icon

Problém s jedením u 14-mesačnej

janiikkk
9. jún 2022

Dobrý večer, neviem čo už mám s malou robiť. Nie je bohvieaký jedák,ale poslednú dobu je to naozaj bieda. Dnes to bolo tak,že sa celkom slušne najedla na raňajky (mala ich neskoro,tak desiatu sme nestihli), potom pred obedným spánok jej dávam polievku,ale dnes nechcela tak som jej ponúkla rizoto bez mäsa. Zjedla mi päť lyžičiek,ale vravela som si dobre,asi je ešte najedená z raňajok. Keď sa zobudila,tak som jej chcela dať zemiaky a mäsko,lebo toto mám istotu,že zje vždy. Absolútne nemala záujem,tak som vyskúšala neskôr a opäť neúspešne. Boli 4 hodiny poobede a ona dovtedy nejedla skoro nič. Nakoniec som jej dala jogurt, ktorý zjedla. Po ňom neskôr nechcela nič,ani ovocie, iba trošku pečiva a na večeru nemala vôbec nič. Kojim ju ráno,pred denným a večerným spánkom, no a v noci niekedy aj 5-6krat.
Ona je neskutočne drobná. Všetci hovoria,že aká je malá a chudunka. Aj doktorka vraví,že je na svoj vek moc ľahká. V 11tich mesiacoch mala 8,3kg a pôrodnú mala 3,2kg. Neviem čo mám urobiť aby pribrala,keď papá minimum. Za mesiac medzi kontrolami nepribrala nič.
Som zúfalá a už začínam byť pri tom jej jedení nervózna a aj celkom hnusná k nej. Snažím sa zachovať chladnú hlavu,lebo keď som bola malá,tak ma rodičia nútili jesť a povedala som,že ja to svojim deťom robiť nebudem. Len už som naozaj z toho vyčerpaná a dosť ma to trápi.
Inak pri tom jedení som sa ju vždy snažila zabaviť hračkami, knižkami, varechami,miskami,no skrátka všeličím. Ale teraz už jedine telefónom, ktorému som sa chcela vyhnúť. A teda momentálne ani ten nezaberá. Máte nejaké rady alebo skúsenosti s takýmto (ne)jedákom?

Ďakujem za odpovede

Ďakujem za odpovede

dzulli1980
9. jún 2022

Moja dcéra má 6 rokov ... stále je štíhlunká, má len 18,5 kg ... od narodenia s ňou bojujem, čo sa jedla týka ... proste strašná bieda, bola som z toho zrelá na psychiatriu, revala som, kričala som po nej ... a potom mi pediatrička povedala, že to nemám riešiť, dcéra mala všetky krvné výsledky v poriadku, že ešte žiadne zdravé dieťa od hladu nezomrelo ... a mala pravdu ... po tých všetkých nervoch a patáliách Ti môžem poradiť len to, že treba dať spraviť krvné testy, či nemá málo železa, ak je to OK a princezná je zdravá, proste neriešiť ... moja sa kúsok rozjedla v škôlke a asi rok dozadu jej muž kvôli imunite začal denno denne odšťavovať ovocie ... od vtedy, zrejme skrz vlákninu v tom ovocí, s prepáčením "žerie".
@janiikkk

janiikkk
autor
Autor odpoveď zmazal
nikpa
9. jún 2022

@janiikkk a nemá naliate bruško z toho mlieka?

belllinka
9. jún 2022

Uplne zrusit nocne kojenie, ponuknut iba citu vodu. Tak velke dieta to uz nepotrebuje a aj travenie si potrebuje oddychnut. Sa potom necuduj ze cez den neje, ked nasava celu noc ako novorodenec.

