Otázky osamelého chlapa s dieťaťom - strava 2-ročného dieťaťa
ahojte, mal by som zopar otazok kedže som so synom sam, nemá mi moc kto aktualne poradit. Syn ma 2r a 2mesiace.
Ak mu vecer robim mliecko z drobčeka a sunaru, musi drobček prevriet ci ho staci zohriat?
Kupil som cerealie, ale čitam že obsahuju orechy ako s nimi zacat? Ci hned mysku nasypat a cakat co bude? Myslim aby nemal nejake alergicke reakcie, zatial sme sa s nimi nestretli))) .
Ist uz v tomto veku s nim k zubarovi?
Uz mu mozem pomaly zaradit do jedalnicka horcicu a keČup? Zatial mu varim zvlast moc neochutene.
Ak ma nieco este napadne tak to sem dopisem, vdaka za odpovede
@skb mojim som do jedneho roka pomaly zaradila vsetko, takze ako 2rocni uz jedli to iste, co my, menej som solila a ja nevyprazam, takze take nemali (max mozno u babky, lebo slovenske babky nemozu prezit, ak vnucatko nenatlaci aspon struhanku z rezna 🤦🏼🙄). Ale ak je tvoj syn este na zvlast strave, tak chod na to pomaly, ale urcite mozes bezne veci ako orechy a kecup postupne zaradit… moja isla 2,5 do skolky, tam uz fakt jedia vsetko. S mliekom neporadim, ja som do 2 rokov kojila, potom moji presli na normalne krabicove mlieko.
Kupovane dojcenske vody som neprevarala ani novorodencovi, v 1 roku pili aj vodu normalne z vodovodu aj som z nej zarabala.mlieko (dcera este v tom veku pila, syn uz len kravske). Cerealie som rovno skusala, ale ak sa bojite skuste mensi kusok a keby bola alergia reakcia nebude taka velka ako z celej misky. Jest 2 rocny podla mna moze uz voac menej vsetko, samozrejme okrem stiplavych alebo fakt pre dieta nevhodnych veci. A k zubarovi beriem deti obidve od roka vzdy ked ideme my na preventivku tak sli s nami.
@skb 2r už vodu neprevaraj, môže kľude rovno z vodovodu. Jesť môže viac menej už všetko čo ty, samozrejme menej soli, oleja a žiadne štipľavé. A kľudne môžeš dať už aj orechy, treba zavádzať aj alergény, je už dosť starý. Rovnako kečup a horčicu. Sunar tiež už môžeš vymeniť za plnotučné kravské mlieko, ak bude z obchodu, prevarat už nemusíš. A k zubárovi tak do pol roka určite už treba. Veľa šťastia 🙂
Dvojročnému môžeš dať kohutikovu neprevarenu vodu, ako aj na pitie. Zubárovi sa chodí každý polrok, tak začína sa v roku. Cerealie môžeš skúsiť kľudne. Moja 1,5 ročná jedava bežne pistacie, arašídy.
Horčicu a kečup netreba nejak zvlášť zaraďovať, ale keď to budeš jesť ty a dieťa bude chcieť ochutnať, nechala by som ho nech ochutna
@skb Drobcek nemusí prevriet, môžeš použiť aj vodu z vodovodu a môže už aj mlieko klasické kravské ak na alergie alebo intolerancie... Papať už môže v podstate všetko, normálnu vyváženú stravu, akurát by som sa vyhla údenín am, hrobom, korenostym jedlám, polo tovarom... Orechy v cerealiach, vyskúšaj trochu, uvidíš čo sa stane, ak si ešte neskúšal, môže byť nejaká reakcia... Zubár, určite áno, o to viac ak dieťa spolupracuje
@skb podla mna je to u zubarov individualne,mojho som sa pytala a ten berie deti az od 2r. Takze,uz je cas :D
@skb uz by som skoncila aj so sunarom, cerealie som detom nedavala, orechy som nikdy neriesila ci su alergen alevo nie, zatial alergia iba na cokoladu. kecup trosku od 3r a horcicu nie. Do 3r zaklad stravy boli polievky. Kludne aj 3x denne a normalne jedlo. Maso s ryzou, cestovinami, zelenina... To co nam ale menej solim.
Zubara riesime od 1r a to iba pozrie.
@skb dojčenské vody nie je nutné prevrat, v drobcovom veku by som už, ale pomaly prešla na kravské mlieko a miesto cereálií by som zvolila ovsené vlocky(bud uvarís kašu alebo pridáš do jogurtu) a dáš si tam ovocie/skoricu/vanilku/orechy a máš to zdravšie... A drobec už môže papať všetko samozrejme sa vyhybaj hubam korenistym a smazenym jedlam, ale keď budete niekde na výlete a kúpiš hranolky a drobec zje par hranoliek tak si myslím, ze je to v poriadku... Neboj sa na všetko časom prídeš a všetko budeš zvládať ľavou zadnou... Držím palce 🍀
2r pijavali uz mlieko z obchodu, teda z farmy, vodu z vodovodu a jedli vsetko co aj my, akurat nie tak okorenene a stiplave.
Čítala som v inej téme tvoj príbeh a veľmi veľmi ti držím palce a chválim tvoj prístup. Baby už na všetko odpovedali, ale keby čokoľvek potrebuješ neváhaj písať
dnes som mu dal cerealie s mlieckom , tak pomenej )) ale nechutili mu. radsej si pytal suchy chlebik ))) isto to chce cass o ja vam dakujem za odpoved a aj povzbudeniue .. zajtra ideme stanovat k vode tak tu kuchynu zmenime na chvilu

Moj 2r jedol uz vsetko kedze chodil do skolky. Mlieko odkedy zacal jest nechcel. Ale myslim si, ze uz mozeems trosku zvolnit. Voda staci aj z kohutika nemusi byt drobcek
K zubarovi ho kludne prihlas. Moj bol neskor ale vraj sa ma odkedy vyjde prvy zub( aspon nasa zubarka to tak spominala)