icon

Overené ekologické rady proti slimákom v záhrade

maybe888
23. máj 2025

Žienky, aké overené eko rady by ste mi doporučili proti slimákom? Zožrali mi už viac ako polovicu vyklíčených uhoriek. Ja som zatiaľ skúšala pivové “pasce” zo sedemdecových pohárov naplnených pivom a škrupinky z vajec. Veľmi to nepomohlo. Čo sa osvedčilo vám? Ďakujem.

terezka1947
23. máj 2025

@maybe888 nic,vždy ich to iba trošku obmedzí.
Kosit často,no a ručne zbierať. Môžeš poskusat všetko možné,čo nájdeš,ale nezbavis sa ich úplne. A keď,tak z istého miesta iba na chvíľu.

cukroska
23. máj 2025

@maybe888 Soľ a zbierať 😁🙄

katica06
23. máj 2025

@maybe888 najlepšie sú bežce

cukroska
23. máj 2025

@maybe888 Ale úplne osvedčené nie je asi nič..len ich zbierať

done
23. máj 2025

Skús dať okolo záhonu mantinely s nalepeným šmirglom trochu zapustené do zeme aby nepodliezli.

prasiatko30
23. máj 2025

Pozbierat a uvarit s pikantnejsou omackou 😂

kukuk29
23. máj 2025

@maybe888 ferramol ekologicke granule proti slimakom

koniarova
23. máj 2025

Zábrany z plechu. Nevylezú po nich.

viestta
23. máj 2025

@maybe888 granula ferramol alebo akekolvek na baze fosforecnanu zeleziteho a potom sypat okolo rastlin potravinarsku kremelinu, ale tu treba opakovane sypat po kazdej zalievke alebo dazdi.

viestta
23. máj 2025
@done

Skús dať okolo záhonu mantinely s nalepeným šmirglom trochu zapustené do zeme aby nepodliezli.

@done smirgel im vobec nevadi, nam lozia po obklade z asfaltovych stresnych sablon a tam je poriadna frakcia strku, nie ako na smirgli

hildeberta
23. máj 2025

Babka pouziva sodu bikarbonu s cukrom 3:2. Este do toho dava bobkovy list.

zuzitko74
23. máj 2025

Proti slimákom pomáha mať v záhrade ježa, alebo žaby.

vroni
23. máj 2025

My sme proti slimákom používali kakaové škrupiny (normálne sme ich kúpili v cokoladovni) Slimákov evidentne odpudzovala ta vôňa (a teda cela zahrada vonala ako čokoláda) a ti bez dobre vyvinutého čuchu zase nedokázali preliezť cez škrupiny. Ale to sa dá len pri menších záhonoch. Na väčšie je to trochu drahy vtip.

dzulik_
23. máj 2025
@cukroska

@maybe888 Soľ a zbierať 😁🙄

@cukroska soľ nie, tým si ničíš pôdu

orchidea1007
23. máj 2025

Pod jahody som dala drvené konáre. A mali sme slepúchov lámavých, oni ich vyjedli... bohužiaľ je to ohrozený druh, málokde sa vyskytuje, po sťahovaní ani my už ich nemáme. :(

ibatanecnica
23. máj 2025
@cukroska

@maybe888 Ale úplne osvedčené nie je asi nič..len ich zbierať

@cukroska vacsinou chodia v noci to by musela s baterkou behat po zahrade

ibatanecnica
23. máj 2025

@maybe888 ja si preto robim planty a ked su vacsie vysadim von. Je s tym robota ale aspon mam nejake uhorky. Pres 2mi rokmi mi zozrali uplne vsetky uhkrky

cukroska
23. máj 2025
@dzulik_

@cukroska soľ nie, tým si ničíš pôdu

@dzulik_ Aha no tak jedinr sa nám podarilo sa ich zbaviť .

cukroska
23. máj 2025
@ibatanecnica

@ibatanecnica aj večer aj cez deň u nás chodia bezdomovce.

aandrea9
23. máj 2025
@zuzitko74

@zuzitko74 mame ježka a namiesto slimákov papa granule, ktoré sú tam majú mačky 😁

frflos_nespokojny
23. máj 2025
@zuzitko74

@aandrea9 v noci som ho uz par krat nacapal v miske na hostine 🙂

@zuzitko74 zaby v jazierku a slimakov ako maku. uz sa stalo, ze nasadene priesady a rano ani stopy po priesadach.

aandrea9
23. máj 2025
@frflos_nespokojny

@aandrea9 v noci som ho uz par krat nacapal v miske na hostine 🙂

@zuzitko74 zaby v jazierku a slimakov ako maku. uz sa stalo, ze nasadene priesady a rano ani stopy po priesadach.

@frflos_nespokojny nám nechal srdečný 💩 pozdrav rovno v miske 😁 strašne sú milí ale strašné 🐷

mamina7070
23. máj 2025

modre gulicky rozsypam to jedine pomohlo

frflos_nespokojny
23. máj 2025
@aandrea9

@frflos_nespokojny nám nechal srdečný 💩 pozdrav rovno v miske 😁 strašne sú milí ale strašné 🐷

@aandrea9 a to fucanie v noci aj niekedy vystrasi

dzulik_
24. máj 2025
@cukroska

@dzulik_ Aha no tak jedinr sa nám podarilo sa ich zbaviť .

@cukroska áno, ja som ich tiež chvíľu ničila takto, ale potom mi došlo, že si ničím aj pôdu. Najefektívnejšie sa mi zdajú tie modré granulky

done
24. máj 2025
@zuzitko74

@zuzitko74 v záhrade dvaja ježkovia aj žaby a plno slimákov a krtkov. Ježkovia žerú mačkám granule a slimákov si nevšímajú. Mačky si zase nevšímajú krtkov. Mám dojem, že medzi nimi platí ži a nechaj žiť.

janba
24. máj 2025

Vykopali sme jamku, dali do nej umelý pohár a do pohára naliali pivo. Dali sme si 5 pohárov. Do rána boli plné slimákov. Bol to hnus, ale pomohlo 😄

glade22
27. máj 2025

Slimákov, slizniakov sa úplne nezbavis, ide o nastolenie rovnováhy. Každá metóda ti pomôže trochu.
Pivné pasce vraj prilákajú aj susedove slimáky, preto je lepšie poradiť ich susedovi 😀
Pomáha ešte zmiešaná výsadba. Nie celý rad uhoriek, ale posadiť ich kade tade, je väčšia šanca, že nejaká sa "zachráni"
Slimáky odpudzujú aj niektoré bylinky, preto je vhodné zasadiť blízko záhonov.
Ešte sa odporúča zasadiť niečo "pre nich", napríklad pekingsku kapustu - zožerú ju a ostatné nechajú.
Ostatné už bolo napísané vyššie

akvi
27. máj 2025
@ibatanecnica

@ibatanecnica ja veru behám s baterkou po záhrade 😂😂😂 Ale ja mám vyvýšené záhony, takže je vcelku jednoduché ich obehnúť a vyzbierať ich.

scila
3. jún 2025

@maybe888 mne to pivo veľmi pomohlo - len musia byť nádoby zakopane tak, aby bol vrch v úrovni pôdy, nie aby vytŕčal nad ňu. A pivo musí byť alko, na nealko nejdú 🙂