icon

Sú cestoviny vhodné pre bábätká do jedného roka?

4. mar 2025

Treba cestoviny do príkrmov do prvého roka? Čítala som že je to pre bábätka zbytočne pretože nemajú žiadne živiny (okrem tých strukovinych zo šošovice a podobne). Celkom dosť sa s tým stotožňujem tak to malej ani nedávam 😀 čo si myslite vy ?

kati301
4. mar 2025

Nasa má dva a aktualne žije len na cestovinách 🙈🥲 takze ja som za ne veľmi vdacna 😁

autor
4. mar 2025

@kati301 to áno už som počula/videla také prípady, buď suché alebo s kečupom 😂 ale myslím skôr do toho roku

balerina2025
4. mar 2025

mozno kvoli lepku. je dobre obcas mat.

kati301
4. mar 2025

Ja som jej dávala skoro hneď cestoviny, ona je od mala zlý jedák a tie aspoň chcela 💁🏽‍♀️ keď proste nič, tak cestoviny sú istota vzdy.. a veľká výhoda ich je, že sa dajú hocijaký obmieňať (ak dieťa spolupracuje). Jednu dobu teda lubila veľmi granadir, aj gnochi mi zjedla v rajcinovej omáčke, lubi halušky veľmi (hole ofc😁), z vyvaru povyjeda sliziky najprv.. a tak, ja sa nejako spolieham na škôlku že jej snáď pomôže 🤞🏻

marianarem
4. mar 2025

Cestoviny maju ziviny. Muka je oddavna jednou zo zakladnych potravin, lebo ma ziviny. Nie je tam samozrejme vsetko potrebne, ale je to normalna potravina. Da sa byt bez toho, nie je nutne to dietatu davat, ale ak nie je intolerancia na lepok, tak by som to nenazvala zbytocnou potravinou, normalny zdroj obzivy.

bluka2
4. mar 2025

@marianarem ake živiny ma?

viestta
4. mar 2025

@bluka2 cestoviny obsahuju skrob, co je zlozity sacharid, ktory telo potrebuje na tvorbu energie. Cestovina nie je toaletny papier, ktory len brucho naplni a prejde cez crevo bez zmeny. V konecnom dosledku aj ryza je len skrobovita potravina a tu nikto neriesi tolko ako psenicu a vyrobky z nej. Kym nie je problemom intoleracia lepku, nie je dovod vyhybat sa vyrobkom z obilnin, ani zo psenice

anjelicek26
4. mar 2025

Tak neviem z vody tie cestoviny nie su, maju normalne skroby, teda energiu pre tvoje dieta, ktoru potrebuje... pridas zeleninu a idete, nevidim dovod sa im vyhybat... moj maly miluje spagety zo zeleninou od malicka, mixnem zeleninu ako omacku a cestoviny na drobno a ide jedna radost... sladke mu vobec nechuti... takto ano...

zmrzlinka8
4. mar 2025

@bluka2
Pšeničná múka

Pšenica, právom nazývaná aj kráľovná obilnín, je najpoužívanejšia obilnina na výrobu múky na svete. Kedysi v minulosti bola dokonca využívaná len ako výsada bohatých rodín a chudobní ľudia na ňu nemali nárok. V dnešnej dobe sa však nájde mnoho zástancov zdravej výživy, ktorí ju zo svojho jedálnička vylúčia, pričom si neuvedomujú jej benefity. 

Je bohatá na dôležité živiny

Pšenica je bohatým zdrojom vlákniny. Tá je dôležitou súčasťou stravy, pretože zabraňuje zápche, pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi, chráni pred srdcovými chorobami a dokonca pomáha pri znižovaní hmotnosti. Pšeničná múka je tiež bohatá na vitamíny B1, B3 a B5, riboflavín a folát. Má tiež viac železa, vápnika, bielkovín a ďalších živín ako mnohé iné druhy múk, a je zdrojom beta-glukánov a ďalších prospešných látok. Keď pšenicu zo svojho jedálnička vynecháte, mali by ste sa uistiť, že tieto dôležité živiny prijmete aj z iných potravín, aby sa u vás neprejavil ich nedostatok.

https://gymbeam.sk/blog/muky-ich-rozdiely-vyuzi...

marianarem
4. mar 2025

Sacharidy a bielkoviny, kedze lepok je bielkovina. Aj to su ziviny. Najdu sa tam aj nejake vitaminy a mineraly, hoci to nie je nejaky superzdroj.

nika23t
4. mar 2025

Ja som dávala do polievok, rezance nadrobno a moje to milovali. A keď napriklad aj k omáčke som pripravila, tak im to chutilo, napr špirály alebo kolienka. A osobne som sa snažila ísť strednou cestou, napr zeleninová polievka s cestovinou, omáčky som tiež vždy zahustila zeleninou, nie múkou, takže cestoviny pre mňa nebola až taká zlá voľba. No a potom prišlo obdobie, kedy chceli len cestoviny, takže tak.

jaron
4. mar 2025

Toto je príklad obsah látok v 100 g celozrnných špagiet. Jasné, že to nie je nejaký rekordman v niektorých veciach, ako iné potraviny (napr. orechy), ale nie je to ani nejaká "prázdna" potravina ako cukor alebo čistý škrob.

marianarem
4. mar 2025

@bluka2 Zober si, kolko.energie a umu ludia v historii vynalozili na to, aby sa dopracovali k muke, kolko roboty boli kvoli nej ochotni robit, kolko nastrojov a strojov sa vymyslelo, ake prepracovane hospodarenie s podou. To by urcite nikto nerobil kvoli balastu, ktory nema ziadne ziviny.

lucia13022023
4. mar 2025

Dávala som od pol roka kuskus a iné cestoviny napr hrachove, cviklove atď.. Naozaj si myslíš, že cestovina nemá živiny?

dadka1997
5. mar 2025

Ano ma 7 meisacov a zavedene cestoviny