icon

Ako zachrániť a pomenovať túto rastlinu?

luciik2111
9. feb 2025

Zdravím,moja babka má tuto rastlinu doma nevie ako sa volá a ako asi vidíte listy postupne vädnú nevieme čo s tým keďže ja sa nevyznám nejako v rastlinách tak neviem čo je zač.. polieva pravidelne momentálne raz do týždňa ani ju nemá priamo v tieni ba dokonca ani nejak moc na slnku keďže jej byt je jedným z menej osvetlených poradíte čo s tým,alebo aspoň ako sa volá?

Ako zachrániť a pomenovať túto rastlinu?
buberova
9. feb 2025

Nie je to divý Jano?

stellarstar
9. feb 2025

Divný jano alebo potos, netreba presadiť?

nelca84
9. feb 2025

Potosovec

buberova
9. feb 2025

A čo sa týka toho že vädne, zistila by som či nie je suchý alebo naopak prepoliaty. Som amatér ale vybrala by som ho z kvetináča a pozrela sa na korene

nelca84
9. feb 2025

Ja by som povedala, ze je preliaty, v zime netreba tak casto polievat.

elenajezova
9. feb 2025

Ja ju poznám ako "ťahavý Janko"..a je to taká ako keby "burinka", "samorast"...skúsila vy som poliať ..alebo zakoreniť nanovo.

euka210
9. feb 2025

@luciik2111 klasicka "ťahacka"...bud malo vody, vela vody. Tiez navrhujem presadit, pozriet korene ci nehniju a daj novu vyzivnu hlinu.

akinomel
9. feb 2025

@luciik2111 je to potosovec zlatý. Skontrolovala by som spodok listov kvôli škodcom, vybrala by som ho z hliny, skontrolovala by som korene. Ak to bude v poriadku, dala by som iba do vody na pár dní a potom zasadila do nového kvetináča s novou zeminou na izbové rastliny. Podľa mňa kvetináč má mať podmisku, aby prebytočná voda mala kam odtiecť a korene neodhnívali. Myslím, že stačí poliať 1x týždenne do podmisky. Držím palce!

ketrint
9. feb 2025

@luciik2111 toto zachranite, je to extrémne nenáročná a vďačná rastlinka 🙂 Treba skontrolovať substrát (buď ci nie je vysušený, alebo naopak, premokreny) aj samotnú rastlinku (či nemá nejakého škodcu).

evansova
16. feb 2025

Sprav si pár odrzkov, namoc do vody, kde pusti korienky, potom presad do noveho (alebo stareho dôkladne vycisteneho), do noveho substratu. O par tyzdnov narastie tak, ze ho bude treba "vychovat" noznicami.

petrofka
16. feb 2025

v zime sa polieva raz za 10-12 dní. Nechala by som ho preschnúť.

amy234
17. feb 2025

Viete ju ľahko množiť, spravte odrezky aby ste vedeli vzdušné korienky dať do vody, do dvoch týždňov púšti korienky a môžte zasadiť. Zeby bola preliata? Skúste presadiť ale pre istotu nejaké odrezky spravte.

luciik2111
autor
18. feb 2025

@amy234 pravdepodobne preliata,skusili sme presadiť skontrolovali aj korene či nehniju,no je to asi týždeň od presadenia a rastlina vyzerá ešte horšie než predtým

je to divý janko, tu je celkom vysvetlené ako pestovať túto rastlinu: https://www.jutro.sk/navody/ako-sadit-a-pestova...

loliki
27. feb 2025

@luciik2111 Na fotke je pekná, krajšia ako moja. 🙂 Ja som tu moju poliala a dala tyčinku na výživu listov.