Kedy začať s normálnym jedlom?
Chcem sa opytat kedy ste zacali s normalnym jedlom pre vase dieta. Hovori sa ze do roka sa nema solit a potom od roku sa solit zacat moze?
Mne mama hovorila ze kedysi sa to tak neriesilo nebol internet a davala uz ked sme mali 10 mesiacov normalne jedlo co jedli aj dospely ze nevarila zvlast. Mohla by som dat dietatu obalovany karfiol ak oskrabem struhanku v ktorej to bolo pecene? Alebo radsej nie. A vobec kedy prestat varit oddelene ?
@aliza ...chvalabohu🙂
@loxa ja som nikoho naoznacila za bezcitneho ignoranta, ale jedla, ktore tu niektore matky menovali, nebola strava vhodna pre 8 az 10 mesacne deti, dokonca nebola vhodna pre nikoho. Ked viem, ze cukor a muka ni eje zdrava a ja verim, ze to vie vacsina z vas, tak sa nebudem predsa vysmievat a urazat tie, ktore sa rozhodnu tieto potraviny z jedalnicka svojich deti vylucit.
@stanislavao jaj no, len ty si uz na slanu chut davno privyknuta.. Babo taku chut nepozna. Solit sa babatkam do roku nema a do dvoch rokov minimalne kvoli vyvijajucim sa oblickam, preto sa ani nekoreni. Povie ti to kazda pediatricka, je to v kazdej knizke. Moje moxy detom chutli, robila som im kombinacie, ake by som sama zjedla, len jasne, ze bez soli, korenia a len s bylinkami.
Ale mamicky, robte si, ako chcete. Je to vasa vec, vase dieta.. Pre mna za mna im dajte aj vyprazany syr (ved syr uz moze a struhanku date dole, nie?) s hranolkami a majonezou, vsak toho nezje na kila.. Ako daktore pisete..
Ale ja im to nedam. A moj maly uz teraz tiez pozna chut sladkosti, ale s mierou, nie som z toho nadsena, do urciteho casu som to vedela ovplyvnit, do dvoch rokov striktne trvala na tom, ze sladkosti nie, no dobre, piskot dostal, hej.. Ma cez tri roky, tak u neho to uz velmi neriesim, ci solene alebo korene, ale radsej som, ked to nie je prehnane. A to som ja clovek, ktory lubi korenit a hodne, obaja s mm mame radi dost ochutene jedla. Ale kvoli synovi a i dojceniu ( a na isty cas i kvoli kamenom v zlcnikj) urcitych veci vzdala, cize i prehnaneho korenia a solenia. Kolkokrat sa mi nechcelo si to prichucovat a cuduj sa svete, zvykla som si. A necitim sa o nic ochudobnena. Ked chcem, si prisolim, ale neviem preco mam zatazovat svoje dietatko takymi vecami. Ale tak to zas robim a budem robit ja.
A co sa tyka skolky? Ked tam varia tak, ako nam v skole, tak sa necudujem, ze tie jedla tam nechcu jest, odhliadnuc od toho, ze co sa robila kontrola, co jedia deti v skolkach, tak to dopadlo katastrofalne a veru zdrave to velmi nebolo, dokonca boli aj prekrocene povolene mnozstva soli a casto sa varili mucne jedla, parky a podobne svinstva .
@aliza ...moja mila...premudrela....laskavo si neplet pojmy a dojmy 😀 ...nik predsa netvrdil..ze zdrava strava je zla...taky nazor tu nenajdes....prave naopak....vsetci sa snazime davat svojim detickam...to naj....tu sa uz diskutuje o tom....ci by dieta prezilo..a hlavne ci by to mamicka prezila...keby take male dieta...malo malilinko osolene...keby spapalo trosilinku vyprazaneho...neviem...ci uz pises zo spanku....ale skus si vygooglit....par nazorov dozadu 😉 ...v googleni si profik,tak do toho 😀 😀 😀
@aaddeelliinnaa prosim ta, ak nevies slusne diskutovat, tak ma proste ignoruj, ok? ja som ta nijak slovne nanapadla, tak si 'laskavo' odpusti ma nazyvat tvojou milou premudrelou...nie sme v krcme a ja nie som tvoja partacka od piva. Dost pod uroven, co tu predvadzas.
@aaddeelliinnaa a preco by to nemalo byt normalne? Co ked to dietatko malo celiakiu? Alebo si jednoducho ta mamicka nezela, aby take daco jedlo? Pre mna je divna mamicka, ktora 8 mesacne babo napcha pribinacikom a v r roku mu da parky..Ja napr. detom nedovolim vonku jest, pokial nemaju aspon ako- tak ciste ruky. A som v tomto smere trosku za divnu. Ale mne to nevadi.
