Prvé príkrmy. Aká značka je dobrá?
Ahojte mamičky, začíname s príkrmami a chcela by som poradiť, ktoré značky používate a odporúčate? Viem že Hipp je "naj" ale aj najdrahší tak hľadám niečo lacnejšie ale dobré 🙂 Ďakujem za odpovede....
@malinajahoda jasné, tie by nám boli na nič 🙂 a ktoré obišli najlepšie? čo som teraz pozerala v obchodoch tak dosť sa rozmohli teraz aj tie ovko výživy, tie tam náhodou neboli? pozdávali sa mi asi najviac, aj kvôli tomu, že sú slovenské. akože pravdu povediac, tiež keby nemusím tak nekupujem ale fakt to aj čas ušetrí a keď je to proste z kvalitného ovocia a zeleniny tak sa mi to nezdá ako taká katastrofa. ja tiež môžem napríklad robiť domáce iba z ovocia a zeleniny z obchodu lebo nemám takú možnosť si zohnať niekde zo záhradky 😒
@monane katastrofou myslím to, že čo všetko sa tam nachádza. Pretoze je na obale napísané od kolkeho mesiaca to môžu bábätká jest a pritom tie suroviny nie sú pre nich ešte vhodné. Nie, Ovko tam nebolo. A mne tiež iné neostáva ako kupovať zeleninu a ovocie z obchodu😞.
@malinajahoda je pravda, že je aj pár takých kde je ovocie, ktoré by pol ročné dieťa ešte moc nemalo jesť, napríklad tá jahoda hej ale zase keď má mať na to dieťa alergiu tak na to aj tak raz musíš prísť, nedá sa tomu bohužiaľ vyhnúť úplne 😔 a keď tiež nemáš takto možnosť si sama vypestovať tak z tých chemicky ošetrených jabĺk to tiež nie je úplne výhra 😒 radšej asi takto kúpim nejakú tú bio výživu a hotovo
@monane tak ale jahoda je silný alergen, to počká, času je dosť. Je plno výživ aj bez jahody. Takže vôbec nerobíš doma výživy? Len kupuješ?
DM bio má v pohode výživy, žiadna smotana ani nič podobné.. náš má 10m a väčšinou kupujem tie, kde je uvedený vek 4m a 6m - sú naj, lebo tam toho nie je toľko pokombinovaného... DM bio sa mi osvedčili najviac, fajn kombinácie, teraz máme doma napr. mrkva/brokolica/špaldové rezance, zemiaky/cukina/mrkva/hrášok, zemiaky/mrkva/rezance/kuracie... a chutia aj mne 😁 @malinajahoda
@zuzuliennka1 ja som aj písala, že buď Hami alebo DM. To DM až tak nepoznám, iba 2 výživy som kúpila od nich. A naposledy som kupovala v Tescu a to bol problém vybrať. Ale tak zbežne si myslím, že tieto sú celkom v poriadku.
@malinajahoda hej s tým súhlasím, dá sa tomu v pohodičke vyhnúť keď je to treba 🙂 no teraz som začala. lebo ja som dávala malej od šiestich mesiacov príkrmy čo som robila doma, na začiatku ich ako tak jedla a čím bola väčšia, tým menej ich zjedla, divne sa ksichtí, zje fakt máličko takže som chcela vyskúšať, že či by nezjedla viac z kupovaných vieš
@monane Ved uz si to aj skusala konecne? Ci este mas doma zasoby tych tvojich? Som to pochopila tak, ze si robila cerstve zakazdym 🙂 Ale ja som uz z toho aj tak poriadne dopletena :D Len netlac do nej silou mocou tie domace ak jej to nechuti aby si nespravila potom ku vsetkym prikrmom odpor ako ked deti v skolke nutia nieco papat na silu a potom to ani v dospelosti nemoze clovek zjest lebo to ma nejako tak zakodovane, ze to nema rad
tak ja som sa nakoniec “vrátila” k domácemu vareniu, kúpila som si v ikea parnú vložku do hrnca (čo sa na tom
