Prečo sa nemôže od 4. mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa?
Baby, vopred POPROSÍM, píšte mi LEN K VECI!!!! prečo sa nemôže od 4 mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa? Čo také sa môže stať?: Nemám asi dostatok mlieka a malý mi celé dni pomrnkáva, stále je hladný, najprv som si myslela, že sú to koliky, ale nie sú. Doteraz mi prespal v noci aj 8 hodín, ale už sa budí na hlad aj v noci každé dve hodinky. Tak rozmýšľam, čím mu spestriť jedálniček, aby som ho zasýtila. Či dávať medzi kojeniami nejakú detskú výživu alebo UM? Zajtra idem k lekárke, tak sa poradím aj s ňou. Prosím vás, nepíšte mi tu tie moderné učebnicové mamičky aká som blbá ani nič podobné. pýtam sa normálne a chcem normálne odpovede. 🙂 22.11. máme štyri mesiace...
No bola som dnes u lekárky, a vravela , že môžem mu začať dávať mrkvičku, resp. zeleninku na obed a nutrilon na večeru. m"žem s tým začať naraz? Ona vravela, že kľudne, ale či to nebude veľký šok pre organizmus, keď dostane toľko nového. A ten Nutrilon na večeru koľko asi mám dať, keď ho predtým nakojím? Či normálne koľko spapá?
Inak malý už vie s lyžičky pekne piť vodičku, takže kŕmenie nebude problém. Len mi ešte upresnite s tou zeleninkou, ako to zyvšovať? Prvý krát dám len za lyžičku a potom ako to zvyšovať?
A ešte jedna poznámka, dnes bol očkovaný, to nebude mať žiadny vplyv nato? Toľko vecí naraz?
@saska.t este k tej vyzretosti, zaujimave, ze vo svete sa nerozlisuje medzi dojcenymi a nedojcenymi detmi, cize mam tomu tak rozumiet, ze traviace trakty deti v zahranici sa vyvijaju inak, ako u nasich slovenskych deti? lebo mne tu dietologicka povedala, ze aj ked bol syn na UM, s prikrmami sme mali zacat az okolo 6.m. Ale to asi bola len tupa anglicanka, ze? robila som si aj jeden rodicovsky kurz a tam sme sa tiez ucili, ze travenie a oblicky nie su prirpavene na inu, ako mliecnu stravu min.tych 6 mesiacov. A mne to teda znie velmi logicky. Ved vacsina 4 mesacnych ani nesedi, nevie prezuvat, posuvat si jedlo jazyckom, tak aky to ma vyznam?. Ved je to este babo....tu na MK baby lincuju mamicky, ktore davaju 5-6 mesacne deti sediet, ale ak ide o prikrmy, tak uz 4.mesacne moze sediet a jest? ci papa po leziacky? proste z extremu do extremu a logika ziadna
@seemani ja by som skusila najprv ten nutrilon, normalne zarob odporucanu davku a uvidis, kolko vypije. Ak ti vypije dost, znamena to, ze mliecka mas malo. Skus davat nutrilon par dni, s tou zeleninou by som pockala. nemas sa kam ponahlat. Netreba si robit iluzie, ze tych par lyziciek prikrmu ti vyriesi problem, ak tym problemom je teda hlad. Ak tvoje dietatko nie je pripravene na prikrmy, mozu sa vam akurat spustit dalsie problemy.
@seemani ja som za opatrnost, fakt sa niet kam ponahlat, este sa napapate ajajaj 😉. Ja som obe deti zacala prikrmovat az okolo toho 6.m., prikrmovala som tabulkovo, nakolko mame tazky ekzem v rodine, vsetky generacie, ja ho mam asi najhorsi 😢. A predstav si, moje deti ekzem nemaju. Preto si dovolujem radit, ze treba pockat a zavadzat prirkmy opatrne.
@aliza ?? nejak som nepochopila tvoj prispevok 😨 ja suhlasim s tym ze najlepsie je prikrmovat po 6 mes. je jedno ci je dieta na MM UM a ze organizmus nie je pripraveny v 4 mes. a skor prijimat inu,ako mliecnu stravu,ja som len oponovala,ze dojceny a nedojceny organizmus nie je rovnaky a mimochodom sama nezijem na SK nejake to desatrocie a som odbornik na detsku vyzivu,takze ten utok z tvojej strany sa mi zda viac ako pomyleny, keby si citala moj povodny prispevok,dosla by si na moj nazor na skore prikrmovanie,ale nezdielam tvoj nazor ze radsej UM ako zel.prikrm
@seemani podľa mňa je blbosť to čo povedala tvoja doktorka..pri všetkej úcte, teda..
