Mám začať dávať 8 mesačnej normálne jedlo?
ahojte, som mamičkou uz skoro 8-mesacnej dcerky Patky a mam tu taky mensi problem a potrebovala by som vediet vas nazor na vec. S mojim priatelom riesime uz asi od 5 mesiaca dilemu ohladom toho co nasa dcera papa. Ja som za to aby som dodorziavala to co nam hovori doktorka. Priatel zasa zastava nazor ze uz moze papat zaradom a chce do nej tlacit normalny obed ktory obedujeme my. Ked jej nieco kupim, nejaku kasu alebo vyzivku tak mi nadava ze jej nemam davat blbosticky ale poriadne jedlo. Nechcem sa s nim hadat ale predsa mala nemoze jest este sol a korenie (teda aspon si to myslim). Od malicka sme mali problemy s bruskom, velmi casto ju bolelo a mala aj reflux, este doteraz niekedy zvracia ( ale to len preto lebo nevie byt v klude ked sa napapa). Samozrejme jej uz davam aj polievocky ale jej to extra varim bez soli aj vegety. Aj na toto mi frfle ze jej mozem dat tu polievku co jeme my a nemusim jej extra varit.Prosim aby ste mi napisali vas nazor, velmi by nam to pomohlo. Dakujem velmi pekne
Spravna vyživa v dojcenskom a aj batolivom veku-teda do 3 rokov -je uplny zaklad .Je to to najmenej co možeme pre zdravie babena urobit. Moj ma 20m a teraz po troske začina jest z nasich jedal.Rok bol na diete pre alergiu na mlieko a aj ine potraviny,takže viem o tom svoje a určite by som neriskovala v takom veku aky ma tvoja mala.Sol jej može važne uskodit o glutamane ani nehovorim.Zbytočny mastne jedla jej tiež na zdarvi nepridaju.Inak by ma zaujimalo,prečo tvoj drahy,tak trva na nespravnej vyžive.Chce ti setrit cas pri vareni,alebo financie? Ked budete na zaklade zlych stravovacic navykov malej o par rokov riešit rozne alergie,traviace problemy,alebo oblickove,ci ine tak na to miniete viac financii a casu.Ale možno sa to prejavi až v dospelosti a mala si bude nasledky riešit sama. 😕 Mozno vsak bude mat stastie a nič jej nebude.Chces to zistit?
@kaja73 No moj priatel vidi ako sa stravuje jeho neter ta bude mat 10 mesiacov a tak uz je vsetko za radom a ja jej nechcem davat ani cokoladu a jeho mama stale hovori ze moze po trosku zo vsetkeho aby si zvykala ale ja si myslim ze ma na to cas. dakujem za nazor..dufam ze priatel uz da na mna.. 🙂
@sorentiny Moj cokinu ochutnal prvy krat v 18m a dnes dostane tak 1 kocku do tyždna.Inak neje takmer nic sladke-žiadne keksiky,brumiky,piskoty.Nastastie on sam uprednostnuje ovocie ,zeleninu,maso,jogurty .Palacinky je len na "slano" s natierkov syrovo sunkovou.Je to jeho volba.Vdaka prisnej diete sa naučil na zdrave veci a tak nemam problem.Aspon zatial. 🙂
ahoj, moja svagrina dodrziavala len to co jej vravela dokina a co citala no a maly ma teraz takmer tri a skoro na vsetko alergiu tak jej doktorka alergologicka povedala ze to preto lebo mu nic predtym nedala,druhy prikrmovala normalne ale s obmedzeniami, pre babo varila zvlast. samozrejme, su obmedzenia a jedla ktore dieta nesmie alebo by nemalo ale asi klasika,nejake dusene kuracie, nejaku zeleninku ovocie kludne moze a priatelovi povedz ze to nie je normalne davat takej malickej vsetko co je on sa ho opytaj ci ked bude jest cili ci mas dat aj malej,neboj sa ho, ty si matka a ty to ovplyvnujes, moja mamka nam klasicky davala vsetko iba kyslu kapustu, kysmute knedle a tropicke ovocie a slaninu nie,tak sa drzkaj
este ak ti pomoze pozri si kolekcie- je tam mieri babatiek- tak su dve tabulky s prikrmami a tam mas rozpisane co v aky mesiac
ja som asi do 14 mesiacov varila pre maleho vsetko zvlast, ziadna sol, vegeta, korenie. Taktiez do roka ziadne mlieko ani mliecne vyrobky, to vsetko sme zacali az po roku a pomaly, postupne. Teraz ma maly 18 mesiacov a ja uz extra nevarim, ale pri vareni pouzivam iba podravku naturu aj to len uplne mierne. No a snazim sa varit zdravo, ziadne vyprazane, mastne, tazke jedla... Manzel si to potom vzdy dochuti na tanieri, pripadne odoberiem malemu a dochutim potom a ked nahodou raz za cas robim pre radost manzela nieco "nezdrave" tak malemu vzdy navarim zvlast... Nemyslim si ze 8 mesacne dieta by malo jest vsetko zaradom, a hlavne na to nema este podla mna ani dostatocne vyvinutu/odolnu traviacu sustavu... takze priatel nech si precita par clankov o stravovani batoliat 😉
nasa cca od toho 8.mesiaca uz papala vsetko 🙂 teda az na koreniste a slane jedla...varime tak,ze neochucujeme aby mohla aj ona jest...nikdy nebola chora,ani nemala ziadne problemy...myslim si,zeby si jej kludne mohla zacat davat vsetko co jete vy,akurat teda neichutene 🙂 suhlasim s tvojim priatelom 🙂
8mesiacov na jedenie vsetkeho sa mi zda byt malo. mne sa paci odporucanie naseho pediatra. dat ochutnat zo vsetkeho. samozrejme nie prilis mastne korenene a samozrejme tym nemyslel cokoladu. a ochutnat nie nakrmit. v 8.mesiacoch sme veru este ani nesolili. teraz trosku solime popr. dam do polievky trosku bujonu z dm kde nie je nic zleho. ale ak sa ideme von najest papa to co mi. teda vacsinou rizoto ci cestovinky polievky sa mu v restauraciach bojim davat prave kvoli glutamanu. Ale neviem ci ho presvedcis o svojej pravde ale mali by ste si dohodnut urcite pravidla a ist si tvrdo za svojim.