janiikkk
autor
9. jún 2022

@dzulli1980 robili jej pred tromi mesiacmi krvné testy a všetky hodnoty mala krásne. Nič jej nechýba. Ja sa snažím byť pred malou v pohode,ale dnes som už aj ja začínala zvyšovať hlas,len tie moje nervy si skôr odniesli ostatní rodinní príslušníci

janiikkk
autor
9. jún 2022

@nikpa popravde neviem. Snažím sa aj s odstupom dávať jedlá a kojit,ale ráno sa normálne najedla a chvíľu predtým mala prsník

janiikkk
autor
9. jún 2022

@belllinka ja súhlasím,ale po čistej vode sme v noci zažívali také kriky,že dovidenia. Tak som ju na ňom len upokojila ,vybrala a douspala na rukách. Len nie vždy to ide tak

jarnajar
9. jún 2022

1. Nejdú jej zuby?
2. Ak je dojčená, tak toto slabšie jedenie je vraj časté, ale tak nebude to predsa navždy. Ak má výsledky OK, tak je zjavne OK.
3. Pozri na seba a partnera. U nás bol môj muž drobné dieťa. Naša staršia dcéra mala v roku 8,5 kg a v 3 rokoch 11,5. A to sa už medzitým rozjedla, okolo 2 rokov začala jesť podľa mňa dosť. Doktorka nikdy neriešila, povedala, že niekto musí byť aj drobný a chudý.

bashee
9. jún 2022

@janiikkk uplne ta chapem, ja som rovnako nestastna a rozcarovana z mojho skoro 14m nejedaka.
V 9.-10. mesiaci akoby seklo, dovtedy krasne papaval prikrmy, ale tym sa nas “papaci honeymoon” aj skoncil. Kedze slabo je, bojim sa aj odstavit. Uz som prestala tlacit na pilu, ked odo mna na lyzicke nechce, tak mu jedlo polozim pred neho, niekedy sa s nim pohra niekedy ochutna a hodi hned psovi, niekedy si trosku odhryzne. Ale bieda bieda…zje tak max trosku jogurtu, par lyzic polievky (do ktorej mu musim zamixovat maso a strukovinu) a ako kedy vecer kasu. Ked mu nukam z nasho, tak vacsinou nechce. Raz mi zjedol asi 4 lyzice plnenej papriky, no ja som skakala od radosti. Neviem z coho je to dieta zive. Ani ovocie nezje ani zeleninku. Len sa v tom sam poprple a z lyzicky nechce. Takze ja len cakam kedy sa mu vrati zase chut do jedla ako kedysi…ale hluposti ako keksiky, to by jedol. Takze viem ze len vymysla s poriadnym jedlom 😒

janka_266
9. jún 2022

@janiikkk kŕmite ju vy či ona sama si dáva? Skúste to len pred ňu položiť, nech je rukami, ráno by som už nekojila, a väčšie rozostupy medzi jedlami pár dni by som skúsila, a nedávala by som polievku pred spánkom, ale až po aj s druhým chodím rovno, teda tak to robíme my 😃

jarnajar
9. jún 2022

Inak ešte mi napadlo, neviem, či necháš, aby jedla sama, to dosť pomáha, aj keď veľa rozhádže, niečo aj zje a možno jej tak zachutí 🙂

gabika128
9. jún 2022

@janiikkk asi by som to nehrotila, keď má výsledky dobre a nemá žiadne zdravotné problémy. 🤷‍♀️ dávaj jej obľúbené jedla, do kaše jej môžeš pridať kalorickejšie orieškove masla, polievky môžeš robiť husté krémové, syn má veľmi rád aj s krutonmi na vrchu. Jedavate s ňou za stolom? Ono jej asi stačí keď každú chvíľku zje kúsok niečoho, tak aj tie väčšie rozostupy môžete vyskúšať. Polievku aj druhé som v tomto veku nedávala, ale ak vám to takto vyhovuje tak dávajte. Tiež som počula, že niektoré kojene deti takto máličko jedia, ale tak nemá 3 roky, je to úplne normálne a s kojenim neprestávaj.

