Môžem dať štvormesačnému dieťaťu biely jogurt?
Ahojte. moj synček má 4mesiace a týžden a posledných pár dní je uplakaný, mrzutý a odmieta pit mlieko /UM/ z flaše, chytá pri tom strašné jedy. na dnešnej poradni lekárka zistila že má silno naliate dasná, čiže problem je evidentne v prerezávajúcich sa zubkoch. povedala mi že mu mám dávat kašu, čo aj dávam a ak bude mlieko takto nadalej odmietat, buduci týžden mu už možem dat smotanový biely jogurt. ked som sa jej prekvapená spýtala, či neni skoro na jogurt, tak povedala že deti od 4,5 mesiaca možu jest jogurt. tak ma len zaujíma čo vy na to a či nemáte niektorá podobnú skúsenost? dakujem
Uprimne aj ja pri prvom som sa striktne drzala vytlacenej tabulky na chladnicke o zavadzanych prikrmoch pri malom som dala na svoje pocity.... viem ze teraz mamicky studuju zly vplyv hentoho a toho a alergeny ale co ja viem najviac zdravotnych problemov mali s detickami zrovna uskostlive mamicky ktore videli zle pre svoje deti vo vsetkom!!!
Pri druhom som dala na svoj materinsky instinkt a na pocit matky ktora miluje svoje dietatko ja som mojmu nekojenemu druhorodenemu davala ochutnavat od 4 mesiaca nevidim na tom nic zle a kludne som mu dala ochutnat bielu sladku aktiviu ktoru jedla starsia sestricka!!!! Tak sa tu pohorsujte a hikajte!!! Moje deti su zdrave dobri papkaci a vsetko im chuti nemaju ziadne alergie chori sme vdaka Bohu minimalne.... vsetko co sa tyka deti robim podla mojho vedomia a cisteho svedomia. Kravske mlieko som malemu dala ochutnat v 11 mesiacoch nechutilo tak som to odlozila a ponukla ho od 13mesiacov od vtedy som prestala sponzorovat firmy vyrabajuce UM 😀
Bože zase sú tu samé múdre tabulkové maminky, ani som nedočítala všetky odpovede, tu nejde predsa o bežné zavádzanie nejakého príkrmu ale zavedenie príkrmu z nejakého dôvodu. Ak dôveruješ svojej pediatričke tak mu ten jogurt daj, ja malého pediatričku počúvam a zatial sa mi to oplatilo. Synovcovi tiež kázal jeho doktor dávať jogurty aj pribiňáky skôr ako podľa tabuliek presne kvôli tomu že nechcel žiadne mlieko.Nám zas kázala pediatrička dávať čajík hneď odmalinka a ešte k tomu z flašky, pričom niektoré maminy len krútili hlavou že čajík nie a flašku nie, len čistú vodu z lyžičky a za pár mesiacov keď im došlo MM tak tu vypisovali že im dieťa nevie piť z flašky a ako doňho UM dostať, zatiaľ čo my sme veselo kojili a s fľaškou sme problém nepoznali.
vsetci sa strasne riadia tabulkami a cim viac kontroluju, co daju dietatu zjest, tym plnsie su cakarne na alergologii...nase mamy nam davali jest omnoho uvolnenejsie, nesli prisne podla tabuliek a tu sme a v nasej generacii nie je alergikov viac, ako u nasich deti...ja sa riadim intuitivne, takze ak mam pocit, ze mojmu dietatu moze nieco urobit zle, tak mu to nedam, aj keby sa mali tabulky zblaznit a naopak 🙂 nevidim problem skusit dat 4 mesacnemu dietatku jogurt, ale ja by som nedavala smotanovy, ale obycajny plnotucny (s cca 3,5% tuku, kedze aj mm ma zhruba tolko)...a kludne uz mozes zacat aj so zeleninkou...ked som mala prveho, pediatricka mi kazala prikrmovat od uk. 5teho mesiaca, teraz mi uz kazala od uk. 4teho mesiaca a o dva roky budu zase ine odporucania, oboch som zacala prikrmovat od 4,5 mesiaca...
a ak mam vyjadrit svoj nazor, myslim, ze je normalne, ze dieta pri prerezavani zubkov odmieta jest, po par dnoch sa to zase upravi, takze by som stresy nerobila, od hladu neumrie 😉 mozes aj skusit zmenit znacku mlieka, podla mojich skusenosti je sunar najchutnejsi 🙂 no a ked bol drobec pri zubkoch uz velmi nervny a nezaberal ani gel na dasna, dala som mu polovicnu davku nurofenu a aj si v noci pospinkal...
To, že sa pri otázke objavia názory oboch frontov je v poriadku 🙂, ale za horšie považujem, keď si niekto mýli jogurt s Pribináčikom. Takto nejak, myslím, vznikajú dezinformácie - lekár nám "dovolil Pribináčik", namiesto lekár nám "dovolil biele jogurty". A tiež ma prekvapuje, keď rodič 10 mesačného alebo aj 2 ročného dieťatka suverénne vyhlasuje, že nič nám nie je, a jedli sme od 4 mesiacov všetko. Treba mať na pamäti, že tráviaca sústava dieťatka sa stále vyvíja. A na to, či bude naozaj všetko v poriadku si treba počkať ešte niekoľko, aj desiatok, rokov. A netýka sa to len stravovania...
Keď ti nechce piť mlieko S fľašky skús mu ho dať do pohárika S tým sosakom kúp si S jednou dierkou možno to pomôže. My sme dali akurát dnes jogurt obyčajný biely a to máme sedem a pól mesiaca.
