Strava 1,5 ročného dieťaťa

18. nov 2021

Ahojte maminky, chcela som sa opýtať ako často dávate vašim detičkám mäso? Koľko krát do týždňa? Lekárka nám vravela že mäso by mali mať 5x do týždňa, 1x vajcia a 1x bezmäsitá strava. Priznám sa že ja mäso veľmi nejem len hydinu. Deťom sa snažím striedať hovädzie, bravčové, hydinu, ryby. Keďže ja toľko mäsa nejem a deti už jedia to čo my len menej solené rozmýšľam nad tým, či je naozaj potrebné dávať im toľko mäsa, keď som ja bola malá mali sme mäso max 2x do týždňa.
Ďalej by som sa chcela opýtať na polievky, papajú vaše deti polievku každý deň? Moja polievky veľmi nechce papať, len druhé, polievku ledva do nej natlačíme.
A ešte by som sa chcela opýtať či dávate detičkám nejaké vitamíny, my dávame každý večer Vitamol a D-Vit.
Ďakujem za rady.

denden77
18. nov 2021

moja ma sice menej (14m) ale uz davno neratam kolko krat do tyzdna jej davam maso, musela by som si to evidovat v dakom debilnicku 😁 na obed ma vzdy len jeden chod, polievky jej viac idu na veceru (nema kazdy den).. a kazdy den davam Dvit😊

nwnw
18. nov 2021

Polievky jeme vsetci denne aj ked par lyziciek a nepocitam to maso. Ako sme masozravci,ale deti tomu masu velmi neublizia. Hovadzie nerobim doma. Kuracie najviac, bravcove, ryby, divinu.

margaretka_
18. nov 2021

U nas sa je malo masa, ked tak iba hydina a ryby. Mam vacsie deti, tak prilezitostne sunka. Starsi dlho maso ani nechcel. Ja si nemyslim, ze je potrebne jest maso 5x do tyzdna. Staci mat vyvazeny jedalnicek. Zaradit aj strukoviny...

enoula
18. nov 2021

Neviem kolko krat, jeden týždeň viac, druhy menej, podla chladnicky 😃 polievka ale je kazdy den, tam sa da zakamuflovat rozna zelenina, ktora by asi nebola inac zjedena. Polievka je pred spankom, druhé ked sa zobudi. Šunky a pod je len výnimočne.

annm81
18. nov 2021

Mäso 5x týždenne rozhodne nepotrebuje. Zvlášť ak jedáva aj iné živočíšne produkty a strukoviny. My bežne mávame 1-2 x týždenne hovädzie, hydinu alebo králika a 1-2x rybu. Teda mäso 2-3x za týždeň. Šunky, salámy, párky buď vôbec, alebo veľmi veľmi zriedkavo.

Polievky jedávame, ale skôr na večeru. Polievka+hlavné jedlo je pre nás na obed priveľa.
Z vitamínov jedine vitamín D, keď už je vonku sychravo.

didi2102
18. nov 2021

Ja stravu detin neako neriešim,mám dve deti 3.5 a 1.5r a varím čo nám, 1.5r zbožňuje polievky čiže máme kazdy deň, syn zase polievky nemusí no zje pár lyžíc čiže vždy aj druhé jedlo,z neho zje dcéra zase pár lyžíc,koľkokrát do týždňa jeme mäso tiani neviem povedať,teraz sme mali 2dni hovadzi vyvar a halušky s bryndzou,čiže.to jedia aj deti,zajtra budú buchty na pare a falošný guláš, sobota nedeľa ešte asi ostane z polievky a budurezne s kašou a kompotom,var to čo jesť ty,ak nejes veľa mäsa a len kuracie var to,neoplatí sa ti napr ešte polroka variť extra dieťaťu a potom aj tak bude jesť čo ty,z vitamínov vit.d a minula sa mi fľaška s vit.c ... Na zimu by som deťom chcela niečo v štýle imunoglukanu ale ešte neviem

sona96
18. nov 2021

My sme vegetariáni. Synovi som nikdy nebránila jesť mäso, ale keďže som vegetarianka od detstva, vôbec neviem, akoby som ho pripravovala, takže mäso jedáva tak 1-2x do týždňa u starých rodičov.

