Ako vyzerá trávnik počas jesene a zimy?

31. okt 2023

Ahojte,
mozno pre vacsinu zvlastna otazka, ale ako by mal vyzerat zdravy travnik pocas jesene a zimy? Totizto pred cca 2,5 mesiacmi nam siali travnik plus aj niekde pokladali koberce. Natrapili sme sa s tym, lebo najma tie koberce boli dost ubohe - ocividne ta firma velmi nevedela, co robi a pokyny ohladne starostlivosti boli uplne mimo. Kedze sme s manzelom v tomto uplni zaciatocnici bez skusenosti, pocuvali sme ich, no banujeme. Ale teraz k veci - ked je trava vyssia, travnik posobi pekne, zelene. Akonahle sa vsak skosi na trebars 4.5 cm, je tam vidiet velke mnozstvo zltych miest. Je to horsie preto, lebo je jesen? Otazka pre tych, ktory zazili travnik pocas jesene a zimy - ako zvycajne vyzera zdravy travnik pocas tychto rocnych obdobi? Lebo nikdy predtym som travniky detailne neskumala a asi vsetky, co si pamatam a co zvyknem vidiet na okoli boli/su take vselijake, ze ludia sa nimi asi netrapili, takze vyzerali celkom uboho pocas celeho roka. Skor ma teda zaujimaju odpovede ludi, ktori sa o travnik staraju alebo ho maju pomerne "novy".
Vdaka!!!

tundra
31. okt 2023

Ked ma len 2,5 mesiaca tak je normalne,ze ked ho nizsie pokosis, tak ho oslabis a zacne zltnut.Koste prvy rok trochu vyssie a za par mesiacov to bude ok.Dolezite hnojit.Cez horuce leto tiez kosit vyssie.Ja som robil nanovo niekedy v maji a az teraz som s nim spokojny.

autor
31. okt 2023

@tundra vdaka, len teda nam bolo poradene skosit aj na 3.5 cm, aby lepsie zakorenil 🤦‍♀️ a co s tymi zltymi castami? Tam, kde je komplet cele steblo zlte?

tinkavvv
31. okt 2023

Teraz uz nic nevyriesis. Pockaj do jari. Ak ste nedavali hnojivo, tak este pohnoj nejakym jesennym.

autor
31. okt 2023

@tinkavvv davali sme jesenny Profertil pred mesiacom, ale problem je, ze ta firma hovori, ze Profertilom hnojit kazdy mesiac alebo kazdych 4-6 tyzdnov a vsetci ostatni, ze Profertilom staci 1x za jesen,lebo sa postupne uvolnuje

tundra
31. okt 2023

To co,vam poradili,ja s tym nestotoznujem.Kedysi davno som pracoval v DE,kde som aj zakladal nove travniky a nikdy sa novy travnik tak nizko nekosi.Ako som napisal,kosit vyssie a hnojit.Niekedy okolo juna -jula uz bude silnejsi a hustejsi.Vsetko chce cas😉a trpezlivost.

autor
31. okt 2023

@tundra vdaka a teda myslite, ze ma sancu sa soamatat? Mozem poslat do spravy fotky? A teda na zimu ho treba skosit na kolko cm? A tym Profertilom by ste teraz pred zimou este raz pohnojili, ked sme hnojili naposledy pred 5.5 tyzdnami?

yanni
31. okt 2023

Teraz uz nic nevyriesis ale neboj sa tych "mrtvych" miest. Na jaz, bud sa to spamäta alebo kupis semena a vysejes. Nam ked polozili travnik odchadzali sme do zahranicia. Cele leto to nemal kto zavlazovat a malo prsalo. Mala si to vidiet. Ale ziadny problem, zavolali sm,e zahradnej firma, co nam robila zahradu a polozila travnik, dali nam semena a vysieli sme tie hluche miesta. Treba potom dobre zavlazovat. Travnik mame krasny. A novopolozeny travnik na nema hned kosit uz vobec nie tak nizko.

tundra
31. okt 2023

Fotky mozete poslat,zalezi ako je zlty....Mozno ho bude treba na jar podsiat.

autor
31. okt 2023

@yanni a pokladali vam travnik na jar alebo v lete? A vedela by si prosim odporucit tu zahradnu firmu, ak ste boli spokojni?

autor
31. okt 2023

@tundra oki, vdaka, teraz dost prsi, tak by to bolo skreslene, ale zajtra/pozajtra poslem fotky, dakujem pekne...a tie zlte miesta treba nejako vyhrabat alebo by to vyriesila ta vertikutacia?

tinkavvv
31. okt 2023

Vertikutacia na novom travniku urcite nie. Pockaj do jari, naozaj je to teraz normalne. Uvidis, ako prezimuje.

tundra
31. okt 2023

Hnojenie tiez asi nema zmysel,za chvilku mrzne a ide obdobie vegetacneho pokoja.Ako som pisal,vsetko potrebuje cas,len vela ludi,chce mat veci hned,najlepsie vcera bolo neskoro...

autor
31. okt 2023

@tundra ano, chapem, my nemame problem pockat, len nas mrzi, ze vela veci bolo zrejme urobenych zle a dalo sa za to strasne vela penazi...tak uz aspon z nasej strany nech robime veci spravne

tundra
31. okt 2023

To mi je uprimne luto🙈

yanni
31. okt 2023

nie, nic uz nerob. U nas uz napr. boli prizemne mrazy, vegetacne obdobie uz skoncilo, my sme uz aj roboticku kosacku dali uskladnit.