To, že do malého bábätka natlačíš jedlo, ti určite nezaručí, že sa nebude budiť..Bude a možno ešte viac. Ak sa raz nemá prikrmovať, tak je na to predsa nejaký dôvod..a tým je nezrelosť tráviacej sústavy..Ak sú deti mrzuté a nie je za tým kolika, môže to okrem iného spôsobovať aj skrytý reflux, kedy potrava dieťatko páli v pažeráku a tak si pýta stále piť, aby sa mu uľavilo a pritom čím viac papá, tým viac ho trápi reflux..A v ležatej polohe je to o to horšie...Ja by som na tvojom mieste viac prikladala k prsníku, častejšie a mlieka sa bude aj viac tvoriť, pi veľa čistej vody..a keď sa dá, držať bábätko vo zvislej polohe..škoda by bolo prechádzať na umelé mlieko v 4.mesiaci..Ale, samozrejme je rozhodnutie na tebe..
@dadulienka naozaj nebolo za potreby byt ironicka pri reakcii na moj prispevok.
@aliza pretoze UM v tomto stadiu uz dietatu nic neda a stravitelnost je omnoho horsia /tazsia/ kdezto zelenina je omnoho lahsie stravitelna vstrebavanie prirodz. vitaminov a miner. je plnohodnotnejsie a pre telo vyuzitelnejsie ako umelo dodavane vit. v UM nehovorit,ze UM obsahuje BKM co je v tomto veku max. nevhodne aj ked je redukovana,tym nechcem povedat,ze UM je uplne na nic,ale len v pripade,ze nie je ina moznost,ale v tomto pripade ina a zdravsia moznost je, takze o protireceni nemoze byt ani rec. 😉
@aliza a este nieco,ak zacne davat UM je minimalna moznost,ze ostane dalej dojcit,väcsinou si dieta zvykne na flasu co je omnoho jednoduchsie a pohodlnejsie a matka Strati MM,alebo ho dieta zacne odmietat,kdezto pri prijimani zeleniny. sa dojcenie väcsinou zachova co ma nemaly vyznam v ramci zdravia a dalsieho vyvoja dietatka,ale to by malo byt jasne vsetkym...
matky,ktore ste nikdy nedojcili z akehokolvek dovodu,neberte to ako urazku ci menejcennost,vobec to tak nemyslim,sama viem ake je dojcenie tazke... 😉
@saska.t no ja som nikde o flaške nepísala, nie som sprostá, aby som mu strčila flašu a je veľa matiek, ktoré dávajú aj UM aj koja. Nemusím hneď príjsť o mlieko keď dám drobcovi večer vypiť nutrilon potom, čo ho nakojím. Akurát ho dobre zasýtim a možno sa nebude budiť tak často. možno áno, ale ak nevyskúšam, neviem. A to čo píšeš o tm UM, podľa mňa sa to už dosť preháňa, deti odchované na UM sú rovnako zdravé ako tie kojené, toto vôbec nemá nič spoločné stým, čím je dieťa odchované. Zdravie je dané imunitným systémom a ten môže zlyhať, aj keby som kojila tri roky, a rovnako môže zlyhať aj nedojčenému dieťaťu..
Apropo, tiež som nikde nepísala, že chcem nahradiť niektoré kojenie UM, ale že mu zvýšim, čiže kojiť budem normálne ako doteraz, ale po večernom kojení mu ponúknem ešte UM, vypije, koľko bude chcieť, takže tiež neviem, prečo by sa mi mala znížiť tvorba mlieka...
@seemani prispevok nebol venovany tebe a boli to vseobecne poznamky,imunitu tvori aj MM a UM rozhodne nie,ale ak si myslis,ze ano v poriadku,nikoho nepresviedcam,ponukla som len iny pohlad a nazor,kazdy si z toho vezme co uzna za vhodne. Nikde som nepisala,ze prave ty prides o mlieko,ale je velka pravdepodobnost znizovania tvorby,co je vseobecne zname a velky vyznam ma na imunitu ako je dieta odchovane,takze si dovolim protirecit ti. Este pre moju vlastnu zvedavost by ma zaujimalo ako chces podavat UM ak nie flasou,kedze pri tak malom dietati podavat poharom je dost komplikovane a laktacna pomocka na dokrmovanie je dost draha zalezitost,ak chces dokrmovat len vecer,ako si napisala..
