Príkrm a mliečko
Mile maminky potrebujem poradit.Moj syncek uz vyse mesiaca papa na obed zeleninku ale vzdy si este vypita aj mliecko.problem je vtom ze on sa potom moc prepapa a vracka.skusala som mu nedat ale to bol len neskutocny plac.ako mam docielit aby sa odstavil.myslim len naten obed.aby spapal prikrm a dost.ja ho rada kojim ale je to problem kedze si uz ma zvykat na normalne jedlo. A vzdy sa potom strasne povracka.zeleninka mu inak chuti 🙂
No mi mame 5 ale zacali sme skor koly refluxu a nedostatku mliecka.proste bol stale hladny :(ale papa zatial len mrkvu a zemiacik a batat.
skus si sprsnika odsat a daj mu prsnik len tak na upokojenie a ani mliecka tam uz nebude vela
podla mna je uplne normalne, ze si po jedle da este mlieko.. grcka kvoli refluxu a nie preto, ze mu das este mlieko..si myslim.. ked tak, skus mu dat vodu..
On je este malicky, urcite mu mlieko daj ked si pýta, ide teplo a dojčením najlepsie zdržia pitný režim
Aby nezvracal skus mu davat papat prikrm pomalšie, daj trosku pauzu po papani a sz potom ho nadojči
Potom ho napr posad do vajíčka, aby nelezal
No on grcka lebo sa prepapa to aj doktorka povedala.on je taky nenapapanec moj 🙂 a prikrm papa pomalicky aj hodinu sa hrajka utoho z lyzickou
Skus mu dat papat masko, to bude sýtejšie ako čistá zelenina, bude mizno menej pytat mlieko
Pije vodičku, aby nebol smädný?
@skalica6 Ako dlho uz jete zeleninu a zemiak? Ak uz par dni (tyzden-dva), uz mu mozes dat aj mäso k tomu. Ked takto zje cely obed, to uz ma plnohodnotny obed a mlieko nepotrebuje. na dodrzanie pitneho rezimu je potrebna ina tekutina, najlepsie cista voda Ale na to treba ist pomaly. Mala si s troskou vody zacat uz pri zacati s prikrmami. Voda a kojenie sa nevylucuje. Len po plnohodnotnom obede uz mlieko nepotrebuje. Musis ho na to zvykat. Pomaly. Daj mu menej obeda, trosku vodu a nakoj. Po case skus, viac obeda a uz len vodu. Dieta si na to zvykne. nasa mala ma 11 mesiacov a naucila sa sama. Kojim uz len rano a vecer, cez den uz nepita. Pije vela vody, je uz 5 krat denne, mlieko na obed uz vobec nepyta. Este som ju obcas "podrazdila" 😀 , ale vobec sa nechyta. Ale rano a vecer si riadne cucne. na to si zatial potrpi.
Inak, tiez nam to trvalo dlho, pokym sa na obed sama odstavila. Cim viac chodov za den bude jest, tym menej mlieka bude pytat. Treba len vydrzat.
Prave on nezie cely obed to sa stalo asi 3 krat.vodu mu davam aj trosku cajiku.ale je to boj lebo flasku ani srkalku nechce takze po lyzickach.nepouzivame ani dudlik ani flasku.nechce tak ho nemusim aspon beskor oducat.
@skalica6 takze mu nedavaj az tolko obeda, este asi nie je pripraveny. Daj po troske zeleninu, zemiak, mäso a nakoj. NAozaj len trosku. Vodu ponukaj stale. Neboj on sa nauci pit. Nasa tiez nikdy nemala flasu, ja som jej po zavedeni prikrmov hned od zaciatku ponukala vodu z avent pohara s takym cucakom. Tiez nevedela z toho pit, predsa je to ine "tahanie" ako z prsnika, musi inak klast jazyk. Ale po case sa naucila. Ale tiez to trvalo dost dlho.
On je este malicky, neboj, vsetko pride casom, ani sa nenazdas. Ja som si tiez myslela, ze sa to nikdy nenauci. A teraz stiahne takmer cely pohar naraz. A uz zacina pekne aj z normalneho pohara pit. Sice je este cela pooblievana ale uz sa "chyta" 😀
@skalica6
skus toto. Ak si este neskusila.Ale ako vravim, treba na to pomaly a trva to ako u ktoreho dietata dost dlho. Flaskove deti sa chytaju rychlejsie, kojene sa musia to 2ine" sanie najskor naucit.
Co je na tom pohari dobre, ventil a naustok ak sa aj znici alebo strati, da sa dokupit a flasky su vsetky aventky kompatibilne.https://www.feedo.sk/avent-hrncek-...
@skalica6 Moja má 9m a po obede ešte "pije" aj mliečko. Ja to robím tak, že predlžujem čas. Po jedení sa hráme a pod. a tak som postupne predĺžila čas na pol hodinku po jedle. Malá si ucucne a zaspí.
Fľašu nechce ani naša, no máme jednu, ktorá tečie sama. Od 7m ju toleruje, lebo jej vodička robila dobre na boľavé ďasienka. Čaj som do nej ešte nedostala. Len cca 20-30ml vody za deň a to rátam aj to, čo vyleje na seba.
P.S. Tiež sme mali reflux /ako vždy 😝 / no príkrmy som dávala až od 6m.