0laracroft0
18. nov 2021

Ja jem mäso tak raz do mesiaca, niekedy ani to, veľa živočíšnych výrobkov nie je zdrave ani pre dospelého, nieto ešte pre dieťa. Ale tak staršie doktorky sú naučené hovorit že mäso 5x do týždňa, naša dr. dokonca že 6x 😂. Synovi namixujem do jedla raz do týždňa mäso, kvôli B12 a pár ďalším prvkom, ale tiež nie velke množstvo, inak mi to odmieta jesť. Občas má šunku, občas mäso u svokry. Polievka je niekedy tiež jedine čo pred poobednym spánkom zje, ale to je Ok lebo je to vždy sacharid plus zelenina, občas aj s bielkovinou (pismenkova, hrachova, do zeleninovych dávam zemiaky alebo fazulu). Napríklad dnes jedol brokolicovú polievku (do ktorej mixujem aj cibuľu cesnak mrkvu a petrzlen) a potom takú zemiakovo syrovou zmes. Raňajky ovsena kasa. Vecera ešte neviem asi chlieb strukovinova natierka a zelenina surová. Ja jedávam to iste.
Chlapec dostáva Vigantol, žiadne iné doplnky.

ivangeline
18. nov 2021

Myslim,ze take dieta ma skoro taku stravu ako cela rodina...takze asi to zavisi od rodiny a tie kecy su skor odporucania. :D Keby nemam masozraveho manzela,tak maju maso raz za tyzden. xD

marianarem
18. nov 2021

Ja sa ani tak nesnazim o maso, ale v kazdom obede ma nejaku proteinovu zlozku - maso, vajicka, rybu, syr, strukoviny. Polievky ku kazdemu obedu, to u nas doma vobec nie je zvykom, takze polievku mava maly k obedu iba obcas a niekedy na veceru s pecivom alebo chlebikom.
Vitamin davam iba Dcko, ostatne sa snazim, aby mal v strave.

vitriolka
18. nov 2021

A zelezo odkial zoberie? V strukovinach je tiez, ale horsie sa vstrebava ako z masa. Takze pani doktorka ma pravdu, taketo male deti potrebuju maso casto, aj 5x tyzdenne. Nejde ani tak o bielkoviny, ale o zelezo. Kvoli mozgu, krvi, svalom.
Ty si nebodaj spominas, co si jedla ako 1,5 rocna? A keby aj, hovori to o tom, ze je to zdrave jest maso 1x tyzdenne?
Alebo ked ti tu zeny pisu ako sa ony stravuju a co davaju detom jest, hovorito o tom, ze je to zdravy sposob?

chrumka333
18. nov 2021

Polievka je každý deň, to ma pred obedňajšim spánkom. Mäso cca 4 x týždenne, z toho raz ryba. Dávam vitamín D a C

autor
18. nov 2021

@vitriolka ja si veru nespomínam čo som jedla ale rozprávala som sa s maminou a ona si to pamätá. Ja nehovorím o tom že by nemala jesť mäso, ale zdá sa mi to ozaj hrozne veľa 5x do týždňa. Najväčší problém je že mala špekuluje keď vidí že ja jem niečo iné a keď som ju chcela nechať papať samú tak nechce, musím jesť aj ja. Ja mäso nejem maximálne hydinu ale ani to nemusím, keby je to na mne tak mi stačí mäso aj raz do týždňa, nehovorím že teraz jej budem dávať mäso len raz do týždňa ale zasa variť každý deň polievku a dva rozdielne obedy (pretože každý deň jeme čerstvé) a do toho keď ešte vymýšľa keď ja jem niečo iné nie je sranda. Železo sa dá podľa mňa nahradiť aj inak nie len mäsom, sú ľudia ktorí mäso vôbec nejedia a železa majú dostatok. Keď mi ženy napíšu ako sa ich deti stravujú neznamená že je to zdravý spôsob stravovania, ale dá mi to aspoň ako takú predstavu o tom ako to robia iný a po ďalšie podľa mňa jesť 5x týždenne bio mäso je iné ako jesť mäso z obchodu, bohužiaľ nemám nikde okolo seba nejakú biofarmu kde by som mohla kúpiť dobre hydinové mäso, áno hovädzie máme domáce ale tá kuracina v obchodoch tiež nie je podľa mňa extra najzdravšia.

0laracroft0
18. nov 2021

@vitriolka ja nesúhlasím a načítané mám o strave teda dosť. Nevravím, že mäso nedávať, vravim, že dávať, ale s rozumom, tak ako všetky iné zložky potravy. A že rozmýšľať a zisťovať čo najodbornejsie informácie, nie len poslúchnuť prvú vec, čo mi kto povie.