icon

Prečo sa nemôže od 4. mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa?

seemani
4. nov 2013

Baby, vopred POPROSÍM, píšte mi LEN K VECI!!!! prečo sa nemôže od 4 mesiaca prikrmovať aj kojené dieťa? Čo také sa môže stať?: Nemám asi dostatok mlieka a malý mi celé dni pomrnkáva, stále je hladný, najprv som si myslela, že sú to koliky, ale nie sú. Doteraz mi prespal v noci aj 8 hodín, ale už sa budí na hlad aj v noci každé dve hodinky. Tak rozmýšľam, čím mu spestriť jedálniček, aby som ho zasýtila. Či dávať medzi kojeniami nejakú detskú výživu alebo UM? Zajtra idem k lekárke, tak sa poradím aj s ňou. Prosím vás, nepíšte mi tu tie moderné učebnicové mamičky aká som blbá ani nič podobné. pýtam sa normálne a chcem normálne odpovede. 🙂 22.11. máme štyri mesiace...

Strana
z4
saska.t
5. nov 2013

@aliza diskutovat s tebou nema vyznam,presadzujes len svoj nazor,iny ta nezaujima,ziadneho nadcloveka zo seba nerobim,kedze jej dieta dobre prospieva a je silne ako sama pisala,dostatok mlieka ma,ale to je uz ina tema,asi ti nerobi dobre ked ti niekto logicky argumentuje a hlavne protireci co? nevadi,vekom sa to zlepsi 😉 o syroch,jogurtoch stale rozpravas len ty tak mi nevkladaj do ust nieco,co som nikde nepisala a rozpravat co vsetko ma v dnesnej dobe pesticidy,to si mi asi chcela naznacit,ze vy si pestujete vsetko Doma aby to bolo bez chemikalii,alebo ste neustale na UM aby to pokrylo davky vitaminov? docela smiesne a prepac moc ponatia o vyzive nemas. Nenamahaj sa mi to uz vyvracat,diskutujem len s ludmi,ktori maju zaujem diskutovat slusne a zaujima ich aj iny nazor,nie len ten svoj.

@seemani neboj hadat sa nikto nebude,ja som uz svoje napisala a nikoho o pravde presviedcat nebudem,kazda Mama ma svoju zodpovednost za svoje dieta a tu mu nikto nezoberie 😉

cmulinko
5. nov 2013

@seemani ak by si bola tu v Irsku a konecne sa po x slovenskych diskusnych forach dozvies,ze mas davat ako prvy prikrm mrkvicku 4 mesacnemu,tak to ani nahodou nespomen na kontrole u lekara,lebo ta posle kade lahsie a povie ti,ze ci nevies ake su nitraty v mrkve nevhodne pred 7 mesiacom dietata...co narod to nazor na prikrm...na sk je mrkva top 1.preto som aj pisala,ze niekedy je lepsie necitat radsej nic,lebo citas uz privela,zamotas sa co mas vlastne robit,stracas vlastny usudok a nebudes sa vediet pohnut dalej...a to si iba pri mrkve a pri 4 mesacnom dietati....vsak si rozumna zena...taketo veci zvladnes aj bez takejto burlivej diskusie 😉

aliza
5. nov 2013

@saska.t prosim ta, osobne invektivy si odpust. Ty si tu tiez presadzujes len svoj nazor, ked uz sme pri tom a logicky argument som z tvojej strany nezachytila. Ja som sa len pytala, ze ked podla teba UM dietatu v 4.m. uz nic nedava, ze je lepsie davat zeleninu, tak mi prosim ta napis, ako chces pokryt potrebu vitaminov a mineralov prirkmami u tak maleho dietata. Nemyslim konkretny pripad seemani, ale celkovo. A ja diskutujem slusne, argumentujem, ty vyvracias moje argumenty, takze is nastav zrkadlo, robis to iste, za co kritizujes mna. A s tym vekom som to nepochopila, kedze som od teba starsia.

saska.t
5. nov 2013

@aliza citaj svoje prispevky,utocit si zacala ty,ja som slusne napisala ze si dovolim protirecit co je snad v diskusii normalne,osoobne invektivy by som si kludne odpustila,keby si sa zo mna nesnazila robit "debila" a vykladat mi,ze som nepodala ziadne argumenty,to snad nemusim komentovat,na to si kazdy nazor urobi sam,potrebu vitaminov a miner. pokryje MM a zelenina okrem ineho strava do 1 r.je hlavne o ochutnavani a spoznavani a nie o plnohodnotnom doplnani vitaminov,inak by polovica deti umrela od hladu,kedze nie kazde dieta hned ukazkovo je prikrmy, UM je stale len umela nahrada,takze nerozumiem,preco stale tvrdis,ze je lepsia umela strava ako prirodzena a nerozpravame o pesticidoch a podobne,takze sa drzme temy. Poznamka o veku nemala nic spolocne s tym,ci si starsia,alebo nie

seemani
autor
5. nov 2013

@cmulinko to áno , ale ja by som vôbec nevedela, s čím a kedy začať, keby nečítam, nezisťujem, nepýtam sa. Veď odkiaľ by som inak vedela? A radšej sa 100x spýtam, než sa ray nespýtať a urobiť kravinu, na ktorú doplatí moje dieťa..