Ja by som vyskúšala.Jasné,že nie celý téglik 2-3lyžičky a odlsedovať,či malému pasuje.Každé dieťa je iné,a meniť pediatričku?Blbosť!Však jej už rukami prešlo určite veľa detičiek a keby mu malo uškodiť určite by ti tak neradila.A riadiť sa tabuľkami?Nato mám tiež svoj názor ktorý radšej nejdem rozobetať.
@tamburetka - tieto mliecne strajky sme mali aj my a prikrm to skutocne vyriesil. Ale zacali sme klasicky zelenina, kasa, ovocie a teraz po dvoch mäsiacoch prikrmov aj mäsko. Jogurt je nieco, co ma este dat nenapadlo, este je velmi skoro. Je tam vela zivocisnych bielkovin a teda zataz na oblicky, takze pekne este aspon dva mesiace pockame. Nic mu neutecie. Ak chces, aby maly pil, davaj mu flasu v spanku alebo tesne po zobudeni, vtedy su najmensie protesty. Pocas dna davaj prikrm a dosiahnes rovnovahu. Umele mlieko inak mozes prisypat aj za odmerku k zelenine, odmerku k ovociu ci dve odmerky do kase. Chce to trosku kreativity ked dieta vymysla. Ale netreba kvoli tomu predbiehat postupnost prikrmov.
btw. co tu baby pisu aj my sme dostavali v style co ta nezabije, to ta posilni? Mne mama dvojmesacnej davala riedku krupicku a kde som - s celiakiou a alergiou na bkm vediem fakt plnohodnotny zivot. Len tak na zamyslenie.
myslim si ze na jogurt ma este cas , a vety typu kravske mlieko v pohode , pribinacky a ostatne veci - nebudem komentovat . ano vyrastali sme na vsetkom - ale treba podotknut ze vtedy boli potraviny menej az vobec chemicky upravovane , celkovo vsetko bolo kvalitnejsie nie ako teraz , vsade same ecka ......
riad sa podla tvojho materinskeho instinktu , ja by som este pockala , ak ti dietatko neklesa na vahe , zatial by som nerobila paniku , bohuzial zuby su zuby a robia velku ostaru , ale bude dobre neboj
ja som moju prikrmovala až od 6 mes ALE pokial vymysla s mliekom tak aj moja okolo 3-4 vymyslala a tiež som ju kojila v polospánku asi ani nevedela že saje :D potom to prešlo a znova po 7 mes štrajk ale to sa už sama odstavila a mlieko v ustach nemala - ZIADNE, jogurty, syry, mozzarella, neudene parenice - vsetko na tony zje ale mlieko nie
ja by som skúšala s tým mliekom ešte, ked mu idu zubky asi mu je neprijemne jesť hoc aj klobásu 😉 skús najskôr sa potrapit s tým mliekom a potom dávaj mlieko/kase, ale pamätaj, že čím skôr sa naučí na ,,sladké" je pravdepodobne že nebude potom chcieť zeleninové príkrmy
Aj ja som dávala bohužiaľ mne tie zeleninove gebuziny odmietala jest. Kľudne od pól roka jogurty preco nie. Mamičky sú len pokial múdre kým si neprecitaju najnovšie výskumy zaviesť všetky alergeny od 4 do 8 mesiaca. No skutočne si myslim ze je toľko alergii kvôli týmto tabulkovym mamickam. Nesol, zbytočne neslad, nedávaj veci udene a velmi spracované s vselijakymi prísadami. Ovocie zelenina mäso ryža jogurty vsetko zdrave a nutricne vyvážené potraviny a určite tým svojmu dietatku neublizis. 😀
ak chces radu, tak nacuvaj to co pisu uz v prvom aj druhom prispevku! hrozne co moze taka pediatricka povedat! ona to zrejme na svojich detoch asi neaplikovala 😠 😠 😠 uplne od veci!
bud prosim rozumna a ak chces naj tak urcite JOGURTY OD 4teho mes NIE SU JEDNOZNACNE VHODNE PRE TAKE DETICKY!!! skusenosti hovoria o neskorsej alergii na mlieko.
tiez JOGURTY NIE SU RIESENIM NA OPUCHNUTE DASIENKA-lebo aj to mi tak pride, ze sak ked ma uz tolko mesiacov a ma opuchnute dasna moze BIELY JOGURT 😠 😠 😠 🙄 no smutne,ked to povie pediatricka
S papanim pri takychto detickach s prvymi priktmami to chce rozmanitost (skusat ci viac zelenina alebo ovocie) a trpezlivost - urcite to zvladnete aj zo zubkami, lebo vtedy detickam nezvykne ani chutit papat, dolezite nech ma prisun tekutin cajiky a tak... vela stastia 🙂
ľudkovia som zúfalá... každý inak vraví a malý vybitý si vybrá :D ja nie som zaťatá tabuľková ale mám aj strach ale uznávam skôr to že alergie sú kvôli vytesňovaniu potravín.. ale potrebujem radu... keď mi malý teraz vydumuje s jedením, mám s ním zápasiť a trvať si na svojom alebo mám radšej mu dávať ráno naobed a večer jogurty ovocie a pečivko? máme 9 mes a keď chytí do ruky zemiak ho strasie a pustí ho.. ale niekedy stlačí zeleninu len tak.. jak mám zistiť na čo má chuť?
myslim, ze na to nie je nic zle. ak to dieta neodmieta a nema alergiu, tak urcite ano.

@luba28 pribinák je vhodný najskôr až od roka. Za prvé obsahuje strašne veľa tuku a je sladký, ochutený. Určite treba začínať bielymi jogurtami