Mám dávať dvojmesačnej dcérke vodičku?

ajaxik123
28. jún 2022

Prosim vas, mam malickej davat pit aj vodicku. Davam z lyžičky, skúsali sme aj z flasky... Vypluva, alebo ju hrozne napina na zvracanie. Skor vypije troska, ale teplej. Ako ste vy zacali podavat detom vodicku vy? Alebo mozem zacat podavat aj nejaky cajik? Dr. Hovorila,ze mozeme feniklovy, ale videla som len od 6 mesiacov. Je len na UM. Ďakujem

evkamotka
28. jún 2022

Na cistu vodu nie je dôvod. UM je jedlo aj pitie. Davas jej vodu vo forme umeleho mlieka

maciak410
28. jún 2022

@ajaxik123 feniklovy čajík majú aj od 1. Týždňa pre bábätká

pribinak
28. jún 2022

Mizes jej dávať vodičku ale keď nechce tak nedávaj nasilu

Feniklový čaj pozri v dm. Ale nekuiuj granulovany. Kúp sackovy alebo sypany

cyberk
28. jún 2022

netusim z kadial mas ze feniklovy je od 6 mesiacov, vsak npr: https://www.drmax.sk/sunar-rozpustny-napoj-feni...
od 1 tyzdna... ale npr mojej z fenikloveho bolelo brusko, akoze ponukat jej vodu mozes kolko chces, ak nechce tak nechce.. 🙂 ked chce radsej mliecko tak vsak aj to je tekutina 🙂

alchemilkazltozelena
28. jún 2022

@ajaxik123 vodu jednoznačne.. a ešte v týchto horúčavách dupľom 🙏

aschkimka
28. jún 2022

@ajaxik123 UM je brane ako jedlo. samozrejme je to aj voda ale v tomto teple potrebuje aj výlučne len "vodu". viem o čom rozprávam, lebo dcéra bola len na materskom a umelom mlieku a prišli horúčavy a mala veľmi hustú krv, bola v podstate dehydrovaná, hneď začala piť dojčenskú vodu a všetko bolo ok 🙂 ...mam to prebrane so špecialistom. predpotopne názory, že stačí iba kojit a tam je všetko čo dieťa potrebuje, je blbosť...umelé mlieko berte ako stravu.(áno, aj sa napije), ALE! dnešné počasie nie je také ako pred 20 rokmi, alebo 30timi ...neboli také extrémne tepla a dieťa to vypoti tiež, takže áno určite sa snažte podávať aj tekutiny

majamat
28. jún 2022

sleduj kolko ma pocikanych plienok a vydatne pocikanych, nielen nejake cvrknutie., ak ma dost, vodu nepotrebuje.

@aschkimka zavisi od toho, kolko mlieka dieta vypije. moja pila viac ako liter za den. tak vodu vobec nepotrebovala.

patka06
28. jún 2022

Mlieko je jedlo. Určite potrebuje aj vodu, hlavne v tomto teple, nenásilne ponúkaj ..lyžičkou, vo vľaške, nevadí keď bude izbovej teploty, pomaličky si zvykne - je to pre ňu momentálne niečo nové, keď vodu doteraz nemala,
Ja som dávala od narodenia /aj popri dojčení/ najprv lyžičkou a cca od 1 mesiaca z fľaše

aschkimka
28. jún 2022

@patka06 presne tak, aj ja súhlasím

aschkimka
28. jún 2022

@majamat aj moja pila tak a vodu vyslovene pýtala a aj doteraz to tak je ...ale ona je stále v pohybe, tak vypoti

vani190493
28. jún 2022

@ajaxik123 ja som kojila, ale takisto boli teploty cez tridsať stupňov, vtedy áno treba vodu, lyžička, alebo striekačka, materské mlieko ma všetko, ale pri horúčavách treba. 😉

marcellka32
28. jún 2022

@evkamotka pri umelom mlieku a tomto teple sa podáva ešte aj čistá voda, pri dojčení netreba

ls56
28. jún 2022

Mam 5,5m a kojim ju..v tychto teplach davam aj vodu aj ked pije mlieko.. a davam jej ju z poharika..ale teda uz sa celkom naucila,je starsia od tej tvojej..mozes jej dat cimkolvek-striekacka,lyzicka,flasa… ale teda ked pije umele mliecko tak v tychto teplach treba aj vodu… ved ked umele mlieko pije napr kazde 3h a byt v tomto teple 3h bez vody?

majamat
28. jún 2022

@aschkimka ak pila, je to ok, ale ak dieta nechce a pije dost mleika a ma dost pocikanych plienok, je to znak dostatocneho mnozstva tekutin. v takom pripade sa netreba trapit, len sledovat, ci sa to nezmeni.,

evica17
28. jún 2022

V tomto teple určite aj vodu treba dávať. UM alebo MM nestačí.

luliu
28. jún 2022

@ajaxik123 treba jej určite dávať vodu v týchto teplotách, pri UM treba, nie je to ako materské mlieko.
@evkamotka veľmi sa mýliš, UM je jedlo, nie pitie, treba dávat vodu

zorana999
28. jún 2022

@evkamotka kriste odkiaľ tieto múdrosti niektoré beriete...to je neskutočné. A s akou istotou a sebavedomím to ešte napíšete.

