Môže 5 mesačný synček papať chrumky?

blazonko1994
26. dec 2014

ahojte mam doma 5 mesacneho synceka,11.1. bude mat polroka...myslite ze by som mu mohla ponuknut tie detske kukuricne chrumky alebo mam este pockat?

jana_eyre
26. dec 2014

prvemu synovi som davala chrumky okolo 10tich mesiacov, mladsej dcere asi v 7dmich.. osobne by som skor ako po pol roku nedavala - mal by si najprv zvyknut na chute zeleniny, ovocia - chrumky zatial nepotrebuje.. na ozuzlanie stacia hracky..

siska53
26. dec 2014

@blazonko1994 najskor zacni prikrmy..chrumky pockaju..ja som davala nasmu asi ako 7m.,aj to len preto,lebo dakedy bol uz cestou hladny,tak si zuzlal bezzuby aspon to. A az ked mal vyse roka,tak aby obsedel v kociku,ich dostaval castejsie.
Inak v bioobchodoch predavaju aj amarantove,pohankove ci psenove-tiez su nesolene.(aspon co si pamatam).

ena70
26. dec 2014

@blazonko1994 nie určite este nie. kukurica, cize aj kukuricna muka je tazsie stravitelna.....najskôr po polroku....skor isto nie....

blazonko1994
autor
26. dec 2014

no on uz prikrmi papa asi mesiac aj zeleninove aj ovocne a zatial mu to chuti a vecer mu uz davam aj kasu.

sense
26. dec 2014

Fuha ns 5 mesiacov ma tych prikrmov az az.urcite by som chrumky nedavala.skor dalsie druhy zeleniny a ich obmeny.

evelynm
26. dec 2014

preco mu chces davat chrumky?

prasiatko30
26. dec 2014

Skus mu dat kus slaniny mozno mu to bude chutit viacej😄😄😄

mata95
26. dec 2014

skus mu dať radšej rohlik.... ja som davala malej ale samozrejme že ho nezjedla len poslintala 😀 radšej ako chrumky, na tie ma eše čas....

tova
27. dec 2014

chromky?? dieta ledva polrocne, ma jest zdravu stravu a co ma z chrumiek??? Rovno daj cokoladu. chrumky obsahuju arasidy a na tie moze byt kludne alergicky.

stastenka42
27. dec 2014

@blazonko1994 ja malej tiez davam sem tam, su bezlepkove, nesolenene a v pohode. .pediatricka povedala ze raz za cas je to ok. .aj my sme od 4 mesiaca na prikrmoch 🙂.urcite by som mu nedavala rohlik, ten sa dost lepi a s tym sa moze zadusit. ..na to ma cas. ..
@tova
@prasiatko30 trapne odpovede. ...chrumky neobsahuju arasidy precitaj si zlozenie! A to s tou slaninou sa hodi k tvojmu nicku. ..nerozumiem preco sa zapajaju do diskusii taketo typy. ..

tova
27. dec 2014

@stastenka42 trapna si ty aj cela tema, cloveku niekedy rozom zastava ake ludia maju napady. Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieta do skončeného piateho mesiaca má byt živené výhradne mliekom, po piatom mesiaci zeleninovom)sový príkrm, potom ovocný, po piatom mesiaci aj ryžová kaša. Obilniny, teda obsahujúce lepok na konci siedmeho mesiaca. Chrumky okolo roka až vo veku keď pevne samo sedí!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Teraz by sa nimi mohlo akurát zadusit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

rokkisu
27. dec 2014

my sme davali od pol roka kukuricne bezlepkove nesolene. samozrejme pod dohladom.chrumku som drzala ja a on si ju cmulal.max.dve zjedol a to stacilo.

