Kvetom sa u mňa nedarí
Možno divná otázka - ale majú rastliny schopnosť cítiť?
Svokra sa s kvetmi rozpráva, hladká ich, denne im venuje hodinu a musím povedať, že ich má krásne, všetko kvitne, na balkóne pestuje paradajky a krásne jej rodia.
Ja robím klasiku - polievam, snažím sa podľa toho, čo má rastlinka rada, občas osprchujem, prihnojím, ale teda máločo u mňa prežije, ak prežije, nekvitne. Na parapete má svokra fialky, krásne jej kvitnú, dala aj mne z lístkov rozmnožené, z 8 dve prežili, ale teda nekvitnú, sú nejaké zakrpatené, tie jej vyzerajú ako lopúchy 😨
Je mi jasné, že som urobila nie jednu pestovateľskú chybu, ale mne príde divné hladkať kvet a niečo mu hovoriť :-/ Ale ak by to pomohlo? Značka: zúfalá pestovateľka
Ja som mala doteraz normálne kvety, ale posledný rok mi kapú. Vlani som mala nádhernú púštnu ružu, tento rok je otras, nedarí sa jej vôbec.
Dnes mi akurát svokra vravela, že zamyokulkas prežije všade, ale u mňa zakapal.
@zuzulienocka78 mne nedavno zdochol kaktus 😀 možno ta to poteší že niesi jedina.. 😀 ale tiež mam.ten problém mam roky doma niekoľko lopatlovcov ktore kvitli naposledy ked som ich kupila.. orchidey tiež nepamätám kedy naposledy kvitli.. ale možno je na tom niečo pravdy ja k tomu tiež nemam nejaký extra cit a vzťah, to keď moja mama pride k nám prvé čo ide robiť kontroluje kvety zdrbe že som zas dlho nepoliala a poleje ona 😀
Hoci to niektoré pestovateľky rady hovoria a veria tomu, tak nie, rastlinky ta nepocuju ani nevnímajú 🙂. Všetko je to o tom, aké máš doma podmienky na pestovanie. Vlhkosť vzduchu, svetlo, umiestnenie, crepnik, substrát....každá rastlina je iná a potrebuje niečo iné. Ja si veľa čítam na internete, pozerám videa na YouTube, aby som vedela ako sa o ktorú rastlinu mam starať. Svokra to uz zjavne ma v malicku 🙂.
Pozrela som do keramických kvetináčov a bola tam voda, budem musieť ozaj vylievať :-/ Lebo vrch mi prišiel preschnutý, ale dole bol 1 cm vody.
A sadila som ich do univerzálneho substrátu - takého z Lidl alebo Tesco a asi aj tam bude problém :-/
@zuzulienocka78 pozerám tie fotky a máš tak hneď viac problémov. Nevhodný kvetinac. Výber to z toho ozdobneho a daj podmisku, alebo kup o min 1cm sirsí ozdobny, dole daj keramzit alebo kamienky aby mohla voda stekat ked polejes a zároveň sa odparovat. Nepolievat príliš veľa. Substrát na fotke až kričí ze je premokreny. Tiež odporúčam substrát na izbovky profík a primesaj nejaký perlit aby bol vzdusnejsi. Ako som písala vyššie. Odporúčam sledovať videa odborníkov 🙂.
Samozrejme ze aj rastliny komunikujú tak ako všetko živé, ved si predstav ze máš psa a len mu mlčky strcis misku s jedlom a ani on nezakopnes ,asi bude iný ako ten co sa mu venuješ, vencis a pod.
Ja mám len orchidei, naj sa im darí v izbe kde sa ani nevykuruje, majú doobedne slniečko, nemajú prievan. Predtým som ich mala v kuchyni a izbe s poobednym slnkom a teda aj listy spálilo, aj kvety skoro opadali. Teraz kvety krásne držia aj niekoľko mesiacov a kvitnú dva krát ročne. Zalievam raz za dva týždne. Hnojivo dostali minulý mesiac po rokoch 😀 žiadne debaty, žiadne láskanie, ide len o podmienky...
Samozrejme ze aj rastliny komunikujú tak ako všetko živé, ved si predstav ze máš psa a len mu mlčky strcis misku s jedlom a ani on nezakopnes ,asi bude iný ako ten co sa mu venuješ, vencis a pod.
@sidicek absolútne neporovnateľne ale ako myslis 😀
@sidicek absolútne neporovnateľne ale ako myslis 😀
@gerrwie_girl podstata je rovnaka
@gerrwie_girl podstata je rovnaka
@sidicek Treba si naštudovať co ten kvet potrebuje. Presne podmienky konkrétnej rastliny. Nie sa s nou rozprávať a myslieť si ze preto je pekná. Ak sa s nimi pani rozpráva, je to jej vec, ale to, že ma pekne rastliny je výsledkom dlhoročných skúsenosti a nie hladkania a debatovania. Pes je živý tvor, tak ako človek. Samozrejme ze potrebuje citit lásku človeka. Rastlina potrebuje len dobre podmienky. To je cele.
