icon

Môže 5 mesačný synček papať chrumky?

blazonko1994
26. dec 2014

ahojte mam doma 5 mesacneho synceka,11.1. bude mat polroka...myslite ze by som mu mohla ponuknut tie detske kukuricne chrumky alebo mam este pockat?

mimake
27. dec 2014

@siska53 hmmm to asi nebolo pre mna 😉

mitomi
27. dec 2014

Ahoj,ja by som mu este nedavala,este pockaj ma cas.silvia.

siska53
27. dec 2014

@jamelia nejedli sme vsetko! Mozno u vas! Ale u nas nie. A moja babka len prevracala ocami a nemohla spat,ked moj otec dal 11m.sestre bryndzove halusky(bez slaniny),lebo je to tazke na zalusok. Tak zas netrep. Aj vtedy boli rozumni rodicia a netlacili do deti vsetko a hned.

katarinka289
27. dec 2014

@maslenka47 ano? A aku mate vyhovorku na tak vysoky pocet alergikov v dnesnej dobe.Jednoznacne boli potraviny kvalitnejsie.Pre mna za mna kupte si svojmu dietatu lentilky hned po ceste z porodnice
@jana_eyre

katarinka289
27. dec 2014

@maslenka47 ...daj mu aj sampus upit.Tie bublinky sa mu tiez urcite budu pacit....

ena70
27. dec 2014

@katarinka289 ....musim ta trolinku poopravit....ja mam tiez syna alergika, ale bohuzial to zdedil po mne....ma to od narodenia...ja som to zas zdedila po otcovi....takze alergia je aj dedicna....nie je to len sposobene stravou...a to som dufala, ze to po mne nezdedi, ale co uz....zdedil, a aj krvnu skupinu 😉 ..... no na strane druhej, tiez som davala pozor aby sa nenapchaval zbytocnymi somarinami 😉

adrika1704
27. dec 2014

mam 4 deticky a kazde ine.. jedna napriklad do 8 mesiacov odmietala absolutne vsetko a ficala len na materskom mliecku.. a druha napriklad od 4 mesiacov papkala vsetko radom, co som jej davala.. a tento najmensi susnik uz len prikuka, ked niekto papa a cape s pusinkou, co chce vsetko kostovat.. a ziadne problemy 🙂 nikdy som radsej necitala ziadne knizky, bo si myslim, ze sa tie rady odbornikov za tie roky neustale menia.. tak si myslim z vlastnej skusenosti, ze tie sablony nemusia platit na vsetky deti rovnako.. kazde je ine 🙂 a s chrumkami nevidim problem 🙂

katarinka289
27. dec 2014

@ena70 ja viem,ze alergie su aj budu...no nikdy neboli v takom velkom mnozstve ako dnes

rose32
27. dec 2014

Jasne,ze mu mozes dat kukuricne chrumecky ale nie solene.

veriiii
27. dec 2014

uz ste na prikrmoch?zalezi od toho,ci uz vie,co ma"robit" s tym..dieta by malo vediet skoordinovat "kusanie " a nasledne hltanie..moja inac nechcela chrumky do roka..

maslenka47
27. dec 2014

@katarinka289 jaj ty moja expertka na vsetko.. a mozno ti alergici boli pomenej prave preto, ze nie uplne zdrave deti sa v tej dobe nedozili pol roka - roka. Takze to, co sa dozilo dlhsieho veku, bolo vo vseobecnosti naozaj zdravsie, ako dneska. Len sa skus obcas pozriet na cintorine, kolko tam je hrobcekov starych niekolko desatroci. Vtedy to bolo "normalne". Chce to trosku uvazovat nad suvislostami aj nad ramec toho, co si precitas v bulvari. Ak si myslis, ze pred par 10 rokmi sa nepouzivala chemia a pesticidy, tak si na omyle, pouzivali.. a nikto neriesil nejake "bio" kraviny. Boli ludia radi, ze nieco dopestovali a mali co do huby. Varilo a vyprazalo sa na tom, co bolo doma, vacsinou zivocisny tuk - kludne aj 3-4x ten isty, lebo bolo malo a bol si rad, ze aspon ten pouzity mas. Dneska by ta za to vyzivari popravili. A vyprazane uz ani vo sne, ze ano.