@aliza ..o slusnosti ty radsej pomlc 🙂 ...jasne?,,,ze partacka od piva 😀 😀 😀 ...nuz..pekne si sa nazvala
@siska53 ...ojojoj...a co ked malo...to a to?....zasa hororove sceny...nie,nic nemalo...dotycnu poznam a velmi dobre....dietatko je zdrave...len mamicka je tiez z tej planety...ako vy 😉 ...
@aaddeelliinnaa ja sa riadim tym, co sa detom odporuca na zaklade dlhorocnych vyskumov a co je vseobecne spravne a zdrave. A s tym plne suhlasim. Korenene ci solene jedla ako i sladkosti si uziju este dost.
A zakaldatelka sa pytala na normalne jedlo, cize nie na ochutnanie jednej-dvoch lyziciek. Aj ked do roka su to stale len prikrmy.
mna to uz nebavilo a od 10m jedol maly vecsinou to co my. Ale ja menej solim aj korenim stale, vyprazane som davala az po 1,5r. Dovtedy dusene, karfiol by som urobila ako mozocek s vajickom.
@aaddeelliinnaa prepac, ale precitaj si este raz tie prispevky. o com pises? ide prave o to, aky stravovaci zaklad das svojim detom. preco vobec ma napr. 10m babo chutnat hranolku alebo gulasik? to je jedno, ze len jednu, alebo kusok, ide o to, ze ho ucis, ze take nieco existuje, a ze je normalne, ked sa to papa. 😠 uz od utleho detstva ucis deti stravovacim navykom a tie nespravne maju negativny dopad na ich zdravie. ale podla Tvojich prispevkov je zbytocne pisat nieco blizsie. 😢
nechapem, preco urazas druhych, ktorym zalezi na zdravi svojich deti. mozno by Ti boli Tvoje deti vdacne, keby si aj Ty bola taka "premudrela" , alebo si precitala obcas nejaky ten clanok, ktorymi tak pohrdas. 😉
@siska53 ...no..a mame tu dalsie vyskumy 😀 😀 😀 ...
@alexanotbad ....prihlas sa do klubu 😀....mozte studovat...a googlit...
@aaddeelliinnaa hlavne Ty by si sa mala prihlasit do klubu...
@alexanotbad 😀 😀 😀
Nasa generacia je chora nie kvoli strave nasich mam,ale zo vzduchu,vody,skratka zo vsetkeho!!! Vsade je svinska chemia...to by nase deti nemohli jest nic....zial zijeme jedovatu dobu
@aaddeelliinnaa no a mame tu niekoho mudrejsieho, ako tych, ktori sa tomu profesionalne venuju!
@siska53 ...koho?...teba? 😀
@aliza a prečo máš pozit že napr. prívarok nie je zdravý, dá sa ubiť aj bez mlieka a aj bez múky, všetky jedlá sa dajú uvariť zdravo, nemusíme jesť len surovú zeleninu a ovocie 😉 a niektorú surovú ani nevie náš organizmus dobre stráviť 😉
mne sa o zdravej strave zapacil tento clanok http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-... 🙂
@aaddeelliinnaa a co když to dítě, co mu maminka na hřišti sebrala piškot, tak je alergik na vejce nebo pšenici, nebo třeba má diabetes, to tě nenapadlo? Mě to docela děsí, že by malé někdo mohl dát něco, v čem je mléko nebo sója (neb je na to alergická), takže hlídám jako ostříž.
@zmena303 Mala ji s námi zhruba od roku a čtvrt, protože chtěla jíst to, co my, moc nesolíme, omezuju lepek, nepoužívám kravské mléko a sóju (malou kojím, takže dietuju s ní, prospělo mi to zdravotně taky), dávám dost zeleniny (podíĺzeleniny proti příloze postupně zvyšuju ve prospěch zeleniny i nám, dospělým), netvrdím, že vařím ukázkově zdravě, ale pracuju na tom, klidně tu budu neskromně tvrdit, že jíme kvalitněji než většina ostatních.
@aliza Ahoj, tak teda ešte raz zopakujem, že môj syn už bude mať 2 roky, konkrétne od dnes o 5 dní. Do roka, ale aj dlhšie, mal dosť obmedzený jedálniček, samá varená zeleninka, čerstvé ovocie atď., naozaj som si dala záležať, čo mu dám. Varím preňho (pre nás) každý deň, nemá žiadne kupované ani reštauračné jedlo, žiadne sladkosti, okrem domácich koláčov (to som ale krkavčia matka, čo?!?! Upečiem pre dieťa koláč!) Ty si písala, že Tvoje deti majú sladkosti raz DENNE !!! Ináč, len tak pre zaujímavosť, môžeš dať tipy, čo tak doma varíte a jete, ja napríklad by som sa rada inšpirovala, keďže múku a ani mlieko nepoužívaš. Konkrétne neviem, ako by sme prežili bez chleba, už v biblii sa píše, chlieb náš každodenný, ľudia ho jedia celé tisícročia.
