icon

Názor na dnešné stravovanie

anne_mary2
19. apr 2016

Mamicky,
toto je skor asi taky moj postreh 😀 ale niekedy sa mi zastavuje rozum nad diskusiami typu, mozem dat 6 mesacnemu pribinacika? krupicovu kasu? halusky? 😀 a pod 🙂)
A hned pribudne milion fundovanych nazorov, zarucenych znalosti, ukamenovani lebo ktora matka bude tlacit cukor do dietata?! a kravske mlieko?! a nedajboze krupicu... no to su len take asi najkonfrontovanejsie veci co som rano zase zahliadla.
Nejdem porovnavat dobu spred 30rokov a teraz.. beriem , kopu info nebolo dostupnych.. ale nemyslite si niekedy ze tych informacii mame a chceme mat velmi vela??? Zaruceny postup pri vela veciach nie je.. 100 ludi 10000nazorov.. ano, na to tieto diskusie su, to hej, len.... niekedy by som to naozaj zakazala🙂
Myslim ze v dnesnej dobe plnych alergii a intolerancii a rozbitej imunity urcite je podstatne stravovanie atd.. ale ja osobne sa skor zamyslam nas tym preco dnesne deti trapi tieto veci, a nas pred 30rokmi velmi vynimocme.. Nejdem tera vraviet ze je to tym ze mamy do nas tlacili mlieka kase sladke slane bez rozmyslu, ale myslim ze aj toto je vysledok nejakeho extremu 21 storocia.
Ako dnesne hity v stravovani. Uprimne nebyt toho plny net a internet, kto by jedol chia semiacky v jogurte a robil raw kolace a veril ze lepok je uplne zly.. asi malokto.
Tiez som nastudovala x veci pred porodom to budem tamto budem.. ano je fajn mat znalosti ako sa vyvijaju detske oblicky, co traviaci system atd.. neberiem nimomu ak svoje dieta krmi extra zdravo ( aj ked neviem co to je ani :D ) - ziaden cukor? bio zelenina? malo sacharidov z peciva? ziadne sladkosti? neviem... tiez mame v skolke az priam hystericke stavy niektorych mamiciek ( nekomentujem to nikdy nezhadzujě kazdeho zivotny styl) .. lebo maly dostal od spoluziaka kinder cokoladky na narodky. Chapem ze dat detom zdravy zaklad je velmi fajn, len celkom neviem pochopit co bude v skole a dalej. Rada by som sa za 15 rokov s takou mamickou stretla ako teb 20 rocny chalan funguje ci ho to ovplyvnilo samozrejme v pozitivnom slova zmysle, ale ta 3-5 rocna snaha ustriehnut ho od vsetkych neduhov dnesnej doby , co ju stalo velmk vela usilia studovania etikiet knih poucanie babiek uciteliek kucharok kamaratov.. stalo zato. Je z neho maxi zdravy chlap bez problemov zdravotnych?? nebyval chory , nema problem s nadvahou?? -- ak ano, tak to urcite stoji za to! 🙂 ale.. ak z toho zostalo iba par fotiek v albume s jablkami miesto kolaca 🙂) to sa iba tak zamyslam. A funguje tak cela rodina? je to zivotny styl? alebo ma ten styl iba to dieta?? bude to stale praktizovat cela rodina alebo to iba do 3 rokov...
Ale v skolke drobca je 15 deti z 18 alergikov, intolerantnych, celiatikov, laktazakov.. celkom ma to sokovalo. A skor som sa zamyslala cim to je ??? lebo to je fakt sila. Robime tieto veci dobre resp vedieme to k lepsiemu alebo robime cosi zle ze je ako je. Mozeme to ovplyvnit?? Neviem....
Ano, som matka ktora iba letmo do prveho roku vyuzila internet na radu, radila sa iba orientacnym co kedy, na zvysok pouzila hlavu. Ani ja netlacim do dietata cukru tonu, vidim na sebe co to robi :D , ale neukamenuvavam babky za kinderko, ani kucharku za piatkovu buchty na obed. Ani ked babka uvarila malemu krupicu ( hej so skoricou :D ) ked ju este " nemal co jest" . --" to ze mu nic nie je teraz neznamena ze v buducnosti nebude" -- ano, to iste sa da povedat o vsetkom.
No, co som tym chcela povedat 🙂 Zdravy rozum kazdej mamicky je najviac. Viac ako tisic rad. A spokojne dieta uplne. Usmiate s bielym rozkom v kociari. Kludne :D
Jeme toho doma kopec.. Ovocie, aj to exoticke alergenne, zeleninu aj z lidlu, mliecne vyrobky aj tie,ktore zahlienuju, kurata od babky aj tie antibiotikove, biele jogurty aj pribinacika kde tu, aj krupicu sem tam, biele rozky, vianocky, kinderka aj susene jablcka, cestoviny zemiaky strukoviny atd atd.. ALE chodime vela do prirody, nie do Oc a detskych kutikov dnu, na vzduch, do travy, kvetov, medzi macky,psy susedov, v zime aj v teple, snehu, dazdi, vela si citame, hrame sa, a sme spokojni 🙂
Mamicky, neprehajte to s osvetou seba ani ostatnych ( robim to aj ja teraz? :D ) a zite ten zivot. So vsetkymi chybami, zakopnutiami, buchnutymi hlavami, zjedenymi horalkami a tak.