stastenka42
27. dec 2014

@tova ale ale. ..a cim zivili teba ked nebol internet?? A nebavime sa o ARASIDOVYCH CHRUMKACH ktorymi sa mozno krmis ty ale o kukuricnych bezlepkovych!!!! A tymi sa urcite nezadusi lebo tie sa hned na jazyku rozpustia, tak ked nevies netrep! A neprezivaj tolko vsetko, riad sa knizkami, internetom a neries. ..volakedy nebolo nic, mamky krmili deti hoci cim a vsetko bolo ok...dieta ma postupne vyskusat a ochutnat vsetko, potom z takych knizkovych deti su len sami alergici a chorlave cintlavky!!!

stastenka42
27. dec 2014

@tova a podla najnovsieho sa lepok ma zavadzat medzi 4-6 mesiacom. ...

maciatkolulu
27. dec 2014

Nechapem, naco a kam sa mamicky ponahlaju s pridavanim kadejakych "dobrot"casu ma dost a tych chrumiek a keksikov a kadecoho sa napapa este dost. Nie je jednoduchsie a zdravsie pre tak male mimino mliecko a najma este najprirodzenejsie? Takze moja rada je este vydrz

katarinka289
27. dec 2014

Niektore mamicky sa so vsetkym strasne ponahlaju a potom sa pytaju,kedy im tie babatka tak narastli.Ved trochu spomalte a uzivajte si to batolacie obdobie.Moja dcera bola 1/2roka vylucne na materskom mlieku a o nic neprisla

maslenka47
27. dec 2014

@blazonko1994 samozrejme, ze mozes. A samozrejme nie na tony. Maximalne to nebude chciet jest. Tuto podla niektorych nemozes dat decku ani kusok cokolady ani cukrik ani puding, pretoze "z toho nic nema". Ako keby nestacilo, ze dieta ma z toho jedenia zabavu a RADOST.

jamelia
27. dec 2014

Ja som tieto chrumky detom davala trosku neskor - ked uz same sedkali - asi okolo 8-smeho mesiaca, mozno aj neskor, uz si to presne nepamatam. Co sa tyka prikrmov, pri dcere sme zacinali okolo polroka, pri synovi uz lekarka odporucala okolo styroch mesiacov. Stale sa to meni a kazdy ma na to iny nazor. Ked som bola ja dieta, moja mamina ma uz po polroku krmila vsetkym. Cize som dostala aj bryndzove halusky - ktore mi najskor predzula - ako vtacikovi a som tu 🙂 No napadlo by vas to teraz davat dietatu? 🙂 urcite nie. Pred tridsiatimi rokmi sme po polroku jedli uz takmer vsetko. A mame menej alergii ako dnesne deti.

katarinka289
27. dec 2014

@jamelia milujem tu vetu ze "my sme tiez jedli vsetko"... Poliz si ale otazku,ake to boli potraviny? Ziadny odpad a E-cka dovazane zo zahranicia.Vsetko poctivo vypestovane v nasej republike

maslenka47
27. dec 2014

@jamelia samozrejme, lebo nasi rodicia nadupani "mudrostami" z internetu, ale pouzivali zdravy rozum a nechali nas zit v tom istom svete, v ktorom zili oni. A nemali za kazdu cenu potrebu vyrabat pre decka umele prostredie a pred vsetkych ich "chranit".

A to tu nehovorim len o malinkych babatkach, je tu kopa expertiek, co si myslia, ze decka treba chranit este aj pred zlymi znamkami v skole, lebo zabranit pripadnej psychickej traume zo zlej znamky je dolezitejsie, ako naucit decko, ze ked si nesplni povinnosti, tak bude musiet niest nasledky.

Nuz a urcite by ma nenapadlo dietatu predzuvat, ale ked vidi, ze nieco jem a zjavne dava najavo, ze to chce ochutnat tiez, tak nevidim najmensi dovod mu to nedat.