aliza
5. nov 2013

@saska.t ale ja sa pytam na deti na UM, ktore nemozu byt dojcene. Lebo ty si pisala, ze v 4.m. UM dietatu uz nic nedava, ze je zdravsia zelenina. Teraz zase pises, ze prikrmy su len o ochutnavani, nie o plnohodnotnom doplnani. Tak ako to teda je? bavime sa o pripadoch, kedy su deti na UM alebo ma matka malo MM. Ak ma matka malo MM, tak ako moze ten jeden prikrm stacit? ved sama to pises, ze nemoze. Tak v com je ta zelenina v tom 4.m. vlastne takym prinosom, ako pises? sama si odporujes, zial. Pre deti na UM je to mlieko rovnako dolezite ten prvy rok, ako MM pre dojcene deti. neviem, preco UM tak dehonestujes, ano ,je to nahrada, ale keby si nemohla dojcit, tak by si bola stastna, ze takuto volbu mas. Trosku empatie nezaskodi. UM nie je predsa otrava, dietatu davame omnoho horsie umeliny a nezdrave veci, ako je UM. Si precitaj tu na MK, co matky davaju svojim detom, aj dojcenym....kupovane jedlo v poharikoch (chemia jak vysita), kupovane detske vyzivy (zase chemia), instantne kase (to je to iste, co UM)....atd. Ved to tu jedna aj pisala, ze UM nedavat, ale mliecne kasicky ano 😕. A ze ja nemam logikce argumenty.

gabushka9
5. nov 2013

@seemani ahoj .. ja som pred koncom tretieho mesiaca zacala davat UM na noc , lebo malej nestacilo , budila sa mi v v noci niekolkokrat ... ked som jej dala UM tak pekne spinkala .... a ked mala 4 mesiace tak som uz nemala mlieko vobec ... (manzel mal nador v hlave , takze stresy atd. ) .... takze bola na UM uz uplne a zacala som aj s prikrmami ... papala krupicovu kasu , vyzivy ( mali sme domace, mamina jej robila ) postupne do toho nadrvena piskotka , a varena zeleninka ... mala bola papkac , chutilo jej vsetko 🙂

saska.t
5. nov 2013

@aliza neustale miesas 2 rozne temy, empatie mam dost,viem co to je nemoct dojcit,mam vlastnu skusenost,tak necitaj medzi riadkami to,co tam nie je napisane a rozoberali sme dieta,ktore je este dojcene a nie ktore je len na UM. V com ma zelenina prinos oproti UM som pisala vyssie a opakovat sa nebudem, staci si normalne precitat moje prispevky a bez predsudkov voci danej osobe,ktoru nepoznas,ale dovolila si ti protirecit a vobec si neodporujem,kludne si este raz precitaj moje prispevky a najdes vsetky odpovede na svoje otazky. Vobec UM nedehonestujem a tiez som to uz vyssie napisala ,takze moj osobny dojem je ten, ze budes oponovat len preto,ze to pisejm ja a ty sa s tym nestotoznujes,ale nechajme to uz tak,je to len nezmyselne dotahovanie,zaoberam sa profesionalne vyzivou deti uz 10 rokov a specialne deti do 3 r.takze presviedcat nikoho nemusim 😉

aliza
5. nov 2013

@saska.t suhlasim s tym, ze to nechajme tak 😉. mam svoj nazor, svoje skusenosti, tiez sa tomu venujem dlhe roky, studujem, hladam....muza mam lekara, takze medicina mi nie je cudzia. Na stravu je vela nazorov, neexistuje len jediny spravny, ale ked raz oblicky nie su v tom 4.m. dostatocne vyvinute na tuhu stravu, tak nie su a je jedno, ci UM alebo MM 😎. to je proste fakt, ktory nepusti.

janka_mamka
5. nov 2013

@seemani tak tak ja si proste len myslím že každe dietatko je individualne, pozri tvoj je silak, a je hladny, treba mu proste dat papkat, môj bol tiež a aj je hlados doteraz, znamej dcerka zas pomaly v 8 mesiacoch nezjedla skoro nič, proste nebola taka papačka jak môj, to máš tak a ty sama predsa najlepšie vidiíš čo tvoje dietatko potrebuje .