buchty robia), a malému tam popri varení obeda sparím väčšinou mrkvu a zemiak (to mu chutí najviac), pridám do vody pod sitko niekedy mäso, inokedy uvarím vajce a má žĺtko, alebo dám zemiak/mrkva/kaleráb (ale to mu chutí menej), príp. semtam cukina - no nie je toho veľa, v podstate má väčšinou mrkvu a zemiak, to mu najviac chutí - a veruže to chutí aj mne; sklíčku sa to chuťovo nevyrovná... takže vyskúšala som sklíčka, pomohlo mi to v začiatkoch, keď som fakt nič nestíhala, aj na cesty je sklo okej, ale zas my veľa necestujeme, no teraz má 11m a už len varím, je to rýchlo, netreba nejaké mega kombinácie vymýšľať a je to aj chutné 😊 mrkva/zemiak/žĺtko, alebo mrkva/zemiak/mäso sú naj 😊
@zupka33 áno veď už som to písala aj vyššie, že sa mi pozdávali najviac tie čo v nových zámkoch robia, majú taký lepší výber aj tých bio výživ tak som zobrala z tých na počudovanie mala zjedla hneď jednu celú, tá bola tuším jablková iba ale chcem teraz vyskúšať takú aj s tekvicou tak uvidím či mi to hneď nevyrazí z ruky 😂😂😂😂 lebo to sme ešte neskúšali ani domáce tak chcem vedieť či mám vôbec ešte takú kupovať alebo nie 😀 musím najprv poskúšať a zistiť akým smerom sa mám uberať
Vazne? Tak je dobre potom. Uz ti zacne aj pomaly priberat ked bude konecne aj normalne jest 😀😀 Inak ak ti mozem poradit tak kludne da aj tu tekvicovu, tiez som sa bala ale nakoniec v pohodicke lebo ved tekvica nema sama o sebe nejaku hrozne vyraznu chut a ked je este takto zmiesana este s nejakym ovocim tak ju tam len jemne citit. Cele je to tak aj tak skor do sladka robene takze ak jej chutia tie ovocne tak jej bude chutit aj tato si myslim 😉
babulky, sama som uz zacala mrkvickou a zemiacikom. maly sa zatial tvari, ze mu to chuti, vsetko papa, nieco nam zostane malokedy. len som sa chcela spytat, ze kedy mozem pridavat aj dalsiu zeleninu a aku, ci mozem pridat aj nejake ovocie, akym sposobom ho spracovat a v akom veku potom mozeme prejst normalne na kupovane 🙂 dakujeeem
@panipanka zvykne to byť tak, že jeden druh skúšaš 3 dni, ďalší zas 3 dni a potom kombinácia týchto... potom zas 3 dni niečo iné.. napr. 3 dni cukina, 3 dni kaleráb, potom spolu a potom už môžeš dávať aj iné kombinácie, keď si pekne zvykne.. a po cca 3 týždňoch môžeš pridať žĺtko natvrdo, (bielko nie) alebo na striedačku mäsko (varené kuracie, morčacie alebo králičie)..
desiatu, teda ovocný príkrm som začala dávať asi po mesiaci, aby sa poriadne naučil na zeleninu... začína sa vždy s ňou, nie s ovocím, lebo po sladkom by ti mohol už zeleninu odmletať...
ja dookola varím len zemiaky, mrkvu, cukinu, kaleráb, baklažán (už by teraz ako 11m mohol aj brokolicu, a strukoviny, ale neponáhľam sa, raz som dala a nechutilo, tak ostávam pri tom, čo mu chutí a strukoviny sú ťažké na žalúdok, netreba sa pri príkrmoch ponáhľať, menej je viac), a z ovocia som začínala s jablkom, hruškou, broskyňou, marhuľou a neskôr aj banán a teraz tieto veci striedam 😊
@panipanka a ako myslíš, že v akom veku prejsť na kupované? myslíš sklíčka?