mimake
27. dec 2014

Ja som malej chrumky nedávala len z toho dôvodu ze jej to nechutilo ( ani sa jej nečudujem je to humus) Ale napr. Takú korku od chleba alebo rohlik som uz dávala na zuzlanie. Ona to aj tak nejedla len sa s tým hrala, zuzlala si to a bolo to viac na nej ako v nej. Ale jasne ze nie na kilá ale dobre to padlo ked sa v kočíku nudila 🙂

maslenka47
27. dec 2014

@katarinka289 ty si asi v tej dobe nezila hm? Myslim v dobe, ked sme my boli deti. Inak by si taku sprostost nenapisala. Samozrejme, ze boli potraviny dovazane zo zahranicia, akurat nie zo zapadu ale prevazne z vychodu (Ukraina, Sovietsky zvaz, Bulharsko,...). A bolo k dispozicii aj mnozstvo nezdravych veci, akurat bola taka cenzura, ze si sa o tom nedozvedela. A mozno to bolo lepsie, lebo taki ako ty nemali na zaklade coho mudrovat o veciach, o ktorych barani prd vedia.

althejka
27. dec 2014

Ja si osobne nepamatam presne mesiac,kedy som krpcovi supla chrumku🙂 ale neriesila som to v zmysle ci mu uskodi,neuskodi,ale skor aby pri tom sedel a mal nejaky ten zub🙂 na lepsie spracovanie.on napriklad omnoho radsej zuzlal taku polomakku mrkvu,nez tie chrumky🙂

jana_eyre
27. dec 2014

@katarinka289 ja zas milujem ten spomienkovy optimizmus.. kedysi sme mozno nemali potraviny zo zapadu, ale je dokazane, ze za komunistov nebolo nic take zdrave, ako si mnohi myslia.. hnojilo sa a vyrabalo za omnoho horsich podmienok ako teraz.. Mozno v zlozeni na obale napisane Ecka neboli, to ale neznamena, ze to potraviny neobsahovali.. vtedy ludia netusili o nicom a boli stastni, ze maju co jest.. teraz si mozes vsetko povyberat.. ale to je uplne mimo temu - a ja ju nechcem menit..

sonetta
27. dec 2014

@tova to co si napisala, plati pre kojene deti. ja som davala prikrmy od 4 mesiaca, na doporucenie pediatricky. dokonca mi odporucila dat aj piskoty.
akoze nehnevaj, ale vyznieva mi to ako paradox, ze ty, kt. nemas deti, sa navazas do mamicky, kt. chce len poradit. a to nie je len tato diskusia, vsimla som si ta uz aj v inych.

sonetta
27. dec 2014

@blazonko1994 ja som tie kukuricne nesolene davala od 6. mesiaca.mne sa mala niekolkokrat dusila rozkom, preto radsej chrumky. ty sama sa rozhodni podla svojho uvazenia a nenechaj sa znechutit rypavymi komentarmi. 😉

nice202
27. dec 2014

mozes, bude mat 6 meisacov o chvilku.

cicimotinka
27. dec 2014

ja som od 4 do 6 mesiacov dávala iba mrkvu a zemiak a do mliečka trošku kaše na večeru... malému stačilo... potom som dávala postupne ostatné... chrumky som dala asi od 8 mesiaca, ale teda nechutili, piškóty fičali lepšie... ja myslím, že bábätko nepotrebuje z každého rýchlo ochutnať... ešte na to bude mať príležitostí až až...

mafynka
27. dec 2014

@blazonko1994 kup ryzove alebo pohankove chrumky..bez soli...kludne moze zuzlat...ja som do roka nedavala lepok,ale tie ryzove zboznoval...mavaju ich v jednote

siska53
27. dec 2014

@mimake no mne prave kvoli tomu duseniu odporucala radsej chrumky. Kebyze mam cakat na 1. zub,tak by dostali chrumky az v roku. A moj sa posadil v 7,5m.sam,dcerka este neskpr,tu som.len davala do zvysenej polohy,aby vydrzala v kociku,lebo v zime v nosici sa mi ju nechcelo uz nosit.
Navyse ja nie som zastankynou chrumania sprostosti pocas dna,takze do toho rpka fakt len ak uz nevydrzal a chcel.papat. A potom obcas po vonku,ked uz nechcel sediet,ale este musel.
Dcerka napr.take veci malo..obcas som to kupila,ked mala vyse roka,ale ona ak zjedla 2-3chrumky,bolo vela.