icon

Môžem dať 8 mesačnému tvaroh a variť mu z krabicového mlieka?

bosorka3113
13. feb 2013

Ahojte snazim sa riadit komunistickou knizkou Nase dieta, ale vo vela veciach sa lisi od nazorov doktorov.
Napr. tvaroh, v knizke je uz od 6teho mesiaca s ovocim a doktorka hovori az od roku. Chcela by som mu dat napr. tvaroh s bananikom, ziadneho pribinacka ! Alebo ako mu mam uvarit krupicovu kasu ked mlieko tiez moze az od roku a inu stravu ako zemiakovu kasu... Ja si myslim ze na taketo varenie by mu nemalo krabicove mlieko ublizit ci?
Jogurty biele uz papa ale moc mu nechutia kedze su dost kysle 😒

Dakujem za vase nazory 😉

Strana
z3
ivanka.7
16. feb 2013

@bosorka3113 argument ze "komunisti nevedeli ze ma mlieko velke mnozstvo bielkovin" je asi taky ako ze v 17. storoci nevedeli, ze to co ich casto zabije je nedostatocna hygiena :D Poznatky sa prehlbuju, je to prirodzeny vyvoj.
K tvarohu sa vyjadrovat nejdem, nedavam ani tvaroh, ani pribinacikov, ani jogurty ani UM :D

domak2
16. feb 2013

@bosorka3113 Tvaroh podáváme až po roce, protože se jedná o koncentrovanou bílkovinu. ...Toto som teraz nasla na nejakej online poradni , radi tam daky pediater http://www.maminka.cz/poradny/1?page=7 Ale mna len zaujimalo naco sa pytas ked aj tak chces urobit po svojom 😉

baklik
17. feb 2013

@bosorka3113 UM je sice z kravskeho mlieka, lenze je specialne upravene - ma upraveny pomer srvatky a kazeinu. klasicke kravske mlieko ma tento pomer uplne opacny ako ma materske mlieko, ktore je pre dieta najprijatelnejsie a prave pri vyrobe UM sa tento pomer upravuje specialnymi vyrobnymi procesmi. taktiez su do UM pridavane vitaminy, prebiotika a dalsie latky podla vzoru materskeho mlieka.
tvaroh je koncentrovany zdroj bielkovin, viac ako chude maso. deti este nemaju dostatocne vyvinute oblicky a preto to pre ne predstavuje nadmernu zataz. v knihe od Bukovskeho je tusim uvedene, ze tvaroh mozu uz od 10. mesiaca, ale to sa jedna len o par lyziciek (2-3, ak sa nemylim), nie ze ho ma spapat cely. to iste sa tyka aj cottage syru.
nemas sa kam ponahlat....

baklik
17. feb 2013

@bosorka3113 no a napr. zemiakovu kasu urobis tak, ze zemiaky rozmixujes s trochou vody a potom pred jedenim pridas napr. 30 ml UM a rozmiesas v kasi - tak som robila aj robievam malemu ja a chuti mu.
taktiez kase - mozes kupit cisto obilne kase, ci uz ovsenu, pohankovu atd. - to su vlastne muky a tie podla navodu pripravis s UM. ak chces urobit krupicu, tak napr. Nestle ma kukuricnu aj ryzovu, ktora sa robi s UM a urobis ju pekne hustu, podla toho kolko prasku pridas (opat je to len cista kukuricna a ryzova muka).
klasicku krupicnu kasu (zo psenice) s kravskym mliekom sa chystam vyskusat az teraz, ked ma drobec takmer 15 mes.

dominga1
18. feb 2013

@bosorka3113 Ja davam maličkej rozmyksovany tvaroh z vyživou. Chuti jej to veľmi 🙂 Krupicu som ešte nedavala. Jogurty davam ale len od Probiotika. My mame skoro už 9 mesiačikov.

bosorka3113
autor
18. feb 2013

@baklik uz som ju tak skusala robit a bolo to dost nechutne sladka zemiakova omacka z UM (ty si pisala o kasi, ja robila omacku) bleee ani sa necudujem ze maleho prehnalo... tu kasu kukuricnu a ryzovu davam iba na noc do UM a to 1 odmerku nech spi celu noc 🙂 a preco az tak neskoro ides vyskusat krupicu ak sa smiem opytat?
@dominga1 a od akej znacky davas tvaroh? a ten jemny ci hrudkovy?

baklik
18. feb 2013

@bosorka3113 tak neviem, ako si ty robila tu zemiakovu omacku, ale zemiakova kasa ako ti ju ja popisujem nechutna nebola, chutilo to podobne ako klasicka zemiakova kasa a maleho ani nemalo z coho prehnat, ked zemiaky boli rozmixovane s trochou vody a pred jedenim pridane 30 ml UM. kasu, v ktorej je UM nemozes skladovat akokeby to bolo z klasickeho mlieka, spotrebovat do 1 hod., tak ako ked zarobis UM do flasky, inak je to hnusne a z toho moze aj prehnat.
preto az teraz klasicku krupicu s mliekom, lebo som nevidela dovod, aby som mu davala klasicke kravske mlieko. aj ked uz mal, ked mu moja mama, pokym ho strazila, dala na olovrant cokoladovy puding klasicky z mlieka urobeny. ja mu to nerobim, ale budiz...
zavadzam prikrmy postupne a bol casto vyhadzany, takze sa snazim naozaj opatrne a to, co netreba, nedavat.

