Stravovacie návyky u 2,5-ročnej dcérky

ppetinka
17. nov 2023

Ahojte, prosím o radu ako ísť na 2,5r dcérku, čo sa týka stravovania. Občas zje jogurt, aj to nie vždy. Začína vymýšľať s ovocím ( papa hlavne banány a jablká), domácu stravu ako ktorú....nechutia jej cestoviny, ani halušky s tvarohom, špagety, prívarky.... dokonca ani pečivo nejako extra nechce. Stále je kojena, ale to si cucne hlavne ráno, potom na obed keď ideme spať a večer , zase pred spanim. Na večer jej chutia kaše, ktoré sa rozrabaju s vodou, krupica ani mlieko nehrozí.
Nevládzem už dookola s ňou bojovať. Ona by najradšej jedla.len samé hlúposti ako jej staršia sestra (tá bohužiaľ kvôli diabetu a cukru, hlavne keď má nízky cukor musí jesť sladkosti potom jasné,že aj ona chce). Keď nezje čo má na obed potom je nervózna, place, otvára chladničku, ide do špajze a ukazuje, že chce tyčinky, čipsy, chrumky 🤦🤦. Som z nej už zúfalá. Staršia dcéra keď bola dieťa jedla ako mlynček, táto vkuse vymýšľa ....kedy to prejde ? 😁 Ako ju naučiť papať cestoviny, halušky, prívarky, proste klasické jedlá ? Ďakujem za tipy

bolarazjedna
17. nov 2023

- tyčinky, chrumky, čipsy nemať doma vôbec, aby nemohla vymýšľať (ak to potrebuje staršia pre prípad, že je hypoglykemicka, tak to uzavrieť do škatule a vytiahnuť len pre prípad núdze)
- daj jej možnosť voľby (deti majú radi, keď sú veci v ich réžii), napr prosím si na raňajky praženicu alebo šunkový chlebík? Na desiatu jabĺčko ci hrušku? Chceš bananik v celku, alebo ti nakrájať na kolieska?
- no a keď si už vyberie, tak musí zjesť, bud zje alebo ostane hladná do ďalšieho chodu
- medzi dvoma jedlami žiadne hlúpotiny, ani sladené čaje a džúsiky
- netocit sa jazdy deň okolo jedla, že kolko jedla, zase nejedla... Proste to neriešiť pred ňou, ne sťažovať sa susede v jej prítomnosti, atď.... Cím viac tó budeš riešiť, tým väčšia šanca, že sa ten boj ustáli a bude to už zaužívaný kolotoč boja

dzulli1980
17. nov 2023

Prestaň ju kojiť, už je veľká ... a zje aj klince ... čo sa mojej dcéry týka, tiež bola vyberavá, prestala som riešiť, dávala som jej to, čo má rada, koľkokrát sa týždeň u nás jedli boloňské špagety atď. ... Ty tiež zješ všetko? ... keď teda chceš, aby aj dcéra jedla všetko? ... ja napr. sladké jedlá - krupicovú kašu, puding, žemľovku, ryžový nákyp nejem, lebo ma z nich nadrapuje, dcéra je rovnaká.

misa11111
17. nov 2023

Dôležité je aby ste jedli spolu aby videla či sú to raňajky obed alebo večera, môj malý sa takto naučil..
Žiadne chrumky nič sladké..chce to trpezlivosť bude zla nervna búchať trepať ale nepovoliť.
A prestaň kojiť .

evuska135
17. nov 2023

@ppetinka moja ma 3,5r a vkuse vymysla, ani v skolke nic jest nechce. Ovocie prestala jest v 2r a teda z obeda chce bud maso alebo vajicko a k tomu zemiaky alebo ryza ine nic nic. A mam takych vymyslavcov dvoch.
Ani len ochutnat nechcu

