Zavedenie lepku do stravy 6-mesačného dieťaťa
Dobry vecee,poradte velmi nechchce prikrmy.. mavame na desiatkh ovocie a na obed prikrm.. kase som este nezacala davar xhcem az od 6m.lenze chcem skusit lepok co je lepsie bezvajexne cestoviny do obednwho prikemu .. alebo nieco ine? Poradte
@petamich este sa opytam neni to neskoro nemala som zavadzat lepok skor? Inak velky jedak neni.. zje pae lyziciek a staci neotvori usta. Inak vsade pisu o imunologickom okienku 😃 neviem ci som asi 100 rokov za opicami ale pri dcere som nic take neriesila ...
podla mna to nie je neskoro, kazdy si vybera nejaky zdroj, ja som sa riadila nasou pediatrickou 🙂 ta radila toto:
Dojčeným deťom vo veku 6 -7 mesiacov začíname dávať lepok – bielkovinu z niektorých obilnín. Podľa vyjadrenia imunológov je to najvhodnejšie obdobie z hľadiska zníženia rizika celiakie. V čase zavádzania zeleninových príkrmov pridáme do hotovej zeleninovej polievky 1 kávovú lyžičku detskej krupice alebo striedku z chleba a krátko povaríme. Dojčenie má ochranný účinok pri zavádzaní lepku. U čiastočne dojčeného dieťaťa + kŕmeného aj náhradnou mliečnou výživou podávame lepok už medzi 5. - 6. mesiacom, aby sme využili ešte ochranný účinok dojčenia.
Deťom, ktoré sú kŕmené náhradnou mliečnou výživou, podávame lepok tiež medzi 6.- 7.mesiacom. Lepok môže dieťa dostať aj v podobe chleba, rožka, cestovín, piškót bez bielka.
co sa tyka toho imunologickeho okna, ja som to nejako neprezivala ale hej v tomto obdobi som mu dala ochutnat nejake veci napr. par kvapiek citronovej stavy na lyzicke, ...ale teda nie kedze sami sa nevedia rozhodnut, ci to je blbost alebo nie, tak som to nejako extra neriesila 🙂
Moja do roka nejedla nic a mohla som sa aj na hlavu stavat, mozno olizat a vyplut... 14 mesacna zacala konecne normalne jest... alergie nema ziadne, zje vsetko do radu... ja len k tomu nejedeniu, kazde dieta ma vlastne tempo, len kvoli nejakemu "imunologickemu oknu" to hrotit nemusis, ked jej este nechuti...
Volakde som citala, ze ziadne imunologicke okno neexistuje. Skus o tom pohladat viac informacii.
K otazke. Daj chlieb/rozok do prikrmu.
Tiez som citala ze podla nejakych poslednych vyskumov ziadne imunologicke okno neexistuje. A k teme - davala som ozuzlavat rozok, potom som ho drobila do prikrmu

zuzlat rozok, striedka z rozku do obedneho prikrmu, lyzicu detskej krupice do polievky (obedneho prikrmu) alebo tie bezvajecne cestoviny ako pises