Ročný chlapček nemá zúbky a nevie papať

leminka
18. feb 2016

Ahojte maminy. Môj ročný synček nemá ešte ani jeden zúbok a tým pádom nevie papať poriadne tuhšiu stravu. Polievky aj mäsko papá iba mixované. Zvládne chlebík po maličkých kúskoch, alebo kukuričné chrumky. Nevie si jedlo požuť, minule sa mu kúsok chlebíka spriečil v hrdle a toľko ho napínalo, až sa povracal. Neviem, mám ho trénovať ďalej tými malými kúskami, alebo počkať na zuby? sama mám strach z toho, že sa mi zadrhne... Za všetky dobré rady vopred ďakujem 🙂

veronikapodolska
18. feb 2016

aj moja na tom bola podobne ale sa mi vidí že v roku mala aspoň spodné 2 zúbky, ale jej nevadili väčšie kúsky, buď to prehltla (v polievke) alebo to potlačila ďasnami, tie mala také stvrdnuté aj pečivo si dokázala odhryznúť (ale mala tie 2 zúbky) a potom to rozžula akoby ďasnami. Ja byť tebou ho pomaly privykám na väčšie kúsky nie len mixované, možno nie rovno chlebík lebo to je suchšie, ale napríklad ryžu so zeleninou, polievku skus len popučiť vidličkou a tak 🙂

ellca123
18. feb 2016

aj my sme tomali,len pomalicky tie chrumky ci piskotku...
neskor konzultuj z lekarom

charity
18. feb 2016

@leminka A u zubara ste boli? Bez srandy... že ci ma vobec zaklad zubov v kosti...

qidko
18. feb 2016

Nemixuj mu stravu zeleninku nakrajaj na mensie kusky ( pretlac vidlickou)a uc podla mna on nema ludovo povedane " roztiahnutu dierocku na prehltane"ale na dasienkach dokaze male kusky rozzut Rocne dieta uz davno malo vediet jest tuhu stravu aj Ked nema zubky☹

katka1981
18. feb 2016

@leminka, ja som malej robila dlho mixovanu stravu, lebo ma to bavilo, pacilo sa mi to, a uz aj nejake zubky mala. Nestresuj sa, mixuj kym nema zubky, asi nemas inu moznost.

katka1981
18. feb 2016

@charity, naco by tak malemu dietatku robili RTG? Kamaratkinej dcerke vysiel prvy zub ked mala 13 mesiacov, nie je to nicim vynimocne ze nema ani jeden zub. Nasa mala 2 ako rocna. Teraz ma 6,5 a este sa jej ani jeden nekyve. Zatial by som urcite nestresovala. Mozno postaci ked mu maminka pochyta dasienka a zisti ze tam ma hrbceky ze kazdu chvilku muz zubky vyjdu. Mozno by u zubara ani neotvoril usta.

jasminet
18. feb 2016

aj kamoska mala syna co az v 13m mu prvy zub vysiel... moja dcera v roku mala tusim 2 zubky a aj tak som mixovala do 14 - 15m - ta ked nasla kusok, tak sa dogrcala komplet, nebola schopna to prehltnut - hladna bola, ale bohuzial nebola schopna ani vidlickou popucene zjest.

leminka
autor
18. feb 2016

Ďakujem baby, nechcem stresovať, ale samé asi viete, že to nie je ľahké ....

salome51
18. feb 2016

Môj Alexejko mal v roku len 2 zúbky dole. Ale nemal problém požuť si jedlo. Len som mu mäsko a zeleninu varila úplne do mäkkúčka a nakrájala na malé kúsky. Musí si aj bez zúbkov cvičiť žuvanie.

rose32
18. feb 2016

Viete.ze ked neskor vyjdu zubky su pre dieta to najlepsie bydu mat super zuby dlho vydrzia

katka1981
18. feb 2016

@leminka, a pomixovane ti spapa normalne?

katka1981
18. feb 2016

@rose32, ano, pokial nebude pit sladene caje. Kamoskina mala co jej tak neskoro vysli zuby, jej zuby znicila granulovanymi cajmi. Lebo to jej ako najlepsiu vec poradili v lekarni, tak ficali odmalicka na tom. Mala 19, nemal jej kto poradit, tak jej poradili v lekarni. Niet nad taku radu.

leminka
autor
18. feb 2016

@katka1981 áno to spapá.

rose32
18. feb 2016

@katka1981 ale myslim tie trvacne budu vyborne.mliecne nemusia byt este moze zmenit stravu pitie....

