Môžem dať trojročnému dieťaťu sójové mlieko?
Ja osobne ho milujem no bojim sa ho dat malej lebo som pocula ze obsahuje vela estrogenu. Pouziva niekto z vas sojove mlieko?
@lexilaracroft sojové rezy, to bola taká mnamka.... v SK sa ešte predávajú🙂🙂🙂
ale nemyslím, že je tam veľa soje
@anabeth sojove rezy to je ina mnamka. @lexilaracroft predavaju ich teraz aj s hrozienkami. Po pravde ich nosievam v kabelke pre pripad istoty 🙂 Ale soja je zdrava, takze nema preco ani detom ublizit. Takze podla mna treba len skusat lebo bez toho nezistime nic a ani sa nikam neposunieme😉
Ja som zostala zdesená z názorov na sóju tu na MK. Sóju dlhodobo sledujem ako zdravú tradičnú zložku potravy v ázijských krajinách. Tak som začala hľadať a citat názory z oboch strán. Našla som článok, ktory krok po kroku vyvracal názor jedného vyzivoveho poradcu, ktory udal aj tzv. štúdiu. Presne tam bol popísaný zlý preklad a cele prispôsobené tomu, aby akože písal nieco prevratné. Potom tento článok mierne modifikovaný začali preberať uz ini poradcovia ale uz bez zdroja....
Článok nemám uložený, stačí trosku hľadania.
Sója ma však jeden problém a to, ze ju začali geneticky modifikovať, problém nie je samotna modifikácia. Však aj 80% semien co kupujem na vlastne pestovanie su geneticky modifikovane- všetko od paprík, paradajok, mrkvy.. su označené F1, pozrite si ponuku semien v obchode a pohladajte, co to F1 znamena... ale ja si to potom pestujem bio. Jediný problém je, ze takto upravené semeno sa uz z rastlín nedá opätovne brat na svoje semeno, nebude z toho nič.
Takze všetku zeleninu vlastne jeme geneticky modifikovanú. V podstate ide o to, ze sa skrátil cas šľachtenia a robí sa to umelo génmi, ktoré potláčajú a na druhej strane vyzdvihujú vlastnosti rastlín. A nielen to, ale napr. aj všetky odrody ovocia ktoré kupujem su rezistentne voči rôznym chorobám, predpokladám, ze tiež upravené geneticky, toľko odrôd, co je na trhu za čias mojich rodičov nebolo. Pričom šľachtenie voľakedy trvalo aj desaťročie.
Vrátim sa k sóji. Problém je, ze je to dôležitý artikel Juz.Am. Tam pestujú sóju, ktorá je modifikovaná takým spôsobom, aby vydržala postreky ťažkými pesticídmi, ktoré úplne zničia škodcov, ale aj zdravie ľudí žijúcich v tých oblastiach. Rodí sa tam obrovské percento zdegenerovaných deti, postreky sa robia plošne, nehľadiac na obývané oblasti. Čiže to škodlivé v sóji, je to množstvo postreku, nie sója samotna.
Dávno som čítala príbeh vzniku výroby Alfa bio. Koli ťažkej chorobe v rodine hľadali alternatívu stravy a začali si vyrábať tofu pre vlastnú potrebu, dovtedy u nas neznáme. Potom vyrábali pre priateľov, nakoniec v malom pre komerciu. Este pamätám, ako sme chodili do podnikovej predajne v BB. Oni garantujú, ze používajú sóju, ktorá nie je pestovaná takým šialeným spôsobom ako v južnej Amerike.
Takze pre mna sója áno, ale z kontrolovaneho hospodárstva.
@bets správne, treba brať prekladané články s rezervou a k to sa o to seriozne zaujíma, musí čítať povodné
len odborník by ti vytkol, že zamieňaš dva výrazy- šľachtené (tie semienka) a geneticky modifikované- to nie sú identické postupy
Legislatíva SR zakazuje na našom území pestovanie, dovoz a aj laboratorne experimenty s GMO
Podla mna nie casto mozes davat. Soja je silny alergen.
@lexilaracroft soju ano, ale fermentovanu(tempeh, miso....),vzdy v bio kvalite(t.j.aby nebola GMO), a nie casto.
