Moje deti málo pijú. Čo s tým?
Ahojte, chcela som Vás poprosiť o názor. moje obe deti nemaju takmer vôbec záujem o pitie. Veľka sa ráno napr. ani nenapije, pred tým , ako ideme do škôlky , malého ešte kojím, ale okrem mlieka skoro nič nechce. Musím ale povedať, že keby som dávala veľkej sladené nápoje, že by vypila viac, ale to som nikdy nechcela, dávať po celý deň len sladené veci. Niekedy rozmýšľam , čo je lepšie, dávať piť sladké a vypije viac, alebo nechať to tak, ako je s tým vedomím , že vypijú málo. Ako to robíte vy?
Niektoré tu píšete, že do pitného režimu sa započítava iba čistá voda. To ide proti mojej logike, veď poznám ľudí, ktorým práve čistá voda nechutí, nepijú ju a napriek tomu nemajú problémy s dehydratáciou, ani všeobecne so zdravím. Keď som pitný režim konzultovala s našou pediatričkou, povedala mi, že do pitného režimu sa ráta voda, ovocné aj zeleninové šťavy, voda obsiahnutá v polievke (hlavne vývary), čaje - bylinkové, ovocné, zelený (nie čierny). Mlieko a mliečne výrobky sa rátajú ako jedlo. Túto informáciu majú aj moje kamarátky, rodina...či už od lekára alebo z médií. Nedalo mi to a hrabala som sa na internete a zistila som, že k celej veci sú dva prístupy. Niektorí odborníci na výživu majú rovnaký názor na zarátavanie do pitného režimu, ako som popísala vyššie, niektorí ako Dr. Bukovský doň rátajú skutočne iba vodu.
Osobne si však myslím, že to prvé stanovisko je logickejšie. Aj z vlastnej skúsenosti - keď sa dcérka prestala dojčiť, odmietala vodu úplne. Nevypila ani hlt čistej vody denne, tekutiny prijímala naozaj iba v podobe vývarov, ovocia a štiav. Napriek tomu nemala žiadne zo známych príznakov dehydratácie (ako suché sliznice, malátnosť, únava, nedostatočný počet zacikaných plienok a pod.). Cikala často a moč bol takmer číry.
@kali23 to je nadmerne mnozstvo vody?? poznam cloveka ktory pije 9 Litrov denne a nic si nezatazuje tak o com to rozpravate? neviem kto ste ale ja mam za sebou neake tie kurzy ukoncene certifikatmi a skolenia lekarmi ktory sa zaoberaju zdravou vyzivou a zdravym zivotny stylom a niesu to len lekari zo slovenska. Tak snad o tom nieco viem. Ja sa nenutim pit vodu, ja som naucena na nu uz vela rokov a pijem ju automaticky
@siska53 s tym cajikovanim som myslela caje pre deti, nie caje celkovo 😉. Anglicania piju cierny caj, ale detom ho nedavaju a babatkam uz vobec nie a daju si tak 2-3 salky denne, nie liter a pol, ako tu bolo pisane. Pozri, ja mam na to svoj nazor, nikoho nejdem presviedcat, ale ked si precitas akykolvek zahranicny odborny clanok, tak sa dozvies, ze do 6.m. netreba ziadnu inu tekutinu okrem mlieka, ze aj prilis vela vody moze skodit, ze skore zavedenie inych tekutin znizuje prijem materskeho mlieka ( tych tem tu poslednu dobu narasta, ze par mesacne dieta pije caje, ale odmieta mlieko, no preco asi, ze?) dalej, ze treba davat vodu, caje v ziadnom pripade, najskor okolo 2-3 rokov. Tazke ja to vidim na dva tabory: 1. Cesi a slovaci a 2. ostatny svet, Ja osobne som si vybrala tabor cislo 2., kvoli tomu, ze tych vyskumov sa tam robi omnoho viac, maju na to peniaze, ale u nas, podla toho, co tu citam, sa cas zastavil, pediatri idu stale v tom, ako sa robilo za nasich cias,ci cias nasich rodicov....nehovorim, ze je vsetko zle, ale logicky, ak by si si mala vybrat, akemu odbornikovi sa zveris, tak urcite das prednost odbornikovi, ktory chodi na zahranicne kongresy, doskoluje sa, obnovuje vzdelanie, ma najnovsie poznatky a postupy, ako nejakemu lekarovi, ktory 30 rokov sedi v jednej ambulancii a info si nedoplna, neapdejtuje, nechodi na seminare, kongresy a pod. Nie sme zdrava generacia, ani nasi rodicia a uz ani nase deti nie...
