Moje 21 mesačné dieťa nechce nic jesť
Moj syn ma 21 mesiacov . Uz od prveho prikrmu to bolo bolave ale sem tam nieco zjedol , ale teraz 2mesiace mi nechce zjest skoro nic . Pred spanim vypije mlieko poobede aj vecer s tym nema problem . Sem tam spapa jogurt . Pred tym mi papal aspon rano rozmixovane ovocie ale teraz uz vobec . O obede ani nehovorim . Na obed nezje vobec nic . Ani rozmixovane ani v celku ani polievku. Maso, ryzu,cestoviny,zeleninu nejedol ani nepamatam.
Jedine co spapa ale nie vzdy je suchy rohlik , jogurt , mlieko , sem tam krupica .
Som zufala , lekarka tvrdi , ze mu nic nieje , na ziadne vysetrenie nas neposlala .
Ale posledne dva mesiace co neje byva brutalne nervozny. Len mrnci , place , krici ( comu rozumiem moze to byt aj hladom) 🙈uz mu nechavam ,,rozhadzane,, jedlo po dome ci si nedzobne . Ale on chyti hystericky zachvat ked zbada jedlo . Aj ked ho dam rano do stolicky a vidi tanier chyta akom .ked sa ho opytam ci si prosi papat hodi sa o zem a kope nohami.
Uz som na prasky . Prosim poradte mi ci trvat na niakom vysetreni alebo co robit , ci to je normalne a moze to byt iba take obdobie . Vaha je v poriadku .
Dakujem🙏🏼
@tehulka999 tu kasu si vypytal sam ? Alebo si mu ponukla a on ju zjedol ? Velmi by ma to zaujimalo. Ked ju zjedol, tak bol uz dost hladny a zjedol by vsetko. Trebalo dat normalne jedli, napr. zeleninovu polievku s cestovinou alebo ryzu s masom
@tehulka999 len on sa z tej ryze nevie vykakat. Kaka po 4 dnoch z bolestami a cipkom. Kedze zelenina a ovocie nic. Aj ryza musi byt uplne cista bez stavy 🥴
@sam2 Skusala si robit ryzu na cibulke alebo pore? U mojho toto fungovalo, su to biele kusky a ked mali velkost ryzovych zrn a nebolo ich privela, tak ich nezbadal. A co sa tyka cestovin, nezjedol by tie strukovinove? To by bola nejaka vlaknina. No predpokladam, ze si uz asi poskusala vsetko mozne.
@tehulka999 no place ti preto ze je hladný... ponukat mu hocičo, co by spapal... aj my to mame s našou tak, ze raz zje cely obed (polievku aj druhe), inokedy nechce ani jednu jedinú lyžičku. Neriesim to, dám jej čaj ide si lahnut. No poobede uz mam potom nachystané, lebo to uz je plač a je hladná. Ked mi odmietne jedlo, skúšam co by zjedla .. šunku, ovocie, zeleninu... kasu s mliekom ma len na noc, cez deň uz nie. Myslím ze aj v tom moze byt problém. A nemixovat, uz ti musi papať aj kúsky. Skusat co by mu zachutilo ake mäsko. Nasa miluje teľacie, nema rada kuracie. To mi nezje ani v polievke. Hovädzie zase v pohode. Dávaj mu ochutnavat co papas ty, hoc aj chleba s pastikou. Niečo mu urcite zachuti
@marianarem nooo ryza por nic. Aj mrkvu som skusala. Strukovinove mam doma asi vsetky 😂 a uprimne. Nechutia nikomu 😂😂😂😂😂
Ale aspon sme teraz presli na ryzu natur nelupanu s troskou oli oleja. Tak snas sa to zlepsi. On ak tam nevidi ryzu alebo cestoviny ani usta neotvori 🤷♀️ A ak sa teda uraci, ak to je nieco ine vystruha strasne znechutenu grimasu a vypluje ti
@sam2 A tu ryzu s porom vyplul, alebo odmietol zjest, lebo zbadal, ze je v tom nieco ine? Ja som sa to snazila robit tak, aby to tam maly proste nevidel. A bolo tam toho malo oproti ryzi.
Ale super, ak prijima tu natur ryzu. Neskusali ste aj cervenu alebo ciernu ryzu? Do nich sa da uz vselico schovat a ta cervena je po uvareni trochu hnedsia ako ta natur.