marianarem
17. nov 2023

@ppetinka A co z normalneho jedla este zje, okrem jogurtu, kase a ovocia? Aky obed si napriklad da? Tie tycinky, chipsy a chrumky aj dostane, ked si ich vynucuje?
Moj maly je tiez dost vyberavy. Kedysi, ale to bolo tak okolo roku, tiez nechcel ani tie cestoviny, pecivo, halusky, nic..Lekvarove perky ked zbadal, tak sa rozplakal 🙂 Len on ma aj problem so zmyslovymi vnemami okolo jedla - vela veci mu vadi na pohlad, strukturou, ktoru citi v ustach, alebo mu smrdia. Takze unho som na to isla cez rozne hry, aby to vobec najprv dokazal chytit do ruky. Vela veci mu dodnes "vylepsujem", aby som zlepsila vnem. Posypavam mu roznymi koreninami (tie ma velmi rad), hram sa s texturou, vzhladom, chutami, len aby som mu co najviac rozsirila jedalnicek. Ale neviem, ci toto bude problem aj u vas. Kamoskina mala takto strajkovala prave preto, ze bola este kojena. Po odstaveni zrazu srotovala.

ppetinka
autor
18. nov 2023

@marianarem tak keď je doma muž, on na to nemá nervy, tak jej dá hocičo, len aby bola ticho, teda hej, ona ukáže na chrumky, dá jej. Ja už nemám síl sa ani s ním naťahovať. Dcérka má rada polievky - zeleninovú, vývar, mrkvovú, zemiakovú. Paradajkovú začala vymýšľať, spenatovú tiež nechcela. Má rada ryžu, takže jej zvyknem robiť ryžu alebo rizoto, chutia jej aj varené zemiaky alebo zemiaková kaša, grenadier, mäso zje akokedy, ryby veľmi nemusí tiež. Tak by mi to uľahčilo život, keby nebola vyberava. Dosť,že aj tá staršia zvykne vymýšľať, k tomu musí mať bezlepkovu stravu, teda ozaj sú dni, že varím pomaly denne 2-3, jedlá, nech každý sa naje.... odstaviť by som ju už chcela, tiež ma to kojenie unavuje a ona je už ako závislák. Malá zvykne byť častejšie chorá, nakoľko staršia zo školy donesie hocičo a ozaj kojenie je záchrana v čase, keď malá teplotuje alebo má sople a je z nich nervna, tak kojenie ju ukľudní. Plus pri kojenie zaspí raz dva či na obed alebo večer...no viem,že už by ju trebalo odstaviť..unavuje ma to...a to ani nehovorím, aká som unavená keď v noci vstávam k staršej a musím ju dokrmovat kvôli cukru.😭 Keby aspoň mi manžel pomohol s malou, že pôjde s ňou spať inde a keď by sa zobudila na kojenie, mala by smolu, lebo cicik by nenašla 😁 lenže on spí ako drevo, jeho nezobudí tak ľahko hocičo.

juliacenc
18. nov 2023

@ppetinka tak aspon ze sa koji ked uz tak vymysla. To mas stastie. Pretoze v mlieku ma vsetky potrebne vitaminy minerali a v podstate vsetko co potrebuje. Moja dcera to iste ma 1 vytypovany jogurt a ten by jedla dookola. Extrem co to ona vymysla s jedlom… ale uz nieje kojena ma 3,5. Ale musim povedat, ze od kedy chodi do skolky tak sa to zlepsilo a zacina jest… to su proste take typi deti…musis vydrzat ona na to pride sama. A urcite dojci dalej👍

ppetinka
autor
18. nov 2023

@bolarazjedna jej aj keď dáme na výber tak vymýšľa. Ukáže,že chce jogurt, ale zje dve tri lyžičky a nechce potom. S tou krabicou máš pravdu, poskrývať všetky chrumky a sladkosti nech nevidí ....len bude doma muž ona začne vystrajat tak dostane ... už nemám síl sa s ním hádať. On chce doma kľud, tak jej dá hocičo len aby bola ticho... 🤦 aj s tým kojenim máš pravdu, musím ju už odstaviť, len to bude boj. Ona je ako závislak, ale zase na druhej strane, keď je chorá a nechce veľmi jesť alebo piť, toto je záchrana (aj tí uspavani). Zvykne byť častejšie chorá v zimnom období aj teplotuje vtedy dosť, lebo staršia donesie hocico zo školy, takže v čase chorôb to kojenie je vlastne výhoda 😖 no na druhej strane má to unavuje. Musíme už skončiť s tym ..len ako ? 🙈 nech je to čo najmenej stresujúce 🙈 Mladšiu som odstavila asi v 1,5r ale u nej to bolo bez problémov, nebola taká závislá na prsníku...táto je iny level