madames
8. nov 2013

baby to myslite vazne ze davate piskoty uz 3-4mesacnym detom? ved muka sa nesmie skor ako od 6mes. fuu, odvazne ste teda...

zuzkat1
8. nov 2013

@seemani pokial pribera nepotrebuje zatazovat organizmus. Ja som dala prikrm ked mala 7mes. Do 2rokov sa budila 10x za noc,pritom prve 3mesiace prespala celu noc. Ako rocna mala 8,3kg. A je zdrava ako repa. Tlacit prospievajuce dieta zbytocne prikrmom ci dokonca umelinami nema zmysel.

marylis
8. nov 2013

@madames co muka, ale cukor!!!! 😠

ada510
8. nov 2013

@seemani ahoj som zdravotná sestra viem vsetky ucebnicove rady čo sa smie a čo nie a že dojcenie je najlepšia forma krmenia do pol roka dieťaťa no ja sama som kojena nikdy nebola som zo Sunaru a na rozdiel od mojich kojenych bratov som ja nemala žiadne zdrav.problémy...kedysi sa neriesilo čo sa môže a čo nie ked ženy nemali mlieko dali deťom priamo od kravy alebo ozuzlavat korku z chceba a nič im nebolo veď sa spýtajte svojich prarodicov...no podľa mňa AK má žena dosť mlieka nech len koji do 6 mesiacov aby sa nezatazovali obličky zbytočne ale AK nemáte nenecháte predsa babo hladné choďte na UM najprv a po 4 mesiaci začnite pomaly jablcko mrkvicka domaca výživa...a kúpte si časopis mamina je tam teraz všetko o prikrmoch po 4 mesiaci aj receptiky;)

seemani
autor
8. nov 2013

No ja som mu teda začala dávať na večer trošku nutrilonu, max čo vypil po nakojení! bolo 60ml, väčšinou vypije tých 20ml. Mrkvičku mu dávam tiež, ale asi pol lyžičky až lyžičku denne a je veru oveľa spokojnejší. Kojím rovnako ako doteraz, toto dostáva navyše. Výsledkom je usmiate bábo, ktoré keď aj pomrnká, je to väčšinou od nudy. v noci spí celkom dobre, budí sa mi 2x aj to nachvílku, kým sa napapá. Takže neľutujem 😉
ďakujem za všetky rady

plutvonozec
8. nov 2013

@seemani Ahoj. Moja dcera bola do 1/2 roka plne kojená. Bola som uzrozumená s faktom, že sa nemá nič iné dávať.(múku čo najneskôr ). Na polročnej prehliadke mi pediatrička ukázala odborný časopis (ktorý pravidelne odoberá), že odkladanie prikrmovania napr. múky vyvolava neskôr rozne problemy napr. celiakiu a že sa vratilo k pôvodnému, zavádzať nové druhy potravín už postupne od 4. mesiaca aj múku (napr. trocha zahustiť a pod). Samozrejme v malých množstvách, čo je podľa nňa dôležité. Tak som to mala pri synovi 15r, ktorý nemá problémy. Dcéra ma 4.r. a hneď po tej prehliadke som prvý krát pridala múku. 😉

kofoluska
20. nov 2013

@seemani nexce sa mi citat celu diskusiu, napisem len svoj nazor. 😎
Nas maly bude mat 4 mesiace 28.11.2013 a je od prvych dni bohuzial na UM. Aj keby som vsak dokazala kojit a on by sa mi miesto zurenia na prsniky pekne prisaval, postupovala by som rovnako. Na lekarov a ich trendy a vyskumy a stale sa meniace nazory mam totiz nazor svoj, podlozeny vlastnymi skusenostami. A teda sa riadim radsej zdravym sedliackym rozumom, ktorym sa riadila moja mama, moja svokra, nase stare mamy - a ktory z nas nevychoval alergikov.
Nevidim dovod, aby si dietatu v styroch mesiacoch nedavala prikrmy. Nevravim, ze hned nahradit MM inou stravou - v tom maju dievcata pravdu - znizilo by ti to tvorbu mlieka, o ktorej pises, ze je uz tak asi horsia. My sme vcera zacali s varenym zemiakom, len par lyziciek, roztlaceny vidlickou na kasicku a rozriedeny poriadne vodou, v ktorej sa varil. V tejto konzistencii sa malemu jednak dobre prehltalo a jednak ani na brusko to nie je taka zataz - predsa len, doteraz bolo zvyknute cisto na tekutu stravu a zrazu sa musi vysporiadat s niecim hustejsim. Nedavam mu zemiak ako nahradu za UM, davam mu ho len aby si postupne zvykal na nove potraviny a nove chute.
Jedine, co by som odporucala striktne dodrzat (zase mozno navzdory mnohym sucasnym trendom, ale radi mi tak moj sedliacky rozum) - pridavaj do jedalnicka vzdy len jednu novu potravinu a drz ju niekolko dni, aby si mohla vypozorovat pripadne problemy a aby si dala brusku dostatok casu sa s potravinou zoznamit a "vysporiadat". Novu potravinu pridavaj vzdy do tej, na ktoru uz je male zvyknute - zvykne si na nu lahsie. Tak sme napriklad my od siestich tyzdnov davali mrkvovu stavu a minuly tyzden sme do nej pridali stavu jablkovu.
Ak si doteraz nedavala caje, pokojne zacni. My caje nesladime, hoci vela ludi radi osladit, aby boli sladke ako materske mlieko. Kupujeme iba bylinkove caje, ziadne granulovane ani ovocne zmesky. Vsade je totiz pridany cukor. Jedine ak by ti male cajik odmietalo, skus ho osladit glukopurom. U nas nebol problem ani s fenyklovym, ani s harmancekovym ci akymkolvek inym cajikom. Od narodenia pije vsetko do radu bez osladenia. 🙂 Jo a caje treba striedat - kazdy den mu davaj iny. 🙂