Tiez ja malemu niekedy na ochutnanie novej veci davam sialene malu porciu. Napriklad donedavna odmietal omacky. Vzdy ked sme mali my, tak mal aj on trochu v oddelenej miske a ochutnat ani za svet. Aj ked bol pri vareni a sam ochucoval a videl, ze tam idu veci co ma rad, tak nechcel ochutnat. Ked aj nahodou ochutnal, tak presne ako tvoj krivil pusinku. Az jedneho dna sa ho pytam: "A nechces ochutnat iba taku malu mikrokvapku, ktoru ani nebudes vidiet?" A to ho zaujalo a chcel. Tak som spicku najmensej kavovej lyzicky omocila tak, ze ozaj to takmer nebolo vidiet. Ale on chut citil. A nebal sa toho a neomracilo mu to usta. Postupne zacal toho jest viac. Minuly tyzden si omacku z paprikasa uz sam nalial na tanier k masu a tarhoni a dal si z nej aj duplu. Babke zjedol misku koprovice. Pri vareni ochutnava a vylizuje nadoby. No je to este kratkodoby uspech, nezaspavam na vavrinoch, ale aj tak som rada. Aj ine veci sme zacinali po omrvinkach.
@marianarem otvoril usta a vyplul hned ako zacitil ze tam nie je len bud cista ryza alebo maso🙉 aj to maso moze byt len kuracie prsia udusene na prirodno a nie velke kusy. To ze miloval hovadzie a talacie ani nespominam. Teraz nic. Proste pred pol rokom akoby utalo. Ja verim, ze to je len obdobie. Mozno zo zubov. Neviem. Krvny obraz ma v poriadku 🤷♀️ Tak snad sa to rozbehne
@sam2 No ja som citala, ze to moze byt dane aj prirodou. Niektore deti to maju geneticky tak, ze okolo toho roku a pol chytia strasne vela averzii. Je to kvoli tomu, ze v tomto veku zacinaju intenzivnejsie chodit a ked sa este zilo v prirode, tak zacinali uz samy objavovat okolie. Mama vacsinou uz mala/cakala dalsie dieta a nevenovala tolko pozornosti. Deti s averziami neochutnali kazdu bobulu a ine veci, co nasli, a mali mensiu sancu priotravenia. Preto aj tieto geny prezili. U nas v rodine sa toto vyslovene dedi, chlapi na obocj stranach boli v detstve zli jedaci. Baby zase srotovali 🙂 Malo by to vo vyssom veku prejst, ak sa u deti nevytvori nejaky blok kvoli tlaku rodiny, alebo ak nenajdu nejaku vyhodu v nejedactve - napr. ze vsetci ich obskakuju a tak.Ja ked som si toto precitala, tak sa mi ulavilo, ze nerobim chybu ja. Ale teda nenechala som maleho zvyknut si na obmedzeny jedalnicek, vkuse som ho vystavovala novym veciam, ale nenasilne, bez stresu, hrami a po mini kusockoch, dokrmila s kludne mliekom a on sa postupne stale lepsi. Unho tiez prisiel prepad okolo toho roku a pol. Bol dost problematicky aj predtym, ale co som dokazala zaviest, tak k 3/4 z toho ( ak nie viac ) zase chytil averzie. Videla som, ako ho zo znamych veci zase napina, striasa, ako by si ich najradsej vyrval z ust. Teraz ma 2r2m.
@marianarem ano aj moj starsi bol hrozny jedak. Vela veci vzal az teraz na milost v takmer v deviatich rokoch.
Ja ho tiez nenutim. Ponuknem, snazim sa mu to vysvetlit a dufam, ze sa raz chyti. On papal pekne. Zeleninu, maso, ovocie, vlocky, pseno, pohanku. Jedine co nikdy nechcel boli zemiaky.
Ani bataty.
Ja som skusila aj ze nechces tvoj problem. Budes hladny. Tym deckom to ani nehlo. Len bol urevany 🤷♀️
Mlieko ma len vecer pred spanim 140-160 ml a raz pyta v noci
@sam2 Presne na mojho muza v detstve tiez neplatilo vyhladovanie, tak ja som to u maleho ani neskusala. Prva isla tuha strava, dal co dal a potom kludne mlieko. Bol spokojny, dobre vyspaty a ochotnejsi experimentovat. Postupne zacal jest tuhej viac a menej mlieka. Niektore deti naozaj nie su vymyslaci, to striasanie a napinanie nevedia v tomto veku podla mna simulovat.
