icon

Prečo nezačíname prikrmovanie detí ovocím?

17. jan 2025

Ahojte onedlho bude mať môj malý 6 mesiacov a keďže sme plne dojčení tak začneme s prikramami chcela by som sa spýtať prečo sa nemôže začínať ovocím ? Nemôže ochutnať na začiatok len tak 2 - 3 lyžičky jabĺčka alebo banánu a potom normálne budem zeleninu dávať ? Ďakujem za odpovede

patka06
17. jan 2025

aby neochutnal ako prvý príkrm sladké, zelenina by mu už potom nemusela chutiť

lilope
17. jan 2025

Pretože je sladké a potom by nemusel chcieť zeleninu, ktorá je menej dominantná v chuti ako ovocie.

nynia
17. jan 2025

Lebo ovocie je najvacsi prirodny zdroj sacharidov a cukrov

denkabemommy
17. jan 2025

Kľudne by mohol, však aj mlieko je sladké. Len teda ovocie v tele môže kvasiť a tým pádom, keď na to nie je tráviaci trakt zvyknutý, mohlo by dieťatko bolieť bruško 🙂

anjelicek26
17. jan 2025

Vela cukru robi problem v crievkach a kysle moze vystipat zadocek...napriklad... taky zemiak ma viac skrobu, pomalsie sa travi, lepsie zasyti...

pribinak
17. jan 2025

V niektorých krajinách sa začína aj ovocím. Ale ovocie má oproti zelenine výraznejšiu chuť a potom už zelenina nemusí chutiť

jana35798
17. jan 2025

Pravdepodobne kvoli mensiemu pocitu nasytenia ak by to bol jediny hlavny chod a aj sladkej a vyraznej chuti ovocia, ktora je zaujimavejsia nez nejaka mdla brokolica.

Ale ochutnat urcite moze. V malom mnozstve to nezaskodi, prave naopak. Nech do roka toho ochutna co najviac, aby spoznal rozmanitu stravu.
Tie zastarane pokyny, ze mas pomaly mesiac drzat decko na zemiaku a potom dalsi mesiac na mrkve, to by uz mohlo ist do zabudnutia 🙄

mane01
17. jan 2025

Lebo po sladkom ovoci ti uz zeleninu nebude chciet.

tamta
17. jan 2025

Ach.. Tie naivné predstavy, ze dáš jablcko/banan a potom ti bude jesť bez problémov nemastny/neslany zeleninový prikrm 🙃
Suhlasim s vysvetleniami vyššie

tamta
17. jan 2025

@jana35798 zastaralé názory su práve napchavat dieťa hneď sladkymi stavami a podobne, keď už chceš hejtovat 🙃
Nikto jej neodporúčal držať dieťa mesiac na zemiaku ale aktuálne štúdie odporúčajú určité postupnosti kvôli postupnému zatazovaniu traviaceho traktu a tie odporúčania majú svoj zmysel a ano, do roka ma dieťa ochutnať co najviac nových chutí, to absolútne nikto nerozporuje 🙃 (ktoré sú do roka odporúčané) a samozrejme aj ovocie, to dokonca kľudne aj skôr 😊😉

sisska96
17. jan 2025

Netreba robiť z toho takú vedu

ivetta1234
17. jan 2025

Moja zacala jablckom a nebol ziadny problem so zeleninou

mabenn
17. jan 2025

Teoreticky sa nic nestane, ale co ja viem, tak ovocie je trosku tazsie na travenie ako zelenina, preto sa nim nezacina

jana35798
17. jan 2025

@tamta a kto tu hovori o stavach? 🤨
Normalne ovocie. Popucene, nastruhane alebo rovno do ruky (vhodny tvar a konzistencia).

🙃🙃🙃🙃🙃🙃🙃

tamta
17. jan 2025

@jana35798 bingo! O stavach nehovoril nikto, rovnako ako nikto nehovoril o držaní dieťaťa mesiac na zemiaku, cize tvoja snaha niekoho zhodiť, urobiť si posmech, bola zbytočná 😊

Dobrú noc 🙃

jana35798
17. jan 2025

@tamta jeziiiiis 🙄 na co sa tu hras? Autorka sa pytala, preco sa neodporuca zacinat ovocim. Tak hovorim preco asi. Tiez, ze moze zacat aj ovocim a kludne moze ignorovat aj dlhorocne zauzivane postupy na Slovensku, kde presne toto radia. Zemiak 3 dni, mrkva 3 dni, zemiak a mrkva 3 dni a takto zavadzat postupne viac druhov zeleniny a az potom pride na rad ovocie. A este idealne zmixovanu do hladka.
Ty bingo 😀