Kŕmenie dieťaťa rovnakou lyžičkou akou jedáva dospelý
Žienky, viete o nejakých odborných článkoch kde sa píše, prečo je nevhodné kŕmiť dieťa tou istou lyžicou ako je dospelý. Poprípade, prečo nie je dobre dávať oslintané veci od dospelého dieťaťu do úst a pod. Ďakujem
Lebo mu mozes preniest oslintanou lyžicou nejaku chorobu napriklad.
@cicuca mne to vysvetlila zubarka, dieta sa narodi da sa povedat sterilne, pri porode sa obali bakteriami od matky (aj pre to sa preferuje prirodzeny porod), v ustnej dutine nema pri narodeni ziadne bakterie, zato dospely clovek ma celu zoologicku, od bakterii sposobujucich zubny kaz po helikobaktera, herpes a neviem co este, treba to tomu dietatu vsetko hned odovzdat pri krmeni lyzicou?
@viestta Možno. Ale aj tak to plno ľudí robí. Ja tiež niekedy keď za mnou príde dieťa, jem a chce rýchlo jesť to isté a nechce sa mi odbehovať kvôli pár lyžičkám po nový riad. A nepripadám si pre to, že nemám zdravý rozum.
@cicuca ja neviem komu na toto treba odborné články 🙈 už len keď si predstavím, že dospelí napr. fajčia, praktizujú orálny sex, majú zubný kaz a mnoho ďalšieho - fakt toto treba dieťaťu odovzdávať oslintanou lyžičkou? 🙈
Ja tiež nejedávam rovnakou lyžicou ako môj chlap, hoci baktérie si vymieňame všetkými možnými spôsobmi 😂 ale tak sme v 21.storočí a môžeme si dovoliť každý svoj vlastný príbor, tak prečo by som to robila dieťaťu??
@cicuca mne to spomínala dentálna hygienička, že baktérie tých našich dospeláckych zubných chorôb sú pre malé dieťa dosť nebezpečné. Že baktérie z paradentózy spôsobujú u malých detí astmu. Že ľudia s chorým chrupom by nemali pusinkovať deti. Jasné, prenášajú sa všetky choroby a všetky sú zlé, ale toto pre mňa bola nová informácia a zdanlivo spolu zuby a astma nesúvisia.
Nechutne je jednou lyzicou jest s dietatom, bakterie nehovoria nic? A uplne z coho mi je totalne nagrc a teda robi to co som videla fakt vela rodicou, ze padne cumel dietatu na zem, rodic oblizne a da dietatu tak toto je vrchol debility uz total
@lenkakravcova iste stava sa, ale u naozaj malych deti je to nielen nechutne, ale aj nebezpecne.
možno to len autorka potrebuje aby ukázala inému členovi rodiny, ktorý to robí 🙄 ju nepočúvajú lebo je "premúdrelá", tak chcela ukázať odborný článok
@cicuca mne osobne toto nevadí, ale v iných prípadoch u nás zaberá keď poviem, že nám to pediatrička odporučila resp. pediatrička neodporučila 😉 vtedy nikto neprotirečí. skús povedať, že zubárka zakázala 😉
To robieva moja svokra ze nasim detom dava so svojou lyzicou,vtedy ma tak vytoci ze koniec...a vzdy to hovorim ze nech to nerobi a ona stale
Zvyknem niekedy dojest po malej z jej raniera aj jej dovolim zobrat si z mojho ale vzdy ma kazdy svoju lyzicu/vidlicku
Vieš čo,mám skúsenosť,že ani vedecké články a ani doktorka povedala u niektorých n pomáha. Už len počujem že zas dr je premydrela a na nete sa dá nájsť aj neodborne článok že to nevadí a toto mi potom dotyčný ukáže,že však tu píše teta xy že to nevadí, že moze..
Odborne clanky netreba, bud clovek chape a chce pochopit, alebo nechape a nechce pochopit. Ziadne clanky v tom nepomozu.
Žienky mile práveže potrebujem odborný článok, lebo malej biologický to odmieta chápať. Preto som skúšala tu, či o nejakom neviete, aby som mu to dala prečítať. Samozrejme, rozmumiem všetkým argumentom a mám to rovnako, ale jemu to aj niekoľko psychológov vysvetľovalo a aj tak musím stále na to dávať pozor 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@cicuca ja neviem…ja na to nepotrebujem odborný článok… u nas je úplný štandard že každý ma svoj pribor… akože základná hygiena dotyčným nič nehovorí?