@sorentiny ahoj...myslím, že si zvolila správny prístup, skús svojej drahej polovičke vysvetliť, že dieťatko, aj ked sa narodí, ešte stále nemá vyvinuté všetko úplne.....keby sa malo narodiť tak, aby malo všetko dokonalo hotové, rodili by sme deti ako slonice, trojročné....... 😉 ibaže naše telo to nezvládne a pokým sa dovyvíja, tak to jednoducho musí rešpektovať..... 🙂 my sme dokonca malému mali zakázané dávať lepok do jedného roka, lebo sa nám v širšej rodine vyskytla celiakia.....moj muž tiež frflal, že prečo nemože to a hento, ale pár krát ho malý ovracal a bolo po komentároch...... 😝 😀 aj dospelý človek, pokým nemá obličky v poriadku, musí mať dietu...bez soli, na nedokonalý žalúdok máš dalšiu dietu, na žlčník je iná...a pokým tieto veci dieťatko nemá úplne vyvinuté, tak je vlastne stále na "diete". VEla šťastia a vytrvaj.....oplatí sa..... 😉
@julianka777 len moj priatel by jej uz daval aj normalne ochutene jedlo ako pre nas...minule sme grilovali a chcel jej dat maso...samozrejme som bola proti...
Naša malá ma 10 mesiacov a varím jej zatial vacsinou vsetko zvlast. Ale ona uz chce papat aj to co mame my, tak jej sem tam dame okostovat aj z nasho jedla, ale len ak nie je prilis slane, alebo pikantne. 😉
@sorentiny aha,tak to veru nie...to je rozdiel..v tomto neupust..ak to co jete vy,tak len neochutene 🙂
mile mamicky...dakujem za vase nazory a za povzbudenie..dufam ze sa moj priatel umudri a bude respektovat moje nazory... :D
@sorentiny - maly do roka dostaval VZDY osobitne, extra pre neho uvarene, mixovane nechcel - no hadam odkedy dostaval jest normalnu stravu, vzdy kusky, vzdy normalne uvarene, ale prisposobene jeho veku, ziadna sol, koreniny, veci, ktore dany mesiac podla jedalnicka este nemohol. Jedine, co sme predbehli bola ryba, tu dostal uz od 8 mesiacov, u nas je ryba na jedalnicku 3x denne, nevedela som nespravit aj jemu, pre mna je to velmi zdrave jedlo.
Prajem pevne nervy, TY si matka, ty budes neskor musiet riesit potravinove alergie, neznasanlivost na urcite jedla vypestovanu skorym zavadzanim potravin, ty budes s nou lietat po lekaroch, nie on... Vobec by som ho nenechala do toho kecat. Proste - NIE - toto ona este nesmie.
U nas to manzel akceptuje na 100% a v podstate sa ma vzdy spyta, co bude maly papat? Sam mu da akurat detske keksy, kukucervy alebo nejake ovocie.
Tie odporúčania lekárov pri zavádzaní potravín z niečoho vychádzajú. Podľa mňa je strava dôležitá nie len u bábätka, ale aj neskôr to mám vyskúšané aj na sebe. Osobne by som si radšej dala námahu a vyhľadala priateľovi zopár článkov o stravovaní batoliat, ako potom v budúcnosti riešila možné zdravotné problémy, obezitu a pod.. Toto stojí podľa mňa aj za výmenu názorov a určite by som sa nedala "ukecať". Moja malá má vyše 13 m a stále jej varím zvlášť a to v parnom hrnci, pretože je to najšetrnejšia príprava voči strate vitamínov. Zatiaľ neochutnala nič zo stravy dospelých a ani sa na to nechystám... Zdravie je len jedno a z vlastným dieťaťom by som nešla cestou pokus - omyl... Dobré články sú aj v špeciály časopisu Mama a ja, vrátane tabuliek kedy čo zaviesť a receptov. Stojí okolo 3 € a dá sa kúpiť aj v novinových stánkoch - odporúčam 🙂
@sorentiny Ja som sa do bodky riadila pokynmi lekárky a je zdravá - klop...klop..., až od roka a niečo je so mnou - aj to menej solím a korením..