cmulinko
18. feb 2016

@qidko dufam,ze sa neurazis,ale zial absolutne s tym nesuhlasim,ze rocne dieta uz ma vediet pozut tuhu stravu a uz vobec nie,ze kazde dieta to malo ovladat a zial velmi casto sa stava,ze deti hned potravu prehltaju menej ci viac uspesne,ale s tym sa moze narobit viac skody ako sa mamickam moze zdat...po prve je uz spominane udusenie lebo deti velmi casto vdychnu potravu,ktora nie je poriadne pozuta resp vacsi kus. ( pre niektore dieta moze byt takyto nestastny vacsi kus aj hrasok ).Druha vec je,ked dieta uspesne prehltne aj vacsie kusky napr zemiakov bez poriadneho pozutia,tak sa potrava nestiha mixovat zo slinami co je velmi dolezity process pri traveni potravy a teraz pod tym nemyslim mliecko ci mliecne kasicky ale uz normalne varene jedlo. Ak sa tento process '' vynecha'' tak sa viac zatazuje zaludok,ktory sa musi s takym jedlom viac popasovat.Taketo nepozute kusky jedla..aj ked sa mamickam zdaju byt '' malicke'' mozu malemu dietatu spravit sarapatu v celom traviacom systeme...od bolesti bruska az po problem s vyprazdnovanim.Este som nevidela dospeleho cloveka jest mliecnu kasicku,lebo sa v detstve nenaucil pozut jedlo....treba hlavne opatrne a nie zasadne co by uz malo vediet v 1 roku.Kazde z mojich 3 vacsich deti sa naucilo pozut potravu v inom obdobi a ani jeden z nich to neovladal v 1 roku a nemyslim si,ze tym boli zaostale. Dnes sa vedia normalne najest a pozut si jedlo.To je moj skromny nazor na vec a nemusi s nim nikto suhlasit tak ako som ja nesuhlasila s tvojim prispevkom ale mala som potrebu reagovat,lebo mnohe mamicky si mozu mysliet,ze ich 1 rocne dieta zaostava ak este nevie pozut potravu a potom sa v strese moze stat nieco co budu cely zivot banovat....s kludom a na vsetko cas...nie tabulky.To je moja zasada.

leminka
autor
18. feb 2016

@cmulinko Povzbudilo ma to, dík 🙂

katka1981
18. feb 2016

@rose32, ak si daju zalezat na cisteni zubov, tak by mali byt. 🙂

katka1981
18. feb 2016

@leminka, tak sa netrap. Ja ani neviem akoby mi jedla popucene, ja som mala zapalenu slachu na zapasti, ja som nepucila vidlickou, lebo ma ruka bolela. Mne to bolo pohodlne, nevravim, ze to bolo najspravnejsie, potom zacala papat uz normalne nemixovane, nepopucene a rozmixoavane uz nechcela vobec nic, ani detsku vyzivu.

qidko
18. feb 2016

@cmulinko nikdy som sa neriadila tabulkami moje deti aj Ked nemali zubky dokazali potravu (mrkva,zemiak pretlaceny vidlickou) v pohode zjest a bolo vidiet ze si to v puse posuva no nic je to moja skusenost a Ked sa to niekomu nepaci nech krmi dieta aj do 5rokov mixovanou stravou ja mu nevnucujem moje skusenosti

cmulinko
18. feb 2016

@qidko ja som sa ta v ziadnom pripade nechcela dotknut,ale pouzila si tu nestastnu vetu,ze 1 rocne dieta by uz malo vediet pozut jedlo co znie troska tak tabulkovo...ako ked niekto napise,ze 7 mesacne uz ma sediet,1 rocne uz ma chodit, 18 mesacne uz ma byt odplienkovane,2 rocne uz ma rozpravat...proste ja ked citam nieco take co by uz malo dieta robit,tak hned sa pytam sebe samej...preco by to malo robit? Preco sa neriadit tym ako dieta samo napreduje...tvoje deti nie su moje a tym padom,ked moje dieta nieco vie skor,tak nanapisem este kvoli tomu komentar,ze aj ine dieta by to malo zvladnut.Potom to moze pre ostatne matky zniet naozaj tak,ze maju zaostale dieta...a hlavne prvomamicky su take citlive,ze niektore prispevky su pre nich svate a to nie je dobre. Tebe je mozno jedno,ze niekto bude mixovat aj do 5 rokov vsak tym sa dietatu nejako neublizi na zdravi...ale mne az tak jedno nie je ak by nejaka mamicka nerozvaznene mohla sposobit nestastie tym krmenim,ked este dieta nie je schopne pozut potravu a preto som napisala to co som napisala.