no ja napr. som s nimi začínala, lebo som nestíhala variť, veľa nových vecí naraz, potom som sa zorientovala a paradoxne, keď má teraz 11m a mohol by v podstate už 80% ponúkaných sklíčok, čo dostať kúpiť - tak teraz len varím.. ja som sa riadila tabuľkou od dr, čo v ktorom mesiaci môže a podľa toho kúpila sklá, lebo napr. sú ovocné príkrmy od 4mes. a s jahodou, ja jahody dám až po roku. silný alergén.. tiež som videla príkrmy s rybou (losos) že od 7m... ja som sa neriadila číslami na sklách, ale zložením
@panipanka Tiez by som odporucila sa najskor spytat doktorky, oni vedia vacsinou mamicku pekne nasmerovat 🙂 A ako pisala zuzuliennka tak treba takto pekne zacat zeleninkou a az potom po nejakom case zacat davat aj ovocie lebo to vacsinou detickam chuti viac a presne ako pisala tak by ti mohol odmietat zeleninu. Takze treba trpezlivost a pekne postupne 🙂
@zuzuliennka1 dakujem krasne za radu 🙂 som sa snazila to hladat vsade, v kazdej starsej diskusii ale nikde som to nenasla, samozrejme som to len tak preletela pohladom ci nieco take nezachytim ale nikde nic takze som sa potom spytala tu. budem to teraz postupne rozsirovat po par dnoch 🙂 no to som ja prave bala zacat takto kupovanymi ale teraz proste uz treba toho viac ked je starsi, nemam tolko casu, treba sa s nim hrat, zabavat ho takze toto mi to usetri 🙂
@ifava dakujem, no doktorky som sa pytala ale ona mi povedala, ze ako mu bude chutit. to je taka rada, dakujem pekne 😒
@panipanka no ono paradoxne tie kupovane su niekedy aj lepsie, ak nemas pristup k nejakym naozaj kvalitnym surovinam, ovociu, zelenine -hlavne teraz v zime...mne to pekne vyslo, ze sme s prikrmami zacali v lete, ked bola cerstva zelenina a ovocie dostupne, teraz v zime je to dost problem, vsetko je dovezene, bohvie kde a ako dlho to stoji,... sklicka su super, tam je to vsetko prisne kontrolovane, mne sa osvedcili z DMky - Babylove, DM Bio a aj Hippky
@zuzuliennka1 hej toto som si presne aj ja myslela, isto to bude lepsie ked kupim nejaku kvalitnejsiu vyzivu ako keby spravim z nejakeho druhotriedneho ovocia a tak. tie su po com tieto vyzivky?
@panipanka babylove a DM bio, ktore kupujem, su od 80c po 1€a par centov - v zavislosti od velkosti skla, Hipp su trosku drahsie, tusim okolo 1,25€, ale je to pestrejsie co sa zlozenia tyka, podla mna sa to oplati, ked si vezmem, ze jedna cukina, jeden kalerab a jedna mrkva ma v obchode vyjdu aj viac dokopy a musim to este pripravit a ked ostane, uz neskladujem, kedze je to uvarene a cerstve, sklicka su spracovane trochu inak, tie este do druheho dna vydrzia. jasne ze doma nachystane chuti lepsie, ale ked sa ti neda alebo nechce 🙂 aj sklicka su vyborne 🙂
@zuzuliennka1 A spapa ti drobec jedno sklicko naraz ci ho rozdelujes na viac casti?
@ifava už má rok, a je od začiatku veľký papkáč, takže zje.. odložila som sklíčko myslím len raz, ale nezjedol mi polku... ak mi ostane naspodku že tri lyžičky, to dojem ja, neodkladám
@panipanka presne 😒 akože nerada to priznávam 😂 ale proste tie čo som robila ja doma jej absolútne nechutili, asi som mala zlé ovocie chuťovo, tiež som musela iba v obchode kupovať a to sa proste nedá ochutnať, takže keď boli kyslejšie jabĺčka alebo čo tak som na to prišla až doma a čo som už mala robiť? no musela som spraviť aj taký príkrm a nejako to spraviť aby zjedla aspoň pár lyžičiek. no a potom tak som začala kupovať, teraz momentálne papáva ovko a zje mi všetko, pekne celé sklíčko na posedenie, čo som pred tým nepoznala takže som rada, že konečnen papá tak ako má 🙂
@zuzuliennka1 pozriem aj tie dakujem za tip 🙂 no tiez si myslim, ze to nemusi byt take zle aj keby som mala proste kupovat vsetko teraz cerstve tak mi to nevydrzi a musela by som hrozne vela zeleniny alebo uz urobenych prikrmov vyhadzovat a to mi pride ako zbytocne plytvanie
@ifava pravdupovediac aj ano ale este som sa na to neodhodlala, bojim sa, ze sa na mna nastve ked jej poviem, ze chcem odist k inej doktorke a vraj je to aj dost komplikovane takto prejst lebo vela doktoriek nechce brat od inych aby si ich tiez nepohnevali
@monane aha tak to je zaujimave, som nevedela, ze uz aj male deticky su taketo vyberave :D a tie jej chutia aj zeleninove ci davas cisto len ovocne?

@zuzuliennka1 moja malá má vyše 7 mesiacov. Za celý čas som kúpila 3 výživy zeleninové. To je všetko. Naposledy tu tretiu som kúpila, išli sme na kontrolu na Kramáre. Mala som velky problém vybrať. Na tých čo bolo napísané 4+ alebo 6+ mesiac, tak tam bola smotana, zeler, akási ryba 😱. No samé chujoviny čo tam nepatria. Nakoniec po dlhom hľadaní som kúpila od Hami prvá lyžička. Katastrofa. Čistý marketing.