Prečo nezačíname prikrmovanie detí ovocím?
Ahojte onedlho bude mať môj malý 6 mesiacov a keďže sme plne dojčení tak začneme s prikramami chcela by som sa spýtať prečo sa nemôže začínať ovocím ? Nemôže ochutnať na začiatok len tak 2 - 3 lyžičky jabĺčka alebo banánu a potom normálne budem zeleninu dávať ? Ďakujem za odpovede
Pretože je sladké a potom by nemusel chcieť zeleninu, ktorá je menej dominantná v chuti ako ovocie.
Lebo ovocie je najvacsi prirodny zdroj sacharidov a cukrov
Kľudne by mohol, však aj mlieko je sladké. Len teda ovocie v tele môže kvasiť a tým pádom, keď na to nie je tráviaci trakt zvyknutý, mohlo by dieťatko bolieť bruško 🙂
Vela cukru robi problem v crievkach a kysle moze vystipat zadocek...napriklad... taky zemiak ma viac skrobu, pomalsie sa travi, lepsie zasyti...
V niektorých krajinách sa začína aj ovocím. Ale ovocie má oproti zelenine výraznejšiu chuť a potom už zelenina nemusí chutiť
Pravdepodobne kvoli mensiemu pocitu nasytenia ak by to bol jediny hlavny chod a aj sladkej a vyraznej chuti ovocia, ktora je zaujimavejsia nez nejaka mdla brokolica.
Ale ochutnat urcite moze. V malom mnozstve to nezaskodi, prave naopak. Nech do roka toho ochutna co najviac, aby spoznal rozmanitu stravu.
Tie zastarane pokyny, ze mas pomaly mesiac drzat decko na zemiaku a potom dalsi mesiac na mrkve, to by uz mohlo ist do zabudnutia 🙄
Lebo po sladkom ovoci ti uz zeleninu nebude chciet.
Ach.. Tie naivné predstavy, ze dáš jablcko/banan a potom ti bude jesť bez problémov nemastny/neslany zeleninový prikrm 🙃
Suhlasim s vysvetleniami vyššie
@jana35798 zastaralé názory su práve napchavat dieťa hneď sladkymi stavami a podobne, keď už chceš hejtovat 🙃
Nikto jej neodporúčal držať dieťa mesiac na zemiaku ale aktuálne štúdie odporúčajú určité postupnosti kvôli postupnému zatazovaniu traviaceho traktu a tie odporúčania majú svoj zmysel a ano, do roka ma dieťa ochutnať co najviac nových chutí, to absolútne nikto nerozporuje 🙃 (ktoré sú do roka odporúčané) a samozrejme aj ovocie, to dokonca kľudne aj skôr 😊😉
Netreba robiť z toho takú vedu
Moja zacala jablckom a nebol ziadny problem so zeleninou
Teoreticky sa nic nestane, ale co ja viem, tak ovocie je trosku tazsie na travenie ako zelenina, preto sa nim nezacina
@tamta jeziiiiis 🙄 na co sa tu hras? Autorka sa pytala, preco sa neodporuca zacinat ovocim. Tak hovorim preco asi. Tiez, ze moze zacat aj ovocim a kludne moze ignorovat aj dlhorocne zauzivane postupy na Slovensku, kde presne toto radia. Zemiak 3 dni, mrkva 3 dni, zemiak a mrkva 3 dni a takto zavadzat postupne viac druhov zeleniny a az potom pride na rad ovocie. A este idealne zmixovanu do hladka.
Ty bingo 😀

aby neochutnal ako prvý príkrm sladké, zelenina by mu už potom nemusela chutiť