icon

Moje 3,5-ročné dieťa nechce jesť zeleninu a ani ovocie

ga1briel
14. okt 2022

Ahojte. Naše dieťa (3,5 roka) nechce žiadnu zeleninu, ovocie, žiadne kúsky (napríklad strukoviny). Všetko vypluje. Jedine čo zvládne je zemiak, ryža, halušky...
Má už problém s vyprázdňovaním (pretože žiadna vláknina, nič). Nevieme ho presvedčiť. Co by ste nám poradili? Ako docieliť aby jedol? Sme zúfalí🤦‍♀️

Strana
z2
natalala
16. okt 2022

@scorpionflower1 toto je super napad taketo fasirocky so zeleninou, to aj u nas fici a presne ako pises detom sa paci ta farebnost na tanieriku 🙂

ga1briel
autor
16. okt 2022

Hromadne ďakujem 🙂 s polievkami problém nemá problém. Ako tak čítam tak väčšinu jedla zje. Len proste nemôže vidieť kus mrvky, petržlenu alebo paradjky atď. Takže len vydržať. Tlačiť a presviedčať ho nebudem. Dnes som mu pustila rozprávku o trávení a bol nadšený☺️ sam.mi povedal ze musíme jesť zeleninu 🙂 chce to čas
Fakt ďakujem za rady

hilda08
17. okt 2022

@ga1briel no dali nam mesiac a pol na zahojenie, ak by sa to nezahojilo išiel by na operáciu. Nastastie sa to zahojilo do takej miery, ze operácia nebola potrebná ale mal prísnu “diétu”, zaviedla som napríklad aj jablkovu vlákninu do vsetkeho po troske, žiadne pecivo, výnimočne som ja upiekla z pohánkovej alebo dakej celozrnnej muky kvaskovy chlieb, stačilo ze sa dal jeden knedlik (starká ho “ chcela potešiť”) hned bola krv v zachode…dotrapili sme sa dost ale stalo to za to, teraz uz moze jest hocico nerobi mu problem nic. Ale snažte sa dokym nieje zle, to vyšetrenie dieťaťa na chirurgii je hrozne traumatizujúce, moj rad chodí k doktorom nevadia mu ani injekcie dokonca sa mu páčilo ked mu na alergologii pichali tie testy do ručok 😅 ale vyšetrenie konečníka na chirurgii bolo hrozne, to len vyšiel von a ked som videla ako potláča plač a povedal mi, maminka tak tento doktor sa mi nepáčil, boli ma to, tak sme veru plakali na tej chodbe obaja

daja07
17. okt 2022

@ga1briel moja dcera mala 4 v lete a nikdy nechcela jest zeleninu a ovocie v surovej forme. Z ovocia zje banan a zo zeleniny cinsku kapustu aj to len trosku a nie stale. Hrasok a kukuricu udusenu na masle zje s chlebom. Inak vsetko skryvam do hustych mixovanych polievok. Cela rodina sme sa tak naucili jest. Sem tam je vyvar, niekedy zelenova kde su kusky zeleniny. Zje podla nalady.
Pridavame detom ovsene vlocky do kase na ranajky, do jogurtu, niekey aj do polievky, do knedlikov davam zomlete vlocky a tak. Tiez, kde sa da.
Dcera este velmi oblubuje mrazom susene ovocie. To neviem ci nejaky druh co sme mali aby odmietla. A doma susene jablka tiez zje ale v inak jablka ani nepachne 🙂
Skusame, ponukame, ideme prikladom, robime co mozeme. Na dobru stolicu je potrebne aj dost tekutin, idealne cistu vodu.

ailiba
17. okt 2022

@ga1briel chapem tvoje zufalstvo... Nas syn zase je len ovocie a zeleninu... Ostatne veci len 2-3 lyzicky. Uz je chuducky ako trieska a neviem si s nim rady. Takze ta chapem.
Co sa tyka tvojho syna, mozno mu vadi konzistencia, dotyk (zaspini sa), chut. Skus pridat do kase, surove, varene, polievka, rozmixovane, kusky, velke kusy, polievka z pecenej zeleniny. Nema alergiu na nieco? Vraj to potom v puse pali.

ga1briel
autor
17. okt 2022

@ailiba no a my.naopak. prilohy by jedol ale ostatné nie 🤦‍♀️😆 nie nema alergiu. Lekárov sme obehali. Teraz nám veľmi pomohla detská psychologička a dala nám veľa dobrých rád. Tak možno skúste aj vy ;)

ailiba
17. okt 2022

@ga1briel vsak to, ani tak dobre, ani tak😅. dakujem.

magda15
Odpoveď bola odstránená
zorkahorka
27. okt 2022

Vzdy som hovorila,ze rodicia idu príkladom aj pri jedeni. Ale ziatujem,ze nie vzdy to plati 😀 mladsiemu synovi som od juna nukala jahody (mame stalorodiace), vsetci sme sa pred nim hladkali po bruchu a nic 🤣 starsi sa da okabatit, vydieram ho cukrikom,takze vie ochutnat. Mladsieho som naucila jest aspon hruskovy a slivkovy kompot tak,ze som malicke kusky zakamuflovala medzi maso a ryžu na lyzici,ked som ho krmila.
Najviac im chutia jablka, pýtajú ich pocas rozprávok, maju to v podvedomi spojene. Zjedia aj niekolko kusov.
Zeleninu surovu nejedia
Len starsi mrkvu a hrasok. Naucil sa pri svojej sesternici. Skus sa stretavat s detmi, ktore ovocie casto jedia, mozno sa chyti
Ked mal starsi syn problem s kakanim,davala som vlakninu od nestle. Paradne pomihla.aj mne,ed som mala zápchu

zuzinka888
27. okt 2022

Do zemiakovej kase mozes dat batat, tekvicu, karfiol,petrzlen. Do placiek /fasiriek najemno postruhanu cuketu, mrkvu. Do omacok k masu mrvku brokolicu zelenu fazulku karfiol a mixnut to. Banan mixnut s tvarohom a kakaom- taky domaci pribinacik....

ga1briel
autor
28. okt 2022

@zorkahorka vlakninu od Nestlé? To je aká? Caro?
Ďakujem za rady. Možno sa v škôlke naučí. Uvidíme

zorkahorka
28. okt 2022

@ga1briel nie caro. Googli Optifibre

Strana
z2