rawmamka
22. apr 2016

@anne_mary2 Práveže si veľmi rozumná 🙂 , v tej vašej škôlke je davová hystéria, ktorá s podstatou zdravého životného štýlu má pramálo spoločné 😉.

ramzesa
22. apr 2016

@anne_mary2 popravde, ja sa tym rodicom cudujem... bezmliecne a bezlepkove, ak to dieta nemusi... take samotne mlieko by mi ani nechybalo, ale jogurt, syr, fajna smotanova polievka, bryndza, tvaroh,... dobrovolne sa toho asi nezrieknem, ale nemam velmi na vyber... a bezlepkove nahrady maju vysoky glykemicky index... tiez to nie je tak uzasne zdrave, ako si vela ludi mysli 😝... ale lahsie sa nahradi muka ako mlieko 😝...

ramzesa
22. apr 2016

@buckeye ale aj Eskimaci/Inuiti sa museli prisposobit... oni na terajsom uzemi podla historie az tak dlho neziju... ale mozno aj predtym sa zivili rybolovom... ale inak suhlasim.... kazdy sme zvyknuty na inu stravu... niekomu viac vyhovuje strava lovca, niekomu polnohospodara...

buckeye
22. apr 2016

@ramzesa no ved ano, len to populacne prisposobenie sa je par generacii, to zasa nejde zo dna na den ,ale zasa na to netreba 10tis rokov 🙂

ramzesa
22. apr 2016

@buckeye no... a preto vraj mame problem so psenicou a inymi geneticky upravovanymi potravinami, lebo... nebolo to prirodzene krizenie niekde v prirode, na kt. si nas traviaci trakt postupne zvykol, ale boli to velke zmeny v kratkom case 😝...a podobne novodobe chovanie zvierat atd.

buckeye
22. apr 2016

@ramzesa geneticke mod. potraviny, take ktore su robene cielene inzinierstvom su ine, ako napr vyroba potravin v 50-60. rokoch, vtedy to bola vacsia hruza ako teraz cez genetiku, lebo vtedy sa ozarovali a vybrali sa tie, ktore niesli lepsie vlastnosti (ale ozriarenie bolo necielene, mutacie mohli nastat kdekolkvek, nielen v znaku ktory sa sledoval), ale napr spalda je tiez psenica, a obsahuje aj lepok a nerobi problem, ja zasa nie som zastanca toho extremu, ze nic psenicne resp lepkove nejest, lebo teraz je to in, je to ok ak take nieco robia ludia s celiakou a intoleranciou, ale nie normalny zdravy clovek, nema na to dovod, chov zvierat je praveze dlhodoby, tam je skor problem nadmerne uzivanie atb a hormonov, na druhej strane treba zvierata sledovat, lebo chore stato tiez nie nic moc, napr kopec ludi veri mytom ako mlieko zahlienuje, co vôbec nie je pravda, a podobne, ale zasa u mlieka (a nemyslim len kravského) tiez funguje princip z akej populácie pochadza, Europania su na tom dobre, ano su jedinci, ktori s mliekom maju problem, nevedia travit, maju intoleranciu, ale cca 70% tento problem nema, Aziati su na tom horsie, ale aj tam su subpopulacie chovatelov dobytka (jaky, kozy) ktore s travenim mlieka problem nemaju, Masajovia v Afrike detto, vsetky tieto populácie sa prisposobili traveniu mlieka a ludia z nich maju aktivne geny pre tvorbu enzymov na travenie mlieka aj v dospelosti, takze clovek sa pri rozhodovani, aka strava je pre neho vhodna musi trochu pozerat aj na to odkial pochadza (inak vegansky ladene populácie a ich potomkovia, ktori presli na zapadny styl stravy maju problemy s obezitou viac ako ludia pochadzajuci zo zapadnych kultur, ale nie koli tomu zeby zapadna strava bola zla, ale ze pre tento typ ludi je nevhodna, prave mutaciam, ktore im umoznuju lahsie ziskavat energiu aj z mala potravy), a ci ma nejaku formu intolerancie ci neschopnosti travenia, nastastie dnes uz sa niektore kriticke potraviny a predispozicie na ich travenie daju testovat, ale clovek to ciastocne moze odsledovat aj sam na sebe

