icon

Lepok u 5-mesačného: Ako sa prejavuje a čo robiť?

emamonika
9. aug 2024

Ahojte dievcata chcem sa poradiť, za aký dlhy čas sa prejaví že bábätku nesadne lepok?
Lebo dnes som prvýkrát dávala polku čajovej lyžičky do masovozeleninoveho prikrmu a po hodinke bol taký nijaký ako keby ho bolelo bruško nič iné som nezavadzala, keď som ho vzala na ruky tak zase smejko a nič nebolo ale keď som ho položila na zem a dal sa na bruško bol taký nesvoj. Zatiaľ sme mali len problém s hráškom, hnackoval ale skúsila som o 2 týždne a už bola stolica v poriadku. Mamičky hlavne ktoré majú skúsenosť ako ste ďalej pokračovali s lepkom?

majamat
9. aug 2024

@emamonika zavisi od problemu, ale asi ziadna z tychto dg suvisiacich lepkom sa neprejavi hned.
pri alergiach imunitny system lepok nepozna, nez si vypracuje riadnu alergicku reakciu, chvilu to trva. asi po prvom podani to nebude.

existuje lepkova intolerancia a ta asi nema ani take burlive rpiznaky, cize to asi skor tiez nie a potom pri celiakii, tam sa priznaky stupnuju s poskodenim creva, crevo sa neposkodi hned, to trva. je to trochu individualne,a e zvycajne sa prve priznaky objavia po zavedeni lepku v obvyklom case az najskor po 1r. skor naozaj len vynimocne.
a castokrat aj neskor

vivi2023
9. aug 2024

Tak "nesvoj" nie je alergia ani intolerancia. Vacsina odporuca lepok naplno az v 8.mesiaci zavadzať. Skusila by som znova v 8.mesiaci ... ale povedala by som pediatricke o tom , keby sa mi nieco nezdalo 🙂)

majamat
9. aug 2024

@vivi2023 zrejme to bolo myslene, ez sa neciti dobre, ze ho mozno boli brusko. co sa teda moze stat, ale ymslism si, ze organizmus este nevie, ako ma zareagovat, cize ta negatvna reakcia sa nespust hned,

emamonika
autor
9. aug 2024

Mne bolo odporúčané zaviesť lepok medzi 4 až 6 mesiacom bábätka, ževraj čím skôr tým lepšie.
To nesvoj som myslela tak že je to stále vysmiata bábätko, mrnci len ked je unavený, a dnes teda plakal dosť a z únavy a od hladu to nebolo, zdalo sa mi že ho boli brucho, ale zmiatlo ma to že ked bol na rukách tak bolo zas všetko v poriadku.
Keď bol novorodenec tak mával bolesti brucha a to teda dal vždy poriadne najavo.