A k tej zdravej strave: vedecké výskumy sú veľký biznis a vedci stále prichádzajú s niečím novým, to, čo bolo celé roky zdravé, je zrazu nezdravé a najväčší humus na svete. Napríklad keď som bola decko, tak bolo heslo: jedno vajce denne. Neskôr sa vajíčka dostali na "čiernu listinu", môj otec vtedy povedal, že je to blbosť, vajíčka máme radi a normálne sme ich jedli a aha, zrazu sa ukázalo, že nielen, že cholesterol nezvyšujú, ale že ho dokonca znižujú. A to je len malý príklad. Keď už som spomenula otca, celý život sa venoval lekárskemu vedeckému výskumu a písal knihy o zdravej výžive, chodil aj do telky, niečo, ako Dr. Bukovský dnes, len to bolo asi pred 30-35 rokmi. Len na rozdiel od spomenutého sa tým vôbec neriadil, nejedol síce vyslovene nezdravo, ale doprial si všetko. Lebo hoci vedel, čo je zdravé, vedel aj to, že ani tie "nezdravé" jedlá mu NIJAKO neublížia. Samozrejme, ak sa to s nimi nepreháňa. (Dnes má tato 77 rokov a až na malé problémy je zdravý.)
@siska53 u nas v skole a skolke varia velmi dobre. a to akoze budete skolku pre dieta vyberat podla toho, ako tam varia? prosi vas. my sme jedli normalne jedna, ziadne prikrmy vtedy neboli a sme tu. nemame ziadne oblickove problemy, sme zdravi a zijeme. vobec nie som zastanca bezsoloveho varenia a nikto ma nepresvedci o opaku. bez chuti proste nechuti. ani detom.
@katyxq ...uz som raz povedala.....tu mamicku aj s dietatkom osobne poznam..a su zdrave ako repky🙂..tak nerob z toho dramu,ok?...tu ide o princip.-...ze mamicka vyluci akekolvek sladkosti....a sama povedala...ze do 3 rokov mu nic sladke neda...toto je podla mna horor....chuda dieta🙂
@kristinaanna potom to uz nie je privarok, ci?
@h2 co varime? zeleninu vsetkych druhov, vacsinou naparenu, naparujem aj lososa, dalej spenat, strukoviny ako cicer, sosovica, cestoviny, z masa kura a jahnacina, zemiaky, basmati ryza.... Ja som nepisala, ze mame absolutne vylucenu muku, ja som pisala, ze muku v kuchyni pri vareni nepouzivam. Samozrejme, ze jeme aj chlieb, celozrnny, viaczrnny.....a k tomu zelenina, redkovky, uhorka, paradajka, paprika, cibulka....nejeme salamy, sunky, klobasy, parky...na ranajky mavaju deti cerealie s ryzovym mliekom. A samozrejme, cez den ovocie. Piju iba filtrovanu vodu. Naozaj to nie je ziadna veda, ani ziadne vyskumy k tomu nepotrebujem, pre mna je to proste logicke, prirodzene takto varit, nevidim v tom nic extra. Ja proste slovensku kuchynu nepovazujem za zdravu a to z jedneho dovodu, je totiz postavena na tom, aby co najviac zasytila z co najlacnejsich produktov. tak sa u nas varilo za socializmu a aj pred tym, ked ludia boli chudobni a mali akurat zemiaky, muku a mlieko od kravy,kozy a maso zo zabijacky.
Za nasich cias bolo maso tak raz za tyzden, takze trebalo cez tyzden nejak zasytit a to muka a mlieko splnili. Inak nevidim ziaden vyznam zapraziek, zatrepiek a pod. V zivote som nic take nerobila a jedlu to nijak nechyba. Ale chapem, ze v dnesnej drahej dobe sa to pouziva, aby bolo jedlo syte, ale nie zdrave.

@aliza presne aj ja sa niekedy čudujem keď vidím maminy ako nakupujú plné košíky detských výživ z obchodu a je im zaťažko niečo navariť. Však ráno vstanem a ako pripravujem jedlo sebe tak začnem pripravovať aj pre malú v druhom hrnci niečo iné.... Veď to je pár minút navyše!!!