icon

Prečo prevariť vodu pri konvičkovaní?

nikuskaa92
17. jún 2025

Ahojte, teraz som sa docitala ze treba konvickovat s prevarenou vodou.
Joj baby ja som si prvy x robila konvickovanie a nevedela som ze treba prevarit.
Dala som normalnu vodu z vodovodu. Samozrejme prvy x som nevedela ako na to tak som to pekne vdychla. Teraz je aj ten pripad s tym chlapcekom. Jooj asi preto ma toto napadlo. 😥

Kazdy prevarate?

Strana
z3
bg92
17. jún 2025

vzdy.

ha_ha
17. jún 2025

@nikuskaa92 Nepreváram, používam normálnu, zdravotne nezávadnú vodu z vodovodu, nie vodu z pochybného zdroja, aby som ju musela prevárať. Vôbec nič sa mi nikdy nestalo.

simik22
17. jún 2025

Nikdy som vodu na preplach nosa neprevarala, sak to robím vodou z vodovodu, nie termálneho kúpaliska

nikuskaa92
autor
17. jún 2025
@ha_ha

@nikuskaa92 Nepreváram, používam normálnu, zdravotne nezávadnú vodu z vodovodu, nie vodu z pochybného zdroja, aby som ju musela prevárať. Vôbec nič sa mi nikdy nestalo.

@ha_ha samozrejme voda bola doma z vodovodu. 🫣

nikuskaa92
autor
17. jún 2025
@simik22

Nikdy som vodu na preplach nosa neprevarala, sak to robím vodou z vodovodu, nie termálneho kúpaliska

@simik22 dakujem upokojili ste ma

deedol
17. jún 2025

neboj, nic sa ti nestane.
a teda robime to tak, ze studenu davame z vodovodu a dolievame teplou prevarenou z kanvice. ak si chces byt ultra ista, tak si mozes prevarit a nechat vychladit na spravnu teplotu.
u nas by to nemal byt problem, voda je cista, chlorovana. ale viem, ze v USA boli pripady, ked sa pri konvickovani nakazili nejaki ludia touto amebou. ale take pripady boli asi ze 2. a ktovie, akou vodou si konvickovali.

deedol
17. jún 2025

chat gpt mi to zhrnul:
Case Reports
1. Texas, June 2025
Patient: 71-year-old woman
Exposure: Used an RV’s tap water at a campground for nasal rinsing
Timeline: Symptoms (fever, headache, confusion) within 4 days, death 8 days after symptom onset

Source: CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report; confirmed via spinal fluid test
sciencealert.com+15cdc.gov+15cdc.gov+15
en.wikipedia.org+4cidrap.umn.edu+4the-sun.com+4

2. Florida, early 2023

Patient: Adult man (exact age not publicized)
Exposure: Possibly from neti pot with tap water
Outcome: Died from PAM; case identified by state health officials
cidrap.umn.edu+15npr.org+15en.wikipedia.org+15

3. Louisiana, 2011 & 2013
Patients: One fatality in 2011; another in 2013
Exposure: Both involved nasal irrigation with untreated tap water
Outcome: PAM-related deaths; prompted CDC and FDA warnings

selenka7
17. jún 2025

Ja vzdy prevaram. Ani vyskyt Naeglerie v starych potrubiach nie je vyluceny: https://www.cdc.gov/naegleria/php/guidance/inde..., https://www.healthychildren.org/English/health-...

deedol
17. jún 2025

Do not mix tap water — even cold — with boiled water for nasal use. Only 100 % boiled, sterile, or properly filtered water is safe.
- tak ani studena voda z kohutika zmiesana s prevarenou sa neodporuca.

ha_ha
17. jún 2025
@deedol

Do not mix tap water — even cold — with boiled water for nasal use. Only 100 % boiled, sterile, or properly filtered water is safe.
- tak ani studena voda z kohutika zmiesana s prevarenou sa neodporuca.

@deedol Myslím, že voda z kohútika na Slovensku sa nedá porovnať s tou v USA a tam tiež to veľmi závisí od regiónu.

a_alexandra_a
17. jún 2025

A čo si myslíte, že voda z vodovodu je 100% bez baktérií? Skúste si prečítať niečo o legionelle.
Na konvičkovanie jedine prevarenú vodu, prípadne Vincentku, alebo fyziologický roztok z lekárne.

nikuskaa92
autor
17. jún 2025

Tak snad sa mi z pol deci vody nic nestane 🫣

ha_ha
17. jún 2025
@a_alexandra_a

A čo si myslíte, že voda z vodovodu je 100% bez baktérií? Skúste si prečítať niečo o legionelle.
Na konvičkovanie jedine prevarenú vodu, prípadne Vincentku, alebo fyziologický roztok z lekárne.

@a_alexandra_a A preváraš si aj vodu, ktorú ideš piť?

a_alexandra_a
17. jún 2025
@ha_ha

@ha_ha máme filtráciu

ha_ha
17. jún 2025
@a_alexandra_a

@ha_ha máme filtráciu

@a_alexandra_a A filtrovaná, ktorá je dobrá na pitie, už nie je dobrá na preplachovanie?

deedol
17. jún 2025
@ha_ha

@deedol Myslím, že voda z kohútika na Slovensku sa nedá porovnať s tou v USA a tam tiež to veľmi závisí od regiónu.

@ha_ha toto si myslim aj ja. ale tak ak chce byt autorka super safe...
skor je potom otazka, co s kupanim v jazerach a pod. a skakanim do vody, ved to robia tisicky ludi dennodenne.

a_alexandra_a
17. jún 2025
@ha_ha

@a_alexandra_a A filtrovaná, ktorá je dobrá na pitie, už nie je dobrá na preplachovanie?

