Príkrmy a nezdravé potraviny
Som už v druhej terminovke na FB, kde sa nájdu Maminy, ktoré davaju detom totálne hlúposti. 4 mesačnému davaju pribinacik(tvaroh kvôli obličkám sa odporúča až od roku), piskoty(obsahujúce lepok, vajcia, cukor), či čokoládu. V byvalej terminovke boli vyslovene provokaterky, ktoré vo veku 5-6 mesiacov dávali už pizzu, MC donald(burger, hranolky), parky, sunku, hríbovú polievku,.... zaujimalo by má, prečo to tie matky robia. Či to je túžbou po pozornosti so snahou vyvolat pobúrenie a vášnivé diskusie, či to je neschopnosťou naštudovať si, čo môže takému malému dietatu s nedozretym tráviacim ústrojenstvom sposobit? Hlavne, že väčšina z nich 300x behala na pohotovost, čo sa bali potratu, ale keď už je dieťa na svete, tak ho treba pchať eckami, alergenmi, nech som na FB za hviezdu. A tie argumenty - ale on na mna tak pozeral😤 to mu dá v 6 rokoch borovičku a v 8 cigaretu, keď bude tak pozerať?
@zuzitko74 tak si to treba vediet obhájiť. Mne pomohlo sa odvolať na pediatricku, že tá kázala nedavat údeniny do 5 rokov a už potom nezaparali so sunkou. Alebo som povedala, že sa bojím, že potom nebude chcieť jest zdravu zeleninu atd.
Na toto mam len jednu odpoveď. Vypni koňa , odid z tej skupiny a maj v paži. Sú to ich deti a teba do toho nič. Zbytočne sa rozčuľuješ a strácaš čas a energiu ktoré môžeš využiť inak.
Ja to nepíšem o sebe, mne do stravovania detí rodina nekafrala. Myslela som to tak všeobecne. Vždy je jednoduchšie vypnúť net ako otravných reálnych ľudí.
To, čo teraz vy považujete za provokáciu, bolo v minulosti úplne bežné, normálne stravovanie detí. No určite sme boli zdravší než súčasné deti. Ja som tiež provokatérka, lebo môj syn už od cca 7 mesiacov je všetko. Lepok už od 4-5. Je krásny, zdravý, na svoj vek väčší. Určite nie tučný. Ja neviem, čo sa staráte do toho, ktorá matka čo dáva svojmu dieťaťu jesť. Prečo by malo dieťa piť alkohol? Čo miešate jablká s hruškami? Vy si chovajte svoje dieťa cuketou a otrubami, keď vám to dobre robí. Normálne uvažujúci človek vie, že dieťa musí jesť všetko, LEBO RASTIE, čuduj sa svetu, aj z cukru.
Môj syn šunku bežne je, je aj zeleninu. Bububu, len sa nebojte všetkého.
Len otázka . Šunka je údenina ? Myslela som že je to nejaká hmota, resp mäso napichaná soľou aby narástla a nepokazila sa .... neúdi sa . Či áno ?
Ty sa musis strasne nudit 😉
Treba fakt skrátiť rodičovskú dovolenku na pol roka a poslať matere premotivované od nedostatku rozumnej činnosti do práce. Nielen, že riešiš každé sústo, čo dáš decku do úst, ale ešte sleduješ aj okolie a zbabelo kritizuješ poza chrbát... Nemám slov, čo sa mi len tak často nestáva.
A keď tu čítam, aké zdravé grci tu matky dávajú deťom a obyčajné lízatko je pre ne smrť, nedivím sa, že majú samé alergie, intolerancie a pod.
Ja Vas celkom chapem. Tiez nechapem mamicky co uplne kaslu na nejake odporucania doktorov, dietologov a inych mudrejsich hlav. Si asi myslia ze ony su mudrejsie alebo vyslovene ako Vy pisete musia byt za hviezdy alebo rebelky. Sak co, oni svojim detom mozu a budu pchat co ony chcu a nikto im predsa nebude do toho kecat co a ako. Netreba to urcite prehanat ani s tym ultra zdravym stravovavnim. Len treba sklbit zdravy rozum a odporucania mudrejsich (v danom odbore samozrejme) hlav.
