Veľmi problémové jedenie 1,5 ročného syna
Zdravim vas mamicky. Ked mal syn 1.5 roka prestal z nicoho nic uplne vsetko jest. Do vtedy jedol pekne prikrmy aj kusky ci maso ovocie zeleninu cestoviny ryzu..... sice male porcie ale jedol.
Momentalne ma 2,5 roka a od juna 2020 nic nejedol, pred mesiacom sme zacali chodit do vyzivovej poradne pretoze ma 10.5 kila (vyska je normalna 90cm).
Nas den vyzera takto:
Ranajky 3 kolieska cerstvej uhorky inak nic.
Desiata 2 jahody alebo nic.
Obed 6 domacich hranoliek inak nic.
Olovrant: nic
Vecera: kusok cisteho chleba (kusok myslim 2 hryzy)
Mlieko do postele: vypije max 60 ml
Nechce absolutne nic: cestoviny maso ryzu zemiaky, polievky, palacinky, lievance, nechce ani sladke jedla ani kolace..... skusali sme uz vsetko aj to co sa malym detom nedava ale on nechce ani to.
Je to nenormalna zataz na psychiku, nikto nevie co s nim ani doktorka ani stari rodicia. Kto nezazil neuveri....
Krv mal pred 3 mesiacmi v poriadku, laboratorium z hovienka tiez.
Kaka pravidelne 1 denne (neviem teda z coho).
Za ten rok sme skusali vsetko a nic nezabralo, sladkosti neje ziadne.
Vitaminy probiotika nic nezabralo, rozpravka pesnicky na tablete nic nefunguje....
Nema zaujem o jedlo nechce ho ani chytit do ruky. Sediet pri stole vydrzi, neuteka od nas, jest nas vidi pretoze jeme vsetci spolu, pravidelnost a ritualy mame, nikto po nom nikdy nekrical nikdy nic nenutil nic netlacil na silu.
Je velmi vesely, beha smeje sa radost zo vsetkeho, takze nic ho neboli. Zuby ma vsetky.
Toto je uz naozaj zufalstvo bojim sa ze skonci v nemocnici.
Nikto nam nevie poradit :(
Ahoj presne ako keby si opisala môjho syna . Môj jedol úplne všetko a potom bol chorý mal infekciu v ústach od vtedy ako keby zatalo. Prestal jesť trvá to už rok velmy som sa preto trápila ale potom som si to prestala všímať (Radim to aj tebe ) čím viac som ho ponúkala tým viac sa mu jedlo hnusilo . Od vtedy to je lepšie síce má každý deň na obed zemiaky a mäso (ryžu cestoviny omáčky to nechce ani vidiet)
@mabenn ahoj, on bol vzdy slaby jedak kojila som ale pil aj sunar, vzdy male porcie....ale ako som pisala do 1.5 roku jedol male porcie aj mixovane neskor kusky s nicim nemal problem. Len sa nechcel dotknut nikdy jedla sam, vzdy som mu musela davat ja. Jedol ale vsetko co bolo navarene. Potom sme sa prestahovali - a v novom byte sa sekol a sme tu rok a on rok neje. Stahovanie prebehlo kludne ziadny stres nikde boli u nas babicky maly bol spokojny a aj je tu spokojny lebo to na nom vidno ze ho nic netrapi.
Pitny rezim ma ok. Pije vodu caje vodu s citronom a matou....
Je pravda ze dieta nezomrie od hladu dobrovolne ale ja mam nazor ze ked dlho dlho neje tak ani neciti uz hlad (nieco ako anorekticky).
Moj postoj je kludny, jemu nedavam pocitit nic. Dam mu pred nos tanier ked nezje tak to nekomentujeme zbytocne a ked my dojeme s manzelom tak vsetky taniere sa odlozia. Nevycitame mu, nekomentujeme, nekricime, proste tvarime sa, ze kolko sa zjedlo tolko sa zjedlo.. ale vnutorne ma to stve ved to je jasne, ked vidim na ihrisku ako ostatne deti dusia banany, kapsicky hrozno a moj nic len sa napije a funguje ako motorova mys.
Poznamka k starym rodicom- bolo to myslene tak, ze obe babky velmi mudre ako ho mam chovat a kde robim chybu v stravovani a ked doslo na lamanie chleba tak zrazu nevedeli ani oni co s nim a mysleli si ze ako babkina kuchyna zaberie..... a ono nic.
@gabika0825 ale moj syn jedol varenu stravu do 1.5 roka uplne v pohode..... ta zmena prisla to dna na den, to som myslela ze idu zuby. Zuby ma vsetky a rok sa uz trapime s kazdym sustom. Tam nejde o to ze ochutna a nechuti mu..... on odmieta dat cokolvek do ust.
