icon

Bioklimatická pergola alebo pevné zastrešenie terasy?

lubi051
11. mar 2024

Ahojte. Prosím aké máte skúsenosti s pergolami na terasu? Je lepšie zvoliť bioklimatickú pergolu (s náklapnými lamelami) alebo skôr pevné zastrešenie (lexan/sklo)? Prosím píšte mi len reálne skúsenosti (nie čo si myslíte). Ďakujem

simonahra
8. nov 2024

@lsimo a to je teda aké? čítam, že čakáte na pergolu, ale teda pre tú bioklimatickú ste sa rozhodli?

snehulienka639
21. nov 2024

@simonahra Ano, nakoniec ano. Ja som to vedela od zaciatku, ze to takto dopadne, ale tak do poslednej chvile som bola v napati 😀 Tak sme si takyto predcasny darcek dopriali. Mozem na Vianoce na nu prilepit velku cervenu maslu aspon 😀

simca_13
28. nov 2024

@lsimo Dobre dobre, tak to má byť. Myslím ohľadne tých cenových ponúk. Čiže teraz, keď píšem pod dlhšej dobe, tak už asi aj máte namontovanú pergolu, či? To je taký čas, čo ubehol, že by to hádam aj vychádzalo.

gab1sol
28. nov 2024

Ak by do budúcna niekomu pomohlo. My máme bioklimatickú pergolu, rodičia majú pevné zastrešenie. Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Ale za mňa, lepšia je bioklimatická. V lete ju často preklápame, ak nie je otvorená, aj napriek tomu, že tam je veterno, cítiť, že ten vzduch je “pod strechou”. Vieme ju otvoriť tak, že je otvorená a pritom tieni. Výhoda je aj vtedy, ak grilujeme a dym (najmä v úvode, keď sa podpaľuje uhlie) stúpa preč a neťahá sa popod pergolu. Ak je silný dážď, tak prší najmä z bočných strán, ale ak je v lete príjemná letná prehánka, dobre sa pod pergolou sedí a nepretekať… Máme aj dažďový senzor, takže sa pekne zavrie, ak príde dážď a my nie sme doma. A lamely vo vetre nepočuť, vôbec nefúkajú.

snehulienka639
29. nov 2024

@gab1sol To si velmi dobre opisala. Co sa tyka tych bocnych stran, tak skuste si pozriet screenove rolety, tie su fajn riesenie pre taketo pripady a celkove ich casto odporucaju na pergoly.

gab1sol
29. nov 2024

@snehulienka639 my sme ich chceli, ale keďže je pergola priamo vo veternom koridore, nemôžeme mať rolety. Jediné, čo by pomohlo, je presklenie a to sme nechceli…

lsimo
2. dec 2024

@simca_13 Už je tomu tak, pekne sme to stihli do konca roka, čo som inak miestami ani nedúfala, že to tak bude, lebo situácie boli doma rôzne, keď sme to riešili s mužom. Ale dobre to dopadlo. Novú sezónu štartujeme už pripravení 😀
@gab1sol Presklenie sa ani mne veru nežiada, to je potom pre mňa také ako v skleníku. Ešte dobre, že v zime to využiješ, ale tak nemôžeš to presklenie úplne odtiaľ odstrániť v lete.

simca_13
3. dec 2024

@lsimo Však som si aj myslela, že to tak bude. Tak to sa teším s vami, že to nakoniec takto vyšlo, aj keď teda miestami to nebolo isté. A čo na to hovoríš takto ako na novinku doma?

snehulienka639
6. dec 2024

@gab1sol Pokial viem, tak su odolne aj voci vetru. Isotra pri nich uvadza odolnost voci vetru trieda 6. Kolko je tych tried, to som nehladala.

gab1sol
6. dec 2024

@snehulienka639 až takto detailne sme to neriešili, len to zhodnotili pri obhliadke, že u nás by pomohlo len presklenie. Že iné neodporúčajú.

simonahra
12. dec 2024

@snehulienka639 no a veď to je ale super darček si myslím 🙂 aspoň to máš za čo schovať, že to je na vianoce, to je v pohode 😀

snehulienka639
16. dec 2024

@simonahra Prakticke darceky su super. A toto je nieco, co vyuzije cela rodina, v lete, v zime, pocas celeho roka to ma svoje caro a ponuka nove moznosti. Takze za mna super, z pergoly mam radost.