marianarem
9. jún 2022

@janiikkk A nejdu jej zuby? Jednak jej mozu kvoli tomu vadit veci, ktore treba zut a jednak v noci na upokojenie moze natahat viac mlieka, takze uz nema velky hlad.
Ja mam tiez slabsieho jedaka, teraz v 2.5r je to uz podstatne lepsie, ale vo veku tvojej mal naozaj velmi obmedzeny jedalnicek. Na rocnej prehliadke nemal ani 9kg, chudy je doteraz. Ked mu isli zuby (co byvalo kludne aj mesiac, kym sa prerezala jedna sada), tak to vzdy bola este vacsia katastrofa ako obycajne. Napriklad maso vtedy vypluval, nedokazal pozut ani male kusky. Davala som mu fasirky z velmi jemne mleteho masa.
Vsak skusaj u malej riozne konzistencie, uvidis, co akcetupje, ak su to naozaj zuby tak mozno skor makke, kasovite. Hlavne ale ja osobne radim stale ponukat pestru stravu, nesklznut k velkej jednotvarnosti ani k nezdravym veciam, len aby nieco zjedla.
Nevyvijat na dieta tlak svojiou nervozitou je tiez dolezite. Ja tie nervy poznam, no ked uz mal rok alebo cosi menej, tak to uz zo mna opadlo, lebo som vypozorovala, ze proste chce prezit a vzdy si nakoniec nieco da 🙂 Najhorsie to bolo, ked bol este malinky a cisto na mlieku a nechcel ani to. To ma chytalo zufalstvo aj hnev, lebo som sa bala, ze ho neudrzim pri zivote. Ale udrzal sa sam, aj ked po troske, tak neskor som sa uz na to dokazala spolahnut. Aj tvoja ma vrodeny pud sebazachovy, skus sa spolahnut nan. Len vo velmi vynimocnych a tazkych pripadoch treba deti udrzat pri zivote infuziami, sondami, ale aj vtedy preziju.

emilka_1
9. jún 2022

@janiikkk zrušiť hračky, telku, opičky, hocičo, čo odputava pozornosť od jedla. Ja som toto nikdy deťom nerobila a aj keď mali nejedave obdobie, po čase sa to utriaslo samé.
Keď má pred spánkom polievku, je dosť možné, že proste nieje hladná, nenút ju. Keď nechce, nechce, ona nezomrie od hladu. Normálne choďte von a keď prídete, ponukni potom. Ale v žiadnom prípade nie jogurt, nech zje "aspoň niečo".
Musí sa naučiť, že dnes sa na obed ponúka toto a toto, daj si z toho, čo ti chutí, ale žiadna iná alternatíva nebude. Raz to príde, neboj.
Vieš, kedy mne malý začal normálne jesť? Dala som tanier pred neho a ja som si išla robiť svoje. Žiadne usmerňovanie, kecanie, nič. Tebe by sa páčilo, keby niekto nad tebou stojí a komentuje každé sústo? Skús si to predstaviť 🙂 daj jej jedlo tak, aby vedela sama papať. A čo, že bude trochu bordel. Pomaly sa naučí.
Ja som videla také extrémy a strašné stravovacie návyky starších detí, že radšej ich učiť normálne stolovat od malička.
Držím palce.

patka06
9. jún 2022

úplne súhlasím s emilka 1
dodala by som : úplne vynechať nočné dojčenie - pre 14 mesačné už nie je potrebné, je to len zvyk
Cez deň tiež dojčiť až po normálnom jedle.

janiikkk
autor
9. jún 2022

@jarnajar
@marianarem
Dolné stoličky má už celé vonku a dnes keď plakala som si všimla,že horné nemá ešte celé von. Tak možno aj to no. My s mužom sme vysokí a chudší. Ja som do puberty vyzerala podvyživene.