ramzesa
22. apr 2016

@buckeye ano, chov je dlhodoby, ale len posledne desatrocia sa chova takto ako sa chova... predtym sa kravicky pasli na lukach... u nas to este vidiet, ale nie vsade vo svete to tak je... takto som to myslela... myslim si, ze aj to cim su zvierata krmene je dolezite... a aj ako... vsetko sme si pokazili 😒

jahodka11
22. apr 2016

@ramzesa inak je fakt, ze tu vo svajci sa vsade pasu kravy na lukach...ja sa z toho smejem, ze vyspele svajciarsko,ale asi nieco na tom bude... 🙂

sense
22. apr 2016

@jahodka11 veru ja ked som to pred x rokmi prvykrat videla som povedala ze keby moj stary otec nechal takto pasat kravy tak by do rana ani kopyto nenasiel...a tu bezne odkedy prve steblo travy vykukne az do prvych mrazov, a este maju z toho aj tradiciu ked stahuju kravy z pasy vyzdobene ....

jahodka11
22. apr 2016

@sense veru hej, mojmu svokrovi zahradkarovi sa tu velmi paci... 😉 mne uz trosku menej, mne chyba velkomesto,ale to si zvyknem, to nic 🙂

buckeye
22. apr 2016

@ramzesa to hej, to suhlasim, ja kupujem maso a mlieko od zvierat z vybehov, vajicka tiez 🙂

katka708
22. apr 2016

Nuž ja som bola po pôrode tiež mierne "hysterická" a všetko podľa vzoru MK som si dopredu naštudovala ale kým prišli prvé príkrmy, sa mi to utriaslo v hlave a išla som skôr na to sedliackym rozumom. Pri zavádzaní som sa snažila ako tak postupovať podľa zaužívaných tabuliek. Ale napríklad aj napriek zákazu doktorky, jedol môj syn jahody v 7-8 mesiacoch. Boli naše, domáce, nehnojené, nestriekané. A takto k tomu dodnes pristupujem. Takmer všetku zeleninu si dopestujem sama, mnoho ovocia tiež a hlavne mám obrovské šťastie, že svokrovci bývajú len kúsok a chovajú všetko čo vám napadne, kravy, jahňatá, kurence, králiky, husy, kačky, sliepky, psov, prasiatka, andulky ................. syn je od malička v kontakte s "farmárskymi" bacilmi, s rôznymi zvermi a všetko toto domáce a kvalitne chované mäso aj papá (okrem tých psov a anduliek) Vlastne kupujeme len ryby a aj tie sa snažím zohnať skôr slovenské, radšej dám synovi pstruha či kapra z domáceho chovu, ako lososa či žralok z druhého konca sveta. V zime je to horšie, samozrejme kupujem ovocie aj na jar aj zeleninu lebo tá naša toľko nevydrží ale verím že tých pár kupovaných mrkví či rajčín zas paseku nenarobí..... Syn má 2,5r a trúfam, si povedať že sa stravuje zdravo=rozumne. keksíkom a čokoládkam sa vyhýbame, ale domáci koláč či zákusok môže mať denne, uprednostnuje od začiatku čerstvé ovocie pred mixovanými výživami v pohárikoch. Samozrejme že jedol aj to čo nemal - hranolky, klobásu, slaninu (ale domácu) no nemyslím si, že by to mohlo nejako ovplyvniť jeho zdravotný stav 😀
Ja som toho názoru ako tu už mnohé spomínali, jesť všetko s mierou a zamerať sa na lokálne domáce potraviny čo najmenej spracované.
nestojí mi za to sa roky stresovať, za každú nevhodnú potravinu čo mi syn zjedol alebo že si strčil neumyté prsty do úst tesne po tom čo naháňal sliepky po dvore a pár krát padol na zem. čo by mal z detstva keby som len za ním hystericky pobehovala a zakazovala? a ja mu nemôžem ísť žiadnym raw, vegan, paleo štýlom lebo sama k tomu až taký vzťah nemá a muža by som na to už vôbec nedonútila, že je podľa mňa blbosť, žiadať to od dieťaťa.
Možno o pár desiatok rokov vyjde štúdia, že ani môj prístup nebol správny ale ťažko o tom teraz polemizovať. Každá matka pôjde aj tak podľa svojich pravidiel a svedomia a len čas ukáže. 😀