lsimo
18. dec 2024

@simca_13 Zatiaľ sme nemohli využiť v plnej paráde, ale pozdáva sa mi to. Keď mám zhodnotiť vizuálnu stránku, tak to je úplne super. Aj sa to hodí k tomu, k streche a tak celkovo. Takže s týmto som spokojná 🙂

snehulienka639
8. jan 2025

@lsimo Foto nemas? 🙂

simca_13
9. jan 2025

@lsimo Tak to je základ úspechu. Neboj sa nič, ešte ju budete len využívať na plno a otestujete to podľa mňa čochvíľa. Po Vianociach proste u mňa končí zima a už odrátavam dni, kedy bude konečne zase teplo 😀

lsimo
10. jan 2025

@snehulienka639 No moja to veru nemám, teraz to aj tak neukáže tak pekne, keď sú stromy na záhrade holé a celé je to také smutné. Takže foto dodám, len čo bude lepšie na tom aj okolité prostredie 😀
@simca_13 Ani nehovor, ja by som tiež už bola radšej za teplo, ale ešte len zima príde podľa mňa. Ale nevadí, musí byť aj tá. A na tohoročnú letnú sezónu sme aspoň pripravení dopredu 😀

simonahra
15. jan 2025

@snehulienka639 to ma teší, lebo je to fakt taká praktická a aj užitočná vec vo svojej podstate.

snehulienka639
20. jan 2025

@simonahra Samozrejme, ze je. Ja som pozerala nejake fotky a tak, a som sa zalubila do tych realizacii, ked je pergola len tak niekde volne mimo domu, ako taky pristresok a tam je spravene sedenie. To sa mi velmi zacalo pacit 🙂

simca_13
24. jan 2025

@lsimo Presne tak, ono isto teraz na jar začne byť aj väčší dopyt a možno to aj predĺži čakačky, tak je lepšie takto dopredu to riešiť si myslím. Minule sa o tom bavili tuším na stene alebo kde tiež, keď sa baba na to pýtala.

lsimo
28. jan 2025

@simca_13 Je to možné, tiež som niečo také zachytila. Ale myslím si, že záleží veľa aj od samotných firiem. To už je najmenej všetko tomu prispôsobiť, keď vieš, po čom sa zvýši dopyt.

simca_13
29. jan 2025

@lsimo Veď jasné, to už neovplyvníme. Len mi to tak napadlo, že je to aktuálna informácia aj pre túto diskusiu, tak som to spomenula. A chcela som tým vlastne povedať to, že netreba strácať čas a veci odkladať na neskôr 😀 To platí nie len pri tomto 🙂

simonahra
3. feb 2025

@snehulienka639 no áno, to vyzerá pekne. ale u nás by to nebolo nejak možné zrealizovať napríklad. strašne by to bolo všetko také natlačené potom. takže u nás jedine pergola taká na terase pri dome.

snehulienka639
4. feb 2025

@simonahra Hmm, to mas asi pravdu, ze to nebude riesenie pre kazdeho 😕

lsimo
10. feb 2025

@simca_13 Jasné, rozumiem 🙂 Veď máš pravdu. Ja som si povedala, že už nič nebudem odkladať. Niečo chcem, riešim. Niečo nechcem, riešim.

snehulienka639
18. feb 2025

@lsimo Dobry postoj si zaujala, ja to mam tiez tak podobne. Ono sice niekedy uz potom trva dlhsie, ked sa pre nieco rozhodneme, ze kym sa to dotiahne do zdarneho konca a je vsetko tak, ako ma byt. Ale dolezite je to, ze sme prisli do toho stadia, ze proste len nemavneme rukou, ale ideme, riesime 🙂

simonahra
21. feb 2025

@snehulienka639 tak to nie je podľa mňa ani pergola. akože tak celkovo myslím. nie každý si musí dávať takéto niečo na terasu. niekto si tam kydne slnečník, niekto dá spraviť len nejakú striešku alebo markízu.

snehulienka639
24. feb 2025

@simonahra No okej, strieska alebo markiza okej, ale ten slnecnik? To je podla mna uz uplne out akoze.

gazovs23
26. feb 2025

Dobrý deň,chcem sa opýtať chceme dať robiť pergolu 3x4m voľne stojaciu na dvor.Potrebujem povolenie či ohlásenie na Obecný úrad?
Ďakujem

snehulienka639
6. mar 2025

@gazovs23 Treba sa informovat na obecnom, moze sa to posudzovat rozlicne. Malo by stacit ohlasenie, kedze to nebude obyvany priestor a neviem este ake su tam dalsie kriteria.

simonahra
10. mar 2025

@snehulienka639 tiež s tým nie som absolútne stotožnená, vyzerá to potom ako niekde v krčme na terase. ale tak nevieš, možno niekto dá slnečník, kým našetrí na pergolu. ten slnečník je asi najlacnejší variant.