Sojove mlieko nie
Surova nefermentovana soja obsahuje latku, ktora zvysuje v tele hormon estrogen (jeho vyssia hladina je spajana s rakovinou prsnika)
@tenerifka no, záleží aký zdroj študuješ... je to asi komplikovanejšie
copy
Výskumníci sú presvedčení, že východný štýl stravovania obsahuje zložky, ktoré pomáhajú chrániť pred rakovinou prsníka. Takými zložkami sú izoflavony a lignany, ktoré v tele účinkujú ako slabé estrogény. Nazývame ich preto rastlinné estrogény alebo fytoestrogény. Tieto pôsobia proti silnejšiemu estrogénu vlastného tela, ktorý sa zúčastňuje na vzniku rakoviny prsníka, ak je ho v tele väčšie množstvo. Nuž a izoflavony sa nachádzajú v hrachu, fazuli, sóji.
Lignany zasa v šošovici, sezamových semenách, celozrných cereáliach, v ovocí, zelenine a v ľanových semenách. Napríklad ženám, ktorým diagnostikovali rakovinu prsníka, odporúčali jesť denne 25 gramov ľanových semien, kým nepôjdu na chirurgický zákrok. Výsledok bol nad očakávanie – zaznamenalo sa u nich výrazné zmenšenie nádoru prsníka. Tieto potraviny v širokej miere konzumujú ženy na východe. Tradičná japonská strava je bohatá na sóju, tofu, naklíčené semená a zelenú listovú zeleninu. Ďalej i krížaté rastliny, ako je brokolica, špenát, kapusta, kaleráb a čínska kapusta. Výsledkom tohto spôsobu stravovania je, že hladina rastlinných hormónov v krvi japonských žien je viac než stokrát vyššia ako u žien v západných krajinách.
@kbeata nič špeciálne nie je v tej fr verzii
Inak my jedávame tofu a nátierky z alfabio dosť často
No s alergiou problemy nemame. Inak moja dcerka troj rocna zistila rozdiel ze to nie je jej obvykle mlieko a nechce ho pit hoci je sladene. Tak jej ho nebudem nutit ak nechce. Skusila som to dat druhej a ta to lubi ale ta zje vsetko tak to je rozdiel. No obcas to neuskodi. Osobne s geneticky upravovanych rastlin... Je to humus nema to chut ani vonu. Tu v uk kde sa nedopestuje nic lebo tu je zina su moje milovane rajciny hnusne jahody takisto. Su kradne velke cervene no chut ziadna. No na vyber nemame tak si musime zviknut. Proti soji nic nemam.
Opatrovala som jednej pani 3 deti a ona im namiesto normalneho mlieka davala sojove. Najmensia mala 11 mesiacov a pila iba sojove mlieko.(nekojila ju vtedy, ani kravske mlieko im nedavala) Neviem o tom, ze by mali nejake zdravotne tazkosti.
@anabeth ja viem, ze tych studii je viacej a su kontroverzne. Vychodne narody maju jednoznacne zdravsi styl stravovania ako my, ale oni soju kombinuju s ryzou, rybami a darmi mora, prip. masom a s mnozstvom ovocia a zeleniny. Klasicky "nas"chlieb a psenicu donedavna vobec nepoznali.
A teraz si zober take stravovanie priemernej slovenskej rodiny, po inspiracie nemusis chodit daleko, staci otvorit temu na MK "Co dnes varite". Same mucne jedla, tucne,cukor, stuzene tuky, lacna hormonami nadupana kuracina, minimum cerstvej zeleniny(cest vynimkam), vecera typu hotdog s kecupom, rañajky ovocny jogurt s rozkom-no cloveku sa ani verit nechce, ze su ti ludia pri takejto strave este nazive. A teraz k tejto kombinacii pridaj sojove mlieko-co to asi urobi s telom?
@tenerifka :D takze podla teba radsej kvanta soje...ako obcas...inac zabije :D
@sykorkauhliarka ake kvanta? Co to pleties?
Najprv citaj a potom odpovedaj, ale aj porozumej tomu, co citas
Inak ak si niekto mysli, ze cela Azia fici na soji, je na omyle. Maju ju ako doplnok stravy,takmer vzdy fermentovanu a nejedia ju kazdy deñ
Vacsina soje je Gmo. Co by som detom uz len z tohto dovodu nedavala. Neverim ani vyrobkom, ktore su oznacovane ako nie Gmo.
Zdravsie je kozie mlieko. Len neviem ci ti to vypije.

Dskujem za odpovede. Ja osobne ho pijem a pomaha mi upravovat hladinu hormonov aby som nebola naladova a hlavne pred kramami. K tofu pristup nemam ani neviem ze by som ho niekedy jedla. No nam mama kupovala sojove rezy ak viete ci to je. No tu v uk to nezohnat.