Ci sa naozaj jedlo zdravsie, to uz dneska velmi tazko niekto posudi, lebo podmienky su ine. Radikalne ine. Ale to je uz teraz zbytocne riesit, nase deti ziju v sucasnom svete a je uplne zbytocne sa tvarit, ze to tak nie je. Nejaka chrumka, kravske mlieko a ja neviem co vsetko sa to este za ziadnu cenu deckam nesmie dat "lebo alergie", na tom absolutne nic nezmeni.

Nuz a ked mas potrebu sa pred vlastnym deckom nadajat sampusom, tak smelo do toho. Ked uz sme pri tej historii, tak kedysi naozaj nikto neriesil, ci si dietal olizlo "stamprlu". Dneska by z toho bolo take halo, ze dovidenia.

verus16
27. dec 2014

moja zacala papat prve tuhe jedlo az tesne pred 6.m o chrumkach nebolo ani slychu a aj potom som snimi este pockala, mozno sme take zacali papat okolo 10.m a aj to sa s nimi dusila. Na take zuzlanie bol najlepsi roztek.

stanislavao
27. dec 2014

@blazonko1994 naco chcete 5 mesacnemu dietatu davat chrumky? do pol roka deti piju len mlieko, potom sa zacina s prikrmamy zeleninovymi a jablkom. chrumky? a slaninu mu nechcete dat?

evittam
27. dec 2014

@stanislavao kazdy ako chce. Ale u nedojcenych deti je hlupost.ze piju len mlieko do pol roka,de faccto aj u dojcenych. Je dobre zacat podavat nove chute od 4.mesiaca. Moja osobna skusenost:syn plne dojceny prikrmy od 5,5 mesiaca a dcerka od 4,5 mesiaca.😉 Ale nie chrumkami;-D. Ale za ochutnanie sa nic nestane.

jana_eyre
27. dec 2014

@katarinka289 keby si nebola taka kratkozraka a arogantna, tak by si si vsimla, co pisem ako prvy koment.. vyjadrovala som sa len k tvojej nepravde o kvalite potravin v nasom detstve.. totiz, cela rodina mojho manzela je alergicka a vsetci sa narodili od 70tych do 80tich rokov - takze asi v tvojej teorii je niekde chyba, nemyslis? /a nie je to jediny priklad v mojom okoli, kde sa nachadzaju alergici../

siska53
27. dec 2014

@mimake bolo.🙂

zita19
27. dec 2014

@katarinka289 mozno bolo menej aditiv ale napríklad o kvalite zeleniny dost pochybujem... Nas ako matky varovali lekarky pred prilisnym podavanim kupovanej zeleniny, kvôli vysokému obsahu dusicnanov. Vo velkovyrobe ale aj v domácich zahradach sa hnojilo hore dole, kolko to dalo. Az tak sa hnojilo, ze velka vacsina dedinskych studni sa dopracovali k tomu, ze voda z nich bola JEDOVATA pre dojcata. Zial dusitanovych (ci dusicnanovych, neviem presne, ktore su nebezpecnejsie) otrav dojciat bolo zaznamenane viac ako dost, niektore koncili smrtou. Domacnosti nenapojene na verejne vodovady vozili vodu na Sunar z miest...
O tom, ze sunku vyrobenu z masa lachvati a nenazrati masiari cez noc macali v slanej vode, aby pribrala na vahe, jablka sa striekali kadecim, este dodnes sa z pody vyplavuje DDT do zelenina, ktore sa plosne pouzivalo na nivocenie hmyzu...
Nerob si iluzie, ze VSETKY potraviny boli lepsie a bezpecnejsie. Mozno lepsie boli naozaj iba a len chlieb a pecivo, ktore sa piekli cerstve z cesta a nie zo zmrazených polotovarov...
A k tym chrumkam: Lepsie chrumky bez soli ako piskoty s cukrom.