ppetinka
autor
18. nov 2023

@juliacenc mňa už práveže dojčenie dosť unavuje, keď ešte v noci vstávam často k staršej kvôli cukru a musím ju dokrmovat. Mladšia sa zase v noci tak nebudi, skôr len mrauci, dostane cumlík a spí aj prsníka v noci, sem tam sa stane že si ho vydobyje, hlavne, keď je chorá, tak jej ho v noci dám, ale inak sú aj noci bez prsnika. Len potom si to doháňa cez deň. Ráno vstane a už cicik. Potom keď je unavená, ide sama lahnut a uz zase čaká cicik. Ak sa zle.vyspi, tak si aj cez deň žiada cucnut...a večer keď ideme spať. Už je to niekedy ozaj únavné a či aj to ju nebrzdi v jedle ..

martul
18. nov 2023

@ppetinka a sme doma. Takto to skončí v každej debate o strave. Zistíme, že problém je rozmaznané dieťa a manžel, či nezvláda výchovu, vlastne ani ty. Mladá trénuje celú rodinu a skacete ako ona píska.
Vám chýbajú stravovacie návyky, dôslednosť a výdrž.
A prestaň kojit, to už fakt 2,5 dieťa nepotrebuje.

marianarem
18. nov 2023

@ppetinka Ach, no mam pocit, ze vyberavost malej je u vas len spicka ladovca :( Najvacsi prepadak mi pripada byt manzel, ktory ta absolutne nepodpori. Je dost chlapov, ktori hodia celu zodpovednost za dieta na zenu a realne sa im nechce byt otcami.
Kazdopadne co by som aspon zrusila, je to varenie 2-3 jedal, len aby sa kazdy najedol. Niekde treba usestrit sily. Uvar normalne pre vsetkych, v najhorsom si kazdy vyberie len to svoje. Nanajvys by som urobila zvlast lepkovu a bezlepkovu prilohu. Ja to tak u nas robim. Veceru sice malemu robim zvlast, ale tam my s manzelom veceriame len salaty, to by nedal a ani to asi nie je dlhodobo vhodna vecera pre male dieta. Ale to su vacsinou len take rychle veci, co mu robim. Ked plnohodnotne varim, tak len jedno jedlo. Prisposobim ho tak, aby bolo.pre vsetkych, pripadne maly si da len cast z toho. Ja mam okrem vyberavosti maleho nizkohistaminovu dietu a manzel.ma tiez svoje obmedzenia, takze niekedy nie je sranda vymysliet nieco pre vsetkych, ale vymyslam.
To.odstavenie netrva vacsinou nejako.dlho. Spominana kamoska sa tiez bala, ale boli to mozno 3 dni a uz bol.koniec.Tiez v 2.5r. Boli velke place, ale tie najhorsie len 1 den. Kamoska povedala, ze mliecko sa pokazilo a uz nie je.
Uz ked je manzel taky, aky je a neda sa s nim pohnut, tak aspon u seba by som sa snazila eliminovat zataz.

martyzpp
18. nov 2023

Moj druhy syn tiez toho vela nezjedol, kym som ho kojila, a to uz iba rano sa kojil. Po mesiaci od odstavenia veru by aj tanier zjedol.

ivangeline
18. nov 2023

Nepovolit. Obcas bude skusat hranice. Zvykne si Aj nasi chcu vsetko spolu a rovnako. Vysvetlujem,ze nie su rovnaki a vela x nemozu vsetko rovnako..

rebrambora
18. nov 2023

@juliacenc v 2,5 rokoch v ziadnom vesmire nema materske mlieko vsetko potrebne. Odkedy ma dieta zuby, mlieko nestaci...

