Kedy sadiť živý plot a stromčeky?

28. aug 2023

Ahojte, kedze mam doslovne nulove skusenosti, prosim poradte - kedy je lepsie sadit zivy plot (vtaci zob) a take mensie stromceky, na jar alebo na jesen? Ide o to, ze vacsinu veci budeme riesit az na jar, ale ten zivy plot plus zopar malych stromcekov pred plot by sme celkom radi vysadili uz teraz, nech to cim skor rastie. Ale nechceme to robit nasilu, ak by bola jar na to vhodnejsie. Prosim, poradte, ak mate skusenost. Dakujem pekne.

viestta
28. aug 2023

Ked budes mat sadenice lepsie je skoro na jesen, od zaciatku oktobra, alebo potom v marci, kym je poda po zime vlhka

zuzanaam
28. aug 2023

rozhodne na jeseň. Na jar len ako núdzové riešenie, potom je podmienka celý rok pravidelne zavlažovať. Keď vysadíš na jeseň, do jari zakorení a potrebuje závlahu len občas.

autor
28. aug 2023

@viestta
@zuzanaam dakujem krasne a prosim, treba sa nieco konkretne pytat v zahradnom centre, kam to pojdeme kupovat? Lebo mame skusenost, ze s cielom predat aj zavadzaju a tym, ze nemame skusenost, sme lahko dobehnutelni

scila
28. aug 2023

Záleží aké rastliny máte v pláne kupovať. Ak volnokorenné (ovocné a niekde tak predávajú aj vtáčí zob) tak tie sa predávajú cca od polky októbra do jari. Ak chceš sadiť rastliny z kvetináčov tak tam je jediná podmienka, že zem nesmie byť zamrznutá, sadia sa celý rok.
Ovocných stromov býva najlepší výber na jeseň, lebo vtedy sa vyorávajú. Okrasných na jar, keďže väčšina sa vozí zo zahraničia a tak chodí tovar na jar, aby nebol problém zo zimovaním.
A dôležité je, že posadiť je to najmenej - ťažšie je udržať rastliny živé, lebo spoliehať sa na dážď sa pri dnešných dlhých obdobiach suchá nedá. Voľakedy bolo, že rastlinu treba dobre polievať prvé dva roky, ale teraz je to oveľa dlhšie, keďže suchá bývajú extrémne a aj keď rastlina hneď neuschne, nedostatok vody je stresový faktor, ktorý spôsobuje, že rastliny je náchylnejšia na choroby aj škodcov.

doriiis
28. aug 2023

Vtáčí zob sa sadi od marca do júna,alebo september až november...
Z vlastnej skúsenosti odporúčam kúpiť ročné alebo dvojročné už zakorenené priesady.Po zasadení odstrihnut ich do výšky cca 12cm.Vtaci zob rastie rýchlo.Ak však nebudeš strihať,bude rásť viac do výšky ako do šírky.A samozrejme polievať.
Aká som múdra,keď mne prvý živý plot z vtáčích zobiv totálne vykapal.Clovek sa učí na vlastných chybách😀

doriiis
28. aug 2023

A raz - dvakrát ročne ho pohnojit.Tusim NPK sa volá také univerzálne hnojivo.To mi odporučil záhradkár,od ktorého vtaci zob mám.

autor
28. aug 2023

@scila
@doriiis dakujem krasne, velmi ste mi pomohli ❤

zuzanaam
28. aug 2023

@scila vtáčí zob ako naša pôvodná drevina je odolnejší. Mám kúsok živého plota z vtáčieho zobu, sadila som ho 2 roky dozadu z vykopaných náletových rastlín, mám veľký pozemok, nemôžem všetko polievať a žijú bez problémov všetky rastliny. Poliali sme len hneď po vysadení, potom bolo už vlhko a chladnejšie, do jari zakorenil. Prežil bez problémov aj tieto horúčavy, bez akejkoľvek závlady. Samozrejme treba vždy prihliadať ku konkrétnym podmienkam stanovišťa.