janiikkk
autor
9. jún 2022

@janka_266 primárne ju kŕmim ja,ale pečivo sama papá. Skúšala som jej dávať aj na pultik,ale ona sa vždy rozplače a stále mi podáva jej ruky. Jej veľmi vadí,keď ich má špinavé a hneď chce umyť. Akurát keď ma nejaké mäkké ovocie,tak rada ho mačká a hádže na zem. Inak nemá záujem rukami jesť vôbec

janiikkk
autor
9. jún 2022

@gabika128 ja som s ňou celé dni sama väčšinou,takže občas stolujeme spolu. Ona jedáva po veľmi malých množstvách,ale častejšie

janiikkk
autor
9. jún 2022

@bashee presne,aj ja sa obávam toho,že ako by to celé dopadlo po odstavení

janiikkk
autor
9. jún 2022

@emilka_1 samozrejme,že by mi to vadilo. Ale ja na ňu vôbec nerozprávam. Ani nikto nemôže byť v miestnosti,keď ona práve papá.
Ďakujem za radu,skúsim to aspoň obmedziť a postupne úplne zrušiť. Ani mne sa nepáči,že stále jej z izby nosím hračky a nakoniec je z kuchyne detský kútik. Ale keď zbadá lyžičku,tak sa začne metať, vrieskať.
A to jedenie rukami u nás naozaj nefunguje. Už som premýšľala nad kúpou detského príboru,tak možno tým by to šlo.

nikpa
9. jún 2022

@janiikkk nočné kojenie by som zrušila, v jej veku už to ozaj nie je potrebné. Zo začiatku treba nahradiť vodou, časom si zvykne. A tiež keď viem, že má ísť jesť, žiadne kojenie predtým. Ono to je ako u dospelých, ja keď si pred jedlom nalejem brucho vodou, tak zjem podstate menej. Dieťa má žalúdok ešte menší, podľa mňa to môže mať vplyv. Ale deti majú všelijaké fázy, možno za tým nie je nič, ak je zdravá a prosperuje tak čo že je drobná 🙂

emilka_1
9. jún 2022

@janiikkk určite skús. Ked moj starší vymysla, tak mu dam kvetinkovy babatkovsky detsky pribor a hneď mu lepšie chuti 😄 alebo mi povie, že nechce obed a ja to berem. Ale nedammu nič iné, a dohodnem sa s ním, že mu ani v obchode nič nekúpim. Keď prídeme domov, zje celú obednú porciu 💁‍♀️
Mám neter, ktorá od babatka jedla pri telke, na pultiku stoličky milión hraciek, vkuse jej niečo rozprávali, aby jej v momente nepozornosti niečo dali do pusy. A teraz má 6, nevie sa poriadne najesť, stále rozpráva, odchádza od jedla, pozerá televízor a každý do nej hučí, aby pekne papala, čo tolko vymýšľa. Logika, že?
Bude mať 6, a nevie si namočiť zemiak do omáčky, nevie si ho anilen poriadne napichnut na vidličku. Keď nechce obed, dajú jej pomixovany prikrm alebo piškóty v mlieku 🤦‍♀️
Naozaj to nenechaj zájsť takto ďaleko a hračky skús obmedziť, pomaličky. Pomalinky aj telku či iné vzruchy.
Viem, že sa tým trápiš, ale určite sa to zlepší 😉

feeewa
10. jún 2022

Mlieko v noci nahradit vodou? Ako vazne?
Jediny normalny prijem zivin, (podla toho, co pises), co mala teraz ma? Ma 14 mesiacov, ale pre nieco si to mlieko pyta, pre nieco tu mamu pri sebe chce.
Je mala a nie hlupa…
Ak chces mat doma dieta, ktore nechape, preco malo teraz mlieko a zrazu ma vodu, lebo “poradili na koniku”, drzim palce…
Mlieko v zaludku a voda v zaludku je sakra rozdiel!
Urcite bude zrazu stastnejsia, aj lepsie spat, aj lepsie cez den papat, lebo ved po noci bude hladnejsia 😂
No kazdopadne, ak odstavis nocne kojenenien (lebo ved na co), to len potom drzim palce s priberanim… budes este nervoznejsia, ze musi jest a vrati sa ti to ako bumerang…
Skus ju viac motivovat k papaniu… jedavaj s nou, nech vidi jest teba, skusaj nove jedla, odstran vsetky “zabavky” pri jedle…
Mozno jej skus papanie inak naservirovat, rozpravaj sa s nou pri tom…
A ano, 14 mesacne dieta mlieko stale potrebuje, obzvlast ak je materske…