@sidicek Treba si naštudovať co ten kvet potrebuje. Presne podmienky konkrétnej rastliny. Nie sa s nou rozprávať a myslieť si ze preto je pekná. Ak sa s nimi pani rozpráva, je to jej vec, ale to, že ma pekne rastliny je výsledkom dlhoročných skúsenosti a nie hladkania a debatovania. Pes je živý tvor, tak ako človek. Samozrejme ze potrebuje citit lásku človeka. Rastlina potrebuje len dobre podmienky. To je cele.
@gerrwie_girl aha tak rastlina nie je živá, zaujímavá novinka , samozrejme ze aj pestovateľské podmienky musia byť splnené, ale ja som sa vyjadrila k tomu , že aj rastliny komunikujú, co je dokázané .
@gerrwie_girl aha tak rastlina nie je živá, zaujímavá novinka , samozrejme ze aj pestovateľské podmienky musia byť splnené, ale ja som sa vyjadrila k tomu , že aj rastliny komunikujú, co je dokázané .
@sidicek 😀 a počúvajú rastliny aj na povel ako pes? Ja viem, že to znie pekne ze rastlinky nás počujú, ale ja sa radšej držím faktov a nie nejakých prianí. Ako konkrétne prosím nejaká rastlina kedy komunikovala? Uprimne ma to zaujíma.
@sidicek a písala som, ze pes je živý tvor. Rastlina sa medzi tvory nezaraduje. Nakoľko nema nervový systém ani vedomie.
poradiť neviem, ale tak na zasmiatie..
https://www.youtube.com/watch?v=NEdhYevjD-Y😂
@zuzulienocka78 niečo k fialkam. https://www.habio.sk/magazin/ako-pestovat-afric...
poradiť neviem, ale tak na zasmiatie..
😂
@lydiasabolova Vidíš, ešte mená im môžem dávať, aby som vedela, koho oplakávam 🙂
@zuzulienocka78 niečo k fialkam. https://www.habio.sk/magazin/ako-pestovat-afric...
@mojmacik Vraj nenáročné 🙂 Ďakujem, poštudujem 🙂
@sidicek 😀 a počúvajú rastliny aj na povel ako pes? Ja viem, že to znie pekne ze rastlinky nás počujú, ale ja sa radšej držím faktov a nie nejakých prianí. Ako konkrétne prosím nejaká rastlina kedy komunikovala? Uprimne ma to zaujíma.
@gerrwie_girl Ďakujem za postrehy, mám rôzne kvety, ale asi fakt treba každý pozrieť a preskúmať no a hlavne zapamätať si, len neviem, či aj to nie je nad moje sily, či nebudú lepšie umelé 🙂
@zuzulienocka78 mne nedavno zdochol kaktus 😀 možno ta to poteší že niesi jedina.. 😀 ale tiež mam.ten problém mam roky doma niekoľko lopatlovcov ktore kvitli naposledy ked som ich kupila.. orchidey tiež nepamätám kedy naposledy kvitli.. ale možno je na tom niečo pravdy ja k tomu tiež nemam nejaký extra cit a vzťah, to keď moja mama pride k nám prvé čo ide robiť kontroluje kvety zdrbe že som zas dlho nepoliala a poleje ona 😀
@mtn112233 Ďakujem za povzbudenie 🙂
Moje kvety tiez davaju jasne najavo, ze radsej umru ako keby sa so mnou mali skamosit
@gerrwie_girl Ďakujem za postrehy, mám rôzne kvety, ale asi fakt treba každý pozrieť a preskúmať no a hlavne zapamätať si, len neviem, či aj to nie je nad moje sily, či nebudú lepšie umelé 🙂
@zuzulienocka78 ak máš k tomu vzťah tak to pôjde ľahko 🙂. Ak nemáš, tak predpokladám ze máš len pár kvietkov aby čosi bolo 😀. A to nebude problém sa naučiť. Ja ich mam doma asi 50, o každom som si co to nastudovala a ak si aj neviem s nejakým poradiť uz, tak sa spýtam aj tu dievcat. Väčšina izboviek ma spoločne potreby ako veľa rozptyleneho slnka, zálievka ked preschne substrát, žiadna voda v podmiske aby korene neboli vo vode, žiadny tesný ozdobny kvetináč a podaktore milujú vysokú vzdusnu vlhkosť (calathea, alocasia a pod). Su také ktore milujú prievan (starcek, lampasik), potom také ktore ho doslova neznášajú (napr fikus). Ale to sa všetko časom naučíš ak sa o to zaujimas. Ja som s pestovaním začala len asi pred 3 rokmi. Predtým som mala len orchideu doma, nic som o nej nevedela, polievala som ju ako klasickú izbovku a samozrejme mi odišla 😀. Fialku som popravde nikdy nemala takže v tomto konkretne neporadím, ale nájdeš toho veľa o nej. Na FB sú aj rôzne skupiny ohľadom izboviek, tam sa toho veľa naučíš z chýb ostatnych 😀