katrinka8
22. apr 2016

@anne_mary2 - no v minulosti tie E-ka nebolo toľko rozhodne treba ako dnes. Dnes je kopec z nich len preto, aby potraviny vydržali nenormálne dlhé prevozy cez pol sveta, všetko má pomaly 6 mesiacov dátum spotreby. To kedysi nebolo. Jogurt vydržal 2-3 dni, dnes? A tak je to s absolútnou väčšinou toho, čo je v obchodoch. Plus my v Československu sme boli takmer vo všetkom sebestační - dochovali sa tu zvery na mäso, či už mliečne výrobky, ovocie, zelenina... Akurát tie exotixcké plodiny sa dovážali, čo sa tu neurodilo (pomaranče, mandarinky, banány...) - všetko ostatné bolo možno zakúpiť miestne. V takmer každom meste bola mliekáreň, pekáreň, mäsokombinát... Jasné, že boli aj nezdravé jedlá a potraviny, ale rozhodne boli teda viac "bio" ako dnes a boli určite zdravšie ako porovnateľné potraviny dnes (mlieko bolo mlieko, nie biela rozriedená tekutina v tetrapaku, maslo bolo maslo, jogurt bol jogurt a pod.) Plus to znečistenie ovzdušia, vôd, celej prírody bolo určite menšie (a to teda enormne menšie) ako dnes, čo tiež dosť ovplyvní výrazne kvalitu potravín.

buckeye
22. apr 2016

@katrinka8 no inak trosku spomienkovy optimizmus?🙂 za byvaleho rezimu neboli regule na ecka ziadne a kydali tam toho az az, ked hnojili pole tak znova na kila, postreky detto, cele pole bolo biele opraskovane, tak ze este dnes su tam rezidua, muzov dedo bol na exkurzii v masokombimate a pasteky, parky a podobne veci nedal uz do ust🙂 mama brigadovala vo vyrobe presnidavok a v zivote nam to nekupila :D

katrinka8
22. apr 2016

@buckeye - netvrdím, že to bolo ideálne, ale rozhodne to bolo lepšie ako teraz 😉 O mäsových výrobkoch sa nevyjadrujem, myslela som mäso ako také... 😉

buckeye
22. apr 2016

@katrinka8 no ved ja vravim vo vseobecnosti, krmili kravy igelitmi, lebo potom im stacilo menej travy ci ostatneho, to potom slo do mlieka, ze mali kravy zapalene vemena, nikto neriesil, hlavne ze bola dojivost, teraz maju prisnejsie kontroly, robia sa svinstva aj teraz to hej, v minulom rezime koli "patrocnici" boli schopni vsetkeho a ani kolkokrat netusili, ze to moze byt skodlive, tych postrekov bolo uzitych nadmerne, hnojiv tiez, mozno este taj 50-60. Roky boli ok, ale potom to bolo este horsie ako teraz, kopec veci sa zistilo az po rokoch, ze su to mutageny, ddt etc

