icon

Používanie starých fliaš s novými cumlami

9. júl 2025

Ahojte. Čakáme druhé mimi. Pomaly všetko čo máme po staršom drobcovi vyťahujeme a chystáme. Z nostalgie mám po ňom pár dudlíkov a sklenených fliaš. Boli vyumývané, vysterilizované a v suchu dobre zabalené cca 4roky. Sklenené flaše by som chcela po vyčistení a sterilizácii používať ďalej, pravdaže s novými cumlami, tak isto nové dudlíky. A na tomto sme sa s partnerom nezhodli. On nechce nové. Podľa neho je v poriadku používanie ďalej... Rada by som poznala váš názor. Ďakujem

gejb
9. júl 2025

@anonym_autor ja som vytiahla starú odsavacku mlieka Medela po XY rokoch a rozpadli sa mi niektoré komponenty v ruke.
tie gumy majú svoju životnosť. Už by som to určite nepouzivala. Sklo OK. Cumle nie...hlavne keď to stojí 2€ 🙈
S mužmi netreba niektoré veci vôbec riešiť....kúp a hotovo.

viestta
9. júl 2025

Co sa uplne zmagoril? Vystarnute plasty bude davat novorodencovi?

lenkakravcova
9. júl 2025

@anonym_autor používam staré dokiaľ nie sú zničené. Normálne ďalej.
Čo myslíš ako dlho môžu byť plastové cumlíky zabalené v obchode? Rok alebo dva alebo kľudne aj 4-5?

doris11
9. júl 2025

@anonym_autor sklenené fľaše by som kľudne použila ďalej, ale kúpila nové cumle, dudliky ak boli otvorené tak tiež radšej nové, veď to nie je až taká draha záležitosť.

viestta
9. júl 2025
@lenkakravcova

@anonym_autor používam staré dokiaľ nie sú zničené. Normálne ďalej.
Čo myslíš ako dlho môžu byť plastové cumlíky zabalené v obchode? Rok alebo dva alebo kľudne aj 4-5?

@lenkakravcova NOVE, nepouzite cumle su v obchode. Nie X krat pouzite, X krat vyvarane skladovane 4 roky.

lenkakravcova
9. júl 2025
@viestta

@lenkakravcova NOVE, nepouzite cumle su v obchode. Nie X krat pouzite, X krat vyvarane skladovane 4 roky.

@viestta keď sa silikón skladuje v tme, suchu, nie je poškodený (pokusany) a bol vyvareny (nie je mikrobiologicky znečistený) nemá mu čo byť.
Používam takto cumlíky jedno po druhom dieťati a normálne. Rovnako na odsávačke.
Jediný silikón, ktorý stvrdol a zničil sa týmto spôsobom bol jeden na pumpicke, ktorú som skladovala na svetle.
Zo silikónu mám aj rôzne formičky a formy na pečenie v domácnosti a neviem o tom, že by to ľudia po roku dvoch vyhadzovali..

Autorka máš oči, máš ruky, máš možnosť si skontrolovať v akom stave sú dané veci. Mne príde nezmyselné a aj voči planéte nešetrne vyhadzovať funkčné veci do koša. Samozrejme keby boli stvrdnute, alebo poškodené tak letia smer odpadky.. ale príde mi blbé vyhadzovať veci, ktoré sú ešte funkčné a neškodné.

malaopicka
9. júl 2025

Používané cumle mením každý mesiac. Po 4 rokoch by som to všetko slahla do smetí a nepýtala by som sa nikoho.

really8
9. júl 2025

Sklenena flasa ok, cumle vsetko prec

mdse
9. júl 2025

Prečo po mesiaci? To si niekde čítala, že sa to má robiť? 😳

malaopicka
9. júl 2025
@mdse

Prečo po mesiaci? To si niekde čítala, že sa to má robiť? 😳

@mdse mám predsa vlastný rozum. Kým to decko žuje cumel na fľaši x krát za deň niekoľko minút, plus má cumeľ na všetky spánky, tak po mesiaci je taký zničený, že treba nový. To je predsa normálna vec. Potom majú deti zlý zhryz a problémy s rečou, keď majú jeden cumel aj 2 roky. Okrem toho je to nechutné, to už nevysetrilizuje ani boh niečo take obžuté.
Ale je to aj všeobecné odporúčanie z bezpečnostného a hygienického hľadiska. Je toho plný internet.

barka1
9. júl 2025

@anonym_autor ja som velmi skromná a setrim, kde sa dá. Ale na cumloch by som veru nesterila. Vobec ma nenapadlo, aby som ich po dcere schovávala synovi, a to už mal rok, ked sa ona cumla zbavila.
Normálne by som ich vyhodila a s mužom to neriesila. Veď to nie su velké položky...

anavixy
9. júl 2025
@malaopicka

@mdse mám predsa vlastný rozum. Kým to decko žuje cumel na fľaši x krát za deň niekoľko minút, plus má cumeľ na všetky spánky, tak po mesiaci je taký zničený, že treba nový. To je predsa normálna vec. Potom majú deti zlý zhryz a problémy s rečou, keď majú jeden cumel aj 2 roky. Okrem toho je to nechutné, to už nevysetrilizuje ani boh niečo take obžuté.
Ale je to aj všeobecné odporúčanie z bezpečnostného a hygienického hľadiska. Je toho plný internet.

@malaopicka z jedneho cumla maju zly zhryz ale z vystriedanych 10 cumlov rovnakeho tvaru uz nie? Vymienat cumle ked su opotrebovane a znicene samozrejme ano, u niekoho su to mozno 3t u niekoho 2m, to je v poriadku, ale zly zhryz naozaj nie je len zo stareho cumla…

beata_k
9. júl 2025

Ani v sne by mi nenapadlo skladovat 4 roky pouzivane cumliky. Neblazni a vyhod to. Aj tvoje druhe dieta si zasluzi nove cumliky ako to prve.

malaopicka
9. júl 2025
@anavixy

@malaopicka z jedneho cumla maju zly zhryz ale z vystriedanych 10 cumlov rovnakeho tvaru uz nie? Vymienat cumle ked su opotrebovane a znicene samozrejme ano, u niekoho su to mozno 3t u niekoho 2m, to je v poriadku, ale zly zhryz naozaj nie je len zo stareho cumla…

@anavixy je to jeden z faktorov, nebudem to ďalej analyzovať a rozvádzať do nemoty na anonymnom fóre. Svoje som už povedala, neplánujem to meniť a je mi jedno ako to robia ostatní.

vanilkovazmrzka
9. júl 2025

Sklo ok
Gumene cumle urcite nie, material degraduje aj ked je odlozeny v suchu v krabici, neriskovala by som ze sa to babatku rozpadne v puse

oblecenie99
10. júl 2025

Why? Koho to vôbec napadne? Keď sa už pýtate, prave minule som zazrela na jednom cumli, ako som vyhadzovala papiere z neho, že sa má meniť po myslím troch mesiacoch, alebo tak nejak.. Philips Avent asi, ale nie som si tým istá. Čiže to niekedy odporúča sám výrobca. Proste to má v kuse v ústach.. Prečo sa asi tak odporúča meniť aj zubnú kefku po nejakom čase, bez ohľadu na jej opotrebenie? Tá sa predsa tiež dá pekne sterilizovať, ak sa chce, krásne sa odloží na tmavé miesto v puzdre a o 4 roky môžeš posunúť partnerovi, v pohode.

mdse
10. júl 2025
@malaopicka

@malaopicka moje dieťa malo cca 8m cumel na spánok, mali sme tri a nič nebolo rozžuté a zničené, boli silikónové Suavinex. Preto sa pýtam.