icon

Kedy začať s normálnym jedlom?

zmena303
1. aug 2013

Chcem sa opytat kedy ste zacali s normalnym jedlom pre vase dieta. Hovori sa ze do roka sa nema solit a potom od roku sa solit zacat moze?
Mne mama hovorila ze kedysi sa to tak neriesilo nebol internet a davala uz ked sme mali 10 mesiacov normalne jedlo co jedli aj dospely ze nevarila zvlast. Mohla by som dat dietatu obalovany karfiol ak oskrabem struhanku v ktorej to bolo pecene? Alebo radsej nie. A vobec kedy prestat varit oddelene ?

Strana
z4
siska53
3. aug 2013

@stanislavao jasne, ze do skolky pojde. Ja som napisala to, co som si precitala v casopise mamickovskom, ked sa robila kontrola. Moj maly je uz vsetko a aj solene i korenene, ale snazim sa to neprehanat.
A deti slanu chut nepoznaju, tu im nanutime my. Mojmu malemu to chutilo i bez soli a malej chuti tiez. A to uz vlastne trochu posolene uz i mala, konkec koncov je i v peciive a chlebe ta sol, takze uplne bez soli tie deti aj tak nie su.
Ja nie som ziadna vzorova matka, hej, maly uz papava i sladkosti. Ale nie kazdy den a nie vela, ale snazim sa varit zdravo, vela zeleniny, zabezpecit si ako-tak kvalitne maso pre deti, poznaju pohanku, pseno, kukuricnu kasu i ovsenne vlocky. Dost casto kupujem i spaldove pecivo ci chlieb, ale mame i biele pecivo na stole. A predstav si, aj peciem kolace a robim opekane zemiaky! Ale, len fakt obcas. Bavili sme sa tu predsa o strave rocneho babatka, ktore potrebuje vyzivnu, zdravu stravu, nie prazdnu energiu do seba dostavat. A co ty vies? Teraz ste zdravi a o niekolko desatroci? Mozno budete mat stastie.. Co ked moj otec ma problemy s oblickami prave preto, lebo ho od mala krmili hocicim? Pred vyse 65 rokmi urcite taketo veci ako stravovat dieta nikto neriesil. mozno tym, ze mal na to geneticku predispoziciu sa to u neho prejavilo..
A cim ich budeme krmit, tak sa oni budu stravovat aj neskor.. Moja mama. Kedze jej rodicia zaludkari-zlcnikari, bola zvyknuta varit dietne, otcova strana nie, tam sa jedli mastne, tazke veci. Mama spravila rozumny kompromis. Ja som sice mala tiez obdobie okolo 3 rokov palacinkovo-parkove, ale to preslo a opat som jedla ( okrem masa, ktore neznasam), vsetko. Akurat som zavisla na sladkom, to pripisujem tym piskotkam, ktore boli od 6. mesiaca a tomu, ze na Mikulasa a pocas Vianoc nas nikto nekontroloval, mohli sme toho zjest na kvanta. Sama som si to vymedzila a si aj dodrzujem, kolko sladkeho mozem zjest. A to mienim robit i pri detoch. Prosto do dvoch rokov prisne tak, ako je urcene odbornikmi, neskor uz budu moct( aj maly moze sladke a nevyhladava to az tak) trochu. Nebudem zakazovat,ani proaktivne ponukat. A takisto nedostane sladke pred jedlom. Maly ani vonku nepyta od deti, ked mamicky ponukaju slane tycinky ci keksiky. Zakazane to nema, jedine, na com trvam, je ocistit si ruky. A nepyta. To skor mala teraz.

Myslim, ze to, co sa nase deti najcia jest v tom uplne babatkovskom veku, ich ovplyvni v dalsom zivote a ako sa stravuje rodina, tak sa budu i deti. Necudujme sa, ked je teraz tolko obeznych deti, choroby sa presuvaju na coraz mladsiu generaciu.. Cim to bude? Ano, aj zhorsujucim sa stavom zivotneho prostredia, vsade pesticidy a hormony, preco este viac skodit babatku dakym vysmazanym, tukovym, cukrovym? Este si pri no zapalme cigaretku, nie?

h2
4. aug 2013

@aliza Určite na tom nie som tak zle, aby som pridávala do jedla múku a mlieko len preto, aby sa moje dieťa zasýtilo a neplakalo od hladu, kým ja pôjdem po žobraní. 🙂 Ale nie, vážne. Ty si písala, že nevaríš prívarky, lebo Ti nechutia a to je niečo, čo je tiež dôležité, človek si to často neuvedomí, ale podvedome si "ospravedlňujeme" svoje obľúbené jedlá tým, že sú zdravé (alebo len tým, že nie sú nezdravé). Možno, ak by si mala prívarky rada, mala by si iný názor. Lebo ak jete chlieb a cestoviny a deti majú sladkosti, tak to sa múke a cukru aj tak nevyhnete. My máme prívarky radi, myslím si, že je lepšie, ak dieťa, ktoré napríklad nemá rado zeleninu (čo nie je náš prípad), ju zje aspoň v prívarku, než vôbec. Klasické zápražky s tukom nerobievam, rozšľahám za lyžičku múky v smotane, vlejem, povarím a hotovo. Do prívarkov, ale aj do polievok. Jasné, že mávame aj čiste varenú, dusenú, alebo parenú zeleninku, alebo číry vývar bez zahusťovania, ale proste máme aj zahustené, chutí nám to a nič na tom nie je (ani NIKTO z celej rodiny nemá nadváhu, nie je to tak, že by sme sa od rána do večera napchávali mastnými a múčnymi jedlami). Mimochodom, prečo majú Tvoje deti ryžové "mlieko"? Majú alergiu na kravské? Alebo je to preto, že Tebe kravské nechutí? (Nemyslím to zle, len sa pýtam.) 🙂

aliza
4. aug 2013

@h2 no, zle som sa vyjadrila, nie ze mi privarky nechutia, ale ich proste nepotrebujem, teda ze mi nechybaju a hlavne v nich nevidim vyzivnu hodnotu. Ale kym som zila na SK, tak som ich jedla, cele skolske roky, aj ked som pracovala, tak obedy v jedalni. nemam voci nim averziu, tekvicovy som dokonca zboznovala 😀, ale odkedy mam rodinu a chovam ju ja, tak som usudila, ze toto nepotrebujeme, nakolko to nie je az take zdrave a vyzivne a radsej dam ten chlieb alebo cestovinu, ako cistu muku, ktora je zbytocna, kedze sa da varit aj bez nej, kdezto chlieb neviem, ci sa da upiect bez muky 😖 ...
A kravske mlieko nepovazujem za zdrave.

siska53
5. aug 2013

@aliza ale zas su aj zdravsie muky, ja napr. velmi rada pouzivam spaldovu celozrnnu muku, tu pridavam i do kolacov a na striedacku so zemiakový skrobom aj na zahustenie privarkov. Mne je z bielej muky vacsinou tazko, ked je tam aspon cast inej muky, je mi to lahsie stravitelne. A su i ine muky- pohankova, razna.. napr. i dalsie..
Inak.. Z
Ta mamicka z uvodnej otazky asi aj tak hladala len odobrenie aspon jednej, ktora jej schvali vyprazany karfiol, ak da struhanku dole. V tomto teple vyprazat? Mohla si usetrit dake tie dve- tri ruzicky od vyprazania, ked uz mala karfiol uvareny.. Nechapem..
Ved je tolko odbornych zdrojov o vyzive dojciat, kazdu chvilu sa to omiela i v mamickovskych casopisoch, ze to uz pomaly viem naspamat..

Strana
z4