@autorka manzel je problem. Ked bude starsia a dupne si ohladom co ja viem napriklad hracky v obchode za 500€ tiez jej ju manzel kupi, aby mal pokoj? Alebo necha ju pozerat na telku 10hodin a jest iba chipsy, lebo ona chce? A vela prikladov by sa dalo. Skus na neho takto.

juliacenc
18. nov 2023

@ppetinka vies co urcite ju to nebrzdi pretoze moje dcera 2,5r dojcena teraz rok bez dojcenia a stale nechce nic jest vymysla ale ani cicku si nepyta… nevidim v tom ja osobne ziaden suvis. Hovorim ti to proste niektore deti tak vymyslaju… neviem fakt z coho tie deti ziju ked nic nejdia. Co sa tyka dojcenia 2,5 roka je velmi pekne maloktora matka tak dlho koji. Uz sa to stava neznesitelne pre teba myslim, ze aj ked ju postupne odstavis tak to bude v poriadku. Ale ako hovorim to, ze zacne jest to nezarucuje. Moja zacina jest ako tak lebo vidi v skolke, je uz trocha mudrejsia otvorenejsia inym moznostiam 😀 atd atd

juliacenc
18. nov 2023

@rebrambora sa spamataj a dostuduj si to lebo v inom vesmire zijes ty ak tvrdis ze mm nema vsetko potrebne len preto ze dieta mam 2,5 roka. To ako si mlieko povie : no pockat pockat tento tvor ma uz 2,5 roka tak ja tu koncim… 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ zaujimavy fakt : v minulosti deti zacinali prijimat potravu az od veku 3-4 rokov do vtedy boli vylucne na mlieku. Mlieko svoje hodnoty nestraca nikdy! a vzdy ma co dietatu ponuknut pre jeho zdravy fyzicky a psychicky vyvoj. Vzdy!

juliacenc
18. nov 2023

@juliacenc a bludy o tom, ze mlieko nema hodnotu su len bohapuste lzi 😉

ppetinka
autor
18. nov 2023

@martul až budeš tak unavená ako ja, potom sa ťa opýtam na výdrž....staršia má epilepsiu, diabetes a bezlepkovú stravu. Každú noc vstávam k staršej min. 1x za noc ale su aj noci keď nespím vôbec lebo vstávam k staršej 4x. Už sú to 4r. Mamku nemám, muž pracuje, všetko čo sa týka zdravia detí je na mne. Je to neskutočna záťaž na psychiku. Mať život dieťaťa vo svojich rukách. 24/7. Mali sme už chvíle, kedy by nám dcéra upadla do diabetickej komy a ten pohľad. Astrach o život dieťaťa neprajem nikomu. ...Potom až bude niekto druhý v mojich topánkach, opýtam sa ho na výdrž......

ppetinka
autor
18. nov 2023

@martul ešte som zabudla doplniť že skrze epi má staršia ťažké poruchy učenia, opakovala 1r.a teraz aj druhý. Je to fakt na psychiku to všetko a potom vydržať ešte tú malú, hlavne keď ja zakážem, poplace ..príde muž domov zase zaplace a už to má ... dôslednosť a výdrž pri takom prístupe sa ako dlho dá znášať prihliadnuc aj na moju už niekoľkoročnú vyčerpanosť....cítim už na sebe že som neskutočne unavená, nevyspatá...a ešte sa naťahovať s ním denne o tom aby malej nedával čo chce. Ja krik vydržím len on nie 🤦

martul
18. nov 2023

@ppetinka ale my máme tiež také ,, topánky " ako ty. Aj my máme chore deti s diagnózami, ja sa popritom starám o ťažko chorú mamu, tu sa nikto nevystatuje ako to zvláda, len sme ti napísali realitu.

ppetinka
autor
18. nov 2023

@martul ja viem aká je realita ... ja som prosila o radu....potrebujem nejaké tipy, ako ísť na ňu s tým jedlom, aby bola menej prieberčivá,ako ju s tým jedlom upútať, čo vymyslieť na ňu ... aby sa toľko nedozadovala hlúpostí namiesto jedla, s ktorým vymýšľa...