matozazzo
20. nov 2013

@seemani Nie, ze nemoze, ale nedoporucuje sa kvoli tomu, ze nema este dostatocne vyvinuty zaludok na prijem roznej stravy... Dalej, ze nevie este napr. pekne otvarat usta aby stravu prijmal (skor len saci reflex). Urcite by som prikrmila umelym mliekom, ak vies, ze tvoje uz nestaci a nie je to kvoli niecomu inemu..
Mne nezavisle viaceri doktori (kedze sme sa casto stahovali) povedali, dieta je vhodne, opakujem vhodne zacat prikrmovat tuhou stravou, ked uz vie sediet, otvara pusinku. Ale pokial myslis len prikrm napr. nutrilonom alebo inym mlieckom, nevidim dovod, preco nie, ak je hladne.

kofoluska
21. nov 2013

@matozazzo ja ti teda neviem, ale moj syn s otvaranim ust problem nema. Ani s prehltanim. Okamzite ako som mu dala prvu lyzicku zemiakovej kase vedel, co s tym (lyzicku pozna od desiateho dna - vtedy sme zacali davat vitamin D). A to som sa nesr... s mixovanim. Ako si deti naucime, tak ich mame.
Moja pediatricka sa tiez cudovala, ked sme boli na poradni a povedala som, ze maly zacal dostavat mrkvovu stavu. Opytala som sa jej teda, ci mu moze nejako uskodit, ci este nema na to usposobeny zaludok alebo celkovo travenie. A vies co mi povedala? Ze nie, nic sa mu nestane, neuskodi mu to, zaludok to bez problemov zvladne, ale TREND je dnes taky.... Pritom ona sama ako doktorka postupovala s prikrmami u svojich deti rovnako ako ja. Z lekarov mam osobne aj vdaka nej skor ten pocit, ze sa boja odporucit prikrmy skor (aj ked len vo forme staviciek), lebo keby sa nieco stalo, je to na ich triko. A dnes sa predsa vsetci stazujeme na urade pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou... 😎

jelenapastekova
5. dec 2013

tak ono ide hlavne o to ze babatko ktore je plne kojene ma v crevach laktobacily lebo prijma tuto tkzv. bezzvyskovu stravu(u babatka je to normalne u starsich samozrejme nie), babatko ktore je ma umelej vyzive (aj ciastocnej) ma inu floru konkretne koliformne bakterie (ktore mame vsetci, pomahaju pri rozkladani potravy), problem alebo dolezitost toho prikrmovania spociva v tom ze potraviny (ako potencialne alergeny) by sa mali zavadzat v obdobi tkzv. imunologickeho okna co je 6-7 mesiac, zavadzanie prikrmov v tomto obdobi znizuje sance na vznik potravinovej alergie (pred aj po tomto obdobi zas sance zvysuje). u babatka na umelej vyzive je to ine v tom, ze jeho crevo uz je prisposobene na prijmanie aj umelej stravy(a ma bakterie ktore pomahaju pri rozklade potravy) a preto pri zavadzani prikrmovania v 4 mesiaci sa riziko alergie nezvysuje ale plne kojene babatko prichadza prvy krat do kontaktu z papanim (musi sa mu postupne po par dnoch vymenit flora) a preto je vhodnejsie pockat na to imunologicke okno
samozrejme to je v ramci prevencie, nikto netvrdi ze u kazdeho dietata sa musi potravinova alergia vyvinut

Strana
z4