A co je podstatou tejto diskusie? Tiez nejaka tuzba po pozornosti alebo je potrebne vyvolat hadky?
Je mi uplne fuk, co jedia cudzie deti. Pre mna za mna, nech do trojmesacnych pchaju aj slaninu. Pokial sa to netyka mojho dietata, mojej rodiny, je mi uplne jedno, kto sa ako stravuje.
Je na kazdom jedincovi, aby vedel nejako kriticky zhodnotit, co je a co nie je vhodne. Kazdy je zodpovedny za seba a svoje deti. To, ze ty sa nad tym pohorsis, ich zmyslanie asi nenapravi 🤷♀️
tak ako ich do tvojho stravovania nic tak teba do toho nic..ja tiez mojmu som davala pribinacika od 3 m aj zeleninu aj ovocie aj maso aj sunku poatupne vsetko..a od roka jedava to co my...a urxite ma nettapia ziadne odporucania tabulky a rady od mamiciek..takze ked sa ti to nepaci tak to prejdi a nelam si s tym hlavu.ty si stravuj decko ako chces
No ja napriklad som nazorovo v tomto v tvojom tabore a do roka som davala naozaj pozor co syn je, napchavala som ho tou cuketou a otrubami a inymi vecami, ktore mozno niekto povazuje za prilis zdrave alebo neviem. Teraz uz ma dva a jedava vsetko, aj cokoladu, aj sunku. Ale dobre stravovacie navyky mu ostali, spapa vzdy zeleninu aj ovocie. Kazdopadne nechapem na co sa nad tym pozastavujes, ako niekto svoje dieta stravuje. Pre mna za mna nech si niekto krmi aj hranolkami z mcdonaldu, mne je to srdecne jedno a mozem si o tom mysliet co chcem, predpokladam ze aj oni o mne si myslia, ze nie som normalna a to mi je tak isto u prdele. Fakt nechapem ako niekoho dokazu rozhodit taketo hovadiny.
Ano a niekto fajci v tehotenstve, nepriputa dieta v aute a podobne a co teraz. Zbytocne sa rozculujes. A este k tomu vylevu, ok, fast food pochopim ale co je zase zle na lepku?! Milion Studii, vsetci odbornici sa zhodli, Ze Treba zacat davat v 4-7 mesiaci tak uz prosim nedemonizovat
@lenocka12345 su dusené a aj údené
Ahoj, tak ja som asi tiež provokatér... Mala ma 7 mesiacov dávam jej polievku, zemiak samozrejme ovocie zeleninu, pribinacik každý deň, piskotku s mliekom kráv. A tak. 😀😀😀🤟Prečo riešiš co dávajú ženy jest svojim deťom? Véd ty dávaj svojim papať co chceš....
co cakas od zien, pre ktore su kulinarskym vrcholom mrazene krabie tycinky a syrova omacka z Bambina? staci sa pozriet v potravinach do kosikov priemernej Slovace a tam najdes odpovede na svoje otazky....u nas este dlho bude prevazovat kvantita nad kvalitou, a argument o nizkych platoch neobstoji, pretoze pred sviatkami je to doslova o nakupnych orgiach v potravinach.... ja sa uz potom nad tymi milacikmi v 3-4 mesiacoch, jaterniciach a knedliach v polroku ani nepozastavujem, kamoska mi minule spominala ako bola s manzelom na vychode Slovenska navstivit muzovu rodinu, ked jej polrocna dcerka zaplakala svokra jej strcila do ust lyzicu krystaloveho cukru na ukludnenie, ine dieta z rodiny si tam cucalo kozku zo slaniny...ale tu ti budu expertky na stravovanie a absolventky skoly zivota tvrdit, ze deti maju jest vsetko.... tak nech jedia, lebo tato krajina si predsa musi udrzat svoje krasne zasluzene prve miesta co sa tyka rakoviny hrubeho creva a srdcovocievnych chorob....