@marianarem aj ja si myslim 🤷♀️ Ja som minule chcela do neho natlacit zemiakovu omacku. Ze aspon tu stavu s chlebikom. Po 3 lyzicke ho naplo, chudaka. Odvetedy ponukam, skusam, ale nenutim. Ak by nemal velke problemy s vyprazdnovanim, tak po pravde velmi neriesim. Ja tiez nie som exceletny jedak a naozaj nezjem hoci co. Cize asi to bude naozaj dedicne
@sam2 A slivkovu stavu ti nevypije? Mojmu vzdy na vyprazdnenie zabrala od Hipp. Alebo keby sa vo vyvare co jedava vyvarili aj ovsene vlocky? To tiez zvykne zaberat. Inac super ze nanho netlacis 👍
@marianarem nie nechcel mi tu stavu. Ani ine dzusy a stavy. Iba vodu aj to na moj vkus malo 🤷♀️ Do vyvaru som vlocky neskusala, ale do vajickovej som mu dala pomixovane a prevarene vlocky. Tam to necitil. Skusim mu dat trosku aj do jogurtu. Mohlo by mi to prejst😂
@tehulka999 Určite choďte za lekármi, vrátane psychológa. Môže to byť fyziologického pôvodu (reflux, neznášanlivosť niektorých potravín), alebo aj psychologické, neurologické. U môjho syna bol aj toto jeden z prejavov autizmu, aj keď final diagnóza prišla až neskôr - ale spätne som si uvedomila, že mal odmalička veľmi výberový jedálniček. Vyhladovať je blbosť, ak tam je nejaká reálna príčina, nič tým nedosiahnete, iba z jedla spravíte problém.
@sam2 Vidis tak ta vajickova ma potencial 🙂 Mozno aj trosku zmixovanej cervenej sosovice alebo nejakej zeleniny by sa tam stratilo. Ja som v istych obdobiach tiez len rozmyslala co sa v com strati 🙂 No kazdopadne drzim palce, nech sa to travenie upravi.
@motovidlo
A mozem sa spytat ,ake ine prajavy mal syn okrem toho jedla okolo tych 2 rokov ak si spominate . Autizmus sme priesili u starsieho syna 🙈ale chvala bohu sa to nakoniec nepotvrdilo . Mal ine zaujmy ako ostatne deti , nehral sa s hrackami tak ako sa ma ale skor ich skumal a vela ineho . No nakoniec je nadpriemerne inteligentny a sice ma len 4 roky ( cita, pise, pocita, ma vyborne logicke myslenie ) a autizmus sa totolne vylucil uz pred rokom uplne .
Na mladsom synovi nic ine nevidim okrem toho jedla . Mam pocit , ze neraguje na meno ale to tiez nie vzdy . Pride mi , ze ma nahaku proste .( lebo to je take pol na pol ) ocny kontakt ma dobry .
A on ma chut do jedla len sa mu hnusia kusky jedla vacsinou .
@lienka.7 len u nas je ten problem , ze on to ani nechce ochutnat . Ani co ja jem ani co dam jemu . To ani neni o tom ci mu chuti lebo to ani neochutnal . Psycholog tvrdi ponukat aj pediater . Lenze to sa neda 🙈
Vcera som mu uz dala hranolky s kuracimi nugetkami v rure robene na kvapke oleja ( nie mcdonald😅) hranolky zjedol tu nugetku ani ust nedal .
2 mesiace sme uz neobedovali nic .
Vecera krupica ( jedine co na vecer zje ) ziadna ina .
Dnes ranajky opat katastrofa ovocie jedine rozmixovane ale dnes uz ani to nie .
Ja viem , ze nemam mixovat uz je velky …..ale ak je to jedina moznost do neho dostat aspon ovocie tak to proste musim spravit . Ale uz ani to nechce takze neviem .
Teraz sme k tomu este aj chory 🙈🙏🏼😣
@tehulka999 Netreba ho do jedla nútiť, on sa rozpapá, môj bratranec bol taký istý, tiež nechcel nič papať, postupom času sa to zlepšilo, teraz papá normálne... Ale pre pokoj v duši ho dajte vyšetriť lekárom, ako Vám písali vyššie, tak to môže byť aj psychického pôvodu, napr. reflux. Držím palce!
@minecraft6 dakujem pekne , ano cakame kym budeme fit lebo do toho nasho nejedenia sa pridal covid a sme na tom este horsie ako pred tym🙈 ked bude zdravy ideme na krv . Ale kazdopadne mam buduci tyzden aj detsku psycho aj vyzivoveho poradcu . Aby sme nieco nezamedbali pre istotu . Lebo ma trapi , ze neprijma ziadne vitaminy ani nic ked nic neje .
Ale vcera aspon malinky posun . Odkusol si z jablka 🤣to bola radost, ako malo staci ku stastiu .
@tehulka999 To je super, želám maličkému skoré uzdravenie🙂
@tehulka999 A inak, aký ma jedálniček? Koľko krát za deň papá? Ak papá, tak, ako má, tak to môže byť spôsobené aj nechutenstvom
@minecraft6 akoze on by podla mna zjedol aj mna , chut ma velku len to potom nechve jest, ku chladnicke ide aj tisic krat .