andreatytler
29. jún 2022

@ajaxik123 Vodu ponukaj az ked zacne jest prve prikrmy. Najlepsie cista voda. Nenauc dieta na caje. Cista voda je najzdravsie.
Ani ked je 100% na umelom mliecku netreba vodu. To je zastaraly nazor z dob kedy umele mliecka neboli tak kvalitne ako dnes.
Pediater tu na poradni radi ziadnu vodu do 6 mesiacov.
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
A urcite by som ju nenutila ak ju dieta odmieta.

luliu
29. jún 2022

@andreatytler nie je to žiaden zastaraly názor, pri UM treba dávať vodu, hlavne v lete v horucavach

sono2
29. jún 2022

Nikdy som nedávala vodu.

andreatytler
29. jún 2022

@luliu Podla mna to je zastaraly nazor. Precitala som vela clankov a zopar knih. Pocuvala som rady sestriciek v porodnici, pediatra a fyzioterpeutov a pocas kojeneckeho obdobia mi jedninny kto poradil vodu bola moja 90 rocna svokra.
Voda pre deti do 6 mesiacov je doslova nevhodna a moze byt az nebezpecna. Ich oblicky nie su dosatocne zrele a nefunguju na 100%. Ked sa do tela dostane viac vody ako dokazu oblicky vylucit, zostane ta voda v krvi a sposobi zriedenie zivotu dolezitych latok ako sodik.

Autorka ak vies anglicky, precitaj si clanky zo zahranicia. Par lyziciek vody denne neurobi skodu ale ani ziadny osoh. Hlavne dbaj na to aby malo dieta dostatok mlieka a sleduj pocikane plienky. Ak su extremne horucavy, urob opatrenia aby si znizila teplotu v izbe.
https://www.healthline.com/health/baby/why-cant...

majamat
29. jún 2022

@andreatytler suhlasim.

logika. ludske telo je nejak zariadene a prisposobene na prezitie a to sa tyka aj vztahu matka dieta. telo amtky tiez robi vsetko preto,a by dieta prezilo. preto mlieko obsahuje komplet vsetko, co dieta potrebuje,

ako chapem, ze to treba posudzovat iindividualne, su deti, ktore vypiju natraz 20-30ml mlieka. v takom pripade by som skusila dat viac mlieka. v tom videu su jasne znaky dehydratacie dietata, na ktore netreba vysoku skolu. ak dieta tieto znaky nema, znamena to predsa, ze tekutin ma dost.

majamat
29. jún 2022

len tak mimochodom, ci UM je nahrada vody, alebo je to len strava sa neurcuje podla zaradenia do nejakej kategorie s nazvom strava, ci tekutiny.

staci pouzit logiku. co sa do praskoveho umeleho mlieka dava? s cim sa zaraba? predsa s vodou. co to znamena? ze v nom tekutina je, cize musi slusit aj ako tekutina a musi sa ratat aj ako tekutina.

aj u dospelych ludi u ktorych sa napr, v nemocnici kontroluje prijem tejutin, sa do tekutin zaratava polievka, kakao, caj, dokonca sa moze aj ovocie ( snad s vynimkou bananou ), ci jogurty. neda sa to v takej tej kasovitej strave preratat, ale bude tam vysoke % vody.
okrem vysusenej stravy ( tej jeme naozaj malo - suchare vynimocne, tycinky, krekry ), kazda potravina obsahuje urcity podiel vody.. kazda jedna. este aj chlieb. dolezite ale je, aky je tento podiel. pri tuhych potravinach je tento podiel samozrejme o dost mensi. cim je potravina riedsia, od kasovitej az po tekutu ( kde patri aj materske a umele mlieko ), tym viac tekutin obsahuje.

teraz som len narychlo pozrela na nejakom nutrilone, na 100Ml mleika sa pouzije 90ml vody. cize je tam 90ml tekutin.

udajne ma dospely llove v strave aj 800ml tekutin, no samozrejme zavisi od stravy, aku konzumuje a tiez sa do tekutin nezaratava taka akva, lebo ona sice tekutiny doda,a le hned ich aj vyplavi. cize ked si dame dokop plus a minus, to sa rovna nule.

aschkimka
29. jún 2022

@ajaxik123 to máte tak, koľko doktorov toľko názorov, a pri ľuďoch - matkach je to také isté. ja len vravím že moja bola pri UM dehydrovaná a píla od malilinkateho dieťatka vodu a pomohlo jej to a už nemala problém s hustou krvou, teda ani s dehydrovanim. ja to vravím z vlastnej skúsenosti a čo som si prešla s malou rôznymi vyšetreniami a nepotrebovala som pozerať dokumenty. samozrejme vodu som jej nedávala na litre ale na pár cucnuti. Ale tie čo nezažijú, nepochopia a držia sa všelijakých článkov, či už nevedeckych alebo vedeckých ...a aj to že sú vedecké neznamená že sú karentovane...ale to by bolo na dlho, nech každá matka robí čo uzná za najlepšie. zatiaľ táto moja rada že dávať po troške vodičky nikdy žiadnemu dieťaťu neublížila a už vôbec nie je v lete...