Môže 11 mesačné dieťa jesť šunku a syr?
Ahojte, mozem dat 11 mesacnej dcerke na ranjky k pecivku aj nejaku sunku a syr? ak ano tak aku? a viete poradit nejaku slavnostnu vianocnu veceru? kedze slovenska zelenina sa uz tazko zhana a tie kadejake dovozove nerada davam malej.
@yanni ja som.dojcila,takze u mna na paradajky a pomarance boli zvyknuti z materskeho mlieka v cca 3-4m. Aj cokoladu som jedla. Len som necitila potrebu im to davat priamo do urciteho veku. Paradajku malu asi v cxa 11.m.maly citrusy nelubi,prejedol sa ich,ked bacoval u mna v brusku.🙂)
@siska53 ved jasne, mas pravdu. Materskym mliekom deti "ochutnaju" vsetko, co zje aj mamicka.
A ano, stravou sa da vselico pokazit aj napravit.My sme nastastia cela rodina zdrava a nemali sme s jedlom a z jedla nikdy problemy. Ja som si, ked som byvala este doma, mlada baba, kolkokrat s mamou o 9-10 vecer nakrajala taku fajnu prerastenu domacu slaninku a bastili sme. Teraz uz nie, leno sa k take tej nasej tu nedostanem, ale slovenskymi domacimi vlastnymi klobaskami nas nasi zasobia. A kedze to nejeme kazdy den, len par krat do roka, tak sa nic nestane. A to je som vsetkym "nezdravym" tak. Obcas nezaskodi. Vsetko s mierou.
Inak my sladkosti ani nekupujeme. Obcas nejake Prinzenrolle, ked sme na cestach ale ja väcsinou nieco upeciem. Suche pecivo(keksy) alebo muffiny atd. Vsetko cukrom len postrasim, ja nikdy nejdem podla receptu.
Trosku obmedzujeme mäso, mame doma len dva krat do tyzdna, lebo muz je strasny mäsozravec a potom by jedol mäso aj kazdy den. Mne mäso nechyba a deti maju aj v skole a skolke.
Inak zasadne nekupujem nejake akoze "detske" potraviny. Je jedno ci nejake sladkosti,alebo detske parky, si salamy. To je riadny sajrajt. Vsetko len normalne. To co jeme my, jedia aj deti. Nevarim nikomu nic extra. Do roku ano ale potom uz dieta pomaly navykat na vsetko.
samozrejme ak je zdrave. A tiez treba pozorovat dieta, ked su rodicia alergici. Staci, ze je jeden tazky alergik, jedno na co, a moze mat aj dieta v tele nieco vrodene. Tak nam to vravel dr. Je tam väcsie riziko ako u uplne zdravych rodicov. Ale nemusi sa vobec nic stat, a dieta nikdy nijku alergiu neprejavi.
Treba jednoducho skusat a pozorovat.
jasneee, sunka klobasy, zajest sladkostami zapit sladkou vodou
@siska53 Ale veď ja som nikde nenapísala, že sa tá pestrá strava nedá bez toho zabezpečiť.....Či si to niekde odo mňa čítala?! Tak nechápem prečo stále mne píšeš. Môj názor je, že dieťa má vyskúšať všetko - vyskúšať a nehovorím, že moje deti jedia len klobásu, šunku, syry a sladkosti zo supermarketov. Ak si nepochopila čo som písala,tak ja tieto veci nekupujem zásadne v supermarketoch ani v pochybných mäsiarstvach...A veru mám dosť skúseností a detičiek okolo seba, ktoré nejakú potravinu - väčšinou čokoládu alebo piśkóty a podobne ochutnali až nejak okolo 4-5 rokov a sú alergické.....
@evittam vyznelo to tak..ja som sa nepytala na zeleninu,ovocie ci mucne vyrobky. Stale som sa nedozvedela od teba, o co to dieta pride,ked nedostane jest do 2r.a aj do vyssieho sunku klobasu,bocik a sladkosti a pod. Kraviny. A na co moze vzniknut teda ta alergia,ked ich jest bude az ovela neskor?
Ale to sa od teba ani nedozviem lebo nevies.
Osobne som nazoru,ze tak ako choroby,je lepsie ak sa u dietata prejavi aj alergia neskor,nie u maleho babatka,ktore nevie rozpravat a nema este ani trochu vyzrety imunitny system. Predsa dvoj a viacricne dieta,to uz je ine,vie povedat,ukazat,imunita je uz ciastocne vybudovana.
Pekne sviatky.
Mozno ak raz zas jedna mamicka bude patrat po infoske, prikladam link o tom, co je a nie je vhodne pre take deticky:
ahojte, neviem ako sú teraz na tom mamičky ale ja som svojmu chlapčekovi od roku dávala šunku. samozrejme, že som kupovala iba takú, ktorá je kvalitná a ktorá obsahuje čo najmenej E-čok. aj doteraz mi to tak ostalo, že kupujem radšej drahšie potraviny ale kvalitnejšie!! strava je predsa najdôležitejšia!