@cicuca to mi je ľúto, ale keď je niekto blb tak ani odborný článok nepomôže. 🙏
@cicuca A myslis, ze ked mu das odborny clanok pochopi? Nepochopi, lebo nechce pochopit (mozno robi tebe na truc, ked vidi, ako ta to vytaca). Na to, aby si vedela, ze netreba olizovat dietatu lyzicku nepotrebujes mat IQ Einsteina, ani vystudovanu medicinu, na to staci bmat (pod)priemerne IQ a zdrave hygienicke navyky, aby ti myslienka na olizovanie lyzicky dietata prisla nechutna. Namiesto hladania odbornych clankov na tuto temu (vysmeje ta, ze to nie je relevantny zdroj, su to vykonstruovane info bla bla) sda zameraj na to, aby si myslel, ti tato tema je uplne ukraduta.
@cicuca Skusil som len tak narychlo vygulit tuto vec a nasla som len dalsiu debatu ze preco to nerobit.
Trosku malo som nasla v anglictine.
https://www.thehealthsite.com/parenting/why-you...
Mne osobne to nevadi. Nech si kzdy nuka ako chce.
Chlapa neodnaucis. On to bude robit stale. Musis naucit dieta aby odmietlo jest z lyzice niekoho ineho a pytalo si svoju vlastnu lyzicu a neponuko nikoho ineho. Trojrocny sa to dokaze hravo naucit.
Ďakujem žienky 💛
@katkine_terapie áno, ten odborný článok by pomohol. Lebo to by bola taká jasná stopka pre neho. Tak by už nemal argument
@cicuca ale mal 😀 ale tak nevyskusas nevies 🙂
@cicuca zubári hovoria, že sa predávajú baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz dieťaťu. Avšak, čo sa týka odborných článkov ohľadom výskumov, tam sa zvažuje viacero veci, co sa týka imunity, tak sú výskumy na strane otca tvojho dieťaťa. Dieťa sa potrebuje stretávať s baktériami, najmä v úzkom rodinnom prostredí si baktérie odovzdáme, aj keby nechceme. Ochutnať, či nie je niečo horúce a pod mi nepríde vôbec nechutné. Hygiena je síce dôležitá, ale aj bábätko napr pusinkujeme na tvári a nič sa nedeje. Keď zvážime výhody a nevýhody, tak výhody prevládajú. Dieťa sa vonku pri hre stretne s nebezoecnejsimi baktériami ako mam ja v ústach, nie je potrebné to dramatizovat. Pridávam ešte štúdiu
https://www.babymed.com/blogs/jaclyn-stewart/wh...
@snehulak77 áno, ale v prvom rade spolu od narodenia dcéry nežijeme, takže sa dostávame do roviny, že by mohol teda dieťa kŕmiť hocikto vonku na ulici a obhajujem to tým, že si buduje imunitu. Čo viem, tak minimálne z dôvodu zvýšeného rizika vzniku zubného kazu je to nevhodné. Tiež neviem ako žije a čo ma v tele. Corona je kapitola sama o sebe, ale je tu možnosť aj iných infekcií, či už helikobakter, e.coli, herpes...a kopec iných. Ale ďakujem za názor 🙂
Možno by som nebola voči tomu taká striktná, keby žijeme v jednej domácnosti
@cicuca predpokladala som, že dcérka sa s otcom stretáva od malička pravidelne. Napr moja mamina v pohode oblizne malému lyžičku. Co sa týka zubného kazu, také keksy sú horší prehrešok, a napr my mu dáme aj sladké. Pokiaľ umyje zúbky, tak sa nemusíš báť ani baktérií od ocina 😉
@cicuca inak, ja som mala helicobacter a povedala som to Dr, keď mi dával ATB, že mám babo aké sú riziká, a povedal mi, že sa nemusím absolútne báť prenosu (a tam je predpoklad, že sa dotkneme aj úst, napr aj pri hre, keďže vedel ze syn má iba rok). Herpes vidí, či má. Ale ak by to robil aj počas toho ako ma herpes na ústach, to je za mňa neprijateľné, to mu treba striktne vysvetliť.
Ostatne: práve tým, že príde v menších množstvách do kontaktu s danými baktériami, tak je predpoklad vzniku imunity. ☺️ Veľa šťastia, snáď sa dohodnete

Na to netreba ziadny odborny clanok, na to staci zdravy rozum aby to clovek nerobil.