icon

Kedy začať prikrmovať?

mata30.4
7. feb 2012

Ahojte neviete mi poraditi moja malinka ma za dva tyzdne 3 mesiace a chcem sa opytat kedy mozem zacat davat k mlieku aj nieco ine? myslim tym banany,detske vyzivy a tak dalej? dakujem 😀

megi1989
7. feb 2012

Kojené dieťa od 6 mesiaca , nekojené od 4 mesiaca.času dosť 🙂 A začína sa zeleninkou 🙂

cicimon
7. feb 2012

nesranduj ze 3mes dietatu chces davat prikrmy.....
a temy o prikrmoch https://www.modrykonik.sk/forum/tema/zaciname-s...

adelaine
7. feb 2012

Matka, a co si robila cele tehotenstvo? si si neotvorila ani jednu knizku o dietati?

ale nevadi, odpoviem ti na co si sa pytala...
3mesacne babo nema zrely traviaci system na prijimanie inej stravy iba materskeho ev. umeleho mlieka,
to znamena ze teraz vylucne mlieko a nic ine.

...ak chces zacat prikrmovat, vsetko zavisi od toho, ci malu este dojcis alebo je na umelom mlieku,
plne dojcene deti mozu byht prikrmovane opatrne az od 6 mesiacov veku, deti na umelom mlieko cca od 4 az 5 mesiaca, vsetko treba opatrne, zacina sa jednozlozkovou zeleninou, najcastejsie mrkva, urcite nie banany, vyzivy a ine kraviny, lebo mu akurat tak sposobis nejake dlhodobejsie zdrav. problemy...

a urcite treba konzultovat s pediatrom, ak si nevies rady a nestrielat s prikrmami od buka do buka, to je moja rada.

kata2882
7. feb 2012

https://www.modrykonik.sk/forum/zaciname-prikrmovat/ako-zacat-s-prvymi-prikrmami-pre-deti/

tu mas skusenosti, ale konzultovala by som to s pediatrom ako pise adelaine

mata30.4
autor
7. feb 2012

no ja viem ale moja svokra uz spravila presnidavky a nastojci ze uz by som mala zacat..ide ma znej rozdrapit 😀 no malu annie dojcim dakujem za odpovede

adelaine
7. feb 2012

@mata30.4 nech si ich svokra poje sama, do leta mas cas 🙂

mata30.4
autor
7. feb 2012

no ja si to tiez myslim ale skor asi vymyslim nejaku fintu fn fn a uvidim 😀 snad to vijde alebo sa skaaredo pohadame 😎 😎 😎

cicimon
7. feb 2012

@mata30.4 tak predsnidavky postoja v skrini... a ked kojis tak cakaj do 6mes, nic vam neutecie a MM je lepsie ako skore prikrmy.... a svokru niekde posli..

estterka
7. feb 2012

@mata30.4 ak dojcis,nemozes nic lepsie spravit do buducna ako pockat do pol roka a potom zacat. o nic to dieta nepride,mlieko je idelane na travenie a obsahuje vsetko,co potrebuje. svokre by som velmi rychlo povedala svoje,koho je to dieta? tvoje. ked si tvoje dieta donici travenie skorim zavadzanim prikrmov? 🙄 ..WHO pise,ze sa nesmie davat ine ako mlieko dietatu do 4 mesiacov...tvoja nema ani 3
😕

mata30.4
autor
7. feb 2012

ja si to myslim tiez no sak asi bude chvilku ticha domacnost ale sak neva mne to nebude vadit :D
dakuejm baby takze smola svokricka 😀 😀 😀

gumimaci
7. feb 2012

@mata30.4 vítaj medzi tymi co mliekom trapia a tyraju svoje inak zdrave a stastne dieta 😀 😝 Takych mudrych reci sa napocuvalo viacero zien, co odmietli prikrmovat skor, ako je vobec doporucene....