jana_eyre
27. dec 2014

@zita19 este aj k tomu pecivu - bohvie ako sa vtedy pestovala a uchovavala psenica z ktorej sa neskor mlela muka.. teraz je tolko noriem, kontrol a zakonov, ktore sice urcite nie su dokonale - ale urcite funguju vo vacsej miere ako to bolo pred 30timi rokmi..

zita19
27. dec 2014

@jana_eyre no pestovala sa na umelých hnojivach, postrekoch. Ale zas o jej skladovani vtedy by som nemohla povedat, ze sa to obabravalo... Skladovala sa v statnych silach, kde pracovali odborníci. Dnes tam robi asi hocikto, kto je ochotny tam za tych par korun co mu majitel laskavo ponukne a ako sa s obilim v zaujme dosiahnutia co najvyssieho zisku naklada radsej vediet nechcem (viem o com pisem, kolegova zena v Polnonakupe robila desiatky rokov a v posledných rokoch nestihala zasnut). Vtedy chlieb vydrzal jedly 4 dni a nesplesnel uz na 2. den, co teda o dnesnom povedat nemozme.
Este k tym kontrolam a normam: Potravinarske normy v CSSR boli najprisnejsie v Europe. Odkedy sa riadime normami EU, tak sme isli v niektorých parametroch radovo o par kategorii k horsiemu. Napríklad Sunar podliehal Zakonu o lieku a predaval sa iba v lekarnach, co dnesne nahradne mliecne vyzivy nie. Kupis to hocikde a mozes len dufat, ze supermarket sleduje a dodrziava pozadovane podmienky skladovania a datum spotreby si musis odsledovat sama. Povolovanie liekov v CSSR bolo na takej urovni, ze ked sa podarilo niektorej firme dostat liek do nasich nemocnic a lekarni, tak to uvadzala dokaz kvality.

gretocka
27. dec 2014

urcte by som zacinala zeleninou, potom ovocie, mozno aj jogurty by som zaradila este a chrumky by som pridavala az po sedmom mesiaci, resp. ked bude papat ostatne jedlo normalne.

prasiatko30
27. dec 2014

A potom sa cudujeme ze tie deti nechcu normlane jest - najprv mu popri mlieku ponukame chrumky - aj ked su bez chuti, bez glutenu, bez vone etc - a potom placeme ze dieta normalne neje - moje ked boli nervozne v kociku tak som im dala do ruky knizku pripadne ak bol ich cas jedla tak to na co bol cas pripadne ak sme mali dorazit domov tak vodu a zijeme chrumky zacali jest daleko po dovrseni prveho roku a prezili. Nemam rada toto vyplnove cpanie deti medzi jedlami len preto aby boli ticho a kludne - absolutne zle naucenie dietata. Ked vidim ako u nas chodia dedkovci po vnucikov a preto aby zabranili aby im vnuca nevyvadzalo - jasne vychadza zo skoly unavene a hladne tak mu hned do ruky strcia vrecko chrumiek - potom doma sa mozu aj zblaznit lebo decko nechce normalne jest - nie a nie

siska53
27. dec 2014

@prasiatko30 tak to mas isto pravdu..ak to ma byt na ukor jedla,tak to malemu ja napr.stopnem. Ale on s tym nemal problem a do roka dostal tak 1-2 (no co uz,ked pri nom som sa hanbila dojcit na verejnosti). Dcerka mala radsej mliecko ako prikrmy,takze tam som chrumky neriesila. Inak pri malom frcali tak do dakeho 13-14m.,potom uz nebolo treba.
Pri dcerke fakt malo skor len na dlhu cestu do auta (pojedali sme vsetci,no hlavne mali hracky na zabavu,ale uz kupovat nemusim,lebo na spiatocnej sme nemali a prezili sme to bez ujmy 🙂 ).