@deti95060810 nevypije.... skusali sme fortine ci ako sa to vola. Nevypije to a ked z toho spravim lievance tak zje jeden dva a aj to musi mat ,,dobry den”. Inak idu vsetky do kosa.
@simona92101 boli sme na odbere krvi - zelezo vitaminy vsetko v norme. Celiakia vylucena, alergia na bielkovinu mlieka vylucena. Hovienko laboratorium ci nema parazita nehativne.
Mne napadli dve veci aj keď asi nepomôžem ....celiakia sa nedá vylúčiť len z krvi ja mám napr.seronegativnu formu, čiže v krvi protilátky nemám. Dá sa zistiť len odberom vzorky z čreva.
A spomenula som si pred rokmi som videla jednu reportáž v Reflexe o mamičke ktorej dve deti nič nejedli. Ale oni nejedli fakt nič. Tiež doktori nezistili z čoho to majú, ale keďže to mali obidve deti tak asi niečo genetické 🤷 kŕmili ich len sondou. Ale to nebude váš prípad keďže malý jedaval keď bol menší....
@kamilaban este sa opytam, aky ty mas vztah k jedlu? Jes normalne, mas normalnu vahu, nemala si s tymto nikdy nieco, atd, muz? Zaujimave s tym stahovanim, ze sa to seklo prave tam ...ono, mozno na tom naozaj nebude nic a len to treba prijat, ale predsa mi tam nieco rezonuje, ze nejaky zlom bol
Skus si pozriet tento instagram, ma aj web a knihy myslim ta pani, ale na insta je toho dost. https://www.instagram.com/feedingpickyeaters/ Je to urcene pre autisticke deti, lebo tie mavaju takyto uzky jedalnicek, ale da sa to zovseobecnit. Ja som sama bola vyberava ako mala, ale nie chuda, ja som jedla len chlebik a to vahe neprospeje. Vsetky poruchy prijmu potravy su o kontrole, dieta ma potrebu kontrolovat veci okolo seba, priciny mozu byt hlboke a aj nezmenitelne... Mam vyberavu dceru, ale tiez nie je chudunka, lebo ona vylucila iba vsetky zeleniny. No ona za svet nikdy neochutna nieco nove. Mame aj dalsich vyberavcov v rodine, jeden synovec je iba maso, pripadne svieckovu zje, ale vacsinou len maso, prilohy len na tanieri ma a opzidlika nozom okolo nenapadko 🙂 A druhy zase je len ryzu a stavel a povolili mu cokoladu... on by kolaciky zjedol hocake a ovocie, vela deti s ADHD je hypersenzitivnych, ovela citlivejsie vnimaju vone, chute, struktury jedal... ja som uz 45 rocna, ale myslim, ze nejaku tu ADHD by sa mi dalo pripisat, mna vedelo napinat z hocicoho, aj z vonaviek som sa sla povracat. Vsetko ma pichalo na oblecenie a podobne. Moja dcera tak isto ju napinaju vone vselicoho. Synovci obaja maju ADHD diagnostikovane. Jeden ani nechyti co nechce a druhy ma uz 20 a ten zas akoze sa snazi ta potesit, ale vidis, ze by ho to naplo... Lepsi sa to trosku vekom, ale velmi pomalicky. Ja dnes zjem takmer vsetko okrem diviny, ryb a morskych plodov, ake tiez nemam rada moc nejake ochutnavacky a experimenty. A maso nemusim mat. Este deti co maju skryty reflux sa mozu takto chovat, lebo mozu mat kyselinu z toho, co zjedia, len to nevedia povedat. Moja dcera ako babo mala silny reflux, a potom jej vsetko sadalo na pluca, tak mozno aj mala skyty reflux...
@majulino to z akého vyšetrenia zistili? Dik
@anaj_janka vies co uz si nepamatam, robili mu velmi vela vyšetrení (je to uz 8 rokov) aj preto, ze bol.velmi bielucky (aj teraz je a vlastne vsetky 3 deti su take) a potom nam volala dr. Ze ma malo kyselin a traviacich enzymov, mali sme davat jest kyslejsie jedla tak jedol takmer mesiac paradajkovu omacku a zeniakovu kasu 🙈

@0silvia0 pije len cistu vodu, vodu s citronom a matou a ovocne caje (kavova lyzicka cukru na 1.5 litra vody dzbanu aby nebol tak kysly), dzusy z obchodu nepije len veeelmi sporadicky napriklad ako odmena ked mu napriklad brali krv alebo bol dobry u doktorky...... obcas sa zadari aby vypil smoothie ale nieje to pravidlo. Kakao ani ciste mlieko nechce. Sunar vypije len na noc a okolo deci.