Ako zachrániť tuje?
Ahojte mam tuje uz treti rok. A viem, ze vraj aj mali nejaku epidemiu a kdekomu vykapali. Tieto mam od 40 cm tujky cize odmala. Tie co som zohnala 2m a dala k nam skapali, boli nejake biele vajivka v pode.
Z dialky posobia OK ale kde tu hnedy konarik, nechcem az aj tieto skapu. 😒

Zatiaľ vyzerajú zdravo,čo sa týka škodcov ale máš ich veľmi smutné,také utlucke a tenké.Odporucam výrazne zrezat vrch,aby sa trošku rozrástli do bokov
tujam a kruspanu sa v nasich koncinach prestalo darit, ohrozuju ich choroby a skodcovia z juhu, s tym sa treba zmierit...ak zijes este na severe krajiny, tak mozno ti par rokov vydrzia
@doriiis nie bolo to v zahradkarskom časopise, však sa dotkni tých betonovych plotov v noci aké su teplé
ked nemá žiadne vajička, huby je to možné, že z tepla ..
@sara07 ....až nato že tento škodca,ktorý sa tu spomína nemá ani vajíčka ani huby.Je nespozorovatelny voľným okom a je sem dovleceny z Ázie.Tuje kapu hlavne na západe a úplne všade.Ci je tam betónový plot,alebo nie
Nasim sa dari tym tujam, tie som kupila ja pred rokmi cca 2013, ale inde som videla ako pokapali v okoli
@evickuska kupte horecnate hnojivo. Mozno chyba magnezium, hnednutie konarov je vtedy caste. Mali sme tiez a pomohlo to. Vola sa to Horka sol
tuje vam vykapu Kde tu hnedy konarik to zacina, i chvilu budu cele hnedé. Sposobuje to taký pekný zelený chrobáčik lykokaz. Pozrite kmeň, či tam nevidite vytekajucu miazgu alebo dierky. Ale ono je to jedno, lebo žiadna ochrana proti nemu neexistuje. Po celom Slovensku postupne vykapu vsetky tuje. Zasadte si vavrinovec ešte teraz medzi tie tuje, nech tam na ďalší rok máte nieco zelene. A ked tuje odisu, dosadite miesto nich dalsi vavrinovec. Sadi celkom blizko vedla seba. Najlepšie je vždy použiť google: https://www.rastlinky.sk/blog/hnednutie-tuji-pr...
Videla som rozhovor zahradnika, ze v nasich koncinach sa velmi dari hrabom, ze on ludom odporuca takto kolo plotov davat hraby. Urobia tu istu sluzbu ako tuje. Ak by sa vam nedarilo s tujami, skuste tie hraby...
@evickuska kupte horecnate hnojivo. Mozno chyba magnezium, hnednutie konarov je vtedy caste. Mali sme tiez a pomohlo to. Vola sa to Horka sol
@alabama0011 hnojim ale neviem tieto 2 roky skoro ziaden problem 😢
Zatiaľ vyzerajú zdravo,čo sa týka škodcov ale máš ich veľmi smutné,také utlucke a tenké.Odporucam výrazne zrezat vrch,aby sa trošku rozrástli do bokov
@doriiis kde oni sa ledva dali dokopy nam och dole ozuzlali susedove kone co mu stale utekaju sme ich dali tu hore a tu sa davaju dokopy 🙈
@evickuska no podľa mňa máš v nich vysokú trávu. Hmmm, ale to mám aj ja. Susedka spodné netvicky ostrihala do výšky cca 20 cm, polievka každý deň a sú krásne. Ja som čítala, že treba s želatínou rozpustenou 1 želatína a 10 lvoda a poliať, tak som v jari poliala. Aj podrástli, ale či to bolo želatínou netuším.
@evickuska no podľa mňa máš v nich vysokú trávu. Hmmm, ale to mám aj ja. Susedka spodné netvicky ostrihala do výšky cca 20 cm, polievka každý deň a sú krásne. Ja som čítala, že treba s želatínou rozpustenou 1 želatína a 10 lvoda a poliať, tak som v jari poliala. Aj podrástli, ale či to bolo želatínou netuším.
@margotka17 ostrihat odspodu? fiha to neviem ale zelatina? 1 sacok co za to nevyskusat 🙈
@margotka17 ostrihat odspodu? fiha to neviem ale zelatina? 1 sacok co za to nevyskusat 🙈
@evickuska daj si do Google tuje a zelatina, tam sa to píše, že obsahuje dusík, ktorý podporí rast a farbu tuji...
ja som už 9 tují bohužiaľ likvidovala, obstrihávala som, myslela som si, že zachránim, no bohužiaľ, ak už je v strede sucho, tak idú už do záhuby. Vraj do 3 rokov po tomto napadnutí zhnijú úplne.
@evickuska daj si do Google tuje a zelatina, tam sa to píše, že obsahuje dusík, ktorý podporí rast a farbu tuji...
@margotka17 jasne skusim to, preco nie
ja som už 9 tují bohužiaľ likvidovala, obstrihávala som, myslela som si, že zachránim, no bohužiaľ, ak už je v strede sucho, tak idú už do záhuby. Vraj do 3 rokov po tomto napadnutí zhnijú úplne.
@pjosa ano ja si tiez myslim podla mna, ze je daka epidemia a klaknu skoda casu, energie a penazi
@alabama0011
nepomôže

ja som čitala taky članok, že tuje aj kapu pre betonove ploty, že to je ina ohrievaren,