@tanikka fakt si uz od roka davala normalne sunku??? 😲 moja dcerka ma 17 mesiacov a este som jej nic take nedavala. myslis, ze by som uz mohla zacat?? a ktoru sunku zvyknes kupovat synovi??
@zlatkapaps ja mam napr sunkovar a robim si svoju z kuracích pŕs... Neviem od akeho veku sa moze, ale moj do roka a pol ledva daco zjedol , lebo sa vela dojcil 🙂)) šunku neviem ci ne az po 2r mi zacal
@nela6 ano??? tak ty si sikovna. neviem si predstavit, ze by som si doma vyrabala vlastnu sunku, nie som moc ten typ😕 ale dakujem ti za odpoved😉🙂 moju praveze uz len trochu dojcim a papa mi velmi pekne ale taketo veci som jej este neskusala davat tak neviem, akak bude reakcia.
@zlatkapaps no je to jednoduche, maso da nakraja a premiesa s lyžičkou rychlosoli, je to zmes hotová co sa kupuje, dava sa aby sa ti maso nepokazilo, je to mini mnozstvo na pomer masa... Takze sa zmieša, postoji, a potom da do hrnca na 80 stupnov na dve hodky, hotovo - je veeeeelmi chutná... Sunkovar ma teplomer. Takze vidis ze sa spravne dusi
@mamulienka30 kyslu kapusti uz mozu deti od roka,je to ovela lepsi a prirodzenejsi zdroj vit C ako exoticky pomaranc a preco to nedavaa velkym detom?
Ja by som takému malému nedala, syr jedine parmezán, pecorino, grana padano trosku nastruhat na cestoviny alebo do polievočky. Šunku som dala od 2 rokov. Mladší bude tiež tak papať
syr ano, napr mozzarelu a sunku neje ani moj 3 rocny, udeniny su strasne presolene. To uz je na tebe, stat sa mu nic nestane (stravovacie navyky si svoju dan vyberu az neskor), zavisi ci sa chcete stravovat zdravsie, alebo ho chces ucit na udeniny.
Ja som malému dala syr baby Bell, Matyldu alebo Lucinu. Mäsové výrobky nedávam a ani nedám minimálne do 2,5 roka
Ked neviem ako chcete spoznat kvalitneho masiara. U nas v meste nie je jedine masiarstvo, ktore by si vzadu "za pokladnou" vlastnu sunku sulalo. A ecka, neecka, sol tam daju a tu 11m nema jest vobec. Nie ze troska ano. Ale vobec nie. Zatazite jej oblicky.
Teraz sa zo všetkého robí taká veda. Môj mal aj šunku , malý kúsok kostoval, aj tak nechce, ľúbi jogurt.
Neviem ako s 11 mesačným, ale mne basa detská lekárka, ktorá je zároveň aj vyhľadávanym detským gastroenterológom povedala, že os 1 roka jej môžem dávať všetko okrem údenín a kravského mlieka.A samozrejme, príliš nesolit. Vyrobky z mlieka a sú OK.Rovnalo ak pridám trochu mlieka do omáčky.Co sa týka šunky, kupujem také, ktoré sú varené, či dusené a čítam si zloženie.Tie, kde vidím napísané, že obsahujú bukovy dym, či niečo podobné, čo navodzuje dojem, že je zaudena, dcérke nekupujem.Samozrejme, nedám hej na večeru 3 plátky, ale len polovicu.Syr tiež neriešim a kupujem neudeny.Vo všeobecnosti sa riadim radami lekárky, ktoru som si vybrala tým pádom jej verím.Cize by som sa na tvojom mieste spýtala vašej detskej lekárky, v ktorú máš zrejme dôveru, keď si si ju vybrala pre svoje dieťa.Predsalen, ona medicínu študovala a má skúsenosti a predpokladám, že tým pádom má aj svoj názor niečím podložený.

@yanni to s tebou suhlasim..ale do dvoch rokov z dovodu vyvinu obliciek som bola striktna. Vedu uz z kuska klobasy ci sunky nerobim ale cim menej,tym lepsie. Bohuzial,u nas sa nespravna strava dost odrazila na zdravi viacerych clenov rodiny,napriek tomu,ze mnohe veci mali domace.. A sladke vymedzujem,maly je divoky - plny energie aj bez toho.
Stravou sa da vela ovplyvnit- moja mama ma nabeh na cukrovku a od urciteho veku mala nadvahu. Ked jej zistili nabeh na tu cukrovku(jej mama mala),tak zacala cvicit,obmedzila sladke,zacala sa kvalitnejsie stravovat. Chodi na kontroly a stav ma stabilizovany. Ma viac energie a schudla, cvici,chodi aj k nam pomoct s detmi alebo len tak,ked ich chce vidiet...