Sú sladkosti pre ročné dieťa škodlivé?
Ahojte maminky.
Mam ročného syna. Z každej strany počujem neuškodí mu Brumik ani horalka atď sladkosti hrôza na svete co toho je.
Je to celosvetová dilema každý ma úplne iny názor na to. Rada by som si vypočula vaše názory. Dnešné zloženie všetkých tých akože mňamiek pre deti su zložené z Éčok rôznych iných prídavkov. Neviem ci je to také vhodné dat dieťaťu rýchle cukre. Čím mu prospejem k zdraviu ked ho budem napchavat sladkosťami? Co robíte vašim ročným deťom alebo co idem dávajte občas maškrťiť? U nas ide hrášok a maly je spokojný jasne ze som mu dala koštovat aj z Brumiku ale nakoľko mame ABKM skoro všade je aj to mlieko. Tak mi poďte poradiť a vyhradiť svoje názory na deti sladkosti rýchle cukre ďakujem 😘
@misinka866 a aj si niekedy citala zlozenie detskej kapsicky? zjavne nie, ked pises, ze radsej das horalku. ved kapsicka to je len ovocne pyre bez cukru. ako nesladena vyziva.
@matkahelka naozaj veríš, ze to je len ovocné pyré bez cukru? 🙈
@matkahelka ja som nikdy sladkosti nezakazovala..malému som dávala len chrumky...piškóty...a keď chcel keksíky dal si...teraz má 8...má 134 CM a 27 kg....do sladkosti nelezie...ja sa ho opýtam dáš si? Nie...ok....ak príde raz za čas a povie chcem..ok...daj si...aj ja si dám...rozumne...mám 171 CM a 66 kg...ja nevidím dôvod zakazovať čokoľvek ak to neje často...keď ma normálnu váhu....a keď mi zje aj skoro všetku zeleninu s ovocie
Ja som za to, že cukor deti potrebujú. Ale sladkosti odmietam. Moje deti milujú ovocie, jedia denne misku akéhokoľvek ovocia. Občas babka upečie bublaninu, tak majú, inokedy kysnuty závin, alebo dukatove buchtičky, mafinky...Alebo hocičo ine. Dcéra 8 ročná ma dovolené gumové medvedíky. Zopár kúskov. Inak sladkosti zakazujem.
@misinka866 a prečo by nemala veriť tomu, či je napísané na zložení?
@misinka866 verim? to je co za otazku? ved citam zlozenie vyrobku. tak ako pri vacsine veci, co dam do ust. ci ak je napisane, ze to obsahuje 100% ovocne pyre bez cukru, tak podla teba je tam co? muka, vajco a cukor ako pri horalke? 😉
@domak2 tiez ziram, ze verit zlozeniu 😁 to asi len tomu zlozeniu horalky sa da verit 😁 tu na koni sa clovek dozvie stale nejake novinky 😁
@barborinkamisko ahoj,moje dvojičky do roka nič sladke nejedli, teraz maju 15 mesiacov a dám ich chrumku,aj výživu im davam Bio z DM ka alebo občas piskotu od hipp..väčšinou im robím napr vločky z jablkom a skoricou a pridám trochu mandloveho masla je to bombove 👍, alebo nejake ovocie jahody, maliny ktoré teraz su v zahrade...načo uz teraz pchat do dieťaťa sladkosti
@barborinkamisko ja dávam výživu rôznych príchutí, sú aj bez pridaného cukru, potom veľa banánov a jabĺk papá moja maličká, z keksíkov má rada esíčka, také podobné neplnené sušienky alebo sme dávali piškóty polámané/minipiškotky do výživy (má 2,9 mes) Do 2 r. sme ani žiadne plnené keksíky ako horalka, perník, brumík nedávali, podľa mňa také niečo nepotrebuje ročné dieťa
My s malým doma pečieme spolu, dávam tam štvrtinu množstva cukru a robíme iba perník,bublanina,mafiny s ovocím. Doma sladké moc nedávam, iba toto, dokonca ani sladké jogurty a iné osladene veci.
