Kravské mlieko od 1. roka
Mám 11 mesačnú dcérku. Do 10 mes. bola kojená, teraz 2. mesiac papá Nutrilon. Uvažovali sme s manželom, ze od 1. roka jej skúsime dať kravské mlieko. Je tu taká mamička, kt. má s tým skúsenosť? Syna som nekojila, on do 3 rokov papal Nutrilon. Nechcem tu otvoriť takú debatu, že ma ostatné mamičky začnú odsudzovať, aká som nezodpovedná, atď. Ja mám taký názor, že tie UM sú umelé humusy a možno dcérke je lepšie dávať kravské mlieko, ako UM. Čítala som aj taký názor, že vlastne výrobcovia UM odporúčajú UM do 3 rokov. Čakám tu názory iných mamičiek. ďakujem.
Ja som kojila do roka obe dcérky. Viac som nemohla. Keď som im v roku chcela dať UM, odmietali. Vyskúšali sme všetky možné značky a nič. Na radu prišlo kravské mlieko, dokonca kakauko a nechceli. Tak som im dávala 2 jogurty denne, doktorka mi to odobrila, že keď nechcú, tak sa nič nedá robiť a dala som im ochutnať acidko... obe si ho zamilovali. Odvtedy vypijú denne aj 2 poháre acidka. Staršia má teraz 3,5 roka a mladšia 2,5 roka a absolútne nič im nechýba. Môj názor: vyskúšaj acidko, je zdravšie ako klasické mlieko, ale ak ho nebude chcieť, kľudne by som dávala aj prevarené čerstvé kravské mlieko 🙂 Dávať UM do 3 rokov je len marketingový ťah :D
Vsetky tri moje deti pili od roka kravske mlieko, aj vela deti v mojom okoli, pokial dcerka nema alergiu, alebo nejake vaznejsie traviace problemy, kludne ho daj. Je chutnejsie a aj lacnejsie. Tak ako pisali aj mnohe predo mnou, aj podla mna je to len marketingovy tah, tak ako nekupujem vitaminy v tabletach, ale radsej kupim ovocie....Neboj sa, smelo do toho. Mozno sa stretnes s tym, ze jej nebude chutit, alebo ju bude zapekat, tak kup este jedno balenie UM a skus potom znovu. Inak ja som pri zavadzani KM davala spociatku nastriedacku s UM, a ked sa UM minulo, zostali sme uz len na kravskom. Vela zdaru 😉
Aj ja som dala detom kravske a to sme boli na UM ale uz sa mi to sponzorovat nechcelo... keby som mala prejst z materskeho tak v ziadnom pripade by som neprechadzala na UM a az potom na kravske to sa mi zda kravina 😀
@pemizb jasne kazda "sponzorovana" pani doktorka ti odporuci UM do 3rokov a mozno ti strci aj reklamny listocek do ruky s nazvom SUNAR alebo NUTRILON 😀 mojej doktorke som to len oznamila a nic proti mojmu rozhodnutiu nemala 😉 a aj keby mala velmi by si nepomohla 😉
Jedine co treba pamatat je ze sa zacina PLNOTUCNYM. A neodporucam automatove je hrozne tukove na rocne dietatko.
ja som tiez davala detom kravske ale kupovane nie priamo od kravicky lebo nie je "upravovane" je v nom viac nechcem napisat bacilov ale proste.... detsky organizmu nie je stavani najma rocny na zvladnutie tolkych "parazitov" co su priamo v podojenom mliecku tak radsej davam kupovane v obchode tak isto aj v automate, tam je to aj napisane na tych letacikoch, ze sa neodporucak detom tusim do 3 rokov, alergitom a este neviem komu, kvoli tym to roznym neupravenym "veciam" neviem sa teraz narychlo vykoktat 😅 😅 😅 😀 😀 😀 😉 tak sorry za moj slovnik
preco do nich od malicka pchat umelu stravu aj v podobe mlieka 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 nechutne
@aspinka
To je divne...preco nie z automatu? Ved deti maju pit plnotucne.....a ved to krabicove je totalny odpad...aj to plnotucne. Uz len to ma vzdy pobavi na krabici ked tam vidim upozornenie ze vyrobok moze obsahovat aj mlieko. Ja myslim ze to z automatu je ovela lepsie....prave preto ze je plnotucne a ziadna chemia, upravovanie, odoberanie tuku a potom pridavanie tuku rastlinneho.....neviem.
nechce sa mi to cele citat ,
ale my sme presne boli ako vy . 10 mesiacov kojena, potom necele 3 mesiace dostavala UM. od nieco vyse roka sme jednoducho rano zacali davat kravske - obycajne plnotucne z obchodu a ked sme minuli posledene UM tak aj vecer .Teraz ma 16 mesiacov mlieko pije rano po zobudeni a vecer pred spanim...a vsetko v pohode ...Kludne daj ..