Presne pre toto som odišla z termínové skupiny. Lebo za debila som tam bola potom ja, ked som diskutovala o nevhodnosti určitých veci. Vyser sa na to. Chod si svoje
@lucilaines Presne si to dobre napísala, ja si teda vôbec nemyslím ze si prepnuta alebo co, proste dávaš dieťaťu co uznáš za vhodne... Ja dávam 7 mesačnej pribinacika a co? Je to moja vec predsa... Neviem a nechápem prečo autorka rieši stravu cudzích dezi
@diewcatqoo ide mi aj o iné deti. Lebo niektoré mamy sa práve riadia radami ostatných mám. A keď sa niekto spýta, či môže dat to a to, tak to môže negativne ovplyvniť aj iné mamicky na základe takých fotiek/odporúčaní..
@nickpick 100 bodov, presne. “My sme dostavali všetko” a každý druhý má ochorenie tráviaceho traktu..
@lauriema tak si mohla napisat dôvod, prečo ho davas. Všade sa píše, že tvaroh sa kvôli vysokému obsahu bielkovín môže dat až po roku, aby si dietatu neodpalila obličky, okrem toho obsahuje cukor. Je ti jedno, čo davas dietatu, nechce sa ti pripravovať prikrm, chceš, aby malo dieťa viac energie, nenacitala si si, čo sa ne/má dietatu dávať? Kupuješ ho kvôli peknému obrázku na etikete? Tie otázky neber ako provokáciu, ale zaujima má dôvod, prečo ho davas, čo tá ovplyvňuje ako spotrebiteľa siahnuť po takomto výrobku a dat ho dietatu.
@asia83 tak u teba som zvyknutá z diskusii na impertinentne správanie, čiže má to neprekvapuje. Veď to, že sme na popredných miestach v ochoreni tráviaceho traktu svedčí o tom, ze nás nasi (stari) rodičia nestravovali najlepšie. Ja sama som si v puberte spustila nesprávnym stravovaním tráviace ochorenie(odhlasovala som sa z obedov v škole a za tie peniaze som si kupovala cokolady, zmrzlinu, aj keď som tucna nebola, odrazilo sa mi to na zdravi a následky znem doteraz).
@heleninamama Ano, sledujem okolie. Včera som dokonca odstavila auto a išla na pomoc jednej pani, ktorá sa rozplestila na ulici a nevedela vstať, lebo mala nadváhu. Milion ľudí na ulici a ešte isli okolo nej autom aj policajti(lebo však pomahat a chranit). Zo 100 ľudí, čo ju tam videlo mi až jeden pán prišiel na pomoc ju zdvihnut(lebo korona, lebo si všetci mysleli, že asi musí byt opitá, keď je na zemi) čiže Ano, všímam si ľudí a aj budem✌️A to, čo ty považuješ “za chrbtom” vidim tak, že nie som konfliktny typ. Nebaví má s niekym sa doťahovať a hadat sa, kto má väčšiu pravdu, preto som sem dala tuto otázku, lebo má to fakt zaujima, prečo matky ne/vedome ubližujú svojim detom.
Ahoj vôbec to neberiem ako provokáciu tie otázky, ved diskutujeme. No mam tri deti. Nie nikdy som to nečítala proste som sa vždy radila rozumom "starej matere", no priznám sa ti ze si ma teda teraz riadne vystrašila a asi prestanem dávať toho pribinacika a začnem viac čítať a študovať, čo môžem dať dieťaťu.. Nechcem malej odpáliť obličky teda ani nechcem aby mala iny problém zo stravy.

Kým sú to len cudzí ľudia na nete, tak je to ešte dobré. Horšie je, ak máš takých v rodine a neprestajne do teba rýpu.