Rano :banan avokado s bielym jogurtom
Chleba , syr , maslo - odmieta ale to mu potom okolo 10:00 skusam podstrkovat ale nic . Aj ovocie do mysky ale tiez nic. Takze bud jogurt zase ked tak niake spaldove tycinky a pisakoty ked sme doobeda vonku alebo banan, makovka ale sucha iba
12:00 mlieko 200ml pred spanim
Okolo 14:00 vstava s tym ze chce papat, je hladny ale ziadne varene jedlo som do neho uz velmi dolho nedostala ani ochutnat . Aj si sadne ale zbada a nic .
Uz zo zafalstva mu davam krupicu ( kde mu mixujem maso, petrzlen , zemiak ….) a med aby to necitil 😩lebo uz neviem ako to do neho dostat . Ale ani to niekedy nechce a zase vy chcel len jogurt.
Potom olovrant bojujeme lebo by chcel zase jogurt a banan , ovocnu tasticku .
Vecera krupica ( skusam menit aj za ovsenu, kukuricnu, ryzovu ale nic ) + trochu mlieka v postielke
@tehulka999 ocividne je zvyknuty len na sladke, banan, med, piskoty, jogurt. Cukru ma dobludu. Preto mu nic ine nechuti a nebude ti jest ine 🤷♀️. Nacisto vysadit tie banany a med a nacisto olovrant. Zas chce len sladke somariny.. Naco tolko jedla ? Mlieko pred spanim ano, potom skusit obed, ziadny olovrant a na veceru chleba s natierkou, sunkou a bodka. Zapit s nesladenym cajom alebo voda. A desiatu tiez zrus
@tehulka999 cely den sa pokusas donho nieco dostat a zaoberas sa jedlom. Cista psychiatria. A do ladnicky ho nepust. Zatvor, daj ho prec a povedz razne nie. Chladnicka nie je vykladna skrina na pozeranie a hranie. Chces jest, jedz ! Nechces, bud hladny !
@tehulka999 ono deti zacnu mat po 18-20 mesiaci vlastnu volu a skusaju si "aha, ved ja nemusim alebo si pockam, kym mi mama da to, co mi chuti viac..." inak kedy bola vakcina proti MMR? Len napad, vraj to vie crevo rozvratit , tak ako prekonanie naozajstnych osypok... hoci to bude skor ten vzdor
@tehulka999 Skúste mu dávať menej cukru, možno nechce papať preto, lebo má veľa cukru, tak mu skúste nedávať sladké, a nahraďte to napr. zeleninkou. Čo sa týka nápojov, tiež mu žiadne sladké nápoje nedávajte, nahraďte ich napr. nesladeným čajom, čistou vodou. Do chladničky ho v žiadnom prípade nepusťte.🙂
@talizman1988 dobrý den, moj maly toto začal robiť v 27mesisci dokonca veľmi ochorel.. a mesiac po chorobe dnes zje len pár jedál čo chce , ráno povie parky nie iné , tak urobím iné. Je to chyba podľa vás?
Zrušili by ste mlieko úplne ? Mala sa rozjedla a je to v pohode?
@tavicka1 Dobrý deň, malej som to mlieko odstavila na cas uplne,bol to boj,sledovala som aby nebola dehydrovana atd pretoze ona aj tekutiny aj jedlo odmietala komplet vsetko,ale trvalo to asi den aj pol max dva,potom postupne zacala ked videla ze nepochodi z nejakymi hysakmi ,zacala aj jest aj pit a postupne som jej vratila aj mlieko ale uz len z pohara cerstve sem tam,z jedenim mame do teraz problém ale prispieva nam skolka ,stale viac a viac sa rozjeda,ale každé dieta je individuálne ale sumasumarum nam pomohlo odstavenie od prsnika,aj od flasky a aj od mlieka 🙂

@loliki zistila som ze tu na modrom koniku odpovedaju aj psychologicky a pediatricky tak som napisala aj im a v pondelok mam volat psychologicke detskej nech mi trosku poradi lebo to bude psycho problem skor podla mna .
B-komplex a hylak nam nasadila doktorka .
Ja som sem pisala hlavne koli tomu ci da tu nenajde niekto kto to realne zazil . Aby mi poradil co pomohlo im , ci to preslo . Pretoze kym si tym mamicka nepresla lahko sa jej kruti hlavou nad tym , ze mixujem , ponukam , hrame sa s jedlom , pohadzujek ho po celom dome 🤣😅lebo to uz sa naozaj clovek snazi vsetko len aby to dieta nieco zjedlo .
Tiez som krutila hlavou nad sesterkou ktora mixovala2 roky a pustala pri tom tablet, tiez som bola mudra ze naco to robi . Lebo pri prvom synovi som nemala problem . Teraz to chapem a ospravedlnujem sa jej kazdy den . Kto to nezazije nepochopi🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️