@zuzulienocka78 ak máš k tomu vzťah tak to pôjde ľahko 🙂. Ak nemáš, tak predpokladám ze máš len pár kvietkov aby čosi bolo 😀. A to nebude problém sa naučiť. Ja ich mam doma asi 50, o každom som si co to nastudovala a ak si aj neviem s nejakým poradiť uz, tak sa spýtam aj tu dievcat. Väčšina izboviek ma spoločne potreby ako veľa rozptyleneho slnka, zálievka ked preschne substrát, žiadna voda v podmiske aby korene neboli vo vode, žiadny tesný ozdobny kvetináč a podaktore milujú vysokú vzdusnu vlhkosť (calathea, alocasia a pod). Su také ktore milujú prievan (starcek, lampasik), potom také ktore ho doslova neznášajú (napr fikus). Ale to sa všetko časom naučíš ak sa o to zaujimas. Ja som s pestovaním začala len asi pred 3 rokmi. Predtým som mala len orchideu doma, nic som o nej nevedela, polievala som ju ako klasickú izbovku a samozrejme mi odišla 😀. Fialku som popravde nikdy nemala takže v tomto konkretne neporadím, ale nájdeš toho veľa o nej. Na FB sú aj rôzne skupiny ohľadom izboviek, tam sa toho veľa naučíš z chýb ostatnych 😀
@gerrwie_girl Mňa to práve až tak nebaví, skôr "aby sa nepovedalo" + teda pre mňa nevhodné darčeky. Ja by som radšej čokoládu ako kvet 🙂 Ale napr. vianočnú hviezdu mám doteraz červenú - a to nie je vyschnutá, ale normálne živá 🙂 Teda je to asi od kvetu po kvet iné. Hlúpy jano sa má u mňa super.
záleží, na ktorú svetovú stranu máš okno. Aké sú svetelné a teplotné podmienky. Nič viac v tom nie je 🙂 Len musíš nájsť kvety, ktoré sú vhodné k tvojim podmienkam. Mne neprežilo nič kvitnúce. Začala som pestovať potosy, epipremnum, a takého ťahavky a darí sa im 🙂 Mamka býva o poschodie nižšie, ale kvety má na iné svetové strany a má krásne oricheje a v inom okne zas nekvitnuce zelené rastliny 🤷 Určite to nie je o rozprávaní sa 🙂 Kúp si svokrin jazyk, zelenec, zamioculcas, potos, hoyu a keď ich udržis pri zivote, skus nejaké kvitnuce. Iba musíš porozumieť tomu, kolko vody im dať.
Fialku je najlepšie poliať do misky, Nie na hlinu. Sledovať- nie mokrú hlinu. Radšej nechať uschnúť až potom poliať. Záleží aj od svetovej strany. Nemajú radi prudké slnko. Ani prievan.
Sú to živé tvory, dýchajú cez listy, rastú. Ano, treba sa im i prihovoriť. Budú pekne kvitnúť.
mne zdochne aj kaktus😀 ako tak sa mi držia orchideje, no a tučnolist mi nejak zdochýna tiež 🤷♀️ opadávajú a žltnú mu listy🤷♀️ a to neprelievam.
zamio zatiaľ žije 🙂
a fialky, bez šance, tiež som dostala lístok, zdochol pekne vo vode, ani korienky nepustil.
@zmrzlinka8 prečisti si byt...keď nevydržia kvety, treba očistiť priestor
Tie africke fialky presad do sucheho substratu a daj pid ne misku. Polievaj len do misky, potiahnu si vodu podla potreby. Pozor, kvetinac nesmie byt prilis velky.
@zuzudrnda V podstate mám okná a možnosť mať kvety na každej svetovej strane - tieto fialky som mala hádam v každom okne, najskôr na mieste, kde je slnko väčšinu dňa, teraz majú slnko popoludní iba - ale asi si to musím naštudovať, musím sa prekonať. Som hlavne rada, že sa s nimi nemusím rozprávať 🙂
@zuzulienocka78 Ja som mala fialky na severe, málo svetla, vôbec nekvitli. Pred cca 2 mesiacmi som ich dala na východ, majú ranné slniečko a málo som ich pohnojila a krásne mi začali kvitnúť.. Vôbec som nedbala na to, či polievať zvrchu, či zo spodu, či na listy... Polejem trochu zvrchu, neprelievam a prebrali sa... Vaše sú preliate a nízko posadené. Keď som ich presádzala miešala som obyčajnú zem so substrátom z lidla. Ja si myslím, že ich stačí poliať raz za 5 - 7 dni a menej....
Pozrela som do keramických kvetináčov a bola tam voda, budem musieť ozaj vylievať :-/ Lebo vrch mi prišiel preschnutý, ale dole bol 1 cm vody.
A sadila som ich do univerzálneho substrátu - takého z Lidl alebo Tesco a asi aj tam bude problém :-/
@zuzulienocka78 moja mamina - pod fialky dávala misku, kde mohla odtiecť voda z hliny
@zuzulienocka78 moja mamina - pod fialky dávala misku, kde mohla odtiecť voda z hliny
@elenka.k Presadila som ich aj do iného substrátu, majú misky, uvidíme 🍀

@zuzulienocka78 vela robi orientacia bytu/domu, vlhkost, teplota, urcite hladkanie vplyv na rast nema