Ale počúvam to isté ako ty. ale oni to nerešpektujú,dávajú sladké aj napriek môjmu jasnému nie. Nepoviem keby sladký jogurt alebozmezku, to je v pohode ak občas zje, ale čokoládu a iné somariny presladené to mi pre 1,5rocneho nepríde v pohode.
Máme susedu,starú, ako sme sa prisťahovali a tá furt pcha malému čokoládu, už sa to aj naučil otvárať, a zje to....
@barborinkamisko Moj do 3 rokov kupovane sladkosti nevidel, potom nastupil do skolky a tam im davali, tak sa tomu už nedalo vyhnúť. Ale naozaj dieta tieto sladkosti nepotrebuje a ani ich nechce a urcite dieta o nic neoberate. Moj do 3 rokoch maskrtil sušené ovocie a ked aj dostal na vyber neskor ci susene alebo sladkost, vzdy siahol po sušenom. Teraz je jasne uz vsetko inak ked je starsi. Moze sa vsetko ked sa to neprehana, ale do tych 3 rokov podla mna naozaj sladke vobec netreba
@matkahelka V tomto veku je to skôr o tom že má dieťa málo pohybu a nie stravou. Až neskôr sa prejavia následky kombinácie zlej stravy a málo pohybu.
Ale som zástanca toho že deti by nemali jesť nič také ako sladkosti a umelé jedlá.
@barborinkamisko Sladkosti, závislosť, aj moja. 😂 Hoci sa snažíme od nich deti uchrániť, skôr či neskôr sa k nim dostanú. 😐 Ja osobne rada pečiem a radšej upečiem domáci koláč, kde viem čo a koľko som čoho dala ako presladené a éčkami nabitŕ mňamky. Švagriná (farmaceutka) sleduje rôzne webináre, mi raz povedala, že oslabujú dokonca imunitu. Proste žiadne pozitíva, je to biznis. Ak už sladkosť, tak horká čokoláda, ktorá je zároveň aj zdravá, sušené ovocie... Ale je ťažké niekedy odolať. Napr. moja svokra miluje pečenie, hlavne svoje echtpresladené a mastné maslové koláče a rorty. Tomu ale dokážem odolať a už aj moje deti. Dáš si 1ks a máš dosť na mesiac. 😂
ja mam na to taky nazor, ze rob ako uznas za vhodne a respektuj rozhodnutie druhych ...
@barborinkamisko Kym sa da tak oddalovat konzumaciu klasickych sladkosti. Ak nema starsich surodencov tak sa to da v pohode do 3-4 r. Ustriehnut. Ak ste na SVK tak ak bude uz v skolke, tam sa isto so sladkostami uz stretne, lebo meniny, narodeniny a pod. Ako, naozaj sladkosti nie su absolutne nicim prospesne pre zdravie a najlepsie keby sa tak pomalicky nastavila cela spolocnost. Lebo tie kvanta cukru, sladkosti v obchodoch, v domacnostiach, pri kazdej prilezitosti, oslave..to je jeden des. Je toho vsade plno, lahko dostupne, pomerne lacne ( hlavne myslim tie menej kvalitne) , v kazdom automate dajake keksy... A k nicomu to neni dobre. Kym sa da, nedavat skadkosti urcite. Ono potom uz dieta samo pyta, lebo Zuzka v skolke moze a Jankovi dovolili a susedka dala...z kazdej strany dajake sladkosti. Uz sa tazsie da ustriehnut a dieta viac protestuje.
@barborinkamisko brumika nie, veď to chuti hrozne 😃môjmu chutia tie ryžové chrumky z dmky, alebo hipp, a dávam mu aj zo zákuskov/koláčov doma pečených, kupované sladkosti ešte nemal, okrem jedného hryzu kakaových rezov, keď už. Veeeelmi plakal 😃brumik sa mi zdá, že minimálne kedysi mal v zložení písaný aj alkohol 😃takze skôr by som davala domáce koláče
Mna by zaujimalo, tie co píšete, že peciete doma bez cukru sušenky, čím potom sladite? To dáte len muku a máslo? Jaaaj pockat, trstinovy, ani ovocný cukor nie sú cukry , že 🙈.
