icon

S akým druhom mäsa začať pri príkrmoch?

janie7
18. okt 2025

Ahojte maminy, chceme postupne začať zavádzať mäsko pri príkrmoch a chcem sa spýtať s akým druhom mäska ste začínali ako prvým?

nattyond
18. okt 2025

Kuracie a potom morčacie, postupne potom ostatné.

anonym_6e1c9b
18. okt 2025

Prvé králičie, potom kuracie, ryba,teľacie, hovädzie

miriamzba
18. okt 2025

Ja osobne telacie, kvôli železu, a domaci kralik

anonym_8c2c20
18. okt 2025

Bravčové, kuracie

janie7
autor
18. okt 2025
@anonym_6e1c9b

Prvé králičie, potom kuracie, ryba,teľacie, hovädzie

@anonym_6e1c9b Ďakujem krásne a akým druhom rybky si začínala? Ja rozmýšľam nad lososom. A počas jedla alebo tesne po ňom si dávala aj vodičku?

petronela1985
18. okt 2025
@janie7

@anonym_6e1c9b Ďakujem krásne a akým druhom rybky si začínala? Ja rozmýšľam nad lososom. A počas jedla alebo tesne po ňom si dávala aj vodičku?

@janie7 z rýb som zavádzala lososa a z našich sumčeka afrického👌inak králičie, morčacie a kuracie mäso. Neskôr teľacie a chudé bravčové mäso.

anonym_6e1c9b
18. okt 2025
@janie7

@janie7 Tiež som ako prvé dala lososa, potom pstruha a sumčeka afrického. Vodu som dávala až po jedle, počas jedla nikdy.

loliki
18. okt 2025

Králik – ideálny štart
Ľahko stráviteľné mäso: Králičie mäso je jemné, má nízky obsah tuku a je dobre tolerované aj citlivým tráviacim systémom dojčiat.
Vysoký obsah bielkovín a železa: Podporuje rast a vývoj, najmä tvorbu krvi a svalov.
Nízke riziko alergie: Králičie mäso patrí medzi najmenej alergénne druhy mäsa.
Odporúčané pediatrami: Často sa uvádza ako jedno z prvých druhov mäsa vhodných na zavedenie do jedálnička dojčaťa
Losos – neskôr v jedálničku
Výborný zdroj omega-3 mastných kyselín: Podporuje vývoj mozgu a nervovej sústavy.
Vyšší obsah tuku: Môže byť náročnejší na trávenie u veľmi malých detí.
Potenciálne riziko alergie: Ryby patria medzi častejšie alergény, preto sa odporúča zavádzať ich až po zavedení iných druhov mäsa.
Vhodný od cca 8. – 9. mesiaca: Po konzultácii s pediatrom

anonym_24a6ea
18. okt 2025
@janie7

@janie7 najskor sladkovodne ryby, az potom morske

janie7
autor
18. okt 2025
@loliki

Králik – ideálny štart
Ľahko stráviteľné mäso: Králičie mäso je jemné, má nízky obsah tuku a je dobre tolerované aj citlivým tráviacim systémom dojčiat.
Vysoký obsah bielkovín a železa: Podporuje rast a vývoj, najmä tvorbu krvi a svalov.
Nízke riziko alergie: Králičie mäso patrí medzi najmenej alergénne druhy mäsa.
Odporúčané pediatrami: Často sa uvádza ako jedno z prvých druhov mäsa vhodných na zavedenie do jedálnička dojčaťa
Losos – neskôr v jedálničku
Výborný zdroj omega-3 mastných kyselín: Podporuje vývoj mozgu a nervovej sústavy.
Vyšší obsah tuku: Môže byť náročnejší na trávenie u veľmi malých detí.
Potenciálne riziko alergie: Ryby patria medzi častejšie alergény, preto sa odporúča zavádzať ich až po zavedení iných druhov mäsa.
Vhodný od cca 8. – 9. mesiaca: Po konzultácii s pediatrom

@loliki Ďakujem veľmi pekne za detailný rozpis.

janie7
autor
18. okt 2025

Dievčatá, ešte poprosím o jednu info, chcem skúsiť kaleráb. S čím ste ho kombinovali prosím? Z mrkvy malú trochu zapekalo.

loliki
18. okt 2025

Od mrkvy? Tá upraví stolicu. Kaleráb bude nadúvať.

anonym_4a6072
18. okt 2025

Sranda,kedysi to bolo hovädzie,lekár vždy prízvukoval len hovädzie, hovädzie s mrkvou

janie7
autor
18. okt 2025
@loliki

Od mrkvy? Tá upraví stolicu. Kaleráb bude nadúvať.

@loliki Tiež som bola prekvapená, ale áno. Môžem kombinovať zemiak, batát či hocičo iné…akonáhle dám mrkvu, zapečie ju. No nedávala som po jedle ešte vodu, tak možno aj to bol problém🤷🏻‍♀️

janie7
autor
18. okt 2025
@anonym_4a6072

Sranda,kedysi to bolo hovädzie,lekár vždy prízvukoval len hovädzie, hovädzie s mrkvou

@anonym_4a6072 Že, aj ja si to pamätám☺️

loliki
18. okt 2025
@janie7

@loliki Tiež som bola prekvapená, ale áno. Môžem kombinovať zemiak, batát či hocičo iné…akonáhle dám mrkvu, zapečie ju. No nedávala som po jedle ešte vodu, tak možno aj to bol problém🤷🏻‍♀️

@janie7 A mrkva s jablkom tiež ju zapeká?

anonym_6e1c9b
18. okt 2025
@janie7

@janie7 Varená mrkva zapeká, to nie je žiadne prekvapenie, veď sa používa aj v diéte pri hnačke. Pri začatí prikrmovania, je nutné dávať viac vody ako predtým, Celkovo počas dňa, nie len po jedle.
Hovädzie je ťažšie stráviteľné, preto sa nedáva ako prvé, aj keď je pre dieťa veľmi zdravé a kombinácia s mrkvou nie je veľmi vhodná, oboje zapeká. Vtedy treba pridať do stravy napr, slivku alebo hrušku.

anonym_6e1c9b
18. okt 2025
@loliki

@loliki S jablkom sa dáva surová mrkva, tá nezapeká.

loliki
18. okt 2025
@anonym_6e1c9b

@loliki S jablkom sa dáva surová mrkva, tá nezapeká.

@anonym_6e1c9b Už som mimo témy. A mrkva trošku na oleji smažená? Že by bola aj tepelne upravená aj A vit v oleji uvoľnený? Olej by pomohol aj stolici.

janie7
autor
18. okt 2025
@loliki

@loliki jablko sme ešte nedávali, začíname zeleninou, dali sme trošku pauzu teraz lebo od tekvice mala redšiu stolicu, za to brokolica a karfiol, samozrejme nie naraz boli u nej topka.

jaskolka
19. okt 2025

Ja som začínala kuracím a králikom,lebo oboje som mala domáce od svokry. Ale kľudne aj morčacie, hovädzie postupne. Bravčové až po roku,to je dosť ťažké.

anonym_25fd99
19. okt 2025

Zacinali sme s telacinou, potom kuracina, kralik, jahnacina a tak dalej. Telacinu som davala najcastejsie nakolko obsahuje vela zeleza a prave preto sa zavadza maso do prikrmov. Kuracie maso obsahuje 1/3 zeleza oproti hovadzine. Pisala o tom tusim ta doktorka co radila na MK kedysi.

anonym_25fd99
19. okt 2025
anonym_ed6884
19. okt 2025

@janie7 kralik, telacie