luciferkax
7. feb 2012

čo som sa ja napočúvala. synčeka som kojila, ešte aj kojím , má rok . Najpr som bola lenivá mu robiť v 6tich týždnoch mrkvovú a jablkovú šťavu, le som ho kojila.. ked sa v noci budil, hned "najlbižší "zhodnotili, že osm mu lenivá uvariť poriadnu krupicu. Ked mal štyri mesiace, to som počúvala už každý den a drobca som nemohla svokre nechať, bo tá by to hned naštopkala... Teraz má rok, v noci sa budí, a zas nechápu, že ja ho rada v noci nadojčím... no zas som lenivá mu dať na noc fľašu 🙂 a nechať h o poriadne vyrevať, šak v nci sa spí 🙂 no čo už, ja som taká strašná matka 🙂 🙂 🙂 🙂

yvetulka
7. feb 2012

@mata30.4 plne suhlasim s maminkami, ktore ti dobre radia, ze ak je dojcena, do 6. mesiacov by som nedavala nic okrem MM, ak je nedojcena, tak od ukonceneho 4. zacat so zeleninou, ktora rastie v zemi, t.j. mrkva, petrzlen, zemiak... a potom az s ostatnou, ako cuketa, brokolica, karfiol... kazdu zeleninku davaj aspon 3-4 dni za sebou, aby si zvykla na chut a az potom miesaj. ale to mas este cas. vela zdravia prajem.
P.S. takych svokier je viac, ale rad sa svojim srdcom a zdravym rozumom.

mata30.4
autor
12. feb 2012

Dakujem baby sak este ze mam dve usi 😀 najhorsie je ze manzel to ma nahaku len co mamicka povie tak lutujem nasej svadby 😖

darija
15. feb 2012

ahojte, chcela by som niektorú z vás poprosiť o nejaký presný zoznam poradia ako majú jednotlivé zeleninky ísť za sebou, kedy sa pridáva mäsko a čo nasleduje ďalej. veľmi pekne dakujem 🙂

yvetulka
15. feb 2012

@darija mne bolo odporucene zacat so zeleninou, ktora rastie v zemi a u nas, t.j. mrkva, petrzlen, zemiak...potom ta zeleninka co rastie nad zemou a potom zelenina na K. najprv jeden druh aspon 3-4 dni v kuse, aby si dietatko zvyklo na danu chut, nie je dobre striedat kazdy den. masko niekde odporucaju od ukonceneho 8. mesiaca, niekde od roka, ja osobne som davala od toho 8. a ryby po roku, zltko tiez ako maso, bielko po roku. dolezite je zacat najprv zeleninkou a az potom ovocie. aj lepok mi bol odporucany od 8. ale baby, co rodili minuly rok sa vyjadrili, ze im bolo odporucene medzi 4. - 6. neviem, musis sa riadit asi vlastnym rozumom, samozrejme zdravym. ked je dojcene zacina sa s prikrmami az po 6. mesiaci, ked na UM, tak po 4. toto som samozrejme aj praktizovala.

mata30.4
autor
23. mar 2012

@yvetulka chcem sa opytat ta zeleninka na K to je co??? 😀

yvetulka
23. mar 2012

@mata30.4 kapusta, kel, karfiol - ta, co jednoducho naduva 😀

mata30.4
autor
24. mar 2012

@yvetulka aha..uz rozumiem nejako mi to nedoplo.... dakujem..ozajky ako mam pripravit kasu?..mala ma 4 mesiace a uz nekojim...ryza a mliecko ?alebo aj nieco ine mozem dat..ale skor domaca vyroba ako kupovane nechcem ju moc a to naucit dakujem 😀

yvetulka
24. mar 2012

@mata30.4 mozes kludne aj kupovanu, v zdravej vyzive najdes toho vela,

kolinia
24. mar 2012

Ja som si tiez narobila presnidaviek z jablcok, z nasej zahrady, nestriekane, ale este som to malej nedala a to bude mat 5 mesiacov, je od narodenia aj na UM, po 6 tyzdnov som skoncila s dojcenim, lebo som stratila mlieko, ale mala uz zacina strajkovat s mliekom, uz som skusala co to....ale vobec nie takym stylom, ze 1 zelenina tri dni, potom dalsia 3 dni, ale po troske napr. dynovu kasicku, milacik, slivkova vyziva, atd.... a mala je ok, takze radsej este cakaj a potom uvidis, len moja je na umelom mlieko a to je ine...