scila
28. aug 2023

@zuzanaam tak je rozdiel, či človek žije na strednom a severnom SK, kde sú teploty predsa len nižšie, alebo niekde na juhu.
A či bude mať domáci vtáčí zob, alebo častejšie predávaný zob vajcovitolistý, ktorý domáci nieje, nevieme.

callisia
28. aug 2023

Ak vtáči zob, tak kúp s tymi drobnejšími listami. Ja mám aj ten s tými väčšími no oveľa lepšie sa tvaruje ten s tými drobnejšími.

zuzanaam
29. aug 2023

@scila veď píšem, že to závisí od konkrétnych podmienok. A my nežijeme ani na strednom, ani severnom S., ale zas ani úplne na juhu. Tak v strede. A v lete tu bývajú poriadne horúčavy. Tomu prispôsobujem aj starostlivosť o záhradu.

autor
31. aug 2023

@viestta
@zuzanaam
@scila
@doriiis
@callisia ahojte, vdaka vsetkym skusenym za rady a prosim, nevedeli by ste este poradit nejaky konkretny druh stromceka, listnateho, idealne stalozeleneho, ktory by sa dal pomerne jednodycho udrziavat v takom mensom gulatom stave - chceli by sme ich zopar vysadit pred plot. Tiez by ma zaujimalo, v akej vzdialenosti od seba ich treba sadit. Dakujem pekne ❤

luccija
31. aug 2023

Ja mám buxus, ale normalne premýšľam či opadáva na zimu a mám ho roky🙂ale pocit často ho napádajú húsenice každý rok ho striekam.
Ak chcete niečo rýchlo rastúce pozri photiniu milujem ju jeden čas je červena potom ozelenie a rýchlo rastie je aj kricek aj stromček.

zuzanaam
31. aug 2023

do spomínaného buxusu by som nešla, presne kvôli tým chorobám a škodcom na ktoré odchádza na Slovensku v posledné roky. Inak by to bola dobrá voľba. A cca aký veľký by ten krík mal byť. Mne sa napr. páči vavrínovec lekársky. Tam je viac kultivarov, od 1,5m do 7m. Dá sa rezať, je odolný.

autor
31. aug 2023

@luccija dakujem oekne, tu photiniu mame, len orave pred ten plot potrebujeme vyslovene nieco jednofarebne, zelene

autor
31. aug 2023

@zuzanaam len narychlo som urobila v jednom zahradnom centre fotky, ale netusim nazov, ani ci je to dobra volba a tam mi len prikyvli, ze moze byt, takze moc som sa nedozvedela

scila
31. aug 2023

Na fotke je Ilex crenara, ktorý sa používa ako náhrada za vyššie spomínaný Buxus. Nenapadaju ho húsenice, je stalozeleny a dobre sa strihá. Treba vyskúšať, lebo v praxi ešte moc overený nieje, keďže húsenice na buxuse sú relatívne nový škodca a tak sa tento Ilex (cezmína) začal vo väčšom dovážať len posledné roky.

luccija
31. aug 2023

Ja mám toto a rýchlo rastie

autor
31. aug 2023

@scila dakujem krasne a ake medzery by mali byt medzi jednotlivymi stromcekami? Strihanim ho viem udrzat nizsi a gulaty?

autor
31. aug 2023

@luccija dakujem pekne, ako sa to vola prosim? To si viem predstavit do zahonov vo dvore, len pred ten plot potrebujem vyslovene nieco jednofarebne

luccija
31. aug 2023

Pozri na Pintereste tam sú návrhy záhrad rovno aj s menami krikov

scila
1. sep 2023

Keď ich chceš tvarovať do gule tak ich musíš posadiť tak, aby keď narastu to tej veľkosti ako ty chceš, tak aby sa nedotýkali. Či chceš z nich živý plot alebo čo?

scila
1. sep 2023

@luccija ale ty nemáš euonymus ale vtáčí zob. Ten euonymus na fotke rastie pomaličky.