A tiez by som chcela vidiet ako by ste kupili potravinu bez Eciek 🙉 kupit kupili, ale kolko by vydrzala...a ako by chutila.
Aj vitamin C má svoje "E", je to éčko. Éčiek sa ako takych bát netřeba
S čím však súhlasím, dietatku naozaj netreba sladkosti, a Ked už tak lahsie rozlozitelne cukry ako v ovoci například. Co sa však týká kalorickej hodnoty tak je to zajedno...
Jasne, ze sladkosti nie su zdrave. Kto nechce, nech ich neje. U nas v spajzi nikdy nesmu chybat a kto ma na nieco chut, ten si da. Vedu z toho robim len vtedy, ked nieco planujem niekomu dat a moje "kobylky" mi to zozeru. Ako novopecena mama som to tiez velmi riesila, potajme chodila na sladkosti, len nech ma dieta nevidi. Potom som zistila, ze su aj horsie veci na svete ako cokoladova tycinka v bruchu mojich deti (napr. na gauci, to ma vie vytocit) a neriesim. Ako je pozorovanim zname: deti nadavajucich rodicov nadavaju, deti fajciacich rodicov fajcia, deti sladkostimilujucich rodicov jedia sladkosti. Cest vynimkam vo vsetkych kategoriach. Mier!
@barborinkamisko moja dceta jedla do 3r iba ovocie popripade som obcas upiekla domacu bublaninu (cca 1x zac3-4tyz), sladkosti nedrzim doma, zo skolky ajtak vzdy priniesla sladkosti radsej dedovi (miluje sladke) teraz ma 8r a nejde sa zabit za sladkosti neviem ci za zivot vobec zjedla 2-3horalky... Zato ovocie dokaze jest na kila doteraz aje jedno ake... Takze moja rada vykasli sa na tie nevyziadane rady o tom ako mu sladkosti neuskodia a radsej kup kilo cucoriedok, broskyn, alebo cohokolvek co je prave v sezone 😘
@barborinkamisko urob mu palacinky: vyzrety banan, jedno vajce, spaldova muka a na sucho napomalo na panvici opec. Moja skoro 3 rocna ich miluje. Niekedy k bananom pridame jahody, inokedy maliny...ale nikdycnie cukor. Moja okostovala sladkost (lizatko) ked mala cez 2 roky. A odvtedy si da, ale nie celu cokoladu, ale 2 tablicky, proste malo. Rocnemu nedavaj. Ovocie je super nahrada za sladkost
@panda21 Dobry den mohly by ste napisatcrecept na bananove lievance.Dakujem
@anny1984 Dobry den aj viete odporucit ktoru konkretne horku cokoladu?
Nekostoval v roku žiadne sladkosti, cukor som vymedzila do dvoch rokov. Ziadny. Iba cukor, čo je obsiahnutý v ovocí a prírodných potravinách. Sústredila som sa viac na zeleninu. Doteraz nejedia žiadne sladkosti . Pečie sa u nás koláč raz za 100 rokov
@maja22 horšia tyčinka na gauči ako v bruchu 😂 toto zase ja nechápem. ❤️
@mija_ja a keď nastúpil do skolky, to ako sladkosti im dávali? Ako cukríky? Učiteľky? A keď myslis v strave, ako džem, nutelu sladké buchty, to keď tvoje dieťa nepoznali sladkú chuť, to aj chcelo? Moje deti nejedli sladké, takze prirodzene v škôlke do úst nedali nič sladké. Nechutilo im to a doteraz sa u nás sladké mucne nič nevari .

S mierou a poriadnou zubnou hygienou to je pre mňa ok 🙂