katuliena82
18. feb 2016

@katka1981 pravda, alebo to pokazia cumlom v mede...aj to som videla. Cerstvo narastene zhnite zuby

katuliena82
18. feb 2016

Urcite nie rtg, niektorym detickam idu zubky neskor. Ponukat dovtedy na hrubsie pomixovane.

zitaje
18. feb 2016

@leminka necitala som ostatne prispevky.
Moj syncok mal prvy zub v 10mesiacoch, v roku mal dva roky, cize tym tiez nic moc nepohryzol 😀 Napriek tomu cele leto (narodil sa koncom septembra, cize prve leto mal tak 9-10 mesiacov) pucil vsetko mozne ovocie, marhule, broskyne, ceresne (bez kostky) atd. To, ze nema zuby, vobec nevadi. Casom vylezu. Stale mu davaj aj tuhu stravu - mozno je problem prave v tom, ze mu stale mixujes. Ja som nemixovala vobec, len som roztlacala vidlickou, maso na drobno krajala. Deti sa naucia, len musia mat prilezitost 🙂

bosoriak
18. feb 2016

@cmulinko Presne tak. Sama to vidim na vlastnom pristupe, ked pri prvej dcere som bola s prepacenim predposrata zo vsetkeho. Mala som pocit, ze uz ma vediet strasne vela veci, lebo som citala o "zazracnych" detoch, co v roku chodili na toaletu, jedli nepopucene cestoviny a spali celu noc. Chudatko moje starsie, ta si vytrpela mojich experimentov 😀 Mladsia to uz mala vyslapane, ta mala mixovanu stravu snad do roka a pol, uz si naozaj nepamatam. A vobec to nie je dolezite.

Pri tretej si to planujem ulahcit ako to len pojde. Ak bude vyzadovat mixovanu stravu, tak dostane mixovanu stravu. Kazde dieta sa skor ci neskor nauci jest normalne, najma preto, lebo chce skusat to, co ostatni okolo neho. Ale ci to bude v roku alebo v dvoch, nehra absolutne ziadnu rolu. Chcela by som, aby toto niekto povedal mne, ked som mala prvu dceru, tak to pisem sem. 🙂

Rovnaky princip odporucam aj pri odplienkovani, budeni v noci a spani s rodicmi. Niektore deti potrebuju viac casu, niektore menej. Niektore mamy si zakladaju na tom, aby boli v niecom prve, niektore nie. Vsetci sme nejaki, nastastie sme kazdy iny. A z toho rozhodne nikto ziadne vycitky mat nemusi.
@leminka

cokololadka
18. feb 2016

No moja ako 13 mes. este nemala zuby. Uz jej aj chceli robit RTG ci ma vobec v dasnach zaklad na zuby. Nastastie jej v 13,5 mes zacali rast zuby,a pekne vysli bez problem vsetky naraz.

leminka
autor
18. feb 2016

Ešte raz ďakujem za všetky príspevky, názory a rady 🙂

zitaje
18. feb 2016

opravujem: v roku mal dva zuby, nie dva roky 🤐 😅 😎

qidko
18. feb 2016

@cmulinko kazdy clovek by mal mat svoj nazor a ja ho mam a takties skusenosti tabulkove deti maju len mamicky ktore sa boja ze urobia nieco ale alebo sa snazia az prehnane spravat dokonale a potom tu su temy kedy dat dietatu rozok,kakusko v serbli ktoreho sa zlekne babo..........( nechcem nikoho urazit ani tych co tie temy zakladali) nikdy by som nepouzila ze niecie dieta je zaostale....... prajem pekny den 🙂

maria117
18. feb 2016

@leminka myslim,ze v tomto sa neradno riadit vekom,ale prave zubkami - kym ich nema,nemozes to ignorovat a tvarit sa,ze uz ma na to vek, tak nech to pohryzie 😉 ved chudacik,nema cim....niektori hovoria,cim neskor zubky pridu,tym dlhsie vydrzia..,,cize kludne mixuj, obcas nieco makssie,viac rozvarene nemusis uplne,ale musis odsledovat konkretne potraviny. Moja ma 0,5r,ziadne zubky, rozvarenu mrkvicku zvladne i len popucenu al nadrobno posekanu, podobne jablcko moze byt len nastruhane najemno,takisto napr banan..,,ale napr zemiak,ci kalerab musim mixovat,inak sa zacne dusit a vsetko vyvracia. Ja vzdy hovorim - super su vsetky tie mudre knizky,clanky a tabulky,ale babatka nevedia citat,takze im nevycitajme,ze sa nimi neriadia 😉

katka1981
18. feb 2016

@bosoriak, ja si tiez myslim, ze prve dieta je pokusny kralik 🙂