@cottoncandy logika, no ja mam inu logiku 😉. A co to znamena, ze voda nechuti? tomu fakt nerozumiem. Vodu potrebujeme ku zdraviu a zivotu, preco by mala nejako 'chutit'?....jasne, ak sa pije iba ochutene, tak voda nechuti, ale ak si dieta zvykne na vodu, nechutia mu prave tie ochutene. Je to len o zvyku, ziadna logika v tom nie je. A ked ty veris jednej jedinej pediatricke a nejakym mamickam,ci mediam, tak ok, ale mne by to nestacilo, ja si informacie hladam, vela o tom citam (odborne clanky) a az potom sa rozhodujem. Ja som tu pisala moj experiment s cajom, takze mna nikto nepresvedci, ze caj je pitny rezim. U mna urcite nie, som asi daka cudna 😖
@aliza Načo tá irónia? Máš inú logiku, beriem. Áno, počúvam aj ľudí okolo seba, aj médiá (odborné články sú predsa tiež publikované v nejakom médiu, či nie?), informácie nasávam, triedim a podrobujem vlastnej skúsenosti, ak sa dá. To je všetko.
A opakujem, poznám dospelých ľudí, ktorým čistá voda nechutí, nepreferujú ju, vyberú si radšej iný druh tekutiny. Ako k tomu dospeli neviem. Je možné, že im voda nechutí, pretože tá, ktorá im tečie z vodovodu, má nejakú pachuť napríklad. Alebo nemajú ten návyk z detstva, ako si spomínala ty. Dôvodov môže byť veľa.
@aliza to,je jasne,ze do pol roka tekutiny netreba,ak dojcis,ja som,nedavala. A malu este dojcim,ma 20 mesiacov a ta mi nastastie okrem dojcenia slusne pije. Lenze syn je ina kapitola,ten ma vacsinou problem s pitim,to som zistila,ked som ho odstavila. Ja som rada,E mi vypije aspon,riedeny dzus,cistu vodu malokedy,a aj s tymi dzusmi,je to take,ze niekedy nechce pit nic.ani tak,ani,onak. A to sme,skusali slamku,taky poharik,onaky poharik.ako ja s,nim,mam,v tomto,dost problem,aj mu vysvetlujem,hadam,raz pochopi.
a urcite je lepsie chodit,k,lekarom,co studuju,len,ako to zistit? To,musim,studovat aj,ja,a potom,si,mozem,robit,lekarku rovno sama. Len,tych studujucich lekarov je asi,malo. Muzov znamy-chemik - sa stazoval,ze lekari su lenivi a nestuduju.
@cottoncandy to nebola ironia, preto som tam dala smajlika...pre kazdu je logika nieco ine, nic viac som tym nemyslela. A ci voda chuti, no, je to presne len o nasej volbe (vybere, ako si pisala) a chceni. Jasne, ze daka fanta bude 'chutnejsia', ako voda, ved preto na tom aj zarabaju, ze ano, ale ked viem, ako sa budem citit po litre fanty a ake nasledky to bude mat na moje zdravie, tak si ju proste nedam, aj ked mi mozno chuti viac, ako voda. Fantu k zivotu rozhodne nepotrebujem, vodu ano. Takisto nezjem celu krabicu zmrzliny denne len preto, ze mi chuti a nebudem tu pisat, ze brokolica je zbytocna a nepotrebna lebo nechuti, ako zmrzlina. Chapes, nie? zivot nie je len o tom, co mi chuti....Chute sa naucene, ziskane, nie prirodzene, ked uz sme pri tom, takze riadit sa len chutami je velmi klamlive a vlastne uplne bezpredmetne..
