Môže 7-mesačné dieťa jesť paradajky?
?
Dakujem
Ja som napr nevedela, že sa neodporúča, takže som dávala, neviem presne odkedy, ale okolo 9mesiaca už určite.. Aj v detských výživach pre menšie deti máš aj paradajku....A teda nikdy ma nenapadlo osupat, obarit.. Normálne nakrájam k chlebiku, môj syn miluje paradajky
Inak k tým alergénom....teraz sa odporúča všetko do 1 roka zaviesť, lebo vraj nižší výskyt alergii, my sme zavádzali orechy. arašídy, ryby, vaječný bielok do konca 7.mesiaca na odporúčanie pediatra... Tak nevidím dôvod, prečo by som mala práve s paradajkami počkať dlhšie.
@bolarazjedna tiež mi príde, ze do 3 rokov je to dlho, starší syncek (2 roky) už normálne papa tie mini paradajky. Možno keby som vyskúšala olupanu? Ideme dávať prvýkrát cestoviny, tak neviem s čím ich mu mam dat?
Pozeram, ze som asi jedina, ktora ani nevedela, ze nejake tabulky su 😅 nasim som robievala presne cestoviny, kde sli paradajky.
Alebo tvarohom, alebo urobiť takú rozmixovanu zeleninovú omáčku,.mrkva petržlen , atď..a do toho tej luciny trošku
Alebo so špenátom, to mali moje deti radi
@vasjar ja som dávala cestoviny s pečeňou tekvicu, do toho mini kúsky mäsa, alebo aj rozmixovat s tou tekvicou
@rebrambora tak 7 mesačnému asi nedáš jahody, že
@simik22 ver mi, že som videla mamičku, ktorá decembrovému dieťatku dávala v júli jahody... Tým neho hovorím, že sa to tak má robiť, ibaže áno, niekto dá.
@vasjar ja som si všimla, že v kupovaných prikrmoch býva paradajka, neviem presne od ktorého mesiaca či od 8 meho, ja som ju včera 10 mesacnemu dala do prikrmu, nie veľa asi polku zo štvrťky...ale predtým som deťom nedávala keď boli malé asi do roka... Nemáme alergie a syn je dojčený... myslím, že momentálne odporučania sa trochu pomenili čo sa týka aj sezónnosti a dostupnosti surovín napr. domáce bobuľové ovocie, zavádzanie - ochutnanie orechov (mandle...), treba hlavne sledovať či nevyvolajú reakciu a aj tie alergie na potraviny v rodine
@bolarazjedna moja keď mala 2 roky sa z nich ale že brutálne vyhadzala ...paradajky su tiež dosť alergén, ale tak neviem , treba skúšať po troške
@simik22 asi tak, po troške a dodržiavať tie 2-3dnove intervaly, kde sú v rodine alergici tak aj 3-4dni a sledovať reakcie. Ono to je tak, že alergia môže vzniknúť aj dospelosti, aj keď si to roky jedla predtým, takže no nikdy nevieš...
A moja sestra tiež dávala vycucat stavu z pomaranča svojmu 7-8mesacnemu drobcovi.. Ťažko odhadnúť, čo je správny postup...
Niektore deti reaguju na niektore veci zle aj desat rocne, tym sa moc riadit neda... paradajky dostavali moji od 9 mesiacov, podla mna ked su v omacke tepelne upravene je to uplne o niecom inom, ako surove, aj kvoli zvyskovemu solaninu...
Normálne môže dieťa do roka a všetko, okrem pár potravín. Aj jahody maliny, tu je názor pediatricky
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna...
My sme dávali
@bolarazjedna ak už mali zavedené prvotné ovocie ako jablko, banán, tak jahody sú úplne oka
Nedavala by som este.Pomaly, tak cca po roku.
@bolarazjedna kde je problem ? Ja som davala novembrovemu ked mal 9m. Cize v auguste.
Ja by som ešte počkala. Inak neviem, či len ja mám takú skúsenosť, ale moja sa z paradajok vyhádzala a dlho sme nemohli prísť na to, čím to je. Dlho nám to trvalo preto, že mala reakciu len a len na paradajky od slovenských pestovateľov - rôzni výrobcovia, bio aj nebio,ale len zo Slovenska. Paradajky, čo sme jedli v iných krajinách aj kúpené na Slovensku z dovozu problém neboli. Netuším v čom je rozdiel.
@vasjar treba zaviesť tak ako každú zeleninu, po troške prvé tri dni, inak je jedno kedy sa paradajky zavadzaju. Naša ma rok a je to jej najobľúbenejšia zelenina, stále papá paradajky. Aj sama si celu zoberie a kuse ako jablko. Najprv som jej dávala dole šupku, lebo dlho nemala zuby aby sa jej to ľahšie kusalo. Ja idem cestou ze zavadzam vela alergenov od kedy prikrmujeme, aj jahody celé leto, žiadne problémy nemáme. Aj s jahodami aj s paradajkami sme zacali v lete ked sme mali domace. A spagety s paradajkovou omackou a mozzarelou su jej najoblubenejsie jedlo. Smelo do toho.
predpokladam, ze uz mate zavedene vsetko, takze by som v tom nevidela problem, treba len sledovat reakciu. ja som malej dala, najprv to mala v ramci nejakeho prikrmu hotoveho a potom postupne aj surovu a neriesila som. v roku uz ich jedla uplne normalne s pecivom. nikdy som ich nesupala. a teda este ked tie jahody- dostala okolo 10/11m v prikrme, lebo neboli cerstve.
@simik22 v kapsickach, ktore kupis v obchode napriklad jahody tiez su, paradadky tak isto. Ja som napriklad zopar primiesala do detskej vyzivy. Ako uz je vyssie napisane, tepelne upravene je to ine. Do roka jedli takmer vsetko, neskôr po roku dokonca aj morske plody. Podotykam ale, ze sme vtedy byvali na mieste, kde bolo tieto potraviny cerstve, kvalitne a nikto z nas nieje alergik.