mijo53
23. apr 2016

ja si dobre pamätám, že sa veľa postrekovalo z lietadla, a že kravy sa kŕmili igelitmi, to neviem, len viem, že mlieko by nevydržalo 30 dní a tvaroh v krabičkách aj 3 mesiace, to sama predavačka v jednom nemenovanom obchode hovorila, že to je des, lebo som sa jej pýtala, či je dobre vytlačená doba spotreby - 3 mesiace,mlieko sa niekedy dávno predávalo do kanvičky, tak to bola doba spotreby možno 1 deň, ináč by bolo skyslo. Dnes podľa mňa ako pamätníka je to horšie, ľudia zleniveli, malo ľuďom sa chce pracovať v záhradke, to je ťažká práca

katrinka8
23. apr 2016

@buckeye - tiež si pamätám tie postreky... ale o tých igelitoch neviem, ja len to, čo mi kamoška vravela, jej otec robil /robí na družstve, tak on vravel, že kedysi to bolo lepšie. Ale možno závisí aj od regiónu, konkrétnej oblasti...

katrinka8
23. apr 2016

@mijo53 - aj to, že kedysi bolo viac času, málokto pracoval bežne do 17-tej, a neskôr. Tak prišli z roboty,stihli ešte v záhradke porobiť. Teraz keď prídu vyšťavení z roboty, ledva stihnú seba, deti obriadiť, a deň preč. A na záhradku treba čas a energiu. Teda, na takú, aby aj niečo urodila. Naši majú záhradu, aj svokrovci, ale je to ozaj namáhavé, naši len kríky, ovocné stromy, pár cesnakov, a tekvíc, a dosť. A to sú už na dôchodku. Nechcú dávať do toho veľa chémie, ale potom im všetko požerú slimáky, mravce a iná háveď.... Stačí, že deň-dva nemajú čas a slimáky požerú všetko, čo sa dá.

buckeye
23. apr 2016

@mijo53 mlieko sa teraz zahrieva vysokou teplotou, preto vydrzi tak dlho, nedava sa do neho nic, ale to uht a uzavretie je v podstate ako ked sa sterilizuje nakladana zelenina, ci ovocie, navdruhej strane he to nevyhoda, lebo sa sice zabiju potencionalne skodlive bakterie, ale aj tie prospesne

katka708
23. apr 2016

@buckeye mňa by zaujímalo co vlastne obsahuje také mlieko? Tuky v predpísanom množstve a umelo pridaný vápnik? Toto majú piť malé deti? Podla mňa sú to len prázdne kalórie-vesmírna strava pre kozmonautov

buckeye
23. apr 2016

@katka708 mlieko plnotucne ci nizkotucne? Kravske..Tam rozdiel je, vapnik sa pridava len v niektorych krajinach, na svk myslim nie, ale samotne plnotucne ho obsahuje dost(niekde pridavaju aj vit D), vyhoda mlieka je v tom, ze z neho je lahsie vstrebatelny ako z rastlinnyh zdrojov, lebo tie obsahuju fytaty, ktore vstrebavanie blokuju, plntotucne mlieko je stale len 3,5% , co vela tuku nie je, ma cca 5% laktozy, tj cukru a je tiez zdroj bielkovin, nejde o ziadnu vesmirnu stravu, su aj ine typy mliek ovcie..kozie..kazde ma trochu ine zlozenie, ale v nasej populacii su vyuzivane a vacsina s nimi a ich travenim nema problem, male deti ak sa jedna o kojencov odporuca sa kravske mlieko nedavat do cca 7 mesiacov (prave koli bielkovinam a obsahu sodika, inak poznamka bokom ludske mlieko ma menej bielkovin, ale je zasa sladsie), potom sa odporuca davat ho zatial len do varenia(tj nie ako hlavny zdroj daneho jedla) a az od 1 roka sa moze davat pit ako napoj..

katka708
23. apr 2016

@buckeye fiha to som nevedela. Trvanlivé mlieko som vždy brala ako čosi takmer umelé. Často ma po väčšom množstve bolieva lokality brucho tak som ho okrem kávy takmer nepila. Až teraz keď mám denne k dispozícii čerstvo napojené som si trochu nasla cestu cez ranajkove kaše a synovi ho dávam...

