už môže všetko v podstate a vyberá furt dáma jedna 😠 😀
aj ja malej odmalinka varím, príkrmy z pohárika jedla tiež, ale minimum, moc jej to nešmakovalo...

diabliq6666
6. okt 2011

@beruska.zuzanka 🙂ja ked jej dam z flasky prikrm mozem si byt ista,ze po druhej lyzicke ho mam na sebe🙂))ja uz pomaly neviem,co jej mam varit..nastastie mi po stvordnovej hladovke,ktoru si sama spravila zacala jest krasne vsetko...dokonca mliecko chce uz len rano a vecer a zbytok len zeleninku a ovocie...miluje banany a broskyne cerstve🙂)

kryska5
6. okt 2011

@czechzuzanaba no ak to boli jediné argumenty čo ťa oslovili tak niet čo dodať 😉 To čo píšeš ďalej som počula už X-krát nakoľko som bola 9 rokov vegetariánka a toto je snáď jediný argument ktorý "mäsožravci" vytiahnu z rukáva 😀 😀 😀 Prepáč to fakt nebudem komentovať 🙂 Ja netvrdím že UM je lepšie ako KM, máš úplne pravdu že podstata je vlastne tá istá, v oboch prípadoch chemicky upravovaná. Podla mňa je najlepšia voľba kojiť, čo najdlhšie kojiť, potom mamička nemusí riešiť dilemu UM/KM. (Ano sú mamičky ktoré majú problémy kojiť a je mi ľúto keď to nejde aj napriek snahe)
Čo sa stravovania si to napísala veľmi pekne, ano treba prevychovať svoju rodinu pokiaľ ti na nej záleží a chceš aby bola zdravá, lebo stravovať sa zle, nesnažiť sa nič zmeniť, a argumentovať že veď sme zdraví je krátkozraké. Aj v 30-ke ešte bude všetko relatívne OK, možno aj v 40-ke no myslím že málokto bude mať starobu ako náš 80ročný sused vegetarián ktorý vyzerá tak na 55-60 a pohybový aparát má asi lepší ako mnoho mladších ľudí 😉