S akým druhom mäsa začať pri príkrmoch?
Ahojte maminy, chceme postupne začať zavádzať mäsko pri príkrmoch a chcem sa spýtať s akým druhom mäska ste začínali ako prvým?
Prvé králičie, potom kuracie, ryba,teľacie, hovädzie
Ja osobne telacie, kvôli železu, a domaci kralik
Bravčové, kuracie
Prvé králičie, potom kuracie, ryba,teľacie, hovädzie
@anonym_6e1c9b Ďakujem krásne a akým druhom rybky si začínala? Ja rozmýšľam nad lososom. A počas jedla alebo tesne po ňom si dávala aj vodičku?
@anonym_6e1c9b Ďakujem krásne a akým druhom rybky si začínala? Ja rozmýšľam nad lososom. A počas jedla alebo tesne po ňom si dávala aj vodičku?
@janie7 z rýb som zavádzala lososa a z našich sumčeka afrického👌inak králičie, morčacie a kuracie mäso. Neskôr teľacie a chudé bravčové mäso.
@janie7 Tiež som ako prvé dala lososa, potom pstruha a sumčeka afrického. Vodu som dávala až po jedle, počas jedla nikdy.
Králik – ideálny štart
Ľahko stráviteľné mäso: Králičie mäso je jemné, má nízky obsah tuku a je dobre tolerované aj citlivým tráviacim systémom dojčiat.
Vysoký obsah bielkovín a železa: Podporuje rast a vývoj, najmä tvorbu krvi a svalov.
Nízke riziko alergie: Králičie mäso patrí medzi najmenej alergénne druhy mäsa.
Odporúčané pediatrami: Často sa uvádza ako jedno z prvých druhov mäsa vhodných na zavedenie do jedálnička dojčaťa
Losos – neskôr v jedálničku
Výborný zdroj omega-3 mastných kyselín: Podporuje vývoj mozgu a nervovej sústavy.
Vyšší obsah tuku: Môže byť náročnejší na trávenie u veľmi malých detí.
Potenciálne riziko alergie: Ryby patria medzi častejšie alergény, preto sa odporúča zavádzať ich až po zavedení iných druhov mäsa.
Vhodný od cca 8. – 9. mesiaca: Po konzultácii s pediatrom
@janie7 najskor sladkovodne ryby, az potom morske
Králik – ideálny štart
Ľahko stráviteľné mäso: Králičie mäso je jemné, má nízky obsah tuku a je dobre tolerované aj citlivým tráviacim systémom dojčiat.
Vysoký obsah bielkovín a železa: Podporuje rast a vývoj, najmä tvorbu krvi a svalov.
Nízke riziko alergie: Králičie mäso patrí medzi najmenej alergénne druhy mäsa.
Odporúčané pediatrami: Často sa uvádza ako jedno z prvých druhov mäsa vhodných na zavedenie do jedálnička dojčaťa
Losos – neskôr v jedálničku
Výborný zdroj omega-3 mastných kyselín: Podporuje vývoj mozgu a nervovej sústavy.
Vyšší obsah tuku: Môže byť náročnejší na trávenie u veľmi malých detí.
Potenciálne riziko alergie: Ryby patria medzi častejšie alergény, preto sa odporúča zavádzať ich až po zavedení iných druhov mäsa.
Vhodný od cca 8. – 9. mesiaca: Po konzultácii s pediatrom
@loliki Ďakujem veľmi pekne za detailný rozpis.
Dievčatá, ešte poprosím o jednu info, chcem skúsiť kaleráb. S čím ste ho kombinovali prosím? Z mrkvy malú trochu zapekalo.
Od mrkvy? Tá upraví stolicu. Kaleráb bude nadúvať.
Sranda,kedysi to bolo hovädzie,lekár vždy prízvukoval len hovädzie, hovädzie s mrkvou
Sranda,kedysi to bolo hovädzie,lekár vždy prízvukoval len hovädzie, hovädzie s mrkvou
@anonym_4a6072 Že, aj ja si to pamätám☺️
@loliki Tiež som bola prekvapená, ale áno. Môžem kombinovať zemiak, batát či hocičo iné…akonáhle dám mrkvu, zapečie ju. No nedávala som po jedle ešte vodu, tak možno aj to bol problém🤷🏻♀️
@janie7 Varená mrkva zapeká, to nie je žiadne prekvapenie, veď sa používa aj v diéte pri hnačke. Pri začatí prikrmovania, je nutné dávať viac vody ako predtým, Celkovo počas dňa, nie len po jedle.
Hovädzie je ťažšie stráviteľné, preto sa nedáva ako prvé, aj keď je pre dieťa veľmi zdravé a kombinácia s mrkvou nie je veľmi vhodná, oboje zapeká. Vtedy treba pridať do stravy napr, slivku alebo hrušku.
Ja som začínala kuracím a králikom,lebo oboje som mala domáce od svokry. Ale kľudne aj morčacie, hovädzie postupne. Bravčové až po roku,to je dosť ťažké.
Zacinali sme s telacinou, potom kuracina, kralik, jahnacina a tak dalej. Telacinu som davala najcastejsie nakolko obsahuje vela zeleza a prave preto sa zavadza maso do prikrmov. Kuracie maso obsahuje 1/3 zeleza oproti hovadzine. Pisala o tom tusim ta doktorka co radila na MK kedysi.
@janie7 tu som nasla ten prispevok: https://www.instagram.com/pediatricka_denjas/p/...
@janie7 kralik, telacie

Kuracie a potom morčacie, postupne potom ostatné.