@pemizb lebo aj to ze nie je upravovane robi sarapatu niekedy aj na dospelacky zaludok nie este na babatkovsky a zial niekedy nepomaha ani prevarenie... my sme skusili automatove komplet celu rodinu nas prehnalo... takze nam tie "chemicke" vyhovuju.... a hovorim o tukoch automatove obsahuje strasne vela tukov a deti od toho neprimerane priberaju...
Ja som obidvom dcérkam do roka dávala Bebu a potom sme prešli na kravské mliečko z biofarmy. Nemajú s tým žiadne problémy, dokonca staršia by ho za deň vypila aj liter. Miluje ho.
Aj moja mala pije kravské mlieko 1,5% od roka.Kojila som tak do jej 11mesiacov,potom sa sama odstavila kovoli zubkom myslím.Skúšala som medzi tým všetky umelé mliecka aj na príjem ale všetko končilo v umyvadle.Potom mi suseda povedala skús jej dať už kravské veď je už veľká🙂Skúsila som a pije ho stále ráno a večer pred spaním🙂Dávam jej polotucne,lebo z plnotucneho ju zapekalo🙂
Ja som davala kravske mlieko od pol roka a ma uz 2,5 a je uplne v poriadku a vôbec neni s neho tlsta a znasala ho upne peerfektne,prvy mesiac som ho riedila s prevarenou vodou a poto ciste,a teraz pije rano flasku aj vecer pred spanim,a sestra ma 11 mesacnu a dava jej kravske ties od pol roka,UM moc nechcela a ked jej zacala davet kravske tak ho pije 3 krat za den,a doktorke to povedala az ked mala 8 mes.Takze urcite mozem doporucit!
@aspinka lekarka predsa odporuca kupovat plnotucne, okrem toho -..neda sa z toho mlieka zobrat ta smotana? Aspon trochu z vrchu. Podla mna prezenie, lebo uz sme vsetci len na take divne mlieka zvyknuti.... Niekde som inak kedysi citala ze telo si vytvara tukove bunky len do...teraz ale neviem presne....do roka....tie ostavaju a dokazu sa stonasobne zvacsit...okrem toho verim ze deti budu mat dostatok pohybu...no a konieckoncov...su tucni ludia aj z ineho, nielen z mlieka. 🙂 inak som premyslala aj nad kozim....u nas predavaju za 2,50 liter....vyskusam najskor asi to. Davaju ho pravidelne na kontrolu.....skusim...ale prevarim ho....lenze stale vaham kedy zacat.
Ďakujem za odpovede a názory. Je ich dosť 🙂 už sa len rozhodnúť, či mlieko kúpené z obchodu alebo z automatu. Myslím si, že mlieko z automatu má určite viac vitamínov ako v tetrapaku. Asi najprv skúsime automatove, dúfam, že nebude príliš tučné. A keď dcérke bude vyhovovať tak pri tom aj ostaneme. 😉
my davame malej od osmeho mesiaca plnotucne cerstve a teraz sme zacali uz aj s kravskym, oboje najprv prevarime a potom pije...nema problemy
@ladybirdie nie, kravske mlieko pre nu lepsie nie je, tym si bud ista a uz vobec nie to dnesne, co kupis bezne v obchode. Nehovoriac o zlozeni neprisposobenom dietatu - niecoho tam je prilis vela, ineho malo, dalsie chyba....Myslim, ze v tomto radsej neexperimentovat a postupovat tak, ako pri synovi. Jasne, ze Ti tu mamicky budu pisat, ako to ich deti pili a ake su super zdrave, stastne, sikovne a neviem, co. To uz je na Tebe, k comu sa priklonis. Myslim, ze toho aj inde na nete najdes dost, aby si si vedela zvazit a rozhodnut sa. Co je fajn, su kyslomliecne vyrobky neochutene a neprisladzane. A take, ze trvanlive, to ani za mlieko nepovazuj. Z automatu prevarat.