@seemani uplne normalna odpoved k veci. Preco by sa nemohlo prikrmovat?jaj milujem tie mamicky co nechaju dieta pistat "lebo sa to estd nesmie" tak maly mi zacal v 4 mesiaci papat najskor mliecne kasick a aj zeleninu aj ovocie plus bol kojeny. Teraz ma 15 mesiacov a cuduj sa svete nic mu nechyba. Apropo s papanim sme nikdy problemy nemali,chuti mu vsetko obed spapkany do 10 minut. Takze pokojne prikrmuj. Pekny den
@saska.t no písala si príspevok nado mnou a hneď prvá veta mi prišla ako veta o mne, ak nie tak prepáč. Nemyslím to v zlom. Podľa mňa imunita sa tvorí sama od seba, zálež od prostedia, od organizmu človeka, od génov. Je jedno, na čom je dieťa odchované, keď je precitlivené, bude choré tak či onak. Susedka má dcéru, kojená do 3 rokov takmer nonstop, A dievča má epilepsiu, milión alergií, stále je chorá a sú to ťažké chrípky, nie len soplíky, zápaly priedušiek, no konec. Muž v živote MM neochutnal, od narodenia na UM, je zdravý ako buk, nemá žiadne alergie, žiadne choroby, proste nič, sem tam posoplí, aj to len keď je veľmi zima a neoblečie sa dobre. Ale horúčku mal asi len raz v živote. A takýchto ľudí zopár poznám, takže ja si azs dovolím tvrdiť, že to nesúvisí so stravou. Isto, človeku, ktorý je predurčený byť chorý, to MM určite zľahčí situáciu, na UM by bol možno ešte o niečo chorľavejší, ale MM ho predtým nezachráni. keby áno, tak choré by bolo len deti na UM a to všetci vieme, že to tak nie je. 🙂 Snáď ma chápeš, ako to myslím,..
A kŕmiť ho chcem buď lyžičkou alebo striekačkou. máme to už dosť dobre vymakané. Aj espumisan dávam zmiešaný so svojím mliekom striekačkou.. 😉
Doktorka dnes malého pozerala a ako pri bežnej poradni, tak aj dnes ho chytila za rúčky a išla vyskúšať ako silno sa vie vytiahnuť do sedu. Ako malého chytila za ruky, ten sa v sekunde vytiahol do stoja a držiac sa jej sa normálne postavil na nohy. Doma to robieva každý deň, takže my sme si už zvykli, že je silný, ale ona skoro odpadla, keď videla stáť 3-mesačné bábo.. 🙂 je to silák, tak ja sa nečudujem, že potrebuje aj tak veľa papať a myslím si, že mu to ani neuškodí, však on už robí veci, čo robia deti v 4-5 mesiacoch
neprikrmuju sa preto lebo vsetko potrebne je v materskom mliecku, a to ze sa budi moze byt aj tym ze chce byt castejsie na ciciku a nielen koli hladu. mam 2 deti a obe su v tom istom veku s prirastom hmotnosti uplne ine jedna ked priberala 1,2kg mesacne druha mi dala len 400g v tom istom obdobii a predsta ta prva sa stale budila stale jest chcela nespala cez den ani v noci a druha ta v noci spi ukazkovo ale zase po troskach sa koji aj kazdu 1-3h a s prikrmami chcem zacat od 6m, prvu som zacala od 5,5m po troske lebo uz mala velku vahu a bolo vidno ze je hladna. uz teraz sa ma okolie pyta kedy zacnem s prikrmami akedy dam UM, vzdy poviem casu dost. a moze sa stat ked zacnes skoro prikrmovat moze to babu na brusko skodit.