A ani rozky v obchode som do ruk nedavala dietatu na zuzlanie. Naco? U nas kamoska zaviedla,ze ak sa este ide zo skolky na ihrisko,tak vezme ovocie. Ja som brala vzdy nieco na pitie,lebo najedeny urcite bol,skor som si nebola ista,ci dost pil.

lorela
27. dec 2014

@stastenka42 Ja mam skor opacne skusenosti: Prave z deti krmenych akoze "hocicim" dobreze nie od narodenia a v mene trapneho nazoru "volakedy jedli deti vsetko a su tu" tak prave z tychto deti vyrastaju cintavky chorlave.

evittam
28. dec 2014

@tova Ta tvoja MUDr.as este nepocula o tzv.imunologickom okne?! Ved nic netreba prehanat ako som uz pisala-a moje deti nie su ani alergici a ani chorlave cintlavky. Syn nebol skoro vôbec chory a dcerka este vôbec😉

stastenka42
28. dec 2014

@lorela ja som nepisala od narodenia krmit, ale na margo toho ze prikrmami sa bezne zacima od 4 mesiaca, hlavne u deti na UM a ked uz papa tak pomalicky moze ochutnavat. ..Samozrejme nie slaninu a veci podobne ako to tu hned niektore podsuvaju!!! Myslim ze ziadna matka nechce vedome skodit svojmu dietatu, ale som zasadne proti tabulkovemu stravovaniu. Nakoniec-tento rok je toto spravne a buduci nieco ine. ..asi tak. ..je to na kazdej a ak chce dat mamina malemu ochutnat chrumku, ktora je bezlepkova, nesolena, tak ju netreba hned ukamenovat. .urcite nechcela maleho nakrmit celym sackom. .

marika58
28. dec 2014

Kocky sa tu hadate jak male deti jedna mamicka sa iba chcela spytat na vas nazor a nie citat vase hadky.Bola doba ked sa detskam davalo vselico a nepozeralo sa od kolkych mesiacov co moze ;)) Ja som nasej malej od 4 mes. Dala uz presnidavku a to sa ki narodila o mesiac skor teraz ma 3,5r a ma 17kg v january a uz si pyta tlacenku,klobasky a strasne lubi cibulu ;-p co jej chuti nech je samozrejme davam pozor aby nemala to co ozaj nemoze. Tu mala 6,5mes.No co jej chybalo stastne to dieta.A podotikam ze som kojila do roku a pol.

tova
28. dec 2014

@evittam nech tvojim detom chuti

danusskaaa
28. dec 2014

@blazonko1994 veľmi zlá otázka. Iba hádky budú... Sama musíš uznať čo vhodné je a čo nie. Každá má na jedlo iný názor. Bohužiaľ každá je v inej situácii. Ja som chrumky skúšala dať a ver tomu že by som bola nesmierne rada keby ich zjedla. Bohužiaľ, mám dieťa ktoré papa malo. Extrémne malo, cize aj keď milión mamičiek by ma ukrizovalo za to že som malej dala v 8mesiacoch pribinacika ja som ho dala. Ani toho nejedla. Proste ochutnala a bolo. Zo všetkého spapá lyžičku a dosť. Takže u mňa nie je otázka či môžem niečo dieťaťu dať niečo zjesť. Ja som proste rada že aspon niečo zje. A bohužiaľ je to niekedy aj nezdravé. A čo veď je to normálne. Chrumkou sa svet nezruti.

lorela
28. dec 2014

@stastenka42 Len kratka reakcia: Bezne ako bezne, ja som pri UM na odporucanie nasej pediatricky zacinala od ukonceneho 5. mesiaca. Apropo, zabudla si napisalt, ze bezne od UKONCENEHO 4. mesiaca.
Dalej si dovolim tvrdit, ze ked pediatri radia zacinat zeleninou, a nie kukuricnymi chrumkami, tak asi vedia preco...

lorela
28. dec 2014

@stastenka42 A na margo odporucani celkovo: Kto nedokaze rozlisovat informacie relevantne od tzv. bulvarnych alebo odporucani JPP (jedna pani povedala), ten naozaj moze nadobudnut pocit, ze sa menia zo dna na den.