A k navykom, tiez som klasicke dieta komunizmu, voda sa u nas nepila, moj otec dodnes povazuje za pitny rezim 3 kavy denne 😀, ale nad chutou vody vobec neuvazujem, nepotrebujem citit nejaku 'chut'. A ako som pisala, dobra je voda filtrovana, z vodovodu naozaj nemusi chutit, ani tie flaskove...
@aliza v tomto súhlas 🙂
@siska53 a kolko ma maly? nemas to v pase...moj maly tiez nejak super nepije, ale zatial je zdravy, tak neriesim. V lete pil lepsie, teraz je to horsie. A s tymi lekarmi mas pravdu, moj mm je lekar a ten musi kazde 3 roky si obnovovat kurzy lebo vraj poznatky a postupy sa tak rychlo menia, ze to, co platilo pred 3 rokmi, uz dnes neplati.
@mima1722 osobne mi je jedno, kto kolko coho pije... kazdá máme nejaké info...
Odhadnúť čo je pre ktorý organizmus potrebné a čo už škodlivé je ťažké, je potrebné zohľadnit co jeme, ako sa potíme, aké je ročné obdobie, počasie, aká je fyzická aktivita atd.
Napísala som, že záleží na skladbe stravy... Pri príjme potravy, ktorá obsahuje vela soli, chemie, toxických látok, vela masa, mliecnych výrobkov, ktoré pri svojom metabolizme vytvárajú mnoho dusíkatých odpadných látok, je potreba velkého mnozstva tekutín aby sa vsetky tieto látky vyplavili von a nezatazovali oblicky atd. Velké mnozstvo tekutín sluzi k dôslednej ociste, ale zároven zvýši množstvo tekutín v tele, co zvýši nárok na srdce a oblicky. Pri taktomto dlhodobom zatazovaní, organý tiez trpia a opotrebovávajú sa.
a pri pití 10L vody dochádza k minerálovej nerovnováhe ... a trpia orgány aj celý človek...
Takže tak ako nedostatok, taktiez nadbytok nie je zdraviu prospešný... na tom sa snáď zhodneme 😉
joj baby, nechcela som nejaku hadku vyvolat, tak ked sme pritom, nechce sa mi odpovedat po jednom, ale dakujem Vam za Vase odpovede. Ja cisto teoreticky vsetko ovladam - teoreticky, ze deti by mali pit vodu, teda aj my, ja pijem tiez vacsiinou len vodu, ale moje deti vodu nechcu a to som im NIKDY nedavala pred tym sladene napoje, alebo nieco ine sladke, dzus bol len skor ako sviatok , a aj to stopercentny riedeny a ajnapriek tomu mi vodu pit nechcu, nech si hovori, kazdy, co chce.
Ja osobne viem aj to, ze pitie 4-5 l vody nie je pre organizmus dobre, to by som ja osobne uricte nerobilo, ale to co piju moje deti, je zasa malo. Mozno sa to zmeni, difam, budem skusat dalej, pripajam sa k tomu, ze je to pre organizmus skor zatazenie, ako prospesne, myslim si, ze vsetko treba brat s mierou a kazdy clovek je individualny,a pit sa ma vsetko, trsoku caju a dzusu nikomu nezaskodi podla mna.
Ale dakujem Vam za tipy, nieco som skusila, uvidime, ako to klapne dlhodobo. Dakujem
@siska53 moj mal 3 v septembri a s pitim ziadna slava, teda nie tolko, kolko uvadzaju tabulky a musim ho stale ponukat. Ale je zdravy, plny energie (az prilis 😀) a citala som, ze by to malo stacit. U nas je to aj tymto rocnym obdobim, v zime vodu tolko nepyta, v lete to bolo ok. Ja sa tym nejak netrapim, viem, ze keby dam dzus, tak ho bude pit, aj celu krabicu, ale zaroven viem, ze na moci sa to ukaze, bude viac koncentrovany. Jasne, ze mu sem tam dzus (kvalitny, nie z koncentratu) doprajem, najma v zime, ale nepovazujem to za pitny rezim, vodu musi aj tak. U dcery som problem nemala, vodu pila od malicka v pohode, dzus ochutna, ale nikdy nedopije, vzdy si vypyta radsej vodu. Mozno chlapci maju s tym problem, fakt neviem.