@seemani v pohode mu mozes urobit mrkvicku pomixovanu. Aj moja mala tak zacinala v stvrtom mesiaci - cakala som na ten den kedze moje mlieko jej uz asi nestacilo a v noci bola nonstop hore. Na um som ju vsak nikdy nevedela donutit. Tak sme davali pred spanim ryzovu a ine obilne kase podle veku 🙂 niekedy zarobene s vodou inokedy s materskam mliekom ktore som si odsavala, spinkala pekne a budila sa raz za tri hodinky nie kazdu 🙂
@seemani samozrejme mas pravdu,imunita nestoji len na MM,ale aj ostatnych faktoroch,ktore si napisala,ale buduje ju nemalym prispenim, ale ak niekto zatazi moc skoro a nevhodnymi zlozkami stravy,moze imunitu rozhasit tak,ze ju bude davat dlhe roky dokopy,takze strava ma velky vplyv na imunitu 😉 samozrejme nenaznacujem,ze robis nieco zle,aby sme sa dobre chapali,ale moj nazor je radsej zeleninka ako UM,kedze vek na zacatie prikrmov uz splnate 😉
@saska.t za prve, ja som jedno svoje dieta dojcila, takze nerob zo seba nadcloveka, ktory jediny vie, co je to dojcit 😉. Za druhe, ak v pripade seemani ide o nedostatok MM, tak nechapem, ako by mohla prist o mlieko, ak bude davat UM. Ak sa jej nepodari rozbehnut viac mlieka, na tom UM by skoncila tak ci tak, ved ten jeden prikrm za den nemoze stacit, ak ma matka malo mlieka. Ci ma 4 mesacne dieta ladovat zeleninou, syrmi a jogurtami niekolkokrat za den, ci ako ma pokryt potrebu vitaminov a mineralov? pise, ze dieta je hladne, ma MALO mlieka! podla teba UM v 4.m. uz neda dietatu nic, ale ta jedna pesticidova mrkva na obed ano? prosim ta, rozmyslaj trochu.
Baby nehádajte sa, večer dám malému napiť a zajtra vám napíšem ako sme dopadli, či sa niečo zmenilo napr. cez noc. Viem, že jeden deň je málo, ale tak aspoň niečo 😀 A keď to až tak nezaberie, skúsim po 4tom mesiace kašičky na večer dávať. Rozhodne nechcem prijsť o mlieko, preto to chcem ako doplnok, nie ako náhradu..
@seemani necitala som to cele, ale chcem ti napisat, ze ja som mala tiez takeho hladoska a malo mlieka. Zacali sme od toho 4. mesiaca prikrmovat, nazor nasej lekarky bol radsej zeleninku a ryzovu kasu do mojho mlieka ako miesat kojenie a UM. A inac sme sa kojili do nieco vyse roka. Maly sa naucil krasne jest, nemali sme ziadny problem. Takze vobec nie je pravda, ze budes mat mlieka este menej 🙂 ako som si tu precitala.
ach jaj...ked to tu citam,tak som nesmierne stastna,ze mam mozog a rozum na to,aby som sa sama rozhodla o jedalnicku mojho dietata a nepotrebujem sa presviedcat ci presvedcit inych o mojej volbe.
@seemani Ahoj, ja som maleho kojila rok a zacala som ho tiez koncom 4.mesiaca prikrmovat- ked je dietatko hladne, tak je treba mu dat papat. Neboj sa a postupne mu davaj aj prikrmy, ja som davala aj mliecne a aj nemliecne kasicky, vhodne pre take malicke babatka, tak isto zemiacik, mrkvicku a postupne to pojde. Babatko bude spokojne a ty tiez 🙂 Drzim palce
@seemani
pretoze traviaci trakt dietatka este nie je pripraveny na hustu potravu, ak das nic sa nestane, len mozu pribudnut problemy s bolavym bruskom, resp. kakanim...
ja som zasadne proti UM a so skusenosti: moja starsia tvrdohlavo odmietala prikrmy az do 8 mesiaca, a tak som bola odkazana kazdu 1-1,5 hod. kojit. moja mladsia je hlados...zacala uz papat pre 4 mesiacom, pretoze i ked som mala dost mlieka, chcela aj nieco "huste", co by ju zasitilo...ale mrkva a co. nedokazali jej crievka spracovat, tak nam pribudli problemy s kakanim...tak sme presli na klasicky rozpuceny banan do cca.7 mesiacov, co nenarobilo taku sarapatu...od 7m zjedla vsetko(okrem masa) a bola uplne v poho...ale to kojenie muselo byt i ked nie tak caste...

@dadulienka a ty mas problem s citanim, ci s pochopenim pisaneho textu? kde som ja pisala, ze UM je to iste, ako MM? pisala som len, ze tie umele mlieka sa za tych 20-30 zmenili, su 'KVALITNEJSIE' (nie rovnocenne s MM!!!) a preto netreba zacat prikrmovat uz v 4.m. Co si na tom nepochopila? ty sa smej sama nad sebou, okrem vysmechu si nic rozumne nenapisala. Ale to je tu zvykom, ked nemam argumenty, tak aspon niekoho zosmiesnim a pourazam 😖. Ze kampan za UM.....ty mas vazne nejaky problem 😒