Inak, travnik nam kladli v najhorucejsom lete v auguste, uplna volovina, ale nedalo sa inak, nevychadzal vobec termin, najskor nam museli urobit terasu, upravit zahradu (to bolo pri novostavbe, tam sa neda velmi vyberat), potom boli dovolenky, potom zase jeden chory atd. takze ked konecne boli kompletni bol uz august. Tahalo sa to mesiace, prakticky od jari. Travniku trvalo 3 roky pokym bol fakt ze pekny.
A firmu ti rada odporucim ale my sme v zahranici, neviem ci by sa im chcelo z DE na SK😂

yanni
31. okt 2023

Neboj, to sa napravi. Uvidis na jar ako porastie, treba dostatocne zavlazovat. Ak budu suche mieste, skoc niekde sa poradit, ake semena mas kupit aby si nemala nejaky blby misung a porastie ti datelina, a treba vysiat. Ked sa bude dobre zavlazovat a pri idealnej teplote, ti to hned porastie. Ale necakaj zahrahy zo dna na den. Moze byt, ze pekny travnik budes mat az o dve leta.

autor
31. okt 2023

@yanni no my sme na tom boli presne rovnako, uplne do bodky...aha, no z DE veru asi nie, to by sme ani tu dopravu nezaplatili 🤣

autor
31. okt 2023

@yanni dakujem pekne, my ani nepotrebujeme tip top stav, aj tak po nom budu aktivne behat deti, len sa trochu bojim toho, aby sa nemusela taka velka plocha robit nanovo a zase by tu bolo vsetko spinave, ked sme tu konecne po 3 rokoch "bahnenia" v cistom 🙈

autor
31. okt 2023

@yanni
@tundra
@ cize teraz uz nie je dobre ani vysadzat na take miesta, kde sa nam podhrabala susedova macka a zmizol odtial travnik atd? Vsetko az na jar? Aj trebars ked klesol travnik v mieste, kde kopali zavlahu, aj to podsypat, resp. dorovnavat az na jar?

tundra
31. okt 2023

Zalezi od pocasia,predpoved hlasi ochladenie,podla mojho nazoru skoda casu a energie.

autor
31. okt 2023

@tundra oki vdaka

hortenziaj
31. okt 2023

Nekos vôbec teraz, tym ho práveže nicis a nie ze lepšie zakoreni. A potom určite nie tak nízko, čím nižší tým menej vlahy zadržiava, skôr sa vysusi.

simca06022011
31. okt 2023

Mame zasiaty travnik, kosime ho určite na 4cm aj viac, nikdy nenechávajte nízko. Je krásny zelený. Teraz už je vysoký velmi, nestihli sme kosiť a už ani nebudeme. Ved je mokro, prší, môže mrznut...
Veľmi záleží od podkladu, či na dostatok živín. My pred vysvätil dávame všade piesok, drží mu to vlhkosť.
Teraz už a trávnikom nerob nič. Na jar hrablami (my msme na to také ostre) prebehneme, vyhrabem všetko suché hole miesta trochu nakyprime, ak treba dáme piesok a potom vysejeme. Polieva sa primerane, žiadne každý deň.
Ak sa robia škvrny =môže to byť nedostatok vlahy, alebo živín, alebo plesen. Ta je taká žltá, vygoogli si.

simca06022011
31. okt 2023

Inak kupujeme Wolf garden športový travnik
A ako píšu ostane žienky, uz výdrž do jari, niekedy v maji uz budeš vidieť ako rastie/nerastie a kde..

autor
31. okt 2023

@simca06022011 och plesen?! No hlavne, ze ho preventivne striekali proti plesni 🤦‍♀️

simca06022011
31. okt 2023

K plesní = susedom to kobercovy travnik urobil, dá sa to ošetriť, dosejes to ak bude treba, určite nebudeš musieť rozkopat celý dvor aj keď teda ja som teraz travnik zakladala čiastočne uz hádam tretí krát...

A nemusi to byť ono. Už nerieš do jari. Za chvíľu hádam napadn3 sneh a nebude to vidno :D ja v to dúfam, ešte mam polku dvora blatoveho.

autor
31. okt 2023

@simca06022011 ano, vcera sme to pokosili, na 4.5 cm, lebo uz bol dlhsi a hlasili dazde, cize predpokladam, ze uz ho budeme opat kosit az na jar...ono ako som pisala vyssie, ked je vyssi 6cm a viac, tak je krasny husty zeleny, ale je to len zdanie, lebo ked sa skosi nizsie, vidiet tie nedostatky

simca06022011
31. okt 2023

Tak pozri my mame travnik (okolo bordel, mame vykopanu tam pivnicu a iné veci) takýto a už sa kosiť nebude. Už je to riadna džungľa. Vydržte do jari a uvidíš, môže byt úplne v poriadku. Zatiaľ sa tým netráp. My nikdy nekosime na 3,5cm travnik, ale teda odborne veci k tomu som nikdy naštudoval. Podľa mňa je to málo. Veľmi je náchylný na sucho a niekedy tie stebielka obschnu po kosení.
Keby si mala plesen napr tak by to výšky narástol, boli by také nízke fľaky hnedé v inak vyššom zelenom trávniku.

autor
31. okt 2023

@simca06022011 takto nejako vyzerala vcera pred kosenim, len sme mysleli, ze je ju este treba poslednykrat pokosit, aby pocas zimy nevznikli plesne,ak by bola prilis vysoka...no co uz, nechame ju uz napokoji a uvidime na jar

simca06022011
31. okt 2023

🙂 no my zvyčajne kosime v októbri. Ale u nás je v kuse mokro už týždne.