ja som to praveze vyriesila tym ze mu davam riedeny dzus (v pomere 1:3) a slabucko osladeny caj javorovym sirupom alebo trstinovym cukrom (alebo vyberam take ktore maju prirodzene sladku chut).
musela som to spravit nakolko som ho odstavila v lete od kojenia a bolo starsne horuco a nevypil ani 50ml tekutin denne (vody). tak som mu musela zacat davat dzus.
teraz vypije aj vodu, aj malicko osladeny caj aj dzus. ale klamala by som keby som povedala ze zrazu vodu miluje...vypije ju, ale ma radsej to sladsie (ale neviem prreco ostatne pije z flasky ale vodu len z avent slamkoveho poharika).
@aliza jaj,tak,moj ma energie na,rozdavanie! Neviem,ci akurat chlapci,jeho kamos pil od ukoncenia dojcenia strasne vela vody,kamoska mu aj v noci pripravovala flasu,vzdy ju vypil,pil len,vodu,co ja od nej viem.skor ona mala,pocit,ze pije az prilis.
ja uvidim.co maly,lebo teraz uz treti den,pil aj tak.ze cistu vodu,potom trochu dzusu,nechcel miesat. Kedze som,chora,nemame zasoby,tak uviidme zajtra. Dnes som,do neho dostala asi 2,5pohare vody (cca 150ml) asi 80ml cistej,stavy z mandarinok,co som,vytlacila a 1 pohar sirupovej vody. Viac ani za pana. Ja pijem asi aj za neho,lebo ako ma,boli hrdlo,tak ma,stale susi,ale to mna,aj inokedy,ked vela,rozpravam.
@siska53 tak potom neviem, ale ja osobne to beriem tak, ze radsej 2 pohare vody, ako litre caju, ci sirupovej vody. Maly cika v poriadku, nema moc tmavo zlty, ani nezapacha, tak by to malo byt ok. S pitim v noci ja nesuhlasim, nikdy moje deti v noci nepili, ani pit nepytali. Ale ja som ich od nocneho pitia mlieka odstavila velmi skoro, takze nepotrebovali vodou v noci nahradzat dojcenie, ci mlieko. To pisem teraz vseobecne, neviem, ako to bolo u tvojej kamosky....ale som si vsimla, ze caje a vody na noc sa pouzivaju ako nahrada nocneho dojcenia, ci mlieka. Ja som nocne krmenie nicim nenahradzala, drzala som sa zasady, ze v noci sa spi a neje a tak to je doteraz, vodu v noci nepytaju, tym padom nechodia v noci cikat, ani sa nikdy nepocikavali.
@aliza moje deti v noci nejak nepili,ani materske mlieko.mala sa budila raz,maly spal od 3.mesiaca celu noc,len okolo8.sa obcas zobudil a tak jedine vtedy pil MM,ale po odstaveni nepije.mala sa uz v noci tiez zopar mesiacov nebudi,tak hadam sa ani po odstaveni,ktore ju coskoro caka nebude. Inak ja som ten,typ,co pije aj v noci.na zaciatku dojcenia som stiahla aj 8deci v noci(vody),mala bola kolikova,takze tam sme aj hodinu-dve boli hore a ja som prosto vzdy,aj pred tehu,akonahle som sla na wc v noci,tak som sa aj napila.a to mam,stale,v noci aj 3 deci teraz vypijem,ja jednoducho neviem,ist bez toho naspat spat,som smadna.