katka708
23. apr 2016

*oprava:bolievalo brucho
cerstvo nadojene

buckeye
23. apr 2016

@katka708 ak ta bolieva brucho, resp mozno naduva, mozno bude problem s laktozou, ak ti nevadia jogurty a syry co kvasene mlieko ako acidko(kde laktoza nie je v takom mnozstve, resp vobec, lebo mliecne bakterie sa zivia hlavne nou), ja osobne mlieko zboznujem, tu v usa maju ken to s vit D, co mi ale az tak nevadi 🙂 na svk som kupovavala aj to automatove a robila z neho domaci syr, mnamka🙂

katka708
24. apr 2016

@buckeye ja si tiež myslím že mám skôr problém s trávením laktozy ale zvykla som si na to. predtým som mlieko takmer nepila, a teraz keď ho máme denne čerstvé priamo od kravičky, tak si z neho robím jogurty, tvarohové koláče, sem tam syr-hrudku a raz do mesiaca si dám na raňajky aj kakauko a to sa dopredu zmierim s tým že ma bude bolieť brucho, občas na to zaberie degasin či espumisan. A tá troška čo si dávam denne do kávy nevadí.
V Usa sa nedá kúpiť čerstvé -netrvanlivé? v nejakých fresh marketoch?

buckeye
24. apr 2016

@katka708 zatial som neobjavila, ale obchod, kde nakupujem predava mlieko od krav volne chovanych, je velmi dobre, ale nemam momentalne ani syrydlo, takze zatial si vychutnavam ich syry a su vyborne 🙂 v podstate vsetko co predavaju zivocisneho povodu je od zvierat z vybehov, maso, mlieko vajicka..a musim povedat, ze maso je fantasticke, cerstve, vonave, vacsina z toho je od lokalnych dodavatelov, nedavno sme skusali byvolie a to bolo uzasne 🙂

rawmamka
25. apr 2016

@buckeye Už som sa ťa chcela spýtať na názov toho obchodu, keď som si všimla, že momentálne bývaš v USA 😀 , to by som asi mala ďaleko na bežné nákupy potravín 😎 ......Som rada, že aj v Amerike sa ľudia stravujú normálne (zdravo, lokálne, čerstvo), lebo väčšine populácie, to tam so zdravou stravou nepreháňa 😖 .

buckeye
25. apr 2016

@rawmamka oni maju praveze moznosti, kvalitnejsie potraviny najdes aj v normalnych retazcoch, akurat, ze to maloktory z nich vyuziva, strasne malo varia, vacsina ludi sa stravuje restauracne, pripadne iba jedno teple jedlo denne, to byva vecera a cez den skor sendvic, bageta...co mam pocit tak tu chyba stredna vrstva postav..su fakt stihle typy(vysportovani, svalnati) a su ti velmi tucni az obezni, ale ta vrstva medzitym (nesportovec ale netucny) je v slabom zastupeni 🙂 take zvlastne..ale inak velmi radi do hotovych jedal davaju vela cukru..vsade..chlieb je sladky, pecivo je sladke..to si peciem svoje, lebo chlieb chuti asi ako u nas vianocka z obchodu..sladke, hrozne 😀 aj organicky chlieb celozrnny je prisladzany i ked organicky 🙂

rawmamka
25. apr 2016

@buckeye Viem, bola som v USA, preto som písala, že väčšina z nich je ako 100 rokov za opicami, aj keď majú možnosti, čo je nepochopiteľné. Tam je to celé ako keby "naoko" - domy vyzerajú zvonka pekne, pritom je to postavené ako domček pre bábiky 😀 , nátermi zakrývajú staré prehnité veci 😖 , také domy by u nás stavali pre zvieratá, nie pre ľudí. Asi je to tým, že sa často sťahujú a preto nejdú tak hlboko do podstaty bývania (kvalitný, pevný dom), ale len také skladačky. A to je vo väčšine oblastí života, aj v strave, aj vo vzťahoch,....Ale je tam na druhej strane kvantum možností pre každého a kto je múdry, ten si vyberie 😉. Len ako keby tam už tí starousadlíci boli akosi mentálne zdegenerovaní a Amerika žije len vďaka "novej krvi" čerstvých prisťahovalcov, ktorí ešte nestačili zlenivieť.