stanislavicenka
10. jún 2022

@janiikkk ja ta uplne chapem. Dcera bola dokonala nejedacka, kojena dlho na poziadanie. Rozjedla sa okolo 2 rokov. Vtedy mala tak 11kil. Nikto to neriesil. A rozjedla sa aj napriek kojeniu, kojila som ju aj po 2 home Roku. Jedinu Radu ti dam, hlavne nespadni do tej fazy, ze jwjbudes davat jest to, co jej chuti, "len, aby sa najedla". To su tie najhorsie reci. Dcera ma 6, a tiez nezje za tanier hocicoho, ale zje vseetko zeleninove, ci polievky, alebo jedla. A ma rada kazde ovocie. Keby sa necham ovplyvnit ostatnymi, tak by jedla iba nejake chrumky, ci vyzivu, a banan(ktory, napr. Nie je jej oblubeny). Je to na nervy. Treba sa s tym zmierit. Mas velku vyhodu, ze ju dojcis

stanislavicenka
10. jún 2022

@stanislavicenka nedalo sa mi dopisat do prospevku. Tiez suhlasim s radou, aby sa jedlo za stolom, bez hraciek, bez mobili, bez telky. Nikdy som to nepraktizovala, je to zly navyk. Za stolom sa ma jest, kinverzovat, a nic viac. Ucime deti vedome jest, a nie ich napratat, aby o tom nevedeli

matkahelka
10. jún 2022

@feeewa pri 14mes.dietati nema byt jediny zdroj zivin dojcenie.to po prve, po druhe, ona nechce v noci mamu ale prso. a po tretie, ano, po odstaveni deti lepsie spia. ziadne, ziadne dieta na umelom mlieku nevstava x krat za noc ako dojcene deti. a aj tie dojcene prestanu x krat za noc vstavat ked prestanu byt dojcene. ja som dceru tiez cca v takom obdobi odstavila, tiez som 2-3 noci davala vodu a cuduj sa svete po tyzdni prespala celu celucicku noc az do rana.
Autorka - nedavaj prso pred jedlom, je jasne, ze ma brusko poloplne z mlieka, tak nechce papat. prso daj ako pitny rezim- ked sa napapa, nech docucka prso. A tiez som za odstavenie v noci, 14mes.dieta nepotrebuje v noci jest. Nebudes nervozna z dcery, lebo budes vyspata.

feeewa
10. jún 2022

@matkahelka Ja som nenapisala, ze mlieko ma byt v tomto veku jediny zdroj zivin, ale ze v tomto pripade ocividne je…a poznam x pripadov deti na UM co sa budia x za noc, kludne ti poslem screeny…

janka_266
10. jún 2022

@janiikkk tak by som stále skúšala dávať aj pred ňu, aj jej trochu pomáhať s jedením, nech si zvyká sama jesť, lebo raz s tým aj tak bude musieť začať 😃 môj zas ináč nechce, len sám, ale zas jeho nechávam samého sa kŕmiť od 6. Mesiaca 😃tak keď ju baví ovocie, tak jej skúste dať ovocie, čo chytí do ruky a medzi to zemiak, mäso, možno sa pomýli a zje aj to sama. Môj keď nechcel praženicu, tak som mu zvykla schovať praženicu do chleba 😃niekedy zjedol a niekedy praženicu vybral a zjedol len chleba.