@aliza No, myslím, že sa mám ešte čo učiť, minimálne informácia, že lekári sú najmúdrejší ľudia na svete, mi doteraz unikala. 🙂 Ináč, práve v tom druhom linku vôbec nepíšu lekári, jedna autorka má titul Mgr. a druhá PhDr. PhD. A ako som z ich článku pochopila, pod pojmom čaj majú na mysli len odvar z čajovníka, nie bylinkový. Ale možno som ich len nepochopila, keďže nie som lekárka. Tiež. 🙂 Okrem iného nechápem, prečo sa so mnou bavíš, ako keby som hovorila, že čistá voda je nejaký jed, alebo nevhodný nápoj. Nič také si nemyslím, ani to nikde netvrdím. Ale to, že voda je najlepšia, neznamená, že už nič iné nie je vhodné a nehnevaj sa na mňa, ale to, čo si písala (a teraz citujem doslovne): "tekutinu pitím čaju skôr strácame, ako získavame" je úplne proti akejkoľvek logike. To, že nejaký čaj pôsobí močopudne, alebo že podporuje činnosť obličiek, neznamená, že dehydratuje a že ak ho vypiješ 5 litrov, tak je to horšie, než keby si nepila vôbec. Ináč, hneď v ďalšej vete si protirečíš, keď píšeš, že sa po čaji pomalšie vyplavujú toxické látky. Tak ako je to vlastne? 🙂 Spomínam si, že už som tu s Tebou jednu vášnivú debatu na tému zdravej výživy zažila, takže predpokladám, že tieto veci dosť sleduješ. Potom by si mala vedieť, že koľko lekárov, toľko názorov, alebo, lepšie povedané, tých názorov ešte viac, lebo každých pár rokov prídu s niečím novým a to, čo donedávna platilo, je zrazu zlé. Navyše mám pocit, že zo všetkých tých informácií si vyberáš len to, čo Tebe vyhovuje. A na záver už len malá rada, mohla by si trošku zmeniť tón, akým tu komunikuješ, lebo ani Ty si nepojedla všetku múdrosť sveta a keby aj náhodou áno, aj tak by si mohla prezentovať svoje názory s trošku väčšou mierou tolerancie k iným názorom. Ale to je zase len moja mienka. 🙂 Všetko dobré želám!
Aj moja mala nechce pit nesladene, tak jej vzdy troska osladim fruktozou, popr. tie sypane caje, tiez neviem co je mensie zlo, ci davat sladene alebo slaby pitny rezim. niekedy ked nechce pit, tak lyzickujeme
Ahojte. Nečítala som celú diskusiu, no s tým pitím to nie je žiadna sláva ani u nás. Ja som ako jednu z možností deťom kúpila takéto rozprávkové hrnčeky s ich obľúbenými postavičkami a zlepšilo sa to. Moja malá (3,5 roka) si sama pýta čajík do pohárčeka s princezničkami. Potom ich pomenúvame a obdivujeme. 🙂 A mladšia (1,5 roka) je celá šťastná, keď dostane hrnček s krtkom (odmieta umelý pohárik). A aj pitie cez slamku má u nás úspech. 🙂
@h2 v tom druhom linku pisu damy zo zdravotnickej univerzity, cize urcite tam nestuduju madarsky jazyk....a keby si mala aspon nejaky zaujem, tak by si si precitala literaturu, z ktorej cerpali, ako napr. American Academy of Pediatrics, World Health Organization, Journal of Human Nutrition and Dietetics, The American Journal of Clinical Nutrition....ak mas pocit, ze to nie je dost odborne, tak naozaj strata casu. Caje malym detom davame len my a my jediny to povazujeme za spravne, inde vo svete sa caje absolutne neodporucaju, tym k tomu nemam viac co dodat. A moj styl je uplne normalny, ale ak niekto napise, ze aj my sme cely zivot pili malinovky a sme zdravi, tak prepac, ze si dovolim nesuhlasit. To nie je o mojom nazore, ale o faktoch, ktore si clovek vie normalne vyhladat a pochopit a to, ze to robi, neznamena, ze pojedol vsetku mudrost sveta. To je tak strasne alibisticke...ved nech kazdy hlada a studuje, a potom nebude problem. Co sa pitia a prikrmov tyka, nazory sa roznia iba u nas, v zahranici v tom maju celkom jasno lebo sa neexperimentuje, ale nasleduju sa relevantne vyskumy. U nas je to 'pokus-omyl'. Inak by jedna lekarka neprikazala prikrmovat plne dojcene, 3 mesacne dieta len preto, ze uz ma 2 tyzdne hnacky neznameho povodu. A ze ak nepomoze, tak dame antibiotika, na hnacku! takze toto nema nic spolocne s mojou mudrostou, ci zmenami nazorov lekarov, ale s nekompetentnostou lekarky. Mam muza lekara, takze nie som az taky samouk, co si veci vyhlada na nete a potom sa tu bije do prs. Ja citam aj medicinske knihy, nielen net. Ak ma z toho niekto komplexy, tak to nie je moj problem, kazdy sa moze venovat, comu chce, mna toto zaujima a preto sa tomu venujem.