bosorka3113
autor
18. feb 2013

@baklik no ja som dala varit zemiaciky s ciernym korenim a bobkovym listom, ked boli makke tak som par dala do misky, trosku vodicky popucila ja nic nemixujem, ked trochu vychladlo, pridala som UM zarobene a bolo to sladke po nom a nechutne ☹ ja sa ln pytam nemyslim to v zlom 😉

baklik
18. feb 2013

@bosorka3113 aj na to cierne korenie ti mohol zle zareagovat... to takym malym detom vobec nepatri. ja malemu nedavam ani sol, ani korenie, jedine bylinkami ochucujem. tvojmu stacila stipka pomletej rasce a petrzlenovej vnatky.

bosorka3113
autor
18. feb 2013

@baklik ale to bolo cele nie mlete a cele mozu to mi aj doktorka povedala a aj v detskych receptoch to je, sol ndavam ani ja

bosorka3113
autor
18. feb 2013

A na tejto stranke sa vari z mlieka uz od 6 m http://recepty.rodinka.sk/recept.ltc?ID=15103&k=27 priklad zemiakovej omacky tak si potom vyberte co je spravne 😒

dominga1
19. feb 2013

@bosorka3113 Malej davam od znacky Milsy, ale ked nieje tak kupujem aj v Jednote-jednotarsky. Dvam aj jenmy, aj hrudkovany to je jedno, lebo ja to malej mixujem a dam trošku cukru a papam to z vyživou..

skeptik
22. feb 2013

@bosorka3113 "ja cakam proste presvadcivejsi argument ako nemozes lebo ma vela bielkovin... Aj hovadzie maso ma vela bielkovin a aj kuracie a deti ho jedia uz od 4m takze toto nie je pre mna argument... myslela som si ze su aj ine argumenty preco sa to nesmie do roka a ved aj UM je kravske :-/ Chcem pre svoje dieta len to naj a preto som sa pytala a ako som uz pisala vyssie tak preco sa mohlo a zrazu nemoze? to komunisti nevedeli ze mlieko ma velke mnozstvo bielkovin? Uz som z toho jelen..."

Tvoje "argumentovanie" je prinajlepsom detinske. Tak ako tu uz ine spomenuli, preco sa pytas, ked aj tak "vies lepsie".

Pretoze nie je bielkovina ako bielkovina. Su bielkoviny poskladane tak, ze su vhodne pre dojca a take, co nie su vhodne pripadne nie v urcitom mnozstve. Dojcata nie su schopne rozlozit si vsetky druhy bielkovin v akomkolvek mnozstve na aminokyseliny a vytvorit vlastne bielkoviny (co je zmyslom toho celeho) a nemaju vyvinute dolezite organy potrebne k metabolizmu nadbytocnych latok (to su tie, ktore nevedia spracovat) prijatych v strave na takej urovni ako starsi jedinci.
UM je sice na baze kravskeho, ale su z neho prave odstranene skodlive bielkoviny a soli a naopak pridane latky, ktore kravske mlieko postrada a clovek nevyhnutne potrebuje.

Tu si mozes precitat nieco uplne zakladne o bielkovinach https://sk.wikipedia.org/wiki/Bielkovina

abbie
22. feb 2013

v ziadnom pripade ... kravske mlieko vobec nie je prospesne pre ludi, je pre teliatka 😉

123bob123
28. feb 2013

AJ ja sa snažím dodržiavať novodobých rád odborníkov,dcérka má 9 mesiacov.Tvaroh by sa mal až od jeného roku,pribináčik tiež čo najneskôr a mne detská gastroenterologička v stredu povedala že dcérka už mala 9 mesiacov,ya chvílu bude mať rok,tak že jej kľudne môžem pomaly zaradiť tvaroh,pribináčiky a celkovo takú stravu ako aj my jeme,len nech nie je solená a korenená.Kravské mlieko jej piť nedávam,ale už sa chystám dávať do varenia.Tie všetky rady sa myslia na papanie dlhodobo,keď občas niečo dáš,nič sa nestane.

ssussie
28. feb 2013

ani mlieko ani tvaroh - oblicky by nezvladli tvaroh a bielkovina kravskeho mlieka nie je vhodna pre deti do roka 🙂

czechzuzanaba
28. feb 2013

Me prekvapilo to kureci a hovezi od 4m 😀

veriiii
28. feb 2013

@bosorka3113 krupicovu kasu mozes varit aj do sunaru, mne mama uz ako 2 mesacnej zacala robit velku riedku do sunaru, na noc,aby som spinkala🙂,ale zacinala s velmi rizskou koncentraciou, ale dnes sa to uz neodporuca, ako pises, vsetko je inak..

veriiii
28. feb 2013

@bosorka3113 a este kedze som bola chudokrvna ,jej lekari kazali davat trosku uvareneho hovadzie maska do sunaru😀, zevraj mi to velmi chutilo..🙂

burina4
1. mar 2013

@abbie neviem kto vam povedal takú blbosť.aj sušené mlieko je bud kravske alebo kozie.tak neviem prečo také reči.Tvaroh zriedený na miláčik dávam už od 5 mesiaca a úplne super a kozie mlieko a kravské pijeme od mesiacaa je zdravšie ako nutrilon či beba.Naši starý rodičia nemali sušené mlieka mali vždy čerstve a stalo sa im niečo nič.ja mám takto odchované všetky deti 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

sadul
28. mar 2014

a hustopeče kase ste neskusali? su vyborne, instatne s vodou, pohankova, ryzova, kukurickova...firma natura hustopeče sa to vola...

Strana
z3