@ha_ha A kde som napísala, že ja tú filtrovanú preváram? Napísala som aká voda je vhodná na konvičkovanie 😉

ha_ha
17. jún 2025
@deedol

@ha_ha toto si myslim aj ja. ale tak ak chce byt autorka super safe...
skor je potom otazka, co s kupanim v jazerach a pod. a skakanim do vody, ved to robia tisicky ludi dennodenne.

@deedol Veď práve, ľudia prevárajú vodu, ktorú si lejú do nosa, ale do žalúdka si ju pokjne dajú priamo. O tých jazerách, či bazénoch na verejných kúpaliskách aj škoda hovoriť.

pipimonterova
17. jún 2025

@nikuskaa92 vsimas ale,ze v kazdych spravach sa pouzije slovicko ""udajne""???Udajne to sposobila ta bakteria-alebo este slovicko "pravdepodobne"

ha_ha
17. jún 2025
@a_alexandra_a

@ha_ha A kde som napísala, že ja tú filtrovanú preváram? Napísala som aká voda je vhodná na konvičkovanie 😉

@a_alexandra_a Vyplynulo to z toho, čo si napísala. Že na konvičkovanie len prevarenú vodu. Čiže piješ filtrovanú a konvičkuješ s prevarenou.

a_alexandra_a
17. jún 2025
@ha_ha

@a_alexandra_a Vyplynulo to z toho, čo si napísala. Že na konvičkovanie len prevarenú vodu. Čiže piješ filtrovanú a konvičkuješ s prevarenou.

@ha_ha To som nikde nenapísala a že si si to ty mylne domyslela, tak to už nie je chyba môjho príspevku 🙂

ha_ha
17. jún 2025
@a_alexandra_a

@ha_ha To som nikde nenapísala a že si si to ty mylne domyslela, tak to už nie je chyba môjho príspevku 🙂

@a_alexandra_a Tak čo keby si skúsila napísať to normálne? Napíšeš "konvičkovanie len prevarenou vodou" a "my máme filtráciu", ale neznamená to ani, že ty ju preváraš, ani, že piješ filtrovanú?

selenka7
17. jún 2025
@ha_ha

@ha_ha Naegleriou sa nakazis vylucne kontaktom s nosnou sliznicou. Pri piti sa Ti "do mozgu neprezerie".

anesim
17. jún 2025

Konvicku pouzivame cca 8 -9 rokov a nikdy som vodu neprevarala. Davam normalne teplu vodu z vodovodu,

nikuskaa92
autor
17. jún 2025
@anesim

Konvicku pouzivame cca 8 -9 rokov a nikdy som vodu neprevarala. Davam normalne teplu vodu z vodovodu,

@anesim jooj dakujem krasne upokojila ate ma aj Vy 😘

a_alexandra_a
17. jún 2025
@ha_ha

@a_alexandra_a Tak čo keby si skúsila napísať to normálne? Napíšeš "konvičkovanie len prevarenou vodou" a "my máme filtráciu", ale neznamená to ani, že ty ju preváraš, ani, že piješ filtrovanú?

@ha_ha Čo sa zavzdušňuješ? 🙂 Ty si ma zle pochopila a vytáčaš sa tu, že je moja chyba, že ty si neporozumela? 😀 V mojom prvom príspevku som NIKDE nepísala o sebe. Ty si sa ma potom spýtala konkrétne na to, akú vodu pijem, na to som ti odpísala, že filtrovanú... a z toho si už dedukovala sama závery.

gejb
17. jún 2025

To by ma zaujimalo...všetky co to prevrate tak si ani neponarate hlavu vo vani? Ani si nepustate vodu na tvár keď sa sprchujete?
Alebo aj ranné umytie tváre robíte preverenou?

nikuskaa92
autor
17. jún 2025
@a_alexandra_a

@ha_ha Čo sa zavzdušňuješ? 🙂 Ty si ma zle pochopila a vytáčaš sa tu, že je moja chyba, že ty si neporozumela? 😀 V mojom prvom príspevku som NIKDE nepísala o sebe. Ty si sa ma potom spýtala konkrétne na to, akú vodu pijem, na to som ti odpísala, že filtrovanú... a z toho si už dedukovala sama závery.

@a_alexandra_a prosim nehadajte sa tu ☺️☺️☺️

a_alexandra_a
17. jún 2025
@gejb

To by ma zaujimalo...všetky co to prevrate tak si ani neponarate hlavu vo vani? Ani si nepustate vodu na tvár keď sa sprchujete?
Alebo aj ranné umytie tváre robíte preverenou?

@gejb Nie, neponáram si hlavu vo vani, prečo by som to robila 😀 a keď si púšťam vodu na tvár tak to znamená, že ju vdychujem alebo prehĺtam? 😀 či čo myslíš, že tá baktéria sa ti prežerie cez pokožku? 😀

a_alexandra_a
17. jún 2025

V kontexte toho chlapca, čo dnes zomrel... nie je to teda potvrdené, že sa nakazil na kúpku, preto každý ešte hovorí "údajne" a pod. ... ale aj tak, všetci odborníci sa vyjadrili, že to je tak extrémne zriedkavé, že teraz netreba žiť v strachu, že pri prvom kontakte nos-voda sa každý nakazí. Stačí si pozrieť svetové štatisticky.
Ale teda rovnako tak aj lekári hovoria, že na preplachy nosa nie je vhodné používať len napustenú vodu z kohútika... Ak to tak robíte a doteraz sa vám nič nestalo, good for you, ale aj ten chlapec bol predtým v bazéne určite xy krát a tiež sa mu nič nestalo. Doteraz.
Treba používať vlastnú hlavu a robiť ako uznáte za vhodné ✌️

Strana
z3