@ladybirdie mozno to nemusis dodrzovat az uplne do troch rokov, hlavne, ked ma pestru stravu, ale teraz sa mi Tvoja mala zda este velmi mala....
Davame od roka, aj sestrine deti pili kravske. Nie je a nebol ziadny problem. Ved nasi rodicia pili ake? A pri pestrej strave nevidim dovod na umele. Nasa mala vypije dokonca liter denne. Nasla som zaujimavy clanok: http://najmama.aktuality.sk/clanok/233435/no-to...
Pri oboch deťoch som dávala kravské mlieko od jedného roka, začala som plnotučným trvanlivým a nebol žiadny problém, naša pani doktorka nás vidí len pri predpísaných preventívnych prehliadkach, pokiaľ sa nevyskytne žiadna prekážka, tak smelo do toho.
Sunar režeme s 3,5% paster. kravským mliekom od 4 mesiaca. Doktorke to radšej nehovoriť ale som si istý že je to vhodné.
@lauricka ... prepáčte ale môžete mi povedať aké je teda zloženie toho mlieka? Myslíte že v minulosti keď mama stratila mlieko tak mali sunar? Ako náhrada sa mohlo dávať jedine kravské a vôbec nie tak čisté ako dostať dnes kúpiť v supermarkete. To je pasterizované a som si istý že obsahuje minimum baktérií, zvlášť po tom keď ho + ešte 10-20 sekund povarím. Keď dieťa môže od 4 mesiaca jesť zeleninové príkrmy tak mi znie až smiešne nedať mu mlieeeeeečko...Čím viac počúvate recepty mladých mamičiek a doktorov tak o to viac bude vaše dieťa v budúcnosti náchylnejšie na alergie a ochorenia. Cigáni nie sú ani zaočkovaný, ba niektorý nemajú ani rodné listy a behajú nahatý cez zimu po ulici a cez to všetko sú zdravý a ešte majú nakoniec 10 detí. ☹
@martin_kalty_otecko mily otecko, pre mna takyto tip diskusie naozaj nema vyznam. Len tolko, ze na nete si najdete zlozenie dnes snad uz vsetkeho, hladajte ale hodnoverne zdroje (co nie je lahke). Mlieeečko nemusi byť až tak super a pre všetky deti, ale budiš, su Vaše, dajte im, čo len chcete. Teórie o náchylností detí na ochorenia a alergie sú mnohé, stačí si vybrať 😀 . "Cigáni" zdraví? Zobudte sa. To sa len zdá.
Omnoho viac sa bojím toho že sa dozviem že do mliečka ktoré podávame drobcovi značky HiPP, France Lait a Hami bol nedopatrením pri výrobe zamiešaný napr. Luh sodný a ja to zistím až po tom č som jej to mlieko dal. Žijeme v kapitalizme (bohužial), tu ludský život nemá žiadnu hodnotu. Zvykajte si, otvorte oči a zodpovedajte sa za to že ste boli naivný a štrngali ste kľúčami.
uprimne ak nemas doma kravu co sa pasie na dvore na tvojej nehnojenej trave urcite v ziadnom pripade. je to sama umelina a chemikalia je to urcite horsie ako umele mlieka. mozno jej to neposkodi hned mozno vobec ale je to len humus ja sama sa vyhybam kravskemu mlieku a je mi ovela lepsie
To si píšte že moje dieťa od jedného roka nie že bude piť mliečko ale bude jesť slaninu s cibulou. 😝
moje baby nabehli od roka na kravske a absolutne nikdy ziadny problem... tiez boli kojene do cca 10 mesiacov

A ja uz by som rada dala kravske....ale neviem co na to lekarka.....podla mna mame super lekarku, ale ked som sa pytala ci by sme mohli prejst po roku na kravske, tak povedala ze do troch rokov by davala umele. No a to si neviem predstavit co mi
povie...neznasam tie mudrovania okolo toho. Ale ako to tu citam, tak ozaj skusim to z automatu.....ale ako dlho vydrzi to mlieko? Bo u nas nie je automat, ale raz do tyzdna pride auto s mliekom. Inak neviem ci ste si vsimli, ale v reklame na sunar dokonca ukazuju mlieko az do styroch rokov