@skalica6
@monhla aj nasa presne tak. Plne som kojila 6 mesiacov a potom pomaly zacala zelenina, zemiak, mäso. Ale ponukala od zaciatku davania prikrmov aj vodu z pohara s cucakom. Do ca. 8-9 mesiacov som tiez na obed este kojila. Ale nasa copana spavala este pred ca. 2-3. tyzdnami dvakrat denne, doobeda ca. hodinku poobede 1-2 hodiny, cize na obed s dlhsou prestavkou medzi prikrmom a kojenim nebol problem, kedze hned nesla spat. Teraz ma cerstvych 11 mesiacov, zmenila si sama rezim, spava uz len na obed, ale cez den uz nekojime, takze obed upne normalne ako my, len samozrejme nesolene atd., trochu vody (podla pocasia, terza pije fakt ze vela) a ide sa spat. Spi tak ca. 2 hodiny.
Caj odmieta stale, z jej ho ani neponukam, ked nechce, tak nechce. Naco je jej caj? Je to aj tak len zafarbena voda (aspon tie ovocne). Krasne (aj ked to trvalo) sa naucila pit cistu vodu, tak nech jej to vydrzi co najdlhsie.
takze zenulky, len pomaly, skusat, neponahlat sa, dajte detickam cas, oni sa uz "nastavia" ako im to bude vyhovovat.
príkrmy sú sa dávajú pri dojčení, neznižuje sa počet dojčení..... MM je určite plnohodnotnejšia tekutina ako voda na uhasenie smädu, takže ponúknuť prsník pred príkrmom, po príkrme-kedy dieťa chce.. ..ak chceš dojčiť dlhšie, nedávaj ani flašu s vodou, ale stačí MM a neskor stačí učiť piť dieťa z normálneho pohárika-načo učiť zase na nejakú silikonovú umelinu / od ktorej ho budeš chcieť raz odvykať/ .. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
@luba41 Ja som zasa deti na tú vodičku cielene "učila" . Do 6m so výlučne vždy kojila , no popri príkrmoch "zavádzam" aj vodu.
Hlavne v aute je to praktické a hlavne teraz v lete by som nemohla odísť od malej ani na hodinku ak by nepila trošku vody. Detičky som chcela a chcela som aj kojiť no vždy okolo 8-9m sa konečne vyberiem do mesta na kávu či pod. a vždy odchádzam s tým, že ma min. 7 hodín doma neuvidia. Vždy sa vrátim max. po 3 hodinách, lebo mi začnú chýbať 😀
P.S. Moje baby dodnes nevedia piť z dudlovej flaše. Napriek tomu, že ju mali od toho zavedenia príkrmov a vypili z nej len pár kvapiek. Doma od roka používame poháriky /v lete hlavne so slamkou/ a vonku normálne flaše ko nosia deti do školy.
@monhla juuuj zase mamila 😠
My name 4 deti a ani jedno nemalo flasu. Ani neboli na ne ucene.
Copana krasne pije vodu uplne sama z pohara s cucakom od ca.10. mesiacov. Obsluzi sa aj sama v aute.
Neviem ako na SK ale aspon u nas v zahranici (a to zijeme na striedacku v dvoch krajinach naraz) odporucaju pri zavedeni prikrmov ponukat aj vodu. MM je potravina, nie je to cisto tekutina. Pri vylucnom kojeni dietatu netreba nic ine ale pri zavadzani prikrmov sa postupne maju ucit deti aj na pitie inych tekutin. Je to logicke a prirodzene, ze dieta ma najskor ako hlavny vyzivovy prijem mlieko, po case a aj s prichadzajucimi zubami sa pridava dalsi a dalsi "chod" pevnej stravy a aj tekutin ako napr. voda.
Mlieko vo vyssom veku (nie MM) sa nepocita do pitneho rezimu. Mlieko je POTRAVINA.
materské mlieko je stále potravina a zároven tekutina na uhasenie smädu...či v 1mesiaci, dvoch, v polroku, roku alebo dvoch rokoch ...
@luba41 To je pravda, ale zase je dobré naučiť deti aj na tú vodičku. Nech si zvykajú postupne. Ja mám v pláne kojiť min. 18 mesiacov /to je pre mňa méta a zvyšok považujem za super bonus / ale chcel by som ísť konečne kaderníčke, na kávu s kamoškou, na nákup a pod. bez detí. Aspoň chvíľu byť bez "starostí". A to sa nedá ak dieťa nepije nič iné než MM.
Do tých 6m so to brala ako fakt a rátala som s tým, ale nie som matka Teraza, aby som bola taká nesebecká a obetovala pokaždé 2 roky 100% dieťatku. Myslím, že 99% stačí 😀
@skalica6 to je uplne normalne aj u NEKOJENYCH deti, ze si po "obede" vypytaju mlieko resp. UM. U 5 mesacneh odietata je to naozaj len prikrm, nie zaklad stravy.
A obedovat hodinu? To vazne? Ved to ani pre dospelaka nie je zdrave sa napchavat v kuse hodinu. Daj mu 15-20 minut, maximalne pol hodinu, kolko zje tolko zje (a je uplne v poriadku, ked toho nebude vela) a dokrm mliekom. Casom zistis, ze ti za tych 15 minut zje viac a viac a viac - ked na to naozaj bude pripraveny.
Dakujem za radu dievcata 🙂

@skalica6 ...a kolko mesiacov ma maly? moja bude mat 5, coskoro nas tiez cakaju prikrmy a tiez sa trosku obavam, ako nam to pojde a ako to bude zvladat... tak ma tiez celkom zaujimaju nejake tie vychytavky...