Kde nakúpiť kvalitné izbové rastliny?
Ahojte, kde kupujete bytové rastliny? Ikea, Lidl a Kaufland som už zavrhla, pretože z 10-tich rastlín mi "zomrelo" 8. Z hornbachu, je to lepší pomer tých, ktoré prežili ale tiež to nie je číslo, s ktorým som spokojná. Mozno je v niektorých prípadoch chyba aj v tom, že sa neviem starať o rastliny aj keď si to vždy dopredu naštudujem. Ale posledne som kúpila kvet v Lidli, položila som ho na stolík a bez toho aby som sa ho čo i len dotkla o tri dni, sám od seba zhnil.
No a to je presne problem, ze si sa ho 3 dni nechytila 🤷♀️ decku alebo psovi ked nedas tri dni jest a nedas mu vhodne podmienky, tak myslis budu prosperovat?
Rastliny z vyssie menovanych obchodov nie su problem. Ale - potrebuju vhodny substrat, stanoviste aj zalievku, skontrolovat moznych skodcov a pripadne adekvatne osetrit.
Mam rastliny rozneho povodu - lidl, kaufland, darovane odrezky, z roznych skupin na fb, specializovanych obchodov na izbove rastliny a nie je medzi nimi zasadny rozdiel.
Mám z tých obchodov čo píšeš a žijú.Asi bude chyba v tej starostlivosti.ake kupuješ?
Mne zatiaľ všetko prežilo. Kupujem z týchto obchodov aj rastlinky v horšom stave, lebo mi ich tam je luto a doma ich vypiplem.
Obi, Kaufland, Lidl uz roky a nezomrelo nic 🤣 problem nebude v kvetoch...
Záleží ako sa vo vašich obchodoch o rastliny starajú. A či kupuješ už chytene rastlinky alebo sto percent zdravé.
Ja mám dobré skúsenosti s bylinkami z Kauflandu, tie keď zasadiť vonku, žijú vpohode. Ale sukulenty zo supermarketov (také hrubozelene kvitnúce) majú väčšinou nahnite korene. Prežijú týždeň dva a pomaly odchádzajú.. to isté prvosienky a jarničky bez cibulí. :( poradiť ti ale neviem, zatiaľ sa mi podarilo pekne zdravé kúpiť len v kvetinárstve na objednávku a v Hornbachu náhodne (a aj tam treba pozerať pod listy).
Najviac z obi, merkury, hornbach, kaufland a z netu. Mam doma vyse 100 rastlin. Obcas nejaka zomrie, vacsinou to ale nie je par dni/tyzdnov pri prineseni domov, ale cez zimu ked je malo svetla a nemam pre ne lepsie miesto ako parapet nad radiatorom. Kvety treba po kupe presadit, zalievat striedmo, striekat ich proti skodcom. Prave ti skodcovia su najcastejsi problem, preco kvety uhynu par dni po kupe. Mnohi ludi si ani nevsimne, ze rastlina je napadnuta, prinesu si ju domov a skodci prejdu aj na dalsie. Preto su casti zufali tvrdia, ze by im zomrel aj kaktus. Paradoxne ten by zomrel aj mne, aj ked mam doma vypiplanych 100 burin 😂
Zelené rastliny mi prežili všetky zatiaľ, okrem tučnolistu. Ale rastliny s kvetmi čo som kúpila neprežil ani jeden. Orchidei mi prežili všetky, len nekvitnú.
Ktore konkretne kvitnuce ti neprezili? Tie maju vacsinou dost odlisne naroky na to, aby zakvitli aj opakovane. A vacsinou teda kvitnu a dari sa im vo vlhkom prostredi s velkym mnozstvom svetla. To sice aj tym zelenym, no kvitnuce potrebuju vacsie mnozstvo “energie” na to aby prosperovali. Kvety celkovo rastlinu oslabuju.
Kvetinárstvo, Tvorsad
Ja z Hornbachu a tam nakupujem aj do záhrady semiačka zeleniny a všetko vždy vyklici a je perfektna úroda
Záleží od konkrétneho obchodu. Je jedno ci je to kvalitne záhradníctvo alebo supermarket... môžu byť v pôde škodcovia, prípadne na listoch. A zas aj keď kúpiš kvalitný substrat nevieš ci tam nie je nejaká pliaga. Ja som si tak kúpila v obi krásnu palmu. Po roku som ju presadila do drahej kvalitnej zeminy a po mesiaci mi začali behať po byte stonožky. Najprv jedna, potom dve... a keď som začala pátrať tak boli v zemine od palmy. Doslova stovky... a tak som ju zas presadila, korene vysprchovala ale už som ju nezachranila. Z drahého záhradníctva z Čiech som si objednala hibiscus vzácny kultivar a s ním mi doručili aj nechcených škodcov ktorí mi prešli na ďalšie 2 rastliny a všetky 3csom musela vyhodiť... takže je to fakt veľakrát len o šťastí
Ja väčšinou nakupujem všetky rastliny v Hornbachu, za mňa asi najlepší výber. Alebo potom už len nejaké kvetinárstvo keď niečo narýchlo potrebujem.

hm, ja mam prenadherne kvety z Ikei aj z Lidlu, nic mi nezdochlo.