luccija
1. sep 2023

@scila aha, dik za upozornenie išla som podľa appky na hľadanie rastlín.Ano, mám aj také mini tie sú už 4 roky sú rovnaké mám tým olemovany chodník do domu

autor
3. sep 2023

@viestta
@zuzanaam
@scila
@doriiis
@callisia
@luccija dakujem vsetkym za rady a prosim, vedeli by ste este poradit nejaky stromcek (idealne listnaty a neopadavy), ktory sa da pestovat v kochliku a nevyrastie velmi vysoko? Potrebovala by som taky do jedneho "hlucheho miesta" na ozivenie, ale nechcem, aby velmi tienil dovnutra. Pacilo by sa nam nieco take, ake mam na fotke, len neviem, ci to nenarastie vysoko a ci to prezije vonku v zime v kochliku a neopadava. Pripadne vedeli by ste prosim poradit nieco ine?

A zase na druhe miesto by som od suseda potrebovala nieco na zakrytie pohladu, cize hustejsie a max vyska 2m, ale tiez to musi byt v kochliku, lebo s tym potrebujeme vediet hybat. To uz asi bude musiet byt nieco ihlicnate? Existuje nieco take, co "neprerastie" vahou kochlik?

Dakujem moc ❤

autor
3. sep 2023

@viestta
@zuzanaam
@scila
@doriiis
@callisia 
@luccija - dakujem krasne za vsetky rady a mala by som este 2 otazky:

1. Do jedneho "hlucheho miesta" by sme potrebovali v kochliku nejaky pekny, idealne listnaty a neopadavy, strom, ktory by nenarastol prilis vysoko - aby velmi netienil dovnutra. Nemozeme ho tam zasadit do zeme. Pacilo by sa nam nieco take, ako je na obrazku,len neviem, ci to nevyrastie vysoko a ci to trebars prezije aj zimu vonku?

2. A zase od suseda naopad potrebujeme nieco vyssie (cca 2m) a hustejsie uz odspodu, na zakrytue pohladu, ale takisto to musi byt v kochliku, aby sme tym vedeli hybat. Viete prosim nieco poradit? Musi to uz byt nieco ihlicnate? A neprerastie to potom vahou kochlik?

Dakujem krasne ❤

scila
4. sep 2023

Väčšina rastlín, špeciálne stálozelené listnaté, neznášajú premŕzanie koreňového balu - v pôde sa im nič nestane, ale v kvetináči vymrznú. V akej oblasti bývaš? Juh? Sever? A ešte sú v kvetináči veľký problém nosániky, ktoré milujú rašelinové substráty a žerú rastlinám korene a teda najviac stálozelené listnáče. Ja by som do toho nešla, ale ak chceš skúsiť tak na kmienkoch sa predávajú Photinie, Prunusy laurocerasusy, Magnolia grandiflora... (všetky sú stálozelené. Photinia a Prunus laurocetasus sú malé, Magnolia väčšia ale nie do chladných oblastí)
A to na obrázku je pravdepodobne Ilex crenata. Veľkosť závisí od kultivaru čo je písaný na štítku, ale ilexy tiež zle zimujú v kvetináčov ak je silnejšia zima.

autor
12. sep 2023

@scila dakujem velmi pekne a mozno by ste vedeli poradit s photiniou - mame ju od juna, sadili sa dva uz dost vysoko vyrastene kochliky, lebo sme museli rychlo prehradit vyhlad na pozemok...teraz som si vsimla, ze niektore listy maju dierky, asi su vyzrate plus na takych pochoduje aj dost mravcov - treba to niecim striekat?

autor
12. sep 2023

@scila akurat na tejto fotke tie dierky nie su vidiet, ale su tam vidiet zase akoby nejake vajicka

scila
12. sep 2023

To na fotke sú vošky. Ak ich je málo stačí ručne rozpučiť alebo zmyť silným prúdom vody.
Dierky sú z kraja alebo v strede? Ak pri kraji tak to zvykne byť nosánik, ak v strede tak to je hubová choroba.