Este jeden link, i ked ja mamilu vobec nemusim, ale tento clanok stoji za to precitat:
http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/28/preco-...
@aliza Ahoj. 🙂 Ja Ti neberiem právo nesúhlasiť, ani vyjadrovať sa, k čomu len chceš. Ja mám záujem o zdravý životný štýl, napriek tomu nemám potrebu čítať všetku tú super americkú odbornú literatúru, ak chcem dať dieťaťu jesť, alebo piť. Na to mi stačí zdravý rozum. Myslím, že hľadanie informácií o zdravej strave je Tvojím najväčším koníčkom, študuješ, ako divá a potom máš pocit, že všetko ostatné, než to, čo "svetové medicínske kapacity" (nedajbože, aby bol medzi nimi nejaký Slovák!!!) odobria, je úplný jed, ktorý nás dovedie najskôr do nemocnice a hneď na to do hrobu. 🙂
Skús si ešte raz po sebe prečítať vetu: "Co sa pitia a prikrmov tyka, nazory sa roznia iba u nas, v zahranici v tom maju celkom jasno lebo sa neexperimentuje, ale nasleduju sa relevantne vyskumy." Neviem, čo si predstavuješ pod slovom experiment, ale v Slovenčine by sa dalo nahradiť slovom pokus, čiže výskum. Takže preklad časti Tvojej vety: v zahraničí sa neexperimentuje, ale sa experimentuje. 🙂 A čo sa týka rôznosti názorov na príkrmy, pred pár rokmi sa odporúčalo zavádzanie lepku deťom čo najneskôr, neskôr sa zistilo, že takto živené deti majú častejší výskyt celiakie, takže najnovšie sa odporúča zavádzať lepok čím skôr, dokonca som sa stretla aj s odborným (zahraničným) názorom, že už od 4. mesiaca. A to je len jeden príklad, na ktorý som si spomenula. Vedci musia vykazovať činnosť a publikovať články, aby si zaslúžili svoj plat, a tak skúmajú, bádajú, zabijú pritom tisícky zvierat a výsledkom je každú chvíľu nový názor na tentokrát už zaručene zdravý život. Ďalšie roky zabijú skúmaním, že tento ich názor je zlý a platí niečo úplne iné. 🙂
To, že malým deťom dávame čaje len my, vychádza z našich národných stravovacích návykov. To je, ako keby si napísala, že keď nikde na svete nejedia bryndzové halušky, tak to znamená, že sú zdraviu škodlivé (stavím sa, že mi napíšeš, že sú 🙂 ) a že celý svet to vie a preto ich neje, len my, Slováci, sme blbí, nevzdelaní a ľahostajní k svojmu zdraviu. (V jednej téme o cestovaní tu písala mamička, ktorá žila istý čas v Japonsku a na vlastné oči videla, ako Japonky bežne dávajú ročným deťom sushi.) 😨
Mimochodom, Ty sa tu prezentuješ ako straaašne zdravo žijúca osoba, ale podľa všetkého presedíš priveľa času za počítačom, či už neustálym štúdiom tých najnovších výskumov, alebo prispievaním do diskusií o výžive na Modrom koníku. 🙂 Ľudstvo pozná a používa bylinkové čaje, aj sladené cukrom, už celé stáročia, ale do "bední čumíme" len pár desaťročí, nikto nevie, ako nás toto ovplyvní z dlhodobého hľadiska. A to nehovorím o tom, že by si mohla ten čas využiť športom, alebo aspoň pohybom na čerstvom vzduchu, myslím, že by si pre svoje zdravie urobila viac. 😉

@siska53 neviem preco,aby sa naucili ze na wc sa nechodi hockedy len cez prestavku,mam pocit,ale ved to su tam 4rocne a 5rocne deti,si myslim ze je skoro takto zakazovat,ale asi sa porozpravam s ucitelkou