V piatich mesiacoch som jej dávala ešte len zeleninku, polievky len zo zeleniny, z ovocia len jablko, banán a na večeru tie mliečne kašičky od Hami a presnedávočky - až v šiestom mesiaci som zaradila mäsko, myslím že po 7mesiaci múku - čiže rožky, chleba... Presne ako mi to diktovala lekárka na poradni.
S mužom pevné nervy, ja by som to neriskovala, hlavne keď je toľko alergénov..
Mužovi povedz, že nemá dostatočne vyvinuté obličky na to, aby spracovali soľ, že sa ešte musia dovivíjať, možno ho to ukľudní, alebo jej navar kým je v práci, nech je doma pokoj.. 😉a z korenie bolí brucho nikedy aj dospelého človeka, keď je ho moc...
8mesiacov je veľmi málo, aby mohla papať všetko.Vhodný vek na ,,dospelácku" stravu sú podľa mňa také dva roky(samozrejme, ž enie korenené, alebo pikantné, to ani ja nemám také rada) Rozdiel je samozrejme ochutnať(lebo detičkú chcú napodobnovať oteckov, mamičky, súrodencov). Takže to im snad neubliži jedna lyžička a rozdiel nakŕmiť. Priateľovi treba vysvetliť, že dcérka je ešte maličká a mohla by mať v búducnosti problémy. Držím palce.
@lussy23 ahoj, da sa aj objednat, ja som si ho objednavala tiez, klik sem: http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2749/vy...
@sorentiny ak chceš pre drobca variť rýchlo a zdravo mrkni si toto video na Babycook. Dnes som ho náhodou našla na nete tak ma napadlo, že Ti pošlem link:
https://www.youtube.com/watch?v=zJO0diJAvz8to je ten môj parný hrniec tá investícia by sa Ti určite vrátila. Niečo podobné robí aj Philips Avent je tam tuším video aj na ten 😉
SORENTINY
Verim, ze sa ti podari muza presvedcit o tom, ze velmi zalezi na spravnom stravovani babatka. Urcite to mas tazke a nezavidim ti. Moj muz ma v tomto absolutne respektuje a nechava tieto veci na mna. Ja som v tomto este prisnejsia. Malej kupujem len BIO zeleninu, ovocie a masko. Je to dost nakladna zalezitost a preto mi mama zacala zhanat zajacinu od susedov z dediny 🙂.
Chcem pre malu urobit v tomto maximum. Ja som sa v podstate v detstve stravovala BIO. Zeleninu a ovocie sme si dopestovali. Chovali sme sliepky, zajacov a babka prasiatka. Teraz je hrozna doba do zviarat ládujú hormóny aby rychlo rastli a uvidime az o niekolko rokov aky to bude mat na nas vplyv.
Mne dokina povedala, ze kuriatko nemam malej davat nakolko je plne hormonov a nemusi jej to urobit dobre. Radsej jej mam kupit morcacie masko. Ja som nakoniec zvolila bio.
Ten Philips Avent mam uz tyzden a musim povedat, ze je to super vec http://www.dunaj.sk/male-domace-spotrebice/phil... . Usetri kopec casu a pripravi zdravu stravu pre dieta. Moj muz sa najskor pozeral, ze za co som vyhodila tolko penazi a o 3 dni uz na nom "fical" aj on. Isla som si nieco vybavit do mesta a on malej v pohode v nom pripavil zeleninovu kasicku. Samozrejme, ze bol na seba patricne hrdy a tiez uznal, ze som kupila dobru vec.
Predtym som varila malej prikrmy vo vode a potom mixovala. Stalo ma to vela casu a jedlo som jej pripavovala do zasoby na 2 dni. Tento pristroj usetri cas, malej pripravujem v nom kasicky 2x denne a ma vsetko cerstve .
moji majú 13 mesiacov a varím osobitne,muž mi ešte povie,nechávam to na teba ty to vieš najlepšie

Prajem silne nervy,a hlavne treba vydržať. Určite sa to vyplatí. Poznám nemálo detí, ktrých rodičia sa chválili,ako mu v 4om ! mesiaci dali jahody so šlahačkou, segedín ...
a teras chodia po alergológoch a konkrétne tí dvaja chlapci /teras už prvák a druhák z iných rodín / trpia nadváhou.
Keby som ja mala normálnu doktorku, alebo aspon počúvala vlastný rozum, nemusela moja Lalka od pol